YouTube Icon

Interview Questions.

Windows Server 2012 Interview Questions and Answers - Jul 17, 2022

fluid

Windows Server 2012 Interview Questions and Answers

Q1. Explain what is Windows Server?

Ans: Window server  is a series of server operating gadget developed by Microsoft Corporation.

Q2. Explain in home windows DNS server what is Primary, Secondary and Stub region?

Ans: In windows DNS server,

Primary Zone: In this, the file is stored as everyday textual content file with filename (.Dns).

Secondary Zone: It keeps a examine-simplest replica of quarter database on some other DNS server.  Also, it acts as a again-up server to the number one server through imparting fault tolerance and cargo balancing

Stub Zone: It includes a duplicate of name server and SOA information which is used for reducing the DNS search orders.

Q3. Explain what does IntelliMirror do?

Ans: IntelliMirror allows to reconcile computer settings, applications and saved documents for users especially for the ones customers who move among workstations or folks that works offline

Q4. In the case when MSI file is not available, how you could set up an app?

Ans: To upload the application the usage of the Software Installer.ZAP textual content report can be used rather than the windows installer

Q5. Explain how you can set up far flung set up method with out giving access to consumer?

Ans: To do this, you have to visit,

gponameà  User Configuration à Windows Settings à Remote Installation Services à Choice Options

Q6. What does it mean by way of “tattooing” the Registry ?

Ans:  “ Tattooing” the registry approach person can regulate and look at consumer choice that are not saved in the maintained quantities of the Registry.  Even if the organization policy is changed or eliminated, the person choice will nevertheless persist within the registry.

Q7. Mention what number of types of queries DNS does?

Ans:  The types of queries DNS does are

Iterative Query

Recursive Query

Q8. Explain what's the number one characteristic of the area controller?

Ans: Primary feature of the area controller is to validate customers to the networks, it also provide a catalog of Active Directory Objects.

Q9. What facts is needed while TCP/IP is configured on Window Server?

Ans: To configure a TCP/PI customer for an IPv4 patron, you need to provide the IP address and the subnet mask.

Q10. Explain what does it imply caching most effective server in phrases of DNS?

Ans: The caching handiest DNS server provides data related to queries based on the statistics it contains in its DNS cache.

HubSpot Video
 

Q11. Explain what is the way to configure the DHCP server such that it allocates the equal IP address to sure devices each time the deal with is removed?

Ans: To configure the DHCP server, you can create a reservation for the tool.  To create a reservation, you ought to recognize the MAC hardware address of the tool.  To determine the MAC address for a network tool you can use the ipconfig or nbs tat command line utilities.

Q12. Explain what is LDAP?

Ans: To look up for the statistics from the server, electronic mail and another software follows or makes use of the net protocol. This protocol is referred as LDAP or Lightweight Directory Access Protocol.

Q13. Explain what's SYSVOL folder?

Ans: It is a fixed of documents and folders that is saved at the nearby tough disk of each area controller in a site and are replicated via the FRS ( File Replication Service).  These documents incorporate group or person policy records.

Q14. Explain what's the difference among a thread and a pc process?

Ans: Computer Process: In computing, a process is an example of a computer program that is carried out sequentially by a laptop device which could run several computer packages concurrently.

Thread: A thread is a numerous executable program that paintings collectively as a single procedure.  For example, one thread might send an error message to the consumer; any other would possibly deal with error indicators even as the 0.33 thread might be executing the unique action.

Q15. Explain what is INODE?

Ans: INODE holds the metadata of files; INODE is a pointer to a block at the disk, and it is particular.

In easy phrases, it is a unique variety allocated to a report in UNIX-like OS.

Q16. Explain what is RAID in Windows Server?

Ans: For storing identical statistics at a unique vicinity RAID or Redundant Array of Independent Disks method is used. It is a method for constructing fault tolerance and boom the garage capability. On separate drives it permits you to mix one or extra volumes so that they're accessed by a unmarried drive letter

Q17. Explain what's the motive of deploying nearby DNS servers?

Ans: A neighborhood DNS server offers the neighborhood mapping of absolutely certified domain names to IP addresses.  To solve faraway requests associated with the domain names names to your network, nearby DNS servers can offer record records to faraway DNS servers.

Q18. To check TCP/IP configurations and IP connectivity, what are the 2 command line utilities that can be used?

Ans: Ipconfig: To check the laptop’s IP configuration, command ipconfig can be used and also it may be used to resume the consumer’s IP address if it's miles provided by way of a DHCP server.

Ping: To check the connection between the local laptop and any of the other laptop device on the community Ping command is used

Q19. Explain if it's miles possible to connect Active Directory to different third celebration Directory offerings?

Ans: Yes, you could join other carriers listing services with Microsoft model.  By the usage of dirXML or LDAP to connect to different directories.

Q20. Explain where is the AD database is held?

Ans: AD database is stored in %systemroot%/ntds.  Files that controls the AD shape are

ntds.Dit

edb.Log

res1.Log

res2.Log

edn.Chk

Q21. Explain what is the predominant distinction among NTFS ( New Technology File System) or FAT (File Allocation Table) on a neighborhood server?

Ans: For nearby customers FAT (File Allocation Table) and FAT32 offers safety, whilst NTFS ( New Technology File System) provides security for domain customers in addition to nearby users.  NTFS gives record stage security which isn't always feasible via FAT32.




CFG