YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Windows Workflow Foundation Interview Questions And Answers - May 25, 2020

fluid

Top 100+ Windows Workflow Foundation Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Windows Workflow Foundation (wf)?

Answer :

Windows Workflow Foundation (WF) is a technology that changed into first added in .NET Framework three.Zero. WF includes a programming model, a workflow runtime engine, workflow designer, a regulations engine, and tools to quick build workflow-primarily based packages on Windows. WF facilitates the separation between the enterprise procedure code and the real implementation code.

Question 2. What Are The Components Of Wf four.0?

Answer :

WF includes several additives that paintings collectively to create favored workflow.

The components of WF are given as follows:

Workflows and sports
Base activity library
Custom sports
Host manner
Activity data mode!
Runtime engine
Runtime offerings
. NET Interview Questions
Question three. What Is A Workflow?

Answer :

A workflow is a group of moves (referred to as sports) that provides the version of a procedure. A workflow gives a way to explain the order of the execution of a long running manner and relationships among specific sports. Multiple times of a workflow can be active at any given second in an application.

Question four. What Are The Different Types Of Workflow In Wf?

Answer :

In WF 4.Zero, the following two types of workflows are used:

Flowchart workflows – Helps you to create workflows using the common flowchart elements. In WF, the Flowchart pastime is generally used to put in force a non-sequential workflow, and from time to time it implements sequential workflows in case the FlowDecision nodes aren't used. The Flowchart hobby incorporates a collection of glide nodes, which inherit from the FlowNode elegance.

The following forms of nodes or elements can be a part of a flowchart:

FlowStep: Executes activities of a flowchart in a series.

FlowDecision: Shows the execution on the idea of a Boolean circumstance. It is just like the If construct.

FlowSwitch : Shows the execution on the basis of an extraordinary switch. It is just like the Switch assemble.

Procedural workflows : Helps you to create workflows using basic and sequential execution requirements. In WF, procedural workflows use drift control constructs, consisting of While, Switch, ForEach, and If, to execute activities. These glide control constructs are similar to those found in procedural languages. Procedural workflows can also incorporate other go with the flow manage sports, which include Flowchart and Sequence.

ASP.NET Tutorial
Question five. What Are The Four Workflow Principles?

Answer :

According to Microsoft, there are four most important standards that explain the behavior and running of workflows. Developers can use these ideas at the same time as growing workflow-based packages.

The 4 principles are as follows:

Workflows assist in coordinating the work executed by human beings and software program.
Workflows are long-going for walks and stateful.
Workflows are primarily based on extensible fashions.
Workflows stay obvious and dynamic at some stage in their lifecycle.
ASP.NET Interview Questions
Question 6. What Is A Base Activity Library?

Answer :

The base activity library is a collection of activities used to create workflows.

Question 7. What Are Xoml Files?

Answer :

WF affords developers a declarative way to create workflows via using extensible Application Markup Language (XAML). The files used to store such workflow markups are referred to as extensible Object Markup Language (XOML) documents.

Windows Presentation Foundation(WPF) Tutorial ADO.Net Interview Questions
Question eight. Can You Integrate Workflow Applications With Some Other Application, Such As Windows Forms Applications And Web Applications?

Answer :

sure

Question 9. What Is The Difference Between A System Workflow And A Human Workflow?

Answer :

A machine workflow is a workflow that is advanced to automate interactions among programs. Such workflow is commonly static and predictable. On the other hand, a human workflow is a workflow that coordinates interactions of packages with human beings. As human workflows contain both software program and those, they need to be greater flexible than device workflows.

Advanced Dot Net Interview Questions
Question 10. How Can You Implement A Condition In A Workflow?

Answer :

You can put into effect a situation via the usage of both of the subsequent approaches:

 By growing a rule situation : Specifies that you may enforce conditions both at once in code or by using the usage of a tool, called the Rule Condition Editor. Rule conditions are stored in a separate Extensible Markup Language (XML) document. When a rule condition happens in a workflow, the expression in a circumstance is evaluated and a Boolean fee is back.

By developing a code situation : Refers to defining a situation at once in code. A code circumstance can be created by way of writing a way within the code. The approach carries code for the condition and returns a Boolean price.

Windows Communication Foundation (WCF) Tutorial
Question eleven. What Is The Function Of The Rule Condition Editor Dialog Box In Wf?

Answer :

You can create and adjust declarative rule situations with the aid of using the Rule Condition Editor dialog box.

Windows Presentation Foundation(WPF) Interview Questions
Question 12. Explain The Concept Of Bookmarks In Wf four.Zero?

Answer :

In WF four.0, a bookmark is a mechanism that enables an hobby to watch for an input with out interrupting a workflow thread. When an activity signals that it is watching for the input from a person, it may create a bookmark. A bookmark is created with the aid of the usage of the BookmarkOptions elegance.

This magnificence gives the subsequent bookmark sorts:

None :Represents a bookmark that may be resumed precisely once. This is the default bookmark kind.

MultipleResume : Refers to a bookmark that you can resume a couple of instances.

NonBlocking: Refers to a bookmark that doesn't block the functioning of the workflow.

. NET Interview Questions
Question thirteen. What Is A Host Process?

Answer :

A host system is an executable program that hosts a workflow. It may be a Windows Forms utility, a Web utility, or a Web service utility. You can use Web offerings inside the host technique or remoting to permit different applications to communicate with the workflow.

Question 14. What Are Runtime Services?

Answer :

Runtime services encompass predefined and person-described lessons which might be available to the workflow runtime engine in the course of execution to customize the behavior of workflow runtime.

Some of the runtime services to be had in WF 4.0 are as follows:

Scheduling offerings: Enable growing and scheduling new workflow times for execution.

Work batch services:Enable behavior to maintain a solid and consistent execution surroundings.

Persistence offerings: Enable you to store or restore the kingdom of a running workflow for later use. You can restart the saved workflow each time in future, even after weeks of state of no activity.

Tracking services: Enable you to screen the kingdom of the workflows. This is especially useful if you have a couple of workflows active at the equal time (as an instance, in a buying cart software).

Timer carrier:Manages the timing required by the DelayActivity hobby.

Transactions offerings:Provide the transaction guide wanted for information integrity.

Data trade services:Manage custom communique services.

Threading services:Administer bodily threads used to execute workflow times.

Question 15. Which Component Of Wf Architecture Is Responsible To Execute Each Workflow Instance?

Answer :

WF runtime engine is responsible to execute every workflow example.

Windows Communication Foundation (WCF) Interview Questions
Question 16. Which Option Do You Need To Select For The Condition Property, If You Want To Create A Code Condition?

Answer :

You can select the Code Condition option to create a code circumstance.

Question 17. Explain Custom Activities?

Answer :

In addition to the standard sports to be had within the base interest library, you may create new sports to satisfy specific enterprise needs. Creating custom sports can be required to aid a selected application that you want to integrate with WF. Custom sports are generally created through attributes and inheritance. You can create  types of custom sports, base and composite. You can create simple custom activity by means of inheriting the Activity magnificence and custom composite hobby via inheriting the compositeActivity elegance or a derived type.

Asp Dot Net Mvc four Interview Questions
Question 18. What Is A Dynamic Update?

Answer :

Dynamic update is a powerful function of WF that describes the potential of WF to modify the execution route of a walking workflow. This characteristic is utilized in instances that name for extraneous behavior that become not modeled through the original workflow developer.

ASP.NET Interview Questions
Question 19. What Is A Runtime Engine?

Answer :

A runtime engine of WF gives the primary functionality to execute and manage the workflow lifetime. It runs in the host technique and is responsible for executing every workflow example. A host method can interact with multiple runtime engines at a time, where every engine executes more than one workflow times.

The host process interacts with runtime engine by means of using any of the following classes:

WorkflowInvoker : Invokes a workflow as its method.
WorkflowApplication: Controls the execution of a single workflow example explicitly.
WorkflowServiceHost: Hosts the workflows and allows sending and receiving messages amongst various times of workflows.
Question 20. What Is An Activity?

Answer :

In Windows Workflow Foundation 4.Zero, an activity is the basic unit of composition and execution of a workflow. Each hobby in a workflow consists of its very own variables and arguments and is a subclass of the Activity class. These activities provide centers for float manipulate, exception managing, data persistency, loading or unloading workflows, monitoring, and transaction flow.

Asp Dot Net Mvc Interview Questions
Question 21. Explain Why Workflows Are Based On Extensible Models?

Answer :

Workflows serve the cause of automating commercial enterprise strategies. Now, due to the fact every type of business has a huge variety of issues; consequently, a workflow platform needs to be extensible. WF affords you with a fixed of base sports, such as IfElse, Code, and Delay, to build a workflow. You can make bigger those activities or build new sports to meet your requirements. Besides sports, you can also amplify offerings, which include monitoring, control, and persistence, provided by means of the runtime engine.

Question 22. Write The Steps That Are Involved In The Sequential Workflow, By Default?

Answer :

By default, a sequential workflow has only  steps:

Start
Finish




CFG