Top 100+ Windows Server Dns Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Dns?
Answer :
DNS stands for Domain Name System. It is a hierarchical gadget for identifying hosts at the Internet or on a personal, company TCP/IP internetwork. It resolves the IP addresses to host names (or pleasant internet names) and Host names to IP addresses.
Question 2. What Is The Structure Of Dns?
Answer :
The structure of DNS starts with root domain. Then it (root domain) braches to TOP level domain names, then 2nd stage domains, and so forth to the man or woman host names.
Root Domain –> Top level Domains–> Second stage Domains–> So on so forth as much as individual host structures
MySQL Interview Questions
Question 3. How To Install Dns?
Answer :
We can set up DNS in 3 different approaches:
While installing Operating System: While installing Operating System, It asks at Network Settings whether or not you want Typical settings or Custom Settings. Select Custom Settings–>Select Network Services–>click on on Details–>Select DNS–>ok
While putting in via Active Directory (DCPROMO): (During set up it asks for CD)
Independently: Programs –>Settings –>Control Panel –Add/Remove Programs –>Add/Remove Windows Components –>Select the Network Services–>Click on properties –>Select DNS –>OK (During the set up it asks for CD)
Question 4. How To Open Dns?
Answer :
Start–>Programs–>Administrative Tools–>DNS
Or
Start–>Run–>dnsmgmt.Msc
Or
Start–>Run –>cmd –>dnsmgmt.Msc
MySQL Tutorial
Question 5. How To Configure The Dns?
Answer :
Open the DNS Console. Then you'll discover there
DNS
Server name
Forward Lookup Zone
Reverse Lookup Zone
Note: If you've got selected create routinely zones for the duration of the setup, then it creates the basis area and domain zone under ahead lookup area. If no zones are there below forward research quarter first create root area then create domain sector.
Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question 6. What Tabs Are There On Properties Of Domain?
Answer :
Domain residences contain the following tabs:
General
Start of Authority (SOA)
Named servers
WINS
Zone transfers
Question 7. What Tabs Are There On Properties Of Sever?
Answer :
Server properties incorporate the subsequent tabs:
Interface
Forwarders
Advanced
Root recommendations
Logging
Monitoring
Microsoft Azure Tutorial Ubuntu Certified Professional Interview Questions
Question eight. Where To Create The Primary, Secondary, Active Directory Integrated Zones?
Answer :
If you want to create an Active Directory incorporated region, the server must be Domain Controller.
If you want to create the Primary DNS, you could create on Domain Controller or Member server. But if create on member you couldn't get four options underneath the domain which are intended for Active directory.
You can create Secondary sector on a Member Server or on a Domain Controller. There isn't any distinction between them.
Question nine. What Commands Do We Use For Dns?
Answer :
We use the subsequent instructions for DNS:
Nslookup (and all interactive mode instructions)
Ipconfig /fulshdns
Ipconfig /registerdns
DHCP Interview Questions
Question 10. What Is The Purpose Of Forward Lookup?
Answer :
Forward lookup resolves the Hostnames (Friendly Name) to IP addresses.
Question 11. What Is The Purpose Of Reverse Lookup Zone?
Answer :
Reverse research resolves the IP addresses to Host names.
Microsoft Azure Interview Questions
Question 12. What Is The Difference Between Primary Zone And Secondary Zone?
Answer :
Primary quarter has examine and write permissions, whereas Secondary quarter has study simplest permission.
Secondary quarter is used for Backup and Load balancing.
MySQL Interview Questions
Question thirteen. How To Check Whether Dns Is Working Or Not?
Answer :
In order to test whether a DNS is working or now not, type the command “nslookup” in command activate. It will give the DNS server name and its IP address.
Question 14. What Is Dynamic Updates In Dns?
Answer :
Generally we want to create a host document for newly joined pc (either client or Member server or Domain controller). If you permit dynamic Update choice, then DNS itself creates associated host report for newly joined computer systems.
Question 15. How To Get Dynamic Update Option?
Answer :
Right Click on any area –>houses –>on General tab u will get
Allow Dynamic Updates? [_Yes/No/Secure Updates]
Note: Put constantly Dynamic Updates “YES”
Note: If it's miles Active Directory Integrated quarter you will get above 3 options.
But if it is Primary or Secondary quarter you will get simplest “YES/NO” (You gained’t get comfortable updates)
Microsoft Identity Integration Server (MIIS) Interview Questions
Question sixteen. What Is Name Resolution?
Answer :
The procedure of translating the name into a few object or data that the call represents is known as call resolution. A phone e-book bureaucracy a namespace in which the names of phone subscribers may be resolved to the telephone numbers.
Question 17. What Is A Zone?
Answer :
Also referred to as a quarter of authority, region is a subset of the Domain Name System (DNS) namespace that is controlled through a call server. A database of data is called a sector.
NFS Server Interview Questions
Question 18. What Is An Iterative Query?
Answer :
The query that has been despatched to the DNS server from a Client is called iterative query.
(i. E., iterative query is nothing but gives the solution for my question, don’t ask to touch that man or woman or this individual or don’t say some thing else. Simply just solution to my question. That’s all)
Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question 19. What Is Recursive Query?
Answer :
Your DNS server requests the foundation degree DNS server for unique IP address. Now DNS server says I don’t realize but I can deliver the address other person who permit you to in locating IP address.
Question 20. What Type Of Records Do We Find In Dns Database?
Answer :
The most popular information determined in DNS database are
Host Record (A file)
Mail Exchange Record (MX record)
Canonical name or CNAME record (CNAME)
Samba Server Interview Questions
Question 21. What Is Ptr Record?
Answer :
PTR document is created in Reverse lookup region. It is the document to fundamental database for reverse research quarter functions (to convert from IP deal with to host names). Each host file in forward lookup need to have an related pointer document in opposite lookup region.
Generally first you'll create a Forward lookup region. Then go for Reverse lookup quarter. Now we need to create associated pointer records for host information in forward research zone. If you are creating a number document in ahead research region after developing reverse research area then right here we need no longer to create a pointer document by coming to opposite research region. When creating new host, click on the check field of create related pointer record. Then it routinely creates associated pointer report in reverse lookup zone.
Question 22. Is There Any Possibility To Have Two Primary Dns Zones?
Answer :
No, we cannot have two number one DNS zones. Why because if u have two number one DNS zones a few customers contacts first one, some customers contacts 2nd one consistent with their configuration in TCP/IP properties. Then you'll get problems. Actually Primary DNS zone means Single master. I.E., master is simplest one that is simplest one number one DNS sector. But you may have as many as Secondary zones.
To triumph over from above trouble (i.E., single master trouble) in Windows 2000 we've got Active Directory Integrated zones, which might be multi masters.
Question 23. What Is The Default Time Setting In Primary Zone To Refresh, Retry, Expire Intervals For Secondary Zone?
Answer :
The default settings are
To Refresh c programming language 10 minutes
To Retry c program languageperiod, 15 minutes
To Expire after 1 day
Virtual Private Network (VPN) Interview Questions
Question 24. Suppose The Secondary Zone Is Expired; Now How To Solve The Problem?
Answer :
First visit primary area check number one quarter is running or not.
IF primary sector is operating then visit secondary region, Right click on quarter name choose the “Transfer from Master” then it automatically contacts the number one DNS, if any updates are there then it takes the updates from the Primary.
Ubuntu Certified Professional Interview Questions
Question 25. How To Know Whether The Recent Changes In Primary Zone Are Updated To Secondary Zone Or Not?
Answer :
Compare the Serial Number on Start of Authority tab in both secondary on primary DNS quarter homes.
If each are identical then latest updates are made to secondary region.
If no longer (i.E., secondary is much less then number one) click on “Transfer from Master”
Question 26. How To Pause The Zone?
Answer :
Click on the Pause button.
Click on General tab
Go to houses of a area
Note: When you install a Windows 2000 DNS server, you without delay get all of the facts of root DNS servers. So each home windows 2000 DNS server hooked up on Internet has pre configured with the cope with of root DNS servers. So every single DNS server within the Internet can get root servers.
Squid Proxy Server Interview Questions
Question 27. What Is A Forwarder?
Answer :
(Open DNS console ==> Right click on Domain call ==> Click on forwarder tab)
A forwarder is server, which has extra get right of entry to than the existing DNS server. May be our present DNS server is positioned in inner network and it can not remedy the Internet names. Maybe it is in the back of a firewall or maybe it is the usage of a proxy server or NAT server to get to the Internet. Then this server forwards the query to every other DNS server that can resolve the Internet names.
Command prompt commands:
Type Nslookup to get into the Nslookup mode.
Type set kind=SOA then press enter type domain call
Type set kind=NS then press enter; and type area call.
Type set kind=ALL then press enter.
Note: To pop out from Nslookup mode kind go out.
DHCP Interview Questions
Question 28. When Developing Naming Strategy, Which Dns Server Should We Use?
Answer :
Microsoft shows that we use Windows 2000 DNS server. If you need to get a hundred% functionality you need to use 2000 DNS server. But you can additionally use BIND (Berkeley net name area) DNS servers, but in case you want you use with Windows 2000 you have to have at the least Bind version four.Nine.7. (Previous versions don’t aid SRV facts)
Question 29. What Is Caching Only Dns Server?
Answer :
Just installation the DNS service into your home windows 2000 server. Then it's far referred to as caching only DNS server, as it begins operating in your clients to solve the Internet names to IP deal with.
When you are putting in DNS service at that point it is preconfigured with root DNS servers IP addresses.
If every body desires to resolve the information that belong for your area you then want to configure your DNS server appropriately.
VMware Interview Questions
Question 30. Suppose Under The Forward Lookup Zone _msdcs, _tcp, _upd, _sites Are Not There (or You Have Deleted Unexpectedly). How To Get Them Back?
Answer :
To get them lower back, without a doubt just prevent and start the netlogon service.
Type the subsequent commands to prevent and start the net logon carrier:
Net prevent netlogon
Net begin netlogon
Whenever you create a root quarter (i.E., “.”) in a DNS server, the forwards, and root tips tabs will be disabled on that DNS server.
