YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Windows Server 2008 Interview Questions And Answers - May 25, 2020

fluid

Top 100+ Windows Server 2008 Interview Questions And Answers

Question 1. What Are Some Of The New Tools And Features Provided By Windows Server 2008?

Answer :

Windows Server 2008 now offers a desktop surroundings similar to Microsoft Windows Vista and consists of gear additionally discovered in Vista, along with the brand new backup snap-in and the BitLocker force encryption function, Windows Server 2008 also gives the new 11S7 web server and the Windows Deployment Service. 

Question 2. What Are The Different Editions Of Windows Server 2008?

Answer :

The entry-level version of Windows Server 2008 is the Standard Edition, The Enterprise Edition affords a platform for massive enterprisewide networks, The Datacenter Edition gives help for unlimited Hyper-V virtualization and superior clustering services. The Web Edition is a scaled-down model of Windows Server 2008 supposed to be used as a devoted web server. The Standard, Enterprise, and Datacenter Editions may be purchased with or without the Hyper-V virtualization generation. 

System Administration Interview Questions
Question three. What Two Hardware Considerations Should Be Au Important Part Of The Planning Process For A Windows Server 2008 Deployment?

Answer :

Any server on which you'll deploy Windows Server 2008 have to have at the least the minimal hardware requirement for running the network running system. Server hardware ought to additionally be on the Windows Server 2008 Hardware Compatibility List to avoid the opportunity of hardware and network working machine incompatibility. 

Question four. What Are The Options For Installing Windows Server 2008?

Answer :

You can install Windows Server 2008 on a server not presently configured with NOS, or you may improve current servers jogging Windows 2000 Server and Windows Server 2003. 

Hyper SQL Database Tutorial
Question 5. How Do You Configure And Manage A Windows Server 2008 Core Installation?

Answer :

This stripped-down version of Windows Server 2008 is managed from the command line.

Exchange Server 2010 Interview Questions
Question 6. Which Control Panel Tool Enables You To Automate The Running Of Server Utilities And Other Applications?

Answer :

The Task Scheduler enables you to time table the launching of equipment together with Windows Backup and Disk Defragmenter.

Question 7. What Are Some Of The Items That Can Be Accessed Via The System Properties Dialogue Box?

Answer :

You can get entry to virtual memory settings and the Device Manager via the System Properties conversation box. 

Windows Server 2012 Tutorial Hyper-V Interview Questions
Question 8. When A Child Domain Is Created In The Domain Tree, What Type Of Trust Relationship Exists Between The New Child Domain And The Trees Root Domain?

Answer :

Child domains and the root area of a tree are assigned transitive trusts. This means that the basis domain and baby area accept as true with every other and allow sources In any domain inside the tree to be accessed through users in any domain inside the tree. 

Question nine. What Is The Primary Function Of Domain Controllers?

Answer :

The primary function of area controllers is to validate users to the network. However, area controllers additionally offer the catalog of Active Directory gadgets to customers at the community. 

Active Directory Interview Questions
Question 10. What Are Some Of The Other Roles That A Server Running Windows Server 2008 Could Fill On The Network?

Answer :

A server walking Windows Server 2008 may be configured as a website controller, a report server, a print server, a web server, or an utility server. Windows servers also can have roles and capabilities that provide offerings inclusive of DNS, DHCP, and Routing and Remote Access. 

Question eleven. Which Windows Server 2008 Tools Make It Easy To Manage And Configure A Servers Roles And Features?

Answer :

The Server Manager window enables you to view the jobs and functions mounted on a server and also to quickly access the equipment used to control these various roles and features. The Server Manager can be used to add and eliminate roles and functions as needed.

Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question 12. What Windows Server 2008 Service Is Used To Install Client Operating Systems Over The Network?

Answer :

Windows Deployment Services (WDS) enables you to put in purchaser and server running systems over the network to any laptop with a PXE-enabled community interface. 

System Administration Interview Questions
Question thirteen. What Domain Services Are Necessary For You To Deploy The Windows Deployment Services On Your Network?

Answer :

Windows Deployment Services calls for that a DHCP server and a DNS server be installed in the domain. 

Question 14. How Is Wds Configured And Managed On A Server Running Windows Server 2008?

Answer :

The Windows Deployment Services snap-in enables you to configure the WDS server and add boot and installation pix to the server. 

Question 15. What Is The Difference Between A Basic And Dynamic Drive In The Windows Server 2008 Environment?

Answer :

A fundamental disk embraces the MS-DOS disk shape; a fundamental disk may be divided into partitions (easy volumes). Dynamic disks encompass a unmarried partition that can be divided into any range of volumes. Dynamic disks also support Windows Server 2008 RAID implementations.

Windows Server 2003 Interview Questions
Question 16. What Is Raid In Windows Server 2008?

Answer :

RAID, or Redundant Array of Independent Disks, is a strategy for constructing fault tolerance into your record servers. RAID allows you to combine one or extra volumes on separate drives so that they are accessed by means of a single force letter. Windows Server 2008 allows you to configure RAID zero (a striped set), RAID 1 (a replicate set), and RAID 5 (disk striping with parity). 

Question 17. What Conceptual Model Helps Provide An Understanding Of How Network Protocol Stacks Such As Tcp/ip Work?

Answer :

The OSI version, together with the utility, presentation, session, shipping, community, records hyperlink, and physical layers, helps describe how statistics is despatched and acquired at the network by way of protocol stacks. 

DHCP Interview Questions
Question 18. What Protocol Stack Is Installed By Default When You Install Windows Server 2008 On A Network Server?

Answer :

TCP/IP (v4 and v6) is the default protocol for Windows Server 2008. It is required for Active Directory implementations and gives for connectivity on heterogeneous networks. 

Exchange Server 2010 Interview Questions
Question 19. How Is A Server Running Windows Server 2008 Configured As A Domain Controller, Such As The Domain Controller For The Root Domain Or A Child Domain?

Answer :

Installing the Active Directory on a server running Windows Server 2008 provides you with the option of making a root domain for a site tree or of creating infant domain names in an existing tree. Installing Active Directory on the server makes the server a site controller.

Question 20. What Are Some Of The Tools Used To Manage Active Directory Objects In A Windows Server 2008 Domain?

Answer :

When the Active Directory is established on a server (making it a domain controller), a set of Active Directory snap- ins is provided. The Active Directory Users and Computers snap-in is used to manage Active Directory items which include person bills, computers, and companies. The Active Directory Domains and Trusts snap-in permits you to manipulate the trusts which can be described between domain names. The Active Directory Sites and Services snap-in presents for the management of domain websites and subnets. 

Hyper SQL Database Interview Questions
Question 21. How Are Domain User Accounts Created And Managed?

Answer :

The Active Directory Users and Computers snap-in presents the gear vital for creating consumer bills and managing account properties. Properties for consumer money owed encompass settings associated with logon hours, the computer systems to which a user can go browsing, and the settings associated with the person’s password. 

Question 22. What Type Of Active Directory Objects Can Be Contained In A Group?

Answer :

A organization can incorporate customers, computers, contacts, and different nested groups. 

Question 23. What Type Of Group Is Not Available In A Domain That Is Running At The Mixed-mode Functional Level?

Answer :

Universal corporations aren't to be had in a mixed-mode domain. The useful degree should be raised to Windows 2003 or Windows 2008 to make these businesses available. 

Exchange Server 2007 Interview Questions
Question 24. What Types Of Active Directory Objects Can Be Contained In An Organizational Unit?

Answer :

Organizational Units can maintain customers, groups, computer systems, contacts, and different OUs. The Organizational Unit gives you with a field immediately below the area degree that permits you to refine the logical hierarchy of how your customers and different assets are organized inside the Active Directory.

Hyper-V Interview Questions
Question 25. What Are Active Directory Sites In Windows Server 2008?

Answer :

Active Directory websites are physical locations on the network’s bodily topology. Each local area that you create is assigned to a domain. Sites normally represent one or extra IP subnets which might be linked by IP routers. Because websites are separated from each different through a router, the area controllers on each website online periodically reflect the Active Directory to replace the Global Catalog on every web page segment.

Question 26. Can Servers Running Windows Server 2008 Provide Services To Clients When They Are Not Part Of A Do Ma In?

Answer :

Servers strolling Windows Server 2008 can be configured to participate in a workgroup. The server can offer some services to the workgroup friends but does now not offer the safety and control gear furnished to domain controllers. 

Dns Server Interview Questions
Question 27. What Does The Use Of Group Policy Provide You As A Network Administrator?

Answer :

Group Policy provides a way of controlling consumer and computer configuration settings for Active Directory boxes consisting of web sites, domains, and OUs. GPO5 are linked to a specific container, after which person rules and administrative templates are enabled to manipulate the surroundings for the customers or computer systems within that specific field. 

Active Directory Interview Questions
Question 28. What Tools Are Involved In Managing And Deploying Group Policy?

Answer :

GPOs and their settings, links, and other records along with permissions can be regarded in the Group Policy Management snap-in. 

Question 29. How Do You Deal With Group Policy Inheritance Issues?

Answer :

GPOs are inherited down through the Active Directory tree by using default. You can block the inheritance of settings from upline GPOS (for a specific container which include an OU or a neighborhood laptop) by selecting Block Inheritance for that precise item. If you need to put into effect a better-degree GPO in order that it overrides without delay connected GPO5, you may use the Enforce command at the inherited (or upline) GPO. 

Wintel Administrator Interview Questions
Question 30. How Can You Make Sure That Network Clients Have The Most Recent Windows Updates Installed And Have Other Important Security Features Such As The Windows Firewall Enabled Before They Can Gain Hill Network Access?

Answer :

You can configure a Network Policy Server (a carrier to be had within the Network Policy and Access Services position). The Network Policy Server may be configured to examine computing device purchaser settings with health validators to determine the level of network get right of entry to afforded to the patron. 

Question 31. What Is The Purpose Of Deploying Local Dns Servers?

Answer :

A domain DNS server affords for the nearby mapping of fully qualified domain names to IP addresses. Because the DNS is a disbursed database, the nearby DNS servers can provide record facts to far off DNS servers to help remedy far off requests related to completely certified domain names in your network. 

 

Question 32. In Terms Of Dns, What Is A Caching-handiest Server? 

Answer :

A caching-best DNS server resources facts related to queries based totally on the records it consists of in its DNS cache. Caching-simplest servers are regularly used as DNS forwarders. Because they're now not configured with any zones, they do not generate network visitors associated with region transfers. 

 

 

Windows Server Dns Interview Questions
Question 33. How The Range Of Ip Addresses Is Defined For A Windows Server 2008 Dhcp Server? 

Answer :

The IP addresses supplied through the DHCP server are held in a scope. A scope that consists of a couple of subnet of IP addresses is known as a top notch scope. IP addresses in a scope which you do now not want to rent can be blanketed in an exclusion range. 

Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question 34. What Types Of Zones Would You Want To Create On Your Dns Server So That Both Queries To Resolve Host Names To Ip Addresses And Queries To Resolve Ip Addresses To Host Names Are Handled Successfully?

Answer :

You could create each a ahead research quarter and a opposite lookup sector on your Windows Server 2008 DNS server.

Question 35. What Tool Enables You To Manage Your Windows Server 2008 Dns Server?

Answer :

The DNS snap-in allows you to feature or dispose of zones and to view the statistics on your DNS zones. You can also use the snap-in to create statistics which includes a DNS aid report.

Question 36. In Terms Of Dns, What Is A Caching-handiest Server?

Answer :

A caching-only DNS server supplies records associated with queries based at the information it contains in its DNS cache. Caching-best servers are frequently used as DNS forwarders. Because they may be now not configured with any zones, they do now not generate community visitors associated with quarter transfers.

Windows Server 2003 Interview Questions
Question 37. How Is The Range Of Ip Addresses Defined For A Windows Server 2008 Dhcp Server?

Answer :

The IP addresses furnished via the DHCP server are held in a scope. A scope that carries multiple subnet of IP addresses is known as a superscope. IP addresses in a scope which you do no longer want to hire can be covered in an exclusion variety.

Question 38. What Tcp/ip Configuration Parameters Can Be Provided To A Dhcp Client?

Answer :

The DHCP server can supply a DHCP patron an IP cope with and subnet masks. It can also optionally encompass the default gateway deal with, the DNS server deal with, and the WINS server address to the patron.

Question 39. How Can You Configure The Dhcp Server So That It Provides Certain Devices With The Same Ip Address Each Time The Address Is Renewed?

Answer :

You can create a reservation for the device (or create reservations for some of devices). To create a reservation, you want to know the MAC hardware deal with of the tool. You can use the ipconfig or nbstat command-line utilities to determine the MAC cope with for a network device inclusive of a computer or printer.

 

Question 40. To Negate Rogue Dhcp Servers From Running With A Domain, What Is Required For Your Dhcp Server To Function?

Answer :

The DHCP server need to be authorized in the Active Directory earlier than it can feature inside the area.

DHCP Interview Questions
Question forty one. What Two Hardware Considerations Should Be An Important Part Of The Planning Process For A Windows Server 2008 Deployment?

Answer :

Any server on which you will installation Windows Server 2008 must have as a minimum the minimal hardware requirement for strolling the community running device. Server hardware have to additionally be on the Windows Server 2008 Hardware Compatibility List to keep away from the opportunity of hardware and community running system incompatibility.

Question forty two. How Does The Activation Process Differ On Windows Server 2008 As Compared To Windows Server 2003?

Answer :

You can pick out to have activation happen automatically when the Windows Server 2008 installation is entire. Make sure that the Automatically Activate Windows When I’m Online check container is chosen on the Product Key web page.

 

Hyper SQL Database Interview Questions
Question forty three. What Are Some Of The Items That Can Be Accessed Via The System Properties Dialog Box?

Answer :

You can get admission to virtual reminiscence settings and the Device Manager through the System Properties dialog field.

 

 

Question 44. Which Windows Server Utility Provides A Common Interface For Tools And Utilities And Provides Access To Server Roles, Services, And Monitoring And Drive Utilities?

Answer :

The Server Manager gives each the interface and get entry to to a huge wide variety of the utilities and equipment that you may use as you manipulate your Windows server.

 

Question forty five. How Are Local User Accounts And Groups Created?

Answer :

Local user debts and corporations are managed inside the Local Users and Groups node inside the Server Manager. Local person money owed and groups are used to provide neighborhood get admission to to a server.




CFG