Top 100+ Visual Basics Interview Questions And Answers
Question 1. How Do You Register A Component?
Answer :
Compiling the element, running REGSVR32 MyDLL.Dll
Question 2. What Does Option Explicit Refer To?
Answer :
All variables should be declared earlier than use. Their kind isn't required.
Pascal programming Interview Questions
Question three. What Are The Different Ways To Declare And Instantiate An Object In Visual Basic 6?
Answer :
Dim obj as OBJ.CLASS
Set obj = New OBJ.CLASS
or
Set obj = CreateObject (“OBJ.CLASS”)
Question 4. Name The Four Different Cursor Types In Ado And Describe Them Briefly.
Answer :
Forward Only: Fastest, can simplest pass forward in recordset.
Static: Can move to any record within the recordset. Data is static and by no means adjustments.
KeySet: Changes are detectable, records that are deleted by different customers are unavailable, and facts created by way of different customers aren't detected
Dynamic: All adjustments are visible.
Pascal programming Tutorial
Question 5. Name The Four Different Locking Type In Ado And Describe Them Briefly.
Answer :
LockPessimistic: Locks the row as soon as after any edits occur.
LockOptimistic: Locks the row best whilst Update is referred to as.
LockBatchOptimistic: Allows Batch Updates.
LockReadOnly: Read only. Can no longer alter the information.
MS Access Interview Questions
Question 6. What Are The Ado Objects? Explain Them. Provide A Scenario Using Three Of Them To Return Data From A Database.
Answer :
Connection: Used to make a connection among your app and an outside records supply, ie, sq. Server
Command: Used to construct queries, inclusive of person-precise parameters, to get right of entry to records from a facts supply
Recordset: Used to get right of entry to records back from an SQL question. With a recordset, you may navigate again records. You can also upload, modify or delete information.
Question 7. List Out Controls Which Does Not Have Events
Answer :
form, line controls
MS Access Tutorial VB.NET Interview Questions
Question eight. To Set The Command Button For Esc, Which Property Has To Be Changed ?
Answer :
Cancel
Question 9. What Is Ole Used For ?
Answer :
Object linking and embedding, for the use of to different item instructions like word, excel , autocad objects in our own programs, handiest aspect we need to add reference for these items.
VBA For Excel Interview Questions
Question 10. Which Controls Have Refresh Method?
Answer :
Checkbox, comna, combo, listing, photograph, ADo manage, Data,Datagrid, Datareport,Dir list biox, filelistbox etc.
VB.NET Tutorial
Question eleven. Early Binding Vs Late Binding - Define Them And Explain?
Answer :
Early binding lets in builders to have interaction with the object’s residences and strategies during coding lets in the compiler to check your code. Errors are caught at bring together time. Early binding additionally results in faster code
Eg : Dim ex as new Excel.Application
Late binding however permits defining frequent gadgets which may be sure to exclusive objectsyou should declare myControl as Control with out understanding which control you will encounter. You should then query the Controls collection and decide which manage you are working on the use of the TypeOf method and branch to the segment of your code that offers for that kind
Eg : Dim ex as Object
set ex =CreateObject(“Excel.Application”)
ASP.NET Interview Questions
Question 12. Can I Send Keystrokes To A Dos Application?
Answer :
AppActivate (”C:windowssystem32cmd.Exe”) ‘ Appilcation caption
SendKeys (”SA”) ’For sending one string
SendKeys “% ep”, 1 ’ For sending Clipboard records to Dos
Pascal programming Interview Questions
Question thirteen. How Do I Make A Menu Popup From A Commandbutton
Answer :
Private Sub Command1_MouseDown(Button As Integer, Shift As Integer, X As Single, Y As Single)
If Button = 2 Then
PopupMenu Menuname
End If
End Sub
VBA For Excel Tutorial
Question 14. What Is Option Base Used For In Vb6 ?
Answer :
Option Base is to set the Index of the Array to start from zero or 1.Like choice specific.. Claim “Option base 1″ on the pinnacle. Now the array will begin from Index By default the index begins from zero.
Question 15. How To Copy Text To The Windows Clipboard And From It.
Answer :
Clipboard.SetData and Clipboard.GetData
Fox Pro Interview Questions
Question sixteen. Which Method Of Recordset Is Used To Store Records In An Array.
Answer :
getrows
ASP.NET Tutorial
Question 17. What Is The Default Property Of Datacontrol?
Answer :
Caption
Tableau Interview Questions
Question 18. Which Property Of Textbox Cannot Be Changed At Runtime
Answer :
Alignment property, Tab Index and many others
MS Access Interview Questions
Question 19. Describe In Process And Out Of Process Component?
Answer :
In-manner element is implemented as a DLL, and runs within the same method space as its client app, permitting the most efficient conversation among patron and component. An out of procedure issue is carried out as an EXE, and not like a dll, runs in its personal process space. As a result, exe’s are slower then dll’s because communications between customer and thing ought to be marshalled throughout manner barriers
Tableau Tutorial
Question 20. Under The Ado Command Object, What Collection Is Responsible For Input To Stored Procedures?
Answer :
The Parameters series.
VB Script Interview Questions
Question 21. What Is The Differences Between Flexgrid And Dbgrid Control?
Answer :
Microsoft FlexGrid (MSFlexGrid) manipulate presentations and operates on tabular statistics. It allows programmatically sort, merge, and layout tables containing strings and snap shots. DBgrid is A spreadsheet-like bound control that displays a series of rows and columns representing records and fields from a ADO Recordset object.
Question 22. What Are Different Types Of Activex Components Available In Vb 6.Zero ?
Answer :
Standard EXE, ActiveX EXE, ActiveX DLL, ActiveX report, and ActiveX Control.
VB Script Tutorial
Question 23. How May Type Of Controls Are Available In Vb6 ?
Answer :
Intrinsic controls - Default controls of VB6, These manage are usually to be had in VB6 Toolbox.
ActiveX controls - .These are greater controls which can be introduced into toolbox and this manage having separate documents (.Ocx). Must be deployed one by one together with utility in other device.
Advanced C# Interview Questions
Question 24. Describe Inprocess And Out Of Process ?
Answer :
An in-manner element is implemented as a DLL called ActiveX DLL, and runs inside the equal technique area as its client app, enabling the maximum green communication among customer and factor. Each client app that makes use of the element starts offevolved a new instance of it.
An out of process factor is applied as an EXE called ActiveX EXE, and in contrast to a dll, runs in its own process space. As a result, exe’s are slower then dll’s because communications among purchaser and aspect have to be marshalled across system limitations. A single instance of an out of process thing can carrier many customers.
VB.NET Interview Questions
Question 25. What Is The Difference Between Image And Picture Box Controls?
Answer :
The sizing conduct of the photograph manipulate differs from that of the photograph container. It has a Stretch belongings even as the photograph box has an AutoSize assets. Also photograph box is a field manipulate and support maximum of the pics approach.
Question 26. What Is The Difference Between A Function And A Sub (technique) ?
Answer :
Function continually go back a cost, wheras am technique can also or might not return fee.
Visual Source Safe Interview Questions
Question 27. What Is The Default Property Of Datacontrol ?
Answer :
Connect belongings
VBA For Excel Interview Questions
Question 28. What Are Different Types Of Recordset Available In Ado ?
Answer :
a) Table-type Recordset - Hold statistics from unmarried table and may upload, edit and delete.
B) Dynaset-kind Recordset - Can maintain editable records from multiple tables.
C) Snapshot-type Recordset - Hold read simplest information from multiple tables,
d) Forward-most effective-type Recordset - Hold read best facts from more than one tables with out cursor.
E) Dynamic-kind Recordset -Holds editable records from more than one tables and adjustments accomplished with the aid of other person also visible.
Question 29. What Is The Difference Between Listbox And Combo Box?
Answer :
Both are display list of items, however in blend field user can edit the item.
Question 30. What Is The Difference Modal And Moduless Window?
Answer :
A modal form has unique attention in that utility till it is disregarded. Moduless form are not required one-of-a-kind recognition and it is default while we display any shape.
Question 31. What Is The Object And Class?
Answer :
Class is template from we will create objects, Objects are instantiate of a category. For instance car is a category and Maruti 800, Maruti Zen are items of automobile class.
Question 32. How Objects On Different Threads Communicate With One Another?
Answer :
Processes communicate with each other through messages, using Microsoft’s Remote Procedure Call (RPC) generation to skip records to each other.
Question 33. What Is The Query Unload And Unload Event In Form?
Answer :
Query dump event happens in a primary and then sell off event takes place, in MDI shape we can trac infant form final popularity via using this occasion.
ASP.NET Interview Questions
Question 34. What Are Different Locking Type Available In Ado.
Answer :
a) LockPessimistic - Locks the row once after any edits arise.
B) LockOptimistic - Locks the row simplest when Update is referred to as.
C) LockBatchOptimistic - Allows Batch Updates.
D) LockReadOnly - Read simplest. Cannot regulate the statistics.
Question 35. Name Different Ado Objects?
Answer :
a) Connection
b) Command
c) Recordset
d) Field
Question 36. What Is The Difference Between A Property Let And Property Set ?
Answer :
Let used to set price for regular variable and Set used to set fee for item variable.
Fox Pro Interview Questions
Question 37. What Is The Difference In Passing Values Byref Or Byval To A Procedure?
Answer :
a) ByRef -pass the cope with of variable no longer cost
b) ByVal - skip the price
Question 38. What Is Autoredraw Event Of Form And Picturebox ?
Answer :
Automatically redraw the outputs.
Question 39. What Is Doevents?
Answer :
DoEvents command inform application manage to execute different commands, even as executing lengthy assignment.
Question forty. What Is The Size Of The Variant Data Type?
Answer :
16 bytes
Tableau Interview Questions
