YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Thermodynamics Interview Questions And Answers - Jun 02, 2020

fluid

Top 100+ Thermodynamics Interview Questions And Answers

Question 1. State The Third Law Of Thermodynamics. Give Its Limitations And Importance.?

Answer :

The 0.33 regulation of thermodynamics states that:

“The entropy of an excellent crystal of every element and a compound is zero at absolute 0.”

Limitations: If any ailment like impurity or imperfection is located in a substance then the entropy of such crystal is non-zero at zero K. For example: The entropy of natural carbon dioxide and nitric oxide is 0 at 0K. This shows that there exists sickness within the arrangement of such molecules.

This law is relevant handiest to pure compounds. Thus we can say that, this regulation isn't always applicable to glass which is a supercooled liquid. It is likewise now not applicable to amorphous substance and supercooled solutions.

Importance:

With the assist of this law Thermodynamic residences can be calculated and chemical affinity can be measured. 
This law facilitates in explaining the behaviour of solids at very low temperature.
Question 2. Explain The Laws Of Thermodynamics.?

Answer :

Zeroth law: If any two structures are in thermal equilibrium with the third gadget, then they're additionally in thermal equilibrium with every different. 
First regulation: First regulation of thermodynamic states that energy can neither be created nor be destroyed however it is able to most effective be transformed from one form to every other. 
Second regulation: This regulation states that “all processes in nature tend to occur with an boom in entropy and the route of change always result in the increase in entropy.” 
Third regulation: This law states that “The entropy of a perfect crystal of every element and a compound is zero at absolute zero.”
Chemical Interview Questions
Question 3. Explain The Following Terms: Isolated System, Open System And Closed System And Give Example Where Ever Possible.?

Answer :

Isolated gadget: A device which can neither exchange matter nor warmness with the encircling is called an remoted system.
For instance: Water located in a vessel this is closed as well as insulated. 
Open device: A system which could change both matter and strength with the encompassing is said to be an open machine.
For example: A reaction taking place in an open vessel exchanges both strength and count with the encircling. 
Closed system: A system that exchanges most effective energy and not depend with the surrounding is said to be a closed system.
For example: A response taking place in a closed steel vessel.
Question four. Write A Short Note On Gibbs Free Energy And Derive The Equation For The Same.?

Answer :

This thermodynamic quantity states that the decrease in value all through a technique is same to the beneficial work done through the machine. It is denoted via G and the mathematical equation is:

G = H – TS

Where,

H = warmth content 
T = absolute temperature 
S = entropy of the system

For isothermal technique we've got

G1 = H1 – TS1 for the initial country 
G2 = H2 – TS2 for final degree

Therefore,

G2 – G1 = (H2 – H1) – T(S2 – S1)

Now,

ΔG = G2 – G1 is the alternate in Gibbs free electricity 
ΔH = H2 – H1 is the trade in enthalpy of the machine 
ΔS = S2 – S1 Is the alternate in entropy of the gadget

Thus the above equation becomes:

ΔG = ΔH – TΔS is referred to as Gibbs-Helmoholtz equation.

Question 5. Why Entropy Decreases With Increase In Temperature?

Answer :

ds=dQ/T. Entropy is inversely proportional to the temperature so, as temp. Increases, entropy decreases.

Solid Edge Interview Questions
Question 6. Why Different Types Of Sound Are Produced In Different Bikes, Though They Run On Si Engines?

Answer :

Engine specifications are distinct in one-of-a-kind manufactures like as Bore Diameter (CC), Ignition timing. Also the exhaust passage takes extra liable for sound.

Question 7. How Much Watt Means 1hp?

Answer :

746.2 Watt

Mechanical Engineering Interview Questions
Question 8. Explain Bicycle Rear Wheel Sprocket Working?

Answer :

Rear wheel sprocket works underneath the precept of ratchet and pawl.

Question 9. Definition Of Octane Number And Cetane Number?

Answer :

Octane No:-Octane quantity is defined as the percentage, by volume, of iso octane inside the combination of iso octane and h-heptane. It is the degree of rating of SI engine.

Cetane No:- Cetane wide variety is defined as the percentage, via extent, of n-cetane inside the mixture of n-cetane and alpha methyl naphthalene. It is the measure of rating of CI engine.

Chemical Engineering Interview Questions
Question 10. Which Mechanism Is Used In Automobile Gearing System?

Answer :

Differential mechanism

Question 11. When Crude Oil Is Heated, Which Hydrocarbon Comes First?

Answer :

Natural gasoline (Gasoline)… at 20 Celsius

Computational Fluid Dynamics Interview Questions
Question 12. How To Calculate Bearing Number Ti Diameter Of The Inner And Outer?

Answer :

Divide the shaft diameter size with the aid of five, it will deliver remaining  digit of the bearing no. And according to form of load we need to pick out the type of bearing and with a view to give prior quantity of the bearing.

Chemical Interview Questions
Question thirteen. The Fatigue Life Of A Part Can Be Improved By?

Answer :

Improving the surface finish by Polishing & presenting residual stress by way of Shot peening.

Question 14. What Happens If Gasoline Is Used In A Diesel Engine, Siesel Engine Will Work?

Answer :

No, It will now not paintings, as the Compression ratio of Petrol engine is 6 to 10 & that of Diesel engine is 15 to 22. Thus on such high compression, gasoline gets especially compressed & it could blast.

Question 15. Why Poisson Ratio Is Higher In, Rubber/metallic/wooden?

Answer :

When a material is compressed in a single direction, it usuallytends to enlarge inside the different  instructions perpendicular tothe course of compression. This phenomenon is known as the Poisson impact. Poisson’s ratio is a measure of the Poisson effect.

For rubber = zero.Five
For steel = 0.288
For wood < 0.2

Thus Poisson’s ratio is better in RUBBER.

Quantum Physics Interview Questions
Question 16. When A Real Gas Behaves Like Ideal Gas?

Answer :

A actual fuel behaves like a super fuel in low pressure and high temperature situations.

Question 17. What Is The Significance Of Entropy?

Answer :

As per the second regulation of thermodynamics, any heat enter to the system (Heat engine) can't be transformed absolutely into beneficial work. Some energy is misplaced and this is called 'unavailable paintings'. The amount of unavailable work will increase because the entropy will increase.

Physics Interview Questions
Question 18. What Is The Difference Between Heat Transfer And Thermodynamics?

Answer :

Heat switch deals with the strength evaluation which in transition and and depends at the modes of warmth switch like conduction, convection and radiation or combination of any modes. Heat switch offers in non equilibrium area and situations while thermodynamics offers with examine of device at equilibrium and does no longer depend on how warmness transfer is calculated.

Solid Edge Interview Questions
Question 19. At Which Temperature Thermal Radiation Can Become Zero?

Answer :

Not possible. Because thermal radiation turns into simplest 0 at absolute zero temperature which can never be attained by the 1/3 law of thermodynamics.

Question 20. Difference Between Tube And Pipe?

Answer :

There constantly a debate among differentiation of pipe and tube. Pipe is constantly particular by its Inside Diameter (ID) because main cause of pipe is to hold fluid, whilst the 
Tube is always specified via its Outside Diameter (OD). Pipe's thickness is every so often called as agenda and tube's thickness is gauge.
As consistent with the tolerance basis, tubes requires better tolerances as to that of pipe and tubes are extra more expensive in manufacturing in comparison to pipe production. 
Fluid mechanics Interview Questions
Question 21. Difference Between Flywheel And Governor?

Answer :

The characteristic of flywheel is to save the energy/electricity produced for the duration of the strength stroke of an engine and this stored power is used all through closing stroke to make piston up and down throughout working of engine while governor tries control the speed of an engine because of variation in load. It does this paintings by decreasing or increasing the quantity of fuel passing to the engine.

Question 22. What Is The Importance Of The Thermodynamics In The Field Of Mechanical Engineering?

Answer :

All the mechanical engineering systems are studied with the help of thermodynamics. Hence it is very important for the mechanical engineers.

Question 23. How Many Laws Of Thermodynamics Are There?

Answer :

There are three legal guidelines of the thermodynamics.

First Law : Energy may be neither created nor destroyed. It can handiest trade paperwork.In any system in an remoted device, the whole electricity remains the equal.
Second Law : When  remoted systems in separate but close by areas of area, each in thermodynamic equilibrium in itself, however not in equilibrium with every different before everything, are at a while allowed to interact, breaking the isolation that separates the two systems, and they exchange be counted or electricity, they may eventually reach a mutual thermodynamic equilibrium. The sum of the entropies of the initial, isolated systems is much less than or equal to the entropy of the final changing structures. In the manner of reaching a new thermodynamic equilibrium, entropy has multiplied, or at the least has no longer decreased.
Third Law : As temperature strategies absolute zero, the entropy of a device processes a minimum.
Mass conversation Interview Questions
Question 24. State Laws Of Conservation Of Energy?

Answer :

According to the laws of conservation of strength, “strength can neither be created nor be destroyed. It can most effective be transformed from one shape to another.”

Mechanical Engineering Interview Questions
Question 25. Is The Boiler A Closed System?

Answer :

Yes absolutely the boiler is a closed machine.

Question 26. What Is Carnot Engine?

Answer :

It become being designed by Carnot and permit me tell you that Carnot engine is an imaginary engine which follows the Carnot cycle and presents a hundred% performance.

Chemical reaction Interview Questions
Question 27. Which Formula Forms A Link Between The Thermodynamics And Electro Chemistry?

Answer :

Gibbs Helmholtz system is the method which forms the hyperlink between the thermodynamics and electromagnetism.

?Hs/R = [∂ lnp /∂ (1/T)]x

where: x – mole fraction of CO2 in the liquid segment 
p – CO2 partial pressure (kPa) 
T – temperature (K) 
R – commonplace gasoline consistent 
α – mole ratio inside the liquid phase (mole CO2 in step with mole of amine)

Chemical Engineering Interview Questions
Question 28. Which Is The Hardest Compound Known?

Answer :

Diamond.

Question 29. What Is Hess Law?

Answer :

According to the Hess law the strength transfer is simply unbiased of the course being accompanied. If the reactant and the made from the entire system are the identical then equal quantity of strength can be dissipated or absorbed.

Ic Engine Interview Questions
Question 30. Which Has More Efficiency: Diesel Engine Or Petrol Engines?

Answer :

Off course Diesel engine has the higher efficiency out of two.

Question 31. Explain The Second Law Of Thermodynamics?

Answer :

The entropy of the universe will increase through the years and movements toward a most price.

Question 32. How Do You Measure Temperature In A Wet Bulb Thermometer?

Answer :

Wet bulb temperature is measured in a wet bulb thermometer by using covering the bulb with a wick and wetting it with water. It corresponds to the dew point temperature and relative humidity.

Transformer Interview Questions
Question 33. What Is Bending Moment?

Answer :

When a second is implemented to bend an element, a bending second exists within the element.

Computational Fluid Dynamics Interview Questions
Question 34. What Are The Points In The Stress Strain Curve For Steel?

Answer :

Proportional restrict, elastic restrict or yield point, remaining strain and strain at failure.

Question 35. Define Reynolds Number.?

Answer :

Reynolds variety is the ratio of inertial force and viscous pressure. It is a dimensionless variety. It determines the form of fluid go with the flow.

Question 36. What Is A Newtonian Fluid?

Answer :

A Newtonian fluid possesses a linear strain stress courting curve and it passes via the beginning. The fluid properties of a Newtonian fluid do now not change when any force acts upon it.

Quantum Physics Interview Questions
Question 37. How Many Joules Is 1 Btu?

Answer :

1 BTU is same to 1055.056 joules.

Question 38. What Is Ps?

Answer :

PS is Pferdestarke, the German unit for Horsepower.

Question 39. Explain Otto Cycle?

Answer :

Otto cycle may be explained by way of a stress quantity dating diagram. It indicates the functioning cycle of a four stroke engine. The cycle starts with an consumption stroke, ultimate the intake and shifting to the compression stroke, starting of combustion, electricity stroke, heat alternate stroke wherein warmness is rejected and the exhaust stroke. It became designed with the aid of Nicolas Otto, a German engineer.

Question forty. Explain The Nomenclature Of A 6203-zz Bearing?

Answer :

6 is the type code, which shows it's miles a unmarried-row ball bearing, 2 is the collection, method light, 03 is the bore, which is 17 mm and ZZ is the suffix that means double shielded bearing.

Physics Interview Questions
Question forty one. What Is Gear Ratio?

Answer :

It is the ratio of the variety of revolutions of the pinion equipment to one revolution of the loafer tools.

Question forty two. What Is Annealing?

Answer :

It is a technique of heating a fabric above the re-crystallization temperature and cooling after a specific time c programming language. This will increase the hardness and energy if the fabric.

Fluid mechanics Interview Questions
Question forty three. Define Torque.?

Answer :

Torque is defined as a pressure carried out to an item that outcomes in rotational motion.

Question forty four. What Is Ductile-brittle Transition Temperature?

Answer :

It is the temperature beneath which the tendency of a cloth to fracture will increase in place of forming. Below this temperature the material loses its ductility. It is also referred to as Nil Ductility Temperature




CFG