Top 100+ Thermax Technical Interview Questions And Answers
Question 1. Definition Of Toughness ?
Answer :
Maximum absorption of power
Question 2. Unique Property Of Cast Iron Is
Answer :
Damping property
Thermal Power Plant Interview Questions
Question 3. What Is Mass Flow Meter Principal ?
Answer :
A mass drift meter, additionally known as an inertial float meter is a device that measures mass go with the flow rate of a fluid touring through a tube. The mass glide fee is the mass of the fluid touring past a hard and fast factor consistent with unit time.
Question four. What Is Difference Between Corrosion And Erosion ?
Answer :
Corrosion is because of oxygen & air but Erosion is due to accumulation of flue gasoline ash deposition on the material.
Question 5. What Is The Difference Between Neutral Point And Earth Point ?
Answer :
In energy transformer the star point of the LT is connected with the earth it's far referred to as the neutral factor and a earth wire connected to body is known as earth factor
Wipro Technical Interview Questions
Question 6. How To Find The Primary And Secondary Of Transformer (in Off Condition) Using Multimeter? Is It Possible To Find It By Seeing Resistance ?
Answer :
Yes, it is feasible by means of measuring the winding resistance of number one & secondary. High voltage aspect may have excessive resistance and coffee voltage facet can have low resistance
Question 7. Why The Rating Of The Ht Breakers Are In 1250 Amp, While The Load On The Breaker Is Around 50 Amp ?
Answer :
Its because of fluctuation of load and also quick circuit contemporary. It maintains rating excessive.
TCS HR Interview Questions
Question 8. What Is The Function Of The Economizer?
Answer :
Economizer economizes the power plant operation.
Question nine. What Are The Functions Of Steam Drum ?
Answer :
(a) steam separation,
(b) steam-water movement and
(c) purifying steam.
Thermal Engineer Interview Questions
Question 10. Why Large Boilers Are Top Supported ?
Answer :
(a) keep away from buckling of furnace partitions,
(b) allow thermal expansion and
(c) reduce thermal hundreds.
Question eleven. Why Steel Structures (warding off Concrete) Are Used For Boiler Structures ?
Answer :
Steel structures are used are used for rushing - up the development time table and facilitate adjustments.
Zensar Technologies Aptitude Interview Questions
Question 12. What Is Resonance ?
Answer :
When the herbal frequency and the brought on frequency suits Resonance takes place.
Thermal Power Plant Interview Questions
Question thirteen. Why Resonance Should Be Avoided ?
Answer :
During resonance, high vibration and stress will occur. Hence, resonance Should be averted.
Question 14. What Is The Life Of A Power Plant ?
Answer :
Life of the electricity plant is ready 50 years. But, many components want Replacement and restore.
Question 15. What Are The Materials Used For Boiler Pressure Parts ?
Answer :
Carbon metallic, low alloy steel, medium alloy metal and stainless steel.
Yash Technologies Aptitude Interview Questions
Question 16. What Are The Materials Used For Boiler Structures ?
Answer :
Mild steel as in line with IS2062 is used. For fasteners, IS1367 is used.
Question 17. What Is The Material Used For Boiler Insulation ?
Answer :
Slag wool, mineral wool and glass wool are used.
SAP Aptitude Interview Questions
Question 18. What Is The Material Used For Boiler Foundation ?
Answer :
Reinforced Cement Concrete (RCC) with a specification "M20" is used.
Wipro Technical Interview Questions
Question 19. What Are The Types Of Bolted Connections Used For Boiler Structures ?
Answer :
Bearing type connection and Friction kind connections are used. Bearing type is popularly used.
Question 20. What Is A Shear Key ?
Answer :
Shear key are flat plates welded at the bottom of the shape base plates to switch shear forces.
Philips Lighting Interview Questions
Question 21. What Are The Types Of Chimneys ?
Answer :
Rcc chimney and metallic chimney are used.
Question 22. Why Conical Chimneys Are Preferred ?
Answer :
Conical chimneys are cost effective.
Question 23. What Is The Corrosion Allowance Used For Steel Chimney ?
Answer :
Corrosion allowance = 3.Zero mm (regular).
Question 24. Which Boiler Code Is Governing In India ?
Answer :
The Indian Boiler Regulations, 1950 (with amendments)is governing in India.
TCS HR Interview Questions
Question 25. Who Is The Authorized Inspector In India ?
Answer :
The Chief Inspector of Boiler (CIB) is the legal inspector for the Respective states.
Question 26. Which Body Is Empowered To Amend The Indian Boiler Regulation ?
Answer :
The Central Boiler Board (CBB) is authorized to amend the IBR.
Question 27. Why Steel Is Used For Boiler Pressure Parts ?
Answer :
The price to weight ratio is favorable for steel. Hence, metallic is used.
Thermal Engineer Interview Questions
Question 28. What Is The Purpose Of Refractory ?
Answer :
Refractory is provided wherein the flue gasoline temperature is excessive (above 800 Degree C).
Question 29. What Is The Purpose Of Refractory Retainers ?
Answer :
Retainers are embed within the refractory and that they maintain the refractory to the surfaces.
Question 30. What Are The Steps In Design ?
Answer :
Design, engineering, system analysis, strain analysis, detailing, drafting, Documentation and report approval.
Question 31. What Is Das ?
Answer :
Data Acquisition System (DAS) is used document readings.
Question 32. What Is Vlh ?
Answer :
Variable Load Hangers (CLH) are used for guide, permiting confined Support load version.
Question 33. What Is Clh ?
Answer :
Constant Load Hangers(CLH) are used for guide,allowing small load variations.
Zensar Technologies Aptitude Interview Questions
Question 34. Why Water Quality Is Control Of In Boilers ?
Answer :
Water pleasant is controlled to avoid corrosion of boiler parts.
Question 35. Why Paints Are Required ?
Answer :
Paints are required to defend the surface of boiler.
Question 36. Why Rockers Are Used For Boiler Hanger Supports ?
Answer :
Rockers lessen the brought on bending load. This results in economic design.
Yash Technologies Aptitude Interview Questions
