YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Telecommunication Project Management Interview Questions And Answers - Jun 02, 2020

fluid

Top 100+ Telecommunication Project Management Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The Different Types Of Gsm Antenna?

Answer :

ANDREW (65*, ninety*)
KATHREIN,
TIL-TEK,
ALGON.
(They all are the directional antenna's utilized by the telecommunication service company operator's. Like airtel, vodafone, concept, b.S.N.L, tata-docomo, reliance and many others)

Question 2. Do You Know Which Type Of Connector We Use At The End Of Gsm Antenna?

Answer :

7/8'"din male if feeder is 7/8,or 7/sixteen'" if feeder is 1/2

Networking Interview Questions
Question 3. Which Type Of Connector We Use In Fifa Card?

Answer :

TNC Male Connector is used in FIFA card.
SMB Connector is used in FIEA card.
RJ48c Connector is used in FIPA card.
Question four. What Is The Difference Between Tcp And Udp?

Answer :

TCP is Transmission Control Protocol and connection orientated protocol.
UDP is User Datagram Protocol and connectionless protocol.
Use in inventory marketplace for statistics sending and receiving.
Networking Tutorial
Question 5. How Does The Traceroute Work?

Answer :

Trace course unearths out when the packet has reached the vacation spot point by which includes a port quantity this is outside of the regular variety. When it's miles received, a "port unreachable" message is back, allowing trace path to decide the time duration of the final hop.

Mobile Plant Operator Interview Questions
Question 6. What Is The Layered Architecture Of The Internet? In A Wireless Network, Describe How Each Layer Would Be Different From A Wired Network?

Answer :

five- Layer structure of the Internet: 

Application (Layer five)
Transport (Layer 4)
Network (Layer 3)
Data Link (Layer 2)
Physical (Layer 1)
Question 7. Explain We Use Pswb Card In Which Case?

Answer :

pwsb is referred to as energy deliver card and it's miles used for the energy distribution to trx cards in case of extremely bts and dtrx cards in case of flexi bts

Tele Sales Interview Questions
Question eight. How Many Maximum Slots We Can Use In Esma Card?

Answer :

There are 6 slots in ESMA , we will use all of the 6 while connecting 6 dtrx in 4,4,4 mode but if we want to add sectors then we are able to require ESEA for this we want to vaccant one slot to attach ESMA to ESEA, however ESEA has 12 slots so total 12+5 slots may be used

Question 9. What Is The Height Of Esma Card?

Answer :

three(HEIGHT UNIT).

Regulatory affairs Interview Questions
Question 10. What Is The Height Of Bts?

Answer :

Generally peak of an antenna is 45m to 70m accorading to as par geographycal location hight.It's far trade from vicinity to vicinity.

Question eleven. Explain What Is Bts? What Are Its Different Configurations And What Is The Power Consumption/height Current For Each Of These Types Of Bts?

Answer :

BTS abbreviated for Base Transiever Station is a collection of transmission and reception card designed for routing of indicators from end consumer to msc and vice versa.

There are many styles of BTS depending on the producing companies viz nokia,ericcsion, zte,huwai and so forth ...I've worked on a few so can tell u approximately them in nokia there's almost 2,2,2/four,4,four/8,eight,8 configuration however this could vary depending upon the site visitors requirement of the circle. Commonly composite configurations are used, like 2,3,3 or 2,2,4 and so forth.

These nos are nothing however no of trx playing cards in every quarter , as an example 2,2,2 is two trx playing cards in each of three sectors. Strength consumption is also unique for each form of BTS, for NOKIA's Flexi indoor BTS jogging on 222 config energy requiremnt will be approx forty eight watts in keeping with hour commonly on each BTS 48V is supplied with negative polarity. 

Telecom Analytics Interview Questions
Question 12. Explain What Is Blackberry? Please Make It Clear For A Layman?

Answer :

Blackberry is a pinnacle most Brant & excessive velocity internet the usage of mobile cellphone on this cellular smartphone to be had many more superior alternatives so very similar cell smartphone for each parson

Networking Interview Questions
Question thirteen. Why The Rsl Of Microwave Link Is In -ive?

Answer :

Because it's far very low fee which have much less loss of sign and less interfernce.

Question 14. What Is The Frequency Band For 3g?

Answer :

2100 MHZ Not 2100 only

Question 15. What Is The Total Output Power Of An Complete Bts, In Dbm And Watts?

Answer :

43dbm/20Watt is the output power of 1 TRx.The total output electricity relies upon on the range of Trx.

Telemarketing Interview Questions
Question 16. Tell Me Bts Configuration 4+2+2?

Answer :

As per the utilization of zone,we can configure the sectors a,b,c like under aggregate...

If 1st sector usage is excessive four+2+2
if 2nd zone utilization is high 2+4+2
if 3rd quarter utilization is excessive 2+2+four
Question 17. Explain The Difference Between Noc & Nms?

Answer :

Network operation center (NOC). NOCs are liable for monitoring the network for alarms like as power fail, Service affected alarm (web site down,LAPD OML fault, TRX close HPA alarm and many others)& speak its subject engineer to solved the trouble. If need any assist for software program base they offer to recover the trouble.

A Network Management System (NMS) is a combination of hardware and software used to display and administer a network. Communicate with NOC get better the Alarm. 

NMS-->NOC-->Field Engineers=Solved the trouble.

Telephone Etiquette Interview Questions
Question 18. Explain What Kind Of Internet Speed Control Facilities (actual Name) Do Internet Service Provider Use And Is It Possible To Check Internet Speed Of Each Individual Consumer Like Speedtest.Net Does?

Answer :

Make a server and check individual net pace.

Mobile Plant Operator Interview Questions
Question 19. What Is Vswr?

Answer :

VSWR stands for voltage standing wave ratio the ratio of the maximum to minimal fee of status wave pattern alongside a transmission line to which a load is connected. It show how plenty signal is transmitted and meditated again.The use of web site grasp we will measure vswr.Its rang is 1.00-1.30

Question 20. What Is The Frequency Range Used For Bluetooth In India?

Answer :

Bluetooth Works on 2.Four GHz

Ericsson JAVA Interview Questions
Question 21. What Is The Time Taken For 1 Satellite Hop In Voice Communication?

Answer :

The time taken for 1 satellite tv for pc hop in voice conversation is 1/2 seconds

Question 22. What Is The Maximum Number Of Satellite Hops Allowed In Voice Communication?

Answer :

Only Two Hops

Question 23. What Frequency Voice Is Sampled?

Answer :

It is sampled at 8Khz as consistent with Sampling theorem to reproduce correctly in the different end.

Voip Telephony Interview Questions
Question 24. Explain Buffering?

Answer :

Buffering is a way of overlapping the computation of a job with its execution. It quickly shops enter or output records in an attempt to higher suit the speeds of two gadgets including a fast CPU and a slow disk pressure. If, for example, the CPU writes statistics to the buffer, it is able to preserve in its computation even as the disk power shops the statistics.

Tele Sales Interview Questions
Question 25. What Is The Type Of Signaling Used Between Two Exchanges?

Answer :

Different type of signalling in used among  exchanges. Its rely on form of alternate some alternate used q sig among each other some excahnges used is nt among exchanges. Such a lot of other type. There are five type of signaling is being used inside the international.

Question 26. Differences Between Wireless Network And Wired Network?

Answer :

Wired network makes use of wires (e.G., twisted pair, coax, fiber optic) as transmission media in bodily layer. Wireless community uses air waves, which requires one of a kind coding, modulation schemes.
Interference and collision is a good deal extra extreme in wireless networks. Data link layer in wi-fi network makes use of exceptional strategies to keep away from collision and ensure information was acquired.
Wireless network wishes to deal with tool area and handover in network layer. In wi-fi advert hoc networks, routing can be distinctive than stressed networks.
No big distinction among wi-fi and stressed network in transport layer.
Application layer is ignorant of the physical factors of the community. Application layer in stressed out community supports services like FTP, SMTP and many others.
One can also take the physical layer traits into account when writing an software.

PMP Interview Questions
Question 27. What Is Cdma Technology?

Answer :

CDMA manner Code Division Multiple get entry to.

Regulatory affairs Interview Questions
Question 28. Which Type Antenna Uses In Mobile Communication?

Answer :

Pole Antenna-for neighborhood coverage.
Microwave Antenna-for point to point communication transreciver,in special place BTS verbal exchange...
 

Question 29. What Do You Mean By Fdma? Explain?

Answer :

Frequency Division Multiple Access or FDMA is a channel get right of entry to approach used in more than one-access protocols as a channelization protocol. FDMA offers customers an character allocation of 1 or several frequency bands, or channels. Multiple Access structures coordinate access among multiple users. The users may also share get entry to via one of a kind techniques such as TDMA, CDMA, or SDMA. These protocols are applied differently, at one-of-a-kind ranges of the theoretical OSI version.

Disadvantage: Crosstalk which reasons interference on the other frequency and might disrupt the transmission.

Question 30. What Was Cdma Origin?

Answer :

It turned into originated at USA.

Question 31. How Cdma Works?

Answer :

Each consumer is assigned a unique code and they are able to use the whole bandwidth to be had.It is like Ten folks in a assembly room are talking on the same time however with one-of-a-kind languages.

Question 32. How Cdma Is Different From Gsm?

Answer :

GSM is Global System For Mobile Communication.GSM uses Time Division Multiple Access approach Ten persons in a meeting room and most effective speaks on every occasion their flip comes.

Question 33. Explain Ipv4 And Ipv6 Address Bit?

Answer :

IPV6 is superior version of IPV4. The cope with of IPV^ is 128 bits with enlarge in a position memory and that of IPV$ is 32 bits.

Telecom Analytics Interview Questions
Question 34. Explain Ip Addresses Range A,b,c,d,e?

Answer :

Class A 1.Zero.Zero.1 to 126.255.255.254 Supports 16 million hosts on each of 127 networks. 
Class B 128.1.0.1 to 191.255.255.254 Supports 65,000 hosts  on every of 16,000 networks. 
Class C 192.Zero.1.1 to 223.255.254.254 Supports 254 hosts on each of two million networks. 
Class D 224.Zero.Zero.Zero to 239.255.255.255 Reserved for multicast agencies. 
Class E 240.0.0.0 to 254.255.255.254 Reserved for destiny use, or Research and Development Purposes.
Question 35. What Is The Difference Between Internet And Isdn?

Answer :

Isdn is a type of records and internet service that uses digital alerts going for walks alongside existing copper lines to boom the information throughput, reduce line noise and beautify sign first-class. Whereas, Internet is a packet-switched community of interconnected computer systems, permitting customers to proportion statistics along multiple channels. Channels which can be made to be had by the usage of ISDN as an instance! That makes the distinction.

Question 36. What Is The Cdr Format Generated By Zte Nes?

Answer :

Comma Separated.

Telemarketing Interview Questions
Question 37. What Is The Difference Between Collision Domain And Broadcast Domain?

Answer :

Collision domain is the organization of hosts in which collision can arise however broadcast area consists of all the agencies of hosts that can proceed the broadcast body. Broadcast area may be collision area however Collision area may not be broadcast area

A collision area is an Ethernet term used to descrbe a community,series of devices wherein one precise tool sends a packet on a community section.A broadcast domaun is in which a hard and fast of all tool on that equal phase listen all declares despatched on that segment.

Question 38. Explain Gsm Call Flow For Ms To Sms? And Gsm Call Flow Fro Ms To Roaming Ms?

Answer :

First SMS is submitted to SMSC. Than it's far forwarded from there to SMS gateway. SMS Gateway retrrives Routing data from HLR and send it to MSC. MSC gets contemporary region from VLR of receipent mobile and gives you Msg.

Question 39. Explain Call Flow For Roaming Mobile To Roaming Mobile?(both Users Are Belongs To Same State But Staying On Roaming In Different States)

Answer :

If a Roaming Mobile A name to a roaming cellular B,SRI query will come to Home HLR,which then gives the precise MSC deal with of roaming Mobile B.MSC wherein Raoming cell B gift will provide a MSRN Which could be supplied to MSC which is current serving Roaming Mobile A via HLR. MSRN can be used to route the Call.

Question forty. Explain Gsm?

Answer :

GSM, which stands for Global System for Mobile communications, reigns as the sector's most broadly used cell telephone era. 
Cell phones use a cell phone provider carrier's GSM network by using looking for mobile telephone towers in the close by location. 
The origins of GSM can be traced back to 1982 while the Groupe Spécial Mobile (GSM) turned into created by means of the European Conference of Postal and Telecommunications Administrations (CEPT) for the reason of designing a pan-European cellular technology.
Telephone Etiquette Interview Questions
Question 41. Explain Functional Concept Of Gsm And Cdma?

Answer :

GSM/CDMA:

CELL and Sector with more than one frequency / CDMA unmarried frequency as service customers are get identifies by means of codes
used TDMA and FDMA for Accesing /CDMA uses CDMA method
GSM is intial 2G technology with intial voice price of 9.6kbps/equal with 14.4kbps
GSM emerges into WCDMA/cdma emerges into cdma 2000 
electricity manipulate in acces method is comparitively not green (while examine to CDMA)/ cdma as PLL(segment locked loops for energy transmission) better 
name hand off and community hand off is not smoother in GSM/ CDMA follows soft handoff and managing name consequently greater green
GSM use less bandwidth and greater power comparitively / CDMA uses less bandwidth and extra strength
fee sensible for opeartor GSM is much less dearer , but performance smart CDMA is higher
Question 42. What Is Bridging?

Answer :

Ridging is a forwarding method used in packet-switched pc networks. Unlike routing, bridging makes no assumptions about in which in a community a specific cope with is positioned. Instead, it depends on flooding and examination of source addresses in received packet headers to find unknown gadgets. Once a device has been located, its area is recorded in a table wherein the MAC deal with is stored that allows you to preclude the need for similarly broadcasting. The software of bridging is restricted by way of its dependence on flooding, and is therefore most effective used in local region networks.

Bridging usually refers to Transparent bridging or Learning bridge operation which predominates in Ethernet. Another shape of bridging, Source path bridging, changed into evolved for token ring networks.

A community bridge connects more than one community segments at the data hyperlink layer (Layer 2) of the OSI version. In Ethernet networks, the time period bridge officially way a tool that behaves according to the IEEE 802.1D fashionable. A bridge and switch are very tons alike; a switch being a bridge with numerous ports. Switch or Layer 2 switch is frequently used interchangeably with bridge.

Bridges are just like repeaters or network hubs, devices that connect community segments at the physical layer (Layer 1) of the OSI model; but, with bridging, visitors from one network is managed in preference to simply rebroadcast to adjoining network segments. Bridges are greater complex than hubs or repeaters. Bridges can examine incoming statistics packets to determine if the bridge is able to ship the given packet to another segment of the community.

Ericsson JAVA Interview Questions




CFG