Top 100+ Tech Mahindra Aptitude Interview Questions And Answers
Question 1. An Article When Sold At A Gain Of 5% Yields Rs. 15 More Than When Sold At A Loss Of five%. The Cost Price Of The Article Is:
Answer :
10/100 × x = 15 ⇒ x=one hundred fifty
As the loss and earnings both are earned at the fee fee.
Question 2. If X Gets 25% More Than Y And Y Gets 20% More Than Z, The Share Of Z Out Of Rs. 740 Will Be:
Answer :
Z percentage = Z,
Y = 1.2Z
X = 1.25×1.2Z,
X+Y+Z =740
(1.25× 1.2+1.2+1)Z=740
three.7Z=740, Z=2 hundred
Aptitude Interview Questions
Question 3. In A Mixture Of 35 Litres The Ratio Of Milk And Water Is four : 1. If 7 Litres Of Water Is Added To The Mixture, The Ratio Of Milk To Water In The Resultant Mixture Will Become :
Answer :
Mixture = 35L, Milk = 4/five × 35 =28L
Water = 1/5 × 35 =7L
New 28/7+7 = M/W
⇒ 28/14 = M/W =2/1
Question 4. What Will Be The Income Tax Payable By A Person Getting A Taxable Income Of Rs. 30,000 During The Year If The First Rs. 18000 Is Not Taxable And The Tax Rates Are 25% Of The Next Rs. 12000 ?
Answer :
T.I.=30,000, N.T.I.=18000
Taxable 12000, Income Tax = 25% of Taxable Income
= 1/four ×: 12000 = RS.3000
Question 5. 10 Men Can Finish A Piece Of Work In 10 Days Whereas It Takes 12 Women To Finish It In 10 Days. If 15 Men And 6 Women Undertake To Complete The Work, How Many Days Will They Take To Complete The Work?
Answer :
10 guys = 10 days, 1 guys 1 day = 1/a hundred work
12 girls = 12 days, 1 women 1 day = 1/a hundred and twenty
15 guys + 6 ladies, 15 × 1/a hundred + 6 × 1/a hundred and twenty
three/20 +1/20= 4/20 =1/five paintings= five days
Wipro Aptitude Interview Questions
Question 6. A Merchant Marks His Wares forty% More Than The Real Price And Allows 20% Discount. His Profit Is:
Answer :
Let the CP = a hundred Rs.
Mark Price = one hundred forty
Discount = 20%
Selling charge eighty/a hundred × 140 = 112
Hence income = 12%
Question 7. A Person Spends 40% Of His Salary On Food, 25% On House Rent, 15% On Entertainment And five% On Conveyance. If His Savings At The End Of The Month Is Rs. 1200, Then His Salary Per Month In Rupees Is:
Answer :
Total expenditure = forty + 25 + 15 + 5 = 85%
Saving = (a hundred - 85) = 15%
15/a hundred × Salary = 1200, Salary = 8000 Rs.
ABB Group Aptitude Interview Questions
Question eight. The Difference Between Ages Of A Man And His Daughter Is 28. The Average Of Their Ages Now Is 28. What Are Their Present Ages?
Answer :
Let the daughter’s contemporary age be x.
The modern-day age of pop = 28+x
According to the question, the averages in their ages is 28.
Hence, (x+28+x)/2 =28
X =14.
Therefore, the daughter’s gift age is 14 and the daddy’s gift age is 42
Question nine. The Heights Of Five Runners Are one hundred sixty Cm, 137 Cm, 149 Cm, 153 Cm And 161 Cm Respectively. Find The Mean Height Per Runner. Solution:
Answer :
Mean height = Sum of the heights of the runners/variety of runners
= (160 + 137 + 149 + 153 + 161)/5 cm
= 760/five cm
= 152 cm.
Hence, the mean top is 152 cm.
VMware Aptitude Interview Questions
Question 10. Find The Mean Of The First Five Prime Numbers.
Answer :
The first 5 prime numbers are 2, 3, 5, 7 and 11.
Mean = Sum of the primary 5 top numbers/variety of top numbers
= (2 + 3 + five + 7 + eleven)/five
= 28/five
= 5.6
Hence, their mean is 5.6
Question 11. Find The Mean Of The First Six Multiples Of 4.
Answer :
The first six multiples of four are four, 8, 12, 16, 20 and 24.
Mean = Sum of the first six multiples of 4/wide variety of multiples
= (4 + 8 + 12 + sixteen + 20 + 24)/6
= eighty four/6
= 14.
Hence, their suggest is 14.
Value Labs Aptitude Interview Questions
Question 12. Find The Arithmetic Mean Of The First 7 Natural Numbers.
Answer :
The first 7 natural numbers are 1, 2, three, 4, 5, 6 and 7.
Let x denote their mathematics imply.
Then suggest = Sum of the primary 7 natural numbers/range of herbal numbers
x = (1 + 2 + 3 + four + five + 6 + 7)/7
= 28/7
= 4
Hence, their mean is four.
Aptitude Interview Questions
Question 13. If The Mean Of nine, eight, 10, X, 12 Is 15, Find The Value Of X.
Answer :
Mean of the given numbers = (9 + eight + 10 + x + 12)/5 = (39 + x)/five
According to the trouble, suggest = 15 (given).
Therefore, (39 + x)/5 = 15
⇒ 39 + x = 15 × five
⇒ 39 + x = seventy five
⇒ 39 - 39 + x = 75 - 39
⇒ x = 36
Hence, x = 36.
Question 14. The Mean Of 40 Numbers Was Found To Be 38. Later On, It Was Detected That A Number 56 Was Misread As 36. Find The Correct Mean Of Given Numbers.
Answer :
Calculated suggest of 40 numbers = 38.
Therefore, calculated sum of these numbers = (38 × forty) = 1520.
Correct sum of these numbers
= [1520 - (wrong item) + (correct item)]
= (1520 - 36 + 56)
= 1540.
Therefore, the ideal mean = 1540/40 = 38.5.
Question 15. The Mean Of The Heights Of 6 Boys Is 152 Cm. If The Individual Heights Of Five Of Them Are 151 Cm, 153 Cm, a hundred and fifty five Cm, 149 Cm And 154 Cm, Find The Height Of The Sixth Boy.
Answer :
Mean height of 6 boys = 152 cm.
Sum of the heights of 6 boys = (152 × 6) = 912 cm
Sum of the heights of 5 boys = (151 + 153 + a hundred and fifty five + 149 + 154) cm = 762 cm.
Height of the sixth boy
= (sum of the heights of 6 boys) - (sum of the heights of 5 boys)
= (912 - 762) cm = 150 cm.
Hence, the peak of the 6th girl is 150 cm.
Abaxis Aptitude Interview Questions
Question 16. A Train Running At The Speed Of 60 Km/hr Crosses A Pole In nine Seconds. What Is The Length Of The Train ?
Answer :
Length of the train = (Speed x Time) =50/three x nine m = 150 m.
Question 17. A, B, C Are Partners In A Business. During A Particular Year. A Received One Third Of The Profit. B Received One Fourth Of The Profit And C Received The Remaining Rs. 5000. How Much Amount Of Money Did A Receive ?
Answer :
Lets expect Total earnings x
x * (1-1/3-1/4) = 5000
=> x*(12-4-3)/12 = 5000
x = 5000*12/five = Rs. 12000
so A's share = Rs. (1/3*12000) = Rs. 4000
Yahoo Aptitude Interview Questions
Question 18. A Man Owns 2/three Of The Market Research Beauro Business And Sells 3/4 Of His Shares For Rs. 75000. What Is The Value Of Business ?
Answer :
three/4 of his percentage = 75000
so his percentage = one hundred thousand.
2/3 of enterprise fee = 100000
so general fee = 150000
Wipro Aptitude Interview Questions
Question 19. A Train Running At Speed Of 126 Kmph. What Will Be The Length Of Train If It Cross A Tree In 5 Sec.
Answer :
Formula Used: Distance = (Speed * Time)
convert the educate pace (Kmph) in to mps multiply by 5/18
velocity (mps) = 126 * five/18 = 35 mps
period = ( 35 * five ) meter
= one hundred seventy five meter
Question 20. 320m Long Train Is Running At 72 Kmph. How Much Time It Will Take To Cross A Platform Of 180m Long ?
Answer :
Total Length = Platform Length + Train Length
So Total Length = 500m
convert the train speed (Kmph) in to mps multiply by using 5/18
speed (mps) = 72 * five/18 = 20mps
Formula Used: Time = Distance/Speed
Time = (500 / 20 ) sec
= 25 sec
Zensar Technologies Aptitude Interview Questions
Question 21. Anirudh, Harish And Sahil Invested A Total Of Rs.1,35,000 In The Ratio five:6:4 Anirudh Invested Has Capital For eight Months. Harish Invested For 6 Months And Sahil Invested For four Months. If They Earn A Profit Of Rs.Seventy five,900,then What Is The Share Of Sahil In The Profit ?
Answer :
Anirudh invest for eight months,haris invested for 6 and
sahil for 4 months within the ratio of 5:6:4
so ratio = 5*8 : 6*6 : four*4
=> forty:36:sixteen
=> 10:nine:four
So sahil's profit=(4/23)*75900 = 13200
Question 22. A Train Overtakes Two Persons Who Are Walking In The Same Direction In Which The Train Is Going, At The Rate Of 2 Kmph And four Kmph And Passes Them Completely In 19 And 20 Seconds Respectively. The Length Of The Train Is:
Answer :
Convert the persons Speed in m/sec
2 kmph = (2 x 5/18) m/sec = 5/nine m/sec.
Four kmph = (4 x five/18 m/sec = 10/nine m/sec.
Let the period of the educate be x meters and its speed with the aid of y m/sec.
Relative pace in respect to each man or woman (y - 5/9) and (y - 10/nine)
Formula Used: Time = Distance / velocity
so x / (y - 5/nine) = 19 ---- (1)
and x / (y - 10/9) = 20 ---- (2)
9x = 19 (9y - five) ----- (1)
9x = 20 (9y - 10) ------(2)
locate the value of x and y
19 (9y - five) = 20(9y - 10)
171 y - 95 = 180 y -two hundred => 9y = 105 => y = one hundred and five/9 = 35/3
Now discover the price fo x by above any equations
9x = 171 *35/three - 95 = 57 *35 - 95
9x = 1900 => x = 211.1 meter
Question 23. Ajay, Vijay And Sanjay Rent A Pasture. Ajay Puts 10 Oxen For 7 Months, Vijay Puts 12 Oxen For five Months And Sanjay Puts 15 Oxen For three Months For Grazing. If The Rent Of The Pasture Is Rs. One hundred seventy five, How Much Must Sanjay Pay As His Share Of Rent ?
Answer :
Ajay : Vijay : Sanjay = 10 * 7 : 12 * 5 : 15 * 3
= 70 : 60 : 45 = 14 : 12 : nine.
So Sanjay's rent = Rs. (175 * 9/35) = Rs. Forty five.
Yash Technologies Aptitude Interview Questions
Question 24. A Train Overtakes Two Persons Walking Along A Railway Track. The First One Walks At four.Five Km/hr. The Other One Walks At 5.4 Km/hr. The Train Needs 8.Four And 8.5 Seconds Respectively To Overtake Them. If Both The Persons Are Walking In The Same Direction As The Train? So What Is The Speed Of The Train ?
Answer :
Convert the Speed in m/sec
so 4.5 km/hr = ( 4.5 x five/18 ) m/sec = five/4 m/sec = 1.25 m/sec,
and 5.4 km/hr = ( 5.4 x five/18 ) m/sec = 3/2 m/sec = 1.Five m/sec.
Here count on the velocity of the teach as x m/sec.
So relative will be (x-1.25) and (x - 1.Five)
(x - 1.25) x eight.Four = (x - 1.5) x eight.Five
=> 8.4x - 10.Five = eight.5x - 12.Seventy five
=> zero.1x = 2.25
=> x = 22.5 m/s
As options are given in km/hr so convert the rate mps to kmph
So Speed of the train = ( 22.5 x 18/five ) km/hr = 81 km/hr.
ABB Group Aptitude Interview Questions
Question 25. X And Y Started A Business Together. If X Invested Rs. 16,000 For 8 Months And Y Invested Some Amount In The Business For four Months. If Y Claims 2/7 Of The Total Profit Earned. How Much Money Was Invested By Y?
Answer :
Lets assume the overall income = Rs. T
so Y part = 2*T/7 and
X component = T - 2*T/7 = 5*T/7
X, Y ratio
=> X : Y = 5*T/7 : 2*T/7 = 5 : 2
Y invested Rs.P
so (16000 * eight) / (P * 4) = 5/2
=> P = (16000 * 8 * 2) /(5 * 4)
=> P = Rs. 12800
