Top 100+ Tableau Software Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Tableau Desktop?
Answer :
Tableau Desktop is a data evaluation visualization tool, 10-one hundred instances faster than other analytic equipment. Built on groundbreaking technology, Tableau computer converts imaged records into optimized records queries and customers can create interactive dashboards.
Question 2. Explain The Importance Of Tableau?
Answer :
With immediately and powerful facts visualization strategies, Tableau Software effortlessly connects to any facts source (Corporate Data Warehouse, Microsoft Excel or other). It helps faster drop-and-down interface techniques for developing visual reports of big quantities of information. The quality component is that each one facts in Tableau from various sources is created equally regardless of the facts type.
Microstrategy Interview Questions
Question three. What Is Data Visualization?
Answer :
A plenty advanced, direct, precise and ordered way of viewing big volumes of data is known as statistics visualization. It is the visible illustration of facts inside the shape of graphs and charts, specifically while you may’t outline it textually. You can display traits, patters and correlations via diverse data visualization software program and equipment; Tableau is one such statistics visualization software program used by companies and corporates.
Question four. List Differences Between Tableau Desktop And Tableau Server?
Answer :
While Tableau computing device plays information visualization and workbook introduction, Tableau server is used to distribute these interactive workbooks and/or reports to the right target audience. Users can edit and replace the workbooks and dashboards online or Server but cannot create new ones. However, there are restricted modifying alternatives whilst as compared to computer.
Tableau Public is once more a loose tool including Desktop and Server additives handy to anyone.
Microstrategy Tutorial
Question 5. Define Data Modeling?
Answer :
Data Modeling in Tableau allows rapid evaluation of operational facts that produce visible prints of records to assist users perceive client trends, income objectives and operational improvement. Data modeling processes decrease the use of guide changes within the records shape however promote computerized adaption to the changing environment.
It also lets in real-time modeling via letting customers proportion their analysis in the collaborative operating environment.
IBM Cognos Interview Questions
Question 6. Define Parameters In Tableau And Their Working.?
Answer :
Tableau parameters are dynamic variables/values that update the steady values in statistics calculations and filters. For instance, you can create a calculated subject cost returning actual whilst the score is more than 80, and in any other case false. Using parameters, you possibly can replace the steady fee of 80 and manipulate it dynamically within the components.
Question 7. List The Difference Between Parameters And Filters In Tableau?
Answer :
The distinction genuinely lies in the application. Parameters permit customers to insert their values, which can be integers, glide, date, string that can be used in calculations. However, filters acquire handiest values users pick out to ‘filter by way of’ the list, which can not be used to carry out calculations.
Users can dynamically exchange measures and dimensions in parameter but filters do no longer approve of this feature.
IBM Cognos Tutorial SAP BO Interview Questions
Question 8. Define Fact Table And Dimension Table In Tableau?
Answer :
Facts are the numeric metrics or measurable quantities of the facts, which can be analyzed by using size table. Facts are stores in Fact table that comprise overseas keys referring uniquely to the related dimension tables. The truth desk supports records garage at atomic level and as a consequence, lets in extra range of records to be inserted at one time. For instance, a Sales Fact table could have product key, customer key, promoting key, objects bought, relating to a selected event.
Dimensions are the descriptive characteristic values for more than one dimensions of each attribute, defining a couple of traits. A size table ,having reference of a product key form the fact table, can include product name, product type, size, coloration, description, and so forth.
Question nine. What Are Quick Filters In Tableau?
Answer :
Global short filters are a manner to filter each worksheet on a dashboard until each of them carries a dimension. They are very beneficial for worksheets using the identical records supply, which on occasion proves to a disadvantage and generate sluggish results. Thus, parameters are extra beneficial.
SQL Database Interview Questions
Question 10. State Limitations Of Parameters In Tableau?
Answer :
Parameters facilitate best 4 methods to symbolize data on a dashboard (which are seven in quick filters). Further, parameters do no longer allow multiple selections in a filter out.
SAP BO Tutorial
Question eleven. Define Aggregation And Disaggregation Of Data In Tableau.?
Answer :
Aggregation and disaggregation in Tableau are the methods to increase a scatterplot to evaluate and degree information values. As the name indicates, aggregation is the calculated shape of a fixed of values that return a single numeric price. For instance, a measure with values 1,3,5,7 returns 1. You also can set a default aggregation for any measure, which is not person-defined. Tableau helps diverse default aggregations for a measure like Sum, common, Median, Count and others.
Disaggregating records refers to viewing every data supply row, whilst reading data each independently and dependently.
MySQL Interview Questions
Question 12. Define Data Blending?
Answer :
Unlike Data Joining, Data Blending in tableau allows combining of data from unique assets and systems. For example, you may blend data found in an Excel report with that of an Oracle DB to create a new dataset.
Microstrategy Interview Questions
Question thirteen. What Is Content Filter?
Answer :
The concept of context filter out in Tableau makes the procedure of filtering easy and simple. It establishes a filtering hierarchy where all other filters present discuss with the context filter for his or her next operations. The different filters now process records that has been handed through the context clear out.
Creating one or greater context filters improves performance as customers do now not should create more filters on large statistics supply, reducing the question-execution time.
You can create with the aid of dragging a filed into ‘Filters’ tab after which, Right-Click that discipline and pick ‘’Add to Context”
SQL Database Tutorial
Question 14. What Are The Limitations Of Context Filters?
Answer :
Tableau takes time to vicinity a filter out in context. When a filter out is set as context one, the software creates a brief table for that precise context filter. This table will reload on every occasion and consists of all values that aren't filtered by way of both Context or Custom SQL filter out.
Question 15. Name The File Extensions In Tableau.?
Answer :
There are some of record sorts and extensions in Tableau:
Tableau Workbook (.Twb)
Tableau Packaged Workbook (.Twbx)
Tableau Datasource (.Tds)
Tableau Packaged Datasource (.Tdsx)
Tableau Data extract (.Tde)
Tableau Bookmark (.Tdm)
Tableau Map Source (.Tms)
Tableau Preferences (.Tps)
OBIEE Interview Questions
Question 16. Explain The Difference Between .Twb And .Twbx?
Answer :
.Twb is the most not unusual document extension utilized in Tableau, which affords an XML layout file and incorporates all the records present in every dashboard and sheet like what fields are used inside the perspectives, patterns and formatting carried out to a sheet and dashboard.
But this workbook does not comprise any statistics. The Packaged workbook merges the information in a Tableau workbook with the local facts to be had (which isn't on server). .Twbx serves as a zip report, a good way to include custom photographs if any. Packaged Workbook lets in customers to share their workbook facts with other Tableau Desktop users and allow them to open it in Tableau Reader.
MySQL Tutorial
Question 17. What Are Extracts And Schedules In Tableau Server?
Answer :
Data extracts are the first copies or subdivisions of the real information from original facts resources. The workbooks the usage of information extracts in place of those the usage of stay DB connections are faster since the extracted statistics is imported in Tableau Engine.
After this extraction of information, customers can publish the workbook, which additionally publishes the extracts in Tableau Server. However, the workbook and extracts won’t refresh except users observe a scheduled refresh on the extract. Scheduled Refreshes are the scheduling tasks set for records extract refresh so they get refreshed routinely even as publishing a workbook with records extract. This also gets rid of the burden of republishing the workbook each time the concerned information gets up to date.
SQL DBA Interview Questions
Question 18. Name The Components Of A Dashboard.?
Answer :
Horizontal
Vertical
Text
Image Extract
Blank page
Web [URL ACTION]
IBM Cognos Interview Questions
Question 19. How To View Underlying Sql Queries In Tableau?
Answer :
Viewing underlying SQL Queries in Tableau offers two alternatives:
Create a Performance Recording to record overall performance information approximately the main activities you engage with workbook. Users can view the performance metrics in a workbook created by way of Tableau.
Help> Settings and Performance> Start Performance Recording
Help> Setting and Performance > Stop Performance Recording• Reviewing the Tableau Desktop Logs positioned at C:UsersMy DocumentsMy Tableau Repository. For stay connection to records supply, you could take a look at log.Txt and tabprotosrv.Txt documents. For an extract, test tdeserver.Txt file.
OBIEE Tutorial
Question 20. Define Page Shelf?
Answer :
Tableau presents a wonderful and powerful tool to manipulate the output display referred to as Page shelf. As the name indicates, the web page shelf fragments the view into a chain of pages , offering a specific view on every page, making it greater person-friendly and minimizing scrolling to research and examine statistics and information. You can flip thru the pages the usage of the specified controls and compare them at a common axle.
SQL Interview Questions
Question 21. How To Perform Testing In Tableau?
Answer :
Performance testing is again an crucial a part of enforcing Tableau. This may be finished by using loading Testing Tableau Server with TabJolt, that is a “Point and Run” load generator created to perform QA. While TabJolt isn't supported by using Tableau immediately, it needs to be established the use of other open supply merchandise.
Question 22. How Many Maximum Tables You Can Join In Tableau?
Answer :
The maximum quantity of 32 tables may be joined in Tableau. A table size have to additionally be constrained to 255 columns (fields).
Question 23. What Different Products Tableau Provide?
Answer :
Tableau Server : on-premise or cloud-hosted software to get entry to the workbooks built
Tableau computing device: laptop surroundings to create and post popular and packaged workbooks.
Tableau Public: workbooks available publicly on-line for users to down load and get admission to the included statistics.
Tableau Reader: get a nearby access to open Tableau Packaged workbook
Spotfire (TIBCO) Interview Questions
Question 24. How Can You Display Top Five And Last Five Sales In Same View?
Answer :
Create units, one for pinnacle 5 another for bottom 5 and the be part of these sets showing a unique set of total 10 rows.
SAP BO Interview Questions
Question 25. What Is Tde File?
Answer :
TDE is a Tableau computer report that contains with a .Tde extension regarding the record containing information extracted from external assets like MS Excel, MS Access or CSV file.
Question 26. How To Use Group In Calculated Field?
Answer :
By including the equal calculation to ‘Group By’ clause in SQL question or growing a Calculated Field in the Data Window and using that discipline on every occasion you want to institution the fields.
Business Objectives Interview Questions
Question 27. Can Parameters Have Dropdown List?
Answer :
Yes, parameters do have their independent dropdown lists permitting customers to view the information entries available within the parameter during its introduction.
SQL Database Interview Questions
Question 28. What Is The Difference Between Quick Filter And Normal Filter?
Answer :
Normal Filter is used to restriction the facts from database based totally on decided on measurement or measure. But Quick Filters are used to present a danger to person for dynamically changing records participants at run time.
Question 29. What Is Lod Expression In Tableau?
Answer :
A syntax that helps aggregation at dimensionalities apart from the view stage. With degree of element expressions, you can connect one or more dimensions to any mixture expression.
OBIEE 11g Interview Questions
Question 30. What Is A Format Pane In Tableau?
Answer :
A pane that includes formatting settings that control the whole worksheet, as well as individual fields in the view.
Question 31. What Is A Extract Is Tableau?
Answer :
A saved subset of a records supply that you may use to enhance overall performance and examine offline.
Question 32. What Is A Data Source Page?
Answer :
A web page where you can set up your records source. The Data Source page usually includes four essential regions: left pane, join region, preview location, and metadata region.
Qlik Sense Interview Questions
Question 33. What Is Tableau Reader?
Answer :
Tableau Reader is a free viewing software that lets all of us examine and have interaction with packaged workbooks created by way of Tableau Desktop.
MySQL Interview Questions
Question 34. What Is Crosstab Chart?
Answer :
It is a text desk view. Use text tables to display the numbers related to dimension individuals.
Question 35. What Is A Calculated Field In Tableau?
Answer :
A new discipline which you create by using the use of a formula to alter the prevailing fields in your information supply.
Question 36. What Is A Tableau Data Pane?
Answer :
A pane at the left facet of the workbook that presentations the fields of the information sources to which Tableau is connected.
OBIEE Interview Questions
Question 37. What Is Tableau Show Me?
Answer :
Show Me is used to apply a required view to the prevailing records inside the worksheet. Those perspectives may be a pie chart, scatter plot or a line chart.
Question 38. What Is A Published Data Source?
Answer :
It incorporates connection information that is independent of any workbook and may be utilized by more than one workbooks.
Question 39. What Is A Story In Tableau?
Answer :
A story is a sheet that contains a chain of worksheets and dashboards that work collectively to bring facts
Question forty. What Is Tde File In Tableau?
Answer :
It refers to the record that consists of facts extracted from outside sources like MS Excel, MS Access or CSV record.
SQL DBA Interview Questions
Question forty one. What Are Parameters And When Do You Use It?
Answer :
Parameters are dynamic values that may update steady values in calculations.
Question 42. What Is Import All Data Feature In Tableau?
Answer :
It Imports the entire records supply into Tableau rapid facts engine as an extract and saves it within the workbook.
SQL Interview Questions
Question 43. What Is Connect Live?
Answer :
It Creates a right away connect with the facts supply and speed up access.
Question 44. What Is Data Blending?
Answer :
Data blending is used to blend facts from multiple facts assets on a unmarried worksheet. The records is joined on commonplace dimensions.
Question forty five. What Is Table Calculation In Tableau?
Answer :
These are built in calculations in tableau which we generally use to calculate Percentange chages.
Question 46. What Are The Possible Reasons For Slow Performance In Tableau?
Answer :
More Extracts, filters and relies upon on statistics sources.
Question forty seven. What Is A Page Shelf In Tableau?
Answer :
The Pages shelf is used to control the show of output through selecting the collection of show.
Question 48. What Is Dual Axis?
Answer :
You can compare a couple of measures using dual axes, that are two impartial axes which are layered on top of every different.
Question forty nine. What Is A Context Filter?
Answer :
In a context filter out the clear out circumstance is carried out first to the information supply after which some other filters are implemented handiest to the ensuing information.
Question 50. What Is An Alias In Tableau?
Answer :
An opportunity name that you may assign to a field or to a dimension member.
Question 51. In Tableau What Is A Worksheet?
Answer :
A sheet where you build perspectives of your statistics with the aid of dragging fields onto shelves.
Question 52. What Are Shelves In Tableau?
Answer :
They are Named regions to the left and pinnacle of the view. You build perspectives with the aid of setting fields onto the shelves. Some cabinets are to be had most effective when you pick sure mark kinds.
Question 53. What Is Marks Card In Tableau?
Answer :
A card to the left of the view wherein you could drag fields to govern mark houses including kind, shade, length, shape, label, tooltip, and element.
Question 54. What Are The Types Of Filters In Tableau?
Answer :
Custom Filters ,Context Filters, Normal Filters.
Question 55. What Is A Tableau Workbook?
Answer :
It is a document with a .Twb extension that consists of one or more worksheets (and likely additionally dashboards and testimonies).
 
   
    
 
  
  
  
  
  
 