Top 100+ Tableau Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Data Visualization?
Answer :
A a good deal superior, direct, unique and ordered way of viewing massive volumes of records is known as statistics visualization. It is the visible representation of data within the form of graphs and charts, particularly when you could’t outline it textually.
You can show trends, patterns and correlations via diverse information visualization software program and equipment; Tableau is one such information visualization software utilized by businesses and corporations.
Question 2. What Are The Differences Between Tableau Desktop And Tableau Server?
Answer :
While Tableau computing device plays information visualization and workbook introduction, Tableau server is used to distribute these interactive workbooks and/or reviews to the right audience. Users can edit and replace the workbooks and dashboards on line or Server however can't create new ones. However, there are restrained editing options whilst as compared to desktop.
Tableau Public is once more a loose tool together with Desktop and Server additives reachable to every body.
Microstrategy Interview Questions
Question 3. Define Parameters In Tableau And Their Working?
Answer :
Tableau parameters are dynamic variables/values that replace the constant values in information calculations and filters. For example, you can create a calculated discipline price returning actual whilst the rating is more than 80, and otherwise fake. Using parameters, you could replace the regular cost of 80 and manage it dynamically inside the method.
Question 4. Differentiate Between Parameters And Filters In Tableau?
Answer :
The distinction genuinely lies inside the utility. Parameters permit customers to insert their values, which may be integers, float, date, string that can be used in calculations. However, filters get hold of simplest values customers pick to ‘clear out with the aid of’ the listing, which cannot be used to carry out calculations.
Users can dynamically trade measures and dimensions in parameter but filters do now not approve of this option.Most in-intensity, industry-led curriculum in Tableau.
Microstrategy Tutorial
Question five. What Are Quick Filters In Tableau?
Answer :
Global quick filters are a manner to filter each worksheet on a dashboard until each of them consists of a size. They are very beneficial for worksheets the usage of the equal data supply, which once in a while proves to a disadvantage and generate slow results. Thus, parameters are greater beneficial.
IBM Cognos Interview Questions
Question 6. What Is Aggregation And Disaggregation Of Data In Tableau?
Answer :
Aggregation and disaggregation in Tableau are the approaches to expand a scatterplot to examine and measure records values. As the name suggests, aggregation is the calculated shape of a hard and fast of values that return a unmarried numeric fee.
For instance, a measure with values 1,3,five,7 returns 1. You can also set a default aggregation for any degree, which isn't always person-defined. Tableau supports numerous default aggregations for a measure like Sum, average, Median, Count and others.
Disaggregating information refers to viewing each information supply row, while reading records both independently and dependently.
Question 7. What Is Data Blending?
Answer :
Unlike Data Joining, Data Blending in tableau permits combining of records from different sources and systems. For instance, you can combo statistics present in an Excel document with that of an Oracle DB to create a new dataset.
IBM Cognos Tutorial SAP BO Interview Questions
Question 8. What Is Content Filter?
Answer :
The idea of context filter out in Tableau makes the process of filtering clean and uncomplicated. It establishes a filtering hierarchy where all other filters present discuss with the context filter for their subsequent operations. The other filters now procedure information that has been handed through the context clear out.
Creating one or greater context filters improves performance as customers do not should create more filters on huge facts supply, lowering the question-execution time.
You can create by means of dragging a filed into ‘Filters’ tab after which, Right-Click that field and select ‘’Add to Context".
Question nine. What Are The Limitations Of Context Filters?
Answer :
Tableau takes time to location a filter out in context. When a filter out is set as context one, the software program creates a transient table for that particular context clear out. This desk will reload whenever and includes all values that are not filtered by using both Context or Custom SQL filter.
SQL Database Interview Questions
Question 10. Explain The Difference Between .Twb And .Twbx?
Answer :
twb is the most commonplace document extension used in Tableau, which gives an XML format report and accommodates all of the records found in every dashboard and sheet like what fields are used in the views, styles and formatting implemented to a sheet and dashboard.But this workbook does no longer incorporate any information. The Packaged workbook merges the records in a Tableau workbook with the neighborhood information to be had (which isn't on server). .Twbx serves as a zipper record, if you want to encompass custom images if any.
SAP BO Tutorial
Question 11. How To Use Group In Calculated Field?
Answer :
By including the identical calculation to ‘Group By’ clause in SQL query or growing a Calculated Field within the Data Window and the usage of that discipline every time you need to institution the fields.
Using companies in a calculation. You cannot reference advert-hoc businesses in a calculation.
Blend records using groups created in the secondary information supply: Only calculated businesses can be used in facts mixing if the group turned into created within the secondary data source.
Use a group in every other workbook. You can without problems mirror a set in another workbook by way of copy and pasting a calculation.
MySQL Interview Questions
Question 12. How To Remove ‘all’ Options From A Tableau Auto-filter out?
Answer :
The vehicle-filter provides a function of getting rid of ‘All’ alternatives by surely clicking the down arrow within the automobile-clear out heading. You can scroll right down to ‘Customize’ in the dropdown and then uncheck the ‘Show “All” Value’ characteristic. It can be activated by way of checking the sector again.
Microstrategy Interview Questions
Question thirteen. How To Add Custom Color To Tableau?
Answer :
Adding a Custom Color refers to a electricity tool in Tableau. Restart you Tableau computing device after you store .Tps record. From the Measures pane, drag the one you want to add colour to Color. From the colour legend menu arrow, choose Edit Colors. When a dialog field opens, pick out the palette drop-down list and customize as according to requirement.
SQL Database Tutorial
Question 14. What Is Tde File?
Answer :
TDE is a Tableau computing device report that consists of a .Tde extension. It refers back to the document that includes statistics extracted from outside assets like MS Excel, MS Access or CSV file.
There are two elements of TDE layout that make them ideal for assisting analytics and information discovery.
Firstly, TDE is a columnar keep.
The 2nd is how they're dependent which affects how they're loaded into memory and used by Tableau. This is an important element of how TDEs are “structure aware”. Architecture-awareness means that TDEs use all components of your computer memory, from RAM to tough disk, and positioned every part to paintings what best fits its characteris.
Question 15. Mention Whether You Can Create Relational Joins In Tableau Without Creating A New Table?
Answer :
Yes, you possibly can create relational joins in tableau without developing a new desk.
OBIEE Interview Questions
Question sixteen. How To Automate Reports?
Answer :
You want to post report to tableau server, at the same time as publishing you'll locate one option to time table reviews.You simply need to pick out the time whilst you want to refresh facts.
MySQL Tutorial
Question 17. What Is Assume Referential Integrity?
Answer :
In some cases, you could improve question overall performance by means of choosing the choice to Assume Referential Integrity from the Data menu. When you use this selection, Tableau will encompass the joined desk inside the question best if it's far mainly referenced with the aid of fields inside the view.
Qlik View Interview Questions
Question 18. What Is Default Data Blending Join?
Answer :
Data blending is the capacity to bring facts from a couple of facts resources into one Tableau view, without the want for any unique coding. A default mixture is equivalent to a left outer be part of. However, by switching which statistics supply is number one, or by using filtering nulls, it's far possible to emulate left, proper and inner joins.
IBM Cognos Interview Questions
Question 19. What Is The Drive Program Methodology?
Answer :
Tableau Drive is a method for scaling out self-provider analytics. Drive is based totally on first-class practices for successful enterprise deployments. The methodology is based on iterative, agile strategies which can be quicker and extra powerful than traditional long-cycle deployment.A cornerstone of this technique is a brand new model of partnership between business and IT.
OBIEE Tutorial
Question 20. Is Tableau Software Good For Strategic Acquisition?
Answer :
Yes! For positive. It offers you information perception to the volume that different gear can’t. Moreover, it also enables you to plot and point the anomalies and improvise your manner for betterment of your employer.
SQL DBA Interview Questions
Question 21. How To Do Performance Testing In Tableau?
Answer :
Performance checking out is once more an important part of implementing tableau. This can be carried out through loading Testing Tableau Server with TabJolt, that is a “Point and Run” load generator created to carry out QA. While TabJolt is not supported with the aid of tableau directly, it needs to be mounted the use of different open source products.
Question 22. Explain The Concept Of Dual Axis?
Answer :
Dual Axis is an superb phenomenon supported with the aid of Tableau that facilitates users view scales of two measures inside the equal graph. Many websites like Indeed.Com and other employ dual axis to show the evaluation among two measures and their increase rate in a septic set of years. Dual axes let you compare a couple of measures immediately, having two unbiased axes layered on top of each other.
Qlik View Tutorial
Question 23. How Can You Display Top Five And Last Five Sales In The Same View?
Answer :
Create units, one for top 5 another for bottom 5 and the join these units showing a unique set of overall 10 rows.
SQL Interview Questions
Question 24. Name The Components Of A Dashboard ?
Answer :
Horizontal – Horizontal format boxes permit the designer to institution worksheets and dashboard additives left to right throughout your web page and edit the peak of all elements without delay.
Vertical – Vertical bins allow the user to institution worksheets and dashboard additives pinnacle to bottom down your page and edit the width of all elements immediately.
Text
Image Extract : – A Tableau workbook is in XML format. In order to extracts pictures, Tableau applies a few codes to extract an photograph which may be saved in XML.
Web [URL ACTION] :- A URL movement is a hyperlink that points to a Web web page, document, or other internet-based totally resource outside of Tableau. You can use URL moves to link to more facts about your statistics that can be hosted outside of your records source. To make the hyperlink relevant on your information, you could replacement field values of a diffusion into the URL as parameters.
SAP BO Interview Questions
Question 25. Can Parameters Have Drop Down List?
Answer :
Yes, parameters do have their independent dropdown lists enabling users to view the facts entries to be had within the parameter at some stage in its advent.
 
   
    
 
  
  
  
  
  
 