Top 100+ Structural Analysis Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Meant By Finite Element Method?
Answer :Finite element method (FEM)is a numerical technique for solving boundary value problems in which a large area is divided into smaller pieces or elements. The answer is decided by means of asuuming positive ploynomials. The small portions are referred to as finite detail and the polynomials are referred to as shape functions.
Question 2. List Out The Advantages Of Fem?
Answer :
Since the homes of every element are evaluated one at a time exceptional fabric residences may be incorporated for each detail.
There is not any restriction in the form of the medium.
Any form of boundary situation can be followed.
Project Management Interview Questions
Question 3. List Out The Disadvantages Of Fem?
Answer :
The computational fee is high.
The solution is approximate and several exams are required.
Question four. Mention The Various Coordinates In Fem?
Answer :
Local or detail coordinates
Natural coordinates
Simple natural coordinates
Area coordinator Triangular coordinates
Generalised coordinates
Project Management Tutorial
Question 5. What Are The Basic Steps In Fem?
Answer :
Discretization of the structure
Selection of appropriate displacement characteristic
Finding the detail properties
Assembling the element homes
Applying the boundary conditions
Solving the gadget of equations
Computing extra effects
Civil Engineering Interview Questions
Question 6. What Is Meant By Discretization?
Answer :
Discretization is the procedure of subdividing the given frame into a number of factors which leads to a machine of equivalent finite factors.
Question 7. What Are The Factors Governing The Selection Of Finite Elements?
Answer :
The geometry of the frame
The number of unbiased area coordinates
The nature of stress variant anticipated
Solid Edge Interview Questions
Question 8. Define Displacement Function?
Answer :
Displacement feature is described as simple capabilities that are assumed to approximate the displacements for every detail. They may also assumed inside the shape of polynomials, and trigonometric capabilities.
Question 9. Briefly Explain A Few Terminology Used In Fem?
Answer :
The numerous terms utilized in FEM are explained under:
Finite detail-Small factors used for subdividing the given domain tobe analysed are known as finite elements. The elements can be 1D, 2D or 3-d factors depend in on the sort of shape.
Nodes and nodal factors- The intersection of the extraordinary sides of factors are referred to as nodes. Nodes are of types - outside nodes and inner nodes.
O External nodes - The nodal point connecting adjacent elements.
O Internal nodes- The more nodes used to boom the accuracy of answer.
Nodal lines - The interface between elements are referred to as nodal lines.
Continuum- The area wherein matter exists at each factor is known as a continuum. It can be assumed as having endless variety of linked particles.
Primary unknowns- The most important unknowns concerned in the system of the detail properties are called number one unknowns.
Secondary unknowns- These unknowns are derived from number one unknowns are called secondary unknowns. In displacement formulations, displacements are handled as primary unknowns and stress, stress, moments and shear force are treated as secondary unknowns.
Solid Works Interview Questions
Question 10. What Are Different Types Of Elements Used In Fem?
Answer :
The numerous factors utilized in FEM are classified as:
One dimensional elements(1D factors)
Two dimensional factors(2D elements)
Three dimensional elements(3-D factors)
Question eleven. What Are 3d Elements? Give Examples.
Answer :
3D factors are used for modeling strong our bodies and the various three-D elements are tetrahedron, hexahedron, and curved rectangular strong.
Metallurgy Interview Questions
Question 12. Axisymmetric Elements Are Obtained By Rotatinga1-d Line About An Axis. Axisymmetric Elements Are Shown In The Figure Below?
Answer :
Shape function is also referred to as an approximate characteristic or an interpolation feature whose price is identical to solidarity on the node taken into consideration and zeros at all other nodes. Shape function is represented by using Ni in which i =nodeno.
Project Management Interview Questions
Question 13. What Are The Properties Of Shape Functions?
Answer :
The residences of form capabilities are:
Theno of form functions will be identical to theno of nodes present within the detail.
Shape function may have a unit fee on the node considered and zero price at different nodes.
The sum of all of the shape feature is same to one. I. E. SNi =1
Question 14. Define Aspect Ratio?
Answer :
Element component ratio is defined because the ratio of the most important measurement of the detail to its smallest size.
Question 15. What Are Possible Locations For Nodes?
Answer :
The viable places for nodes are:
Point of utility of concentrated load.
Location wherein there is a change in intensity of loads
Locations in which there are discontinuities in the geometry of the structure
Interfaces among materials of different properties.
Civil Service Interview Questions
Question sixteen. What Is Meant By Plane Strain Condition?
Answer :
Plane stress is a state of stress in which ordinary stress and shear pressure directed perpendicular to the aircraft of body is believed to be zero.
