YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Strength Of Materials Interview Questions And Answers - Jun 02, 2020

fluid

Top 100+ Strength Of Materials Interview Questions And Answers

Question 1. Define Compressive Stress And Compressive Strain?

Answer :

The stress prompted in a body, when subjected to 2 identical and contrary pushes, because of which there may be an decrease in duration, is known as compressive strain. The ratio of growth in length to th authentic duration is called compressive stress.

Question 2. Define Shear Stress And Shear Strain?

Answer :

The stress caused in a body, when subjected to two equal and opposite forces, that are performing tangentially across the resisting phase because of which the body tends to shear off across the section is referred to as shear stress and corresponding pressure is called shear pressure.

AutoCAD Interview Questions
Question three. What Is Sketch A Composite Bar?

Answer :

A bar made up of  or greater bars of equal period however of various materials rigidly fixed with each other behaving as one unit for extension or for compression whilst subjected to an axial tensile or compressive load is called as a composite bar.

Question 4. Define Poisson’s Ratio?

Answer :

The ratio of lateral stress to the linear pressure is a steady for a given fabric, whilst the cloth is harassed within the elastic limit. This ratio is Poisson’s ratio and it's far usually denoted through 1/m or µ.

Poisson’s ratio 1/m = µ = linear starin/ lateral starin.

Materialize Tutorial
Question 5. Write The Relationship Between Modulus Of Elasticity, Modulus Of Rigidity And Poisson’s Ratio?

Answer :

The relationship among modulus of elasticity, modulus of pressure and Poisson’s ratio is given by using

                           E = 2C (1+ 1/m)

E=Modulus of elasticity

C=Modulus of tension

1/m = Poisson’s ratio

Mechanical Engineering Interview Questions
Question 6. What Is State Hooke’s Law?

Answer :

Hooke’s regulation is said as whilst a fabric is loaded within elastic restriction, the strain is proportional to the pressure produced by way of strain, or Stress/stress=constant. This consistent is termed as modulus of elasticity.

Question 7. Define Stress And Strain?

Answer :

Stress: The pressure of resistance per unit location, supplied by means of a body in opposition to deformation is called pressure.

Mathematically strain is written as

f=P/A

Where f= stress

P=external force or load

A=move-sectional place.

Unit of pressure: pressure is represented in N/m2

Strain: The ratio of change in measurement to the orginal measurement when subjected to an outside load is called as pressure and is denoted by means of e. It has no unit.

Material Design Lite Tutorial Maintenance and Manufacturing Interview Questions
Question eight. Define Modulus Of Rigidity?

Answer :

The ratio of shear stress to the corresponding shear stress whilst the stress is in the elastic limit is referred to as modulus of tension or shear modulus and is denoted with the aid of C or Gor N

                                          Shear strain / Shear pressure = q / ?

Question 9. Define Modulus Of Elasticity?

Answer :

The ratio of tensile pressure or compressive pressure to the corresponding stress is referred to as modulus of elasticity or young’s modulus and is denoted by way of E.

                     Stress / pressure  = E

Material Science Interview Questions
Question 10. Define Bulk Modulus?

Answer :

When a frame is subjected to an uniform direct stress in all the 3 together perpendicular instructions, the ratio of the direct stress to the corresponding volumetric strain is discovered to be a constant is called as the bulk modulus of the fabric and is denoted by means of K.

            K =  direct stress / volumetric strain = P/A / dv/v

Question eleven. Define Longitudinal Strain And Lateral Strain?

Answer :

Longitudinal stress: longitudinal stress is defined as the deformation of the body in line with unit length in the route of the applied load.

Longitudinal strain= dL/L

Where L= period of the frame.

P= tensile pressure appearing at the frame

dL= boom in the duration of the body within the path of P

Machine design Interview Questions
Question 12. Define Factor Of Safety?

Answer :

It is described because the of ultimate strain to the running pressure or permissible stress.

        Factor of protection = closing pressure / permissible stress

AutoCAD Interview Questions
Question 13. State The Two Conditions Employed In Solving A Composite Bar Subjected To An Axial Load?

Answer :

Two situations hired in solving a composite bar are

P=f1A1 + f2A2
e= f1/E1 + f2/E2
Where P =total load

e= strain

f1 and f2 = stress installation within the respective substances.

E1 and E2 = modulus of elasticity of the respective substances.

Give the connection between modulus of elasticity, modulus of pressure and bulk modulus.

                             E = 9KC / 3K+C

Where

E= younger’s modulus

K= bulk modulus

C= rigidity modulus

Question 14. What Is Stability?

Answer :

The balance can be described as an potential of a material to withstand excessive load with out deformation.

Question 15. Give Example For Gradually Applied Load And Suddenly Applied Load?

Answer :

Example for gradually implemented load

When we lower a frame with the help of a crane, the body first touches the platform on which it is to be located. On similarly liberating the chain, the platform is going on loading until it's far completely loaded by way of the body. This is the case of progressively carried out load.

Materials control Interview Questions
Question 16. Example For Suddenly Applied Load?

Answer :

When we decrease a body with the assist of a crane, the frame is to start with, just above the platform on which it's miles to be located. If the chain breaks without delay at this moment the entire load of the body begins to act at the platform. This is the case of all of sudden carried out load.




CFG