YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Sql Server Architect Interview Questions And Answers - Jun 02, 2020

fluid

Top 100+ Sql Server Architect Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Raid And What Are Different Types Of Raid Configurations?

Answer :

RAID stands for Redundant Array of Independent Disks. RAID defines records garage schemes to divide and reflect facts among numerous disks so that statistics reliability and I/O overall performance may be increased.

The fundamental configurations of RAID are:

LEVEL 0: Striped set with out parity/Non-Redundant Array.
LEVEL 1: Mirrored set without parity.
LEVEL 2: Redundancy thru hamming code.
LEVEL three: Striped set with devoted parity/Bit interleaved parity.
LEVEL 4: Block level parity.
LEVEL 5: Striped set with allotted parity.
LEVEL 6: Striped set with twin disbursed Parity.
Question 2. What Is Database Architecture?

Answer :

Database architecture describes the layout of the database. It explains how the statistics is stored. The records of the server is saved in databases. This database is further cut up into one or extra discs. The database may be considered to have two layers. Physical layer, that's a obvious layer for the database directors to work on. Other customers commonly work at the user view layer. Tables, views, approaches bureaucracy this view.

AutoCAD Interview Questions
Question 3. What Are Pages And Extents?

Answer :

A web page is a unit of information storage in SQL. The size of a web page is 8Kb. A page has a header and a frame. Different forms of pages are: Date, text, index , web page unfastened area and so on. The records rows are put on the page serially after the header.

Extents are units wherein area is allocated to tables and indexes. An extent is eight continuous pages. SQL Server has  types of extents: uniform and mixed extent. For green allocation, the SQL server does not allocate complete extents to tables with small quantities of facts.

Question 4. What Do You Know About System Database?

Answer :

The device database includes facts/metadata for all database gift on an SQL Server example. The system database stores records regarding logins, configuration settings, connected servers and so forth. It additionally holds diverse extended stored techniques to get right of entry to outside techniques and packages.

Major system databases:

Master: Core machine database to mange Sql Server example.
Resource: Responsible for bodily storing all system objects.
TempDB: This is a brief database used to shop brief, tables, cursors, indexes, variables and so on.
Model: This acts as a template database for all consumer created databases.
MSDB: Database to control SQL Server agent configurations.
Distribution: Database mostly used for SQL Server replication.
Report Server: Main database for reporting offerings to keep metadata and other object definitions.
ReportServerTempDB: Acts as a brief garage for reporting services.
Web Designing Tutorial
Question five. What Are Page Splits?

Answer :

When there isn't always enough room on a page for a brand new row, a Server splits the page, allocates a brand new web page, and actions some rows to the brand new page.

Web Designing Interview Questions
Question 6. Explain What Are The Database Objects?

Answer :

Database gadgets which includes tables, number one key, and foreign key describe the shape of the content material of a database. These objects also represent the homes of a server. Server facet objects are items that live on the server but now not within the database. Typical examples of server facet gadgets consist of, logins, user described blunders messages and so forth. The database gadgets are contained inside the database venture whilst the server gadgets are contained in the server undertaking. These gadgets are described in a .Sq. File. Most of these objects are described in a separate document depending on the state of affairs. E.G it is important to specify columns inside the equal file wherein the desk is defined.

Question 7. Illustrate Physical Database Architecture In Brief?

Answer :

The physical database architecture describes how the database and documents are prepared in a SQL server.

Pages and extents: these describe how the data is saved.

Physical Database Files and File companies:- describes the working device documents used to store records and logs.

Space Allocation and Reuse:- Describes the algorithms used for space allocation.

Table and Index Architecture:- Describes the way pages for tables may be indexed.

Adobe Photoshop Tutorial MSBI Interview Questions
Question eight. What Is Model Database?

Answer :

It is a template database used in the advent of latest database.

Question 9. Explain Logical Database Components?

Answer :

The logical additives are normally used to connect with the database. Any item that a person can use to access or connect with the database is a logical thing. Triggers, tables, tactics, perspectives, keys and so on are typical examples.

Adobe Photoshop Interview Questions
Question 10. What Is Temp Db Database?

Answer :

It stores transient objects like transient tables and transient saved process.

Microsoft Entity Framework Tutorial
Question 11. What Is The Difference Between Cube Operator And Roll Up Operator?

Answer :

CUBE generates a result set that represents aggregates for all combinations of values within the decided on columns.
ROLLUP generates a result set that represents aggregates for a hierarchy of values in the selected columns.
MS-Office Interview Questions
Question 12. What Is Msdb Database?

Answer :

It stores data related to database backups, DTS programs, Replication, SQL Agent records, SQL Server jobs.

AutoCAD Interview Questions
Question thirteen. Do You Know What The Restrictions Applicable While Creating Views Are?

Answer :

Views can be created referencing tables and perspectives best within the modern database.
A view call must now not be similar to any desk owned with the aid of that consumer.
You can construct views on different views and on procedures that reference perspectives.
Rules or DEFAULT definitions can not be related to perspectives.
Only INSTEAD OF triggers can be related to views.
The query that defines the view can not consist of the ORDER BY, COMPUTE, or COMPUTE BY clauses or the INTO key-word.
You cannot outline complete-text index definitions for perspectives.
You can not create temporary perspectives.
You cannot create views on brief tables.
LINQ Tutorial
Question 14. What Is Master Database?

Answer :

Master database is machine database. It includes facts approximately server’s configuration. It is a very essential database and vital to backup Master database. Without Master database, server can not be started.

Question 15. Explain What Are The Restrictions That Views Have To Follow?

Answer :

Since a view is a virtual table – Columns of the view cannot be renamed. To change something within the view, the view must be dropped and create again.

The choose announcement at the view can't incorporate ORDER BY or INTO TEMP.
When a desk or view is dropped, any views in the same database are also dropped.
It isn't always feasible to create an index on a view.
It is not feasible to apply DELETE to replace a view that is described as a be a part of.
Adobe Indesign Interview Questions
Question sixteen. Explain The Microsoft Sql Server Delete Command?

Answer :

Delete command removes information one after the other and logs into the transaction log.
It can be used with or without wherein clause.
The facts can be rolled lower back.
It activates cause.
It doesn’t reset the identity of the column.
Question 17. Explain The Truncate Command?

Answer :

Truncate command is used to cast off all rows of the column.
The removed facts are not recorded within the transaction log.
It is the short manner to dispose of all of the data from the table.
The data once removed can’t be rolled back.
It can’t prompt trigger.
It resets the identification of the column.
SSRS(SQL Server Reporting Services) Interview Questions




CFG