Top 100+ Spray Tanning Interview Questions And Answers
Question 1. How Does A Spray Tan Work?
Answer :
The aspect that tans your pores and skin is dihydroxyacetone (DHA), a colorless sugar that interacts with dead pores and skin cells to create the tanned colour. The DHA causes a chemical reaction with the proteins inside the outer maximum layers of the skin, which reasons the colour of the skin to alternate, generating a lovely natural tan. A spray tan does no longer dye the skin; the immediate colour you spot when your tan is implemented is a colour manual or bronzer that enables the technician not miss any sections and lets in you to instantly see your tan. The DHA starts to react with the pores and skin within 1 hours of the tan utility and keeps to achieve this for a total of 8 hours.
A spray gun is used to spray a mixture of air and tanning solution directly onto the pores and skin, which dries nearly without delay. In much less than 30 minutes with custom spraying you may have a perfect tan so that it will broaden over the subsequent eight hours.
Question 2. Spray Tan Solution Safe To Use?
Answer :
Our tanning solution has been considerably examined and is very secure and all pores and skin types.
The answer we use has less than thirteen ingredients with these key functions:
Hypoallergenic
ECOCERT Certified DHA, highest excellent (natural)
Oil-Free
Alcohol-Free
Fragrance-Free
Beauty Therapist Interview Questions
Question three. How Soon Will I See The Tanning Result?
Answer :
You will acquire an instantaneous, all natural searching tan as our product has a built in bronzer. Your tan will keep to expand over the required time for the answer you pick. This will range from as low as half-hour up to 12 hours relying on the original formula or an express system.
Question four. Will A Spray Tan Cause Freckles In People Who Usually Freckle When Tanning?
Answer :
No. There is nothing within the tanning answer in order to reason extra freckles to interrupt out. In fact, in maximum instances, freckles and blemishes will become less stated because the lighter pores and skin areas will darken and reduce the shade differentiation among the blemishes and the rest of the pores and skin.
Question five. How Long Will My Spray Tan Last?
Answer :
There are more than a few of factors that decide how lengthy a tan will final. Preparation and aftercare may be very vital in case you want to extend the lifestyles of your spray tan. This method exfoliating earlier than hand and moisturizing afterwards. Depending in your pores and skin type and the way every answer reacts along with your skin your tan can final everywhere from five-10 days on common.
It is quality to use exfoliators which might be mainly customized for spray tan training, as they'll no longer include any oils or moisturizers, and so will not prevent the tanning answer getting via. Wait at least eight hours after spray software before bathing or exercise. Moisturize pores and skin each day to assist make bigger tanning effects.
We give every purchaser a take domestic after care sheet for reminders to extend their tan. We also have a number of merchandise in order to prepare, hold and permit you to get the most from your spray tan. Please take a look at out our spray tan prep page.
Cosmetology Interview Questions
Question 6. How Long Should I Wait After A Tanning Session Before Showering, Swimming Or Exercising?
Answer :
To give your spray tan sufficient time to fully develop, it's far endorsed waiting no less than eight hours after your spray tan (except in any other case informed). Showering, swimming or exercising faster might also diminish the intensity of the tan.
Question 7. Will Swimming Affect My Spray Tan?
Answer :
Swimming in chlorinated water or salt water will fade your tan and will cause possible streaking. When swimming attempt to simplest cross for brief dips and rinse off in clean water afterwards. Remember to use your sunscreen.
Gym Instructor Interview Questions
Question 8. Should I Shave Or Wax Before Or After I Get My Spray Tan?
Answer :
Whether you shave or wax is absolutely as much as you, both must be done earlier than the utility of the tan. Ideally shaving have to be performed 8 hours before and waxing at the least the day earlier than. When waxing guarantees that every one wax is removed otherwise the tan will persist with the wax and will seem very dark wherein the wax has now not been eliminated. Shaving after the application will take off a number of your tan, so shave on days whilst you actually need to and make certain that your blade is sharp. You might be sprayed with the solution containing bronzer so it's far best to shave or wax sooner or later before, as the bronzer receives into the newly created pores and may come up with "spotty" appearance.
Question 9. Does A Spray Tan Provide Spf Protection?
Answer :
No although your pores and skin looks as if it's far nicely blanketed, spray tans do not imply that you may now not get overexposed. It could be very critical to consider to use a sunscreen with SPF if you may be outdoors.
Makeup Artist Interview Questions
Question 10. How Do I Prepare For A Spray Tan Session?
Answer :
For the maximum end result, earlier than your session, bathe and exfoliate the skin. The spray tanning solution impacts only the useless skin cells. Your skin has a buildup of dead pores and skin cells on pinnacle of it. The thicker the layer, the sooner it's going to fade. If you exfoliate, the layer can be very shallow, and it'll take days in your skin to "build up". Your tan will remaining longer.
Make positive your skin is free of perfumes, lotions, oils, deodorants, gels or any product on the pores and skin that might create a barrier or purpose the tan to increase erratically. We have merchandise and cloths at our studio for our customers if they're coming from work and so forth and have a number of these merchandise on their skin.
Question eleven. What Should I Wear?
Answer :
You may also put on something you feel comfortable in whether you wear not anything, underwear, thong bottoms or a swim healthy; it's far completely as much as you. Our answer washes from your clothing so their is not any need to fear. You may additionally need to take into account garb that you'll be wearing over the following couple of days. Think about the styles of clothing that you will be sporting for your unique event or your excursion to decide wherein you do or do not need tan traces. Men are required to wear a few kind of short.
After your tan, put on loose, dark and preferably cotton clothing. Your tan may be dry however there may be residue for your body (the hairs in your arms as an instance) It is excellent to put on clothes and footwear as loose as viable, to ensure nothing rubs off. Ensure any apparel that is worn at once after the utility of the tan is dark in coloration to prevent the chance of staining it. Our answer is water soluble so any residue will wash from your apparel.
Question 12. Will A Spray Tan Ruin Light Clothing Such As A Wedding Dress?
Answer :
No, the tan will no longer wreck any light apparel however make certain which you have the tan implemented the day or before you wish to put on any mild colored apparel. Also remember to shower twice to make sure that all the bronzer has washed off.
Beauty Therapist Interview Questions
Question thirteen. What Else Can I Do To Extend And Beautify My New Tan?
Answer :
Moisturize, moisturize, moisturize!! Avoid shaving your legs with a heavy hand, pat your skin dry as opposed to rubbing, live faraway from creams with AHA and try to avoid chlorine. We offer a extensive variety of products to help you extend your new tan. Including custom self tanning moisturiser to apply during the week after your consultation. These products help to keep your tan depth for an extended duration. Our suggestion is to use your excessive spf sunscreen via day and your self tanner at night time while you're out for dinner and sleeping. It's like reversing your tanning at the same time as saving your skin!! You will appearance awesome your complete holiday!
Question 14. How Is Suva's Spray Tan Applied?
Answer :
One of the numerous blessings of Suva's spray tanning is the efficient, customized application. Our solution is professionally implemented in mins by way of an experienced technician the usage of an HVLP (High Volume, Low Pressure) System with a twig gun. The gun applies a tender mist with compressed air. Because every Client may have slightly special consequences with sunless tanners, the software may be tailor-made to a Client's unique needs (a darker software for a more tropical glow, tanning of legs simplest, a light software in the course of the wintry weather, and so forth). Special care is taken round arms, ft, elbows, and knees to ensure they may be not too darkish. The end result is a natural appearance, not orange or streaky, developing a uniform golden tan.
Question 15. How Do Spray On Tanning Solutions Work?
Answer :
The answer that we use at Suva carries the active factor dihydroxyacetone (DHA), a sugar cane by-product which reacts with the amino acids within the top layer of your pores and skin. DHA combines with the amino acids to shape a brown colour. The "tan" from our bronzer gives you on the spot gratification after utility, and may preserve to develop for up to 12 hours.
Question sixteen. How Long Will It Take To Get My Spray Tan?
Answer :
The real custom spray tanning process handiest takes approximately 15 minutes. You can assume to be at our salon for about half-hour, including filling out our client profile (first time clients) undressing, having the spray tan carried out, drying, and re-dressing.
Question 17. What Are The Advantages Of Spray Tanning?
Answer :
Tanning through the solar or tanning beds causes harm to the skin, main to untimely growing old, quality lines, wrinkles, pigmented spots and potentially skin most cancers. You have made the safe desire through identifying to sunless tan. You can have a lovely bronze glow and cope with your skin as you can in no way get your pores and skin returned!
Question 18. How Dark Will I Get After One Session?
Answer :
Sunless spray tanning is not an ideal technology. Results will vary based on each person’s pores and skin type and we've one of a kind strengths of answers that may be used in line with each Client’s skin type. We help our customers decide the appearance that they are looking taking into consideration of the occasion, location, or surrounding. We want our clients to be glowing on the inside and out!!
Cosmetology Interview Questions
Question 19. What Is A Cosmetic Bronzer?
Answer :
This is the component of sunless merchandise that offers you immediately coloration for an "immediately gratification, just off the seaside" appearance. The ingredients utilized in beauty bronzers are similar to the ones used in cosmetic foundations or powder bronzers.
Question 20. Will I Get That Fake “orange” Colour?
Answer :
No. We use the very best best tanning solution in an effort to give you that “kissed by using the solar” appearance and will transition smoothly into your DHA color to be able to expand later.
Question 21. Will It Stain My Hair?
Answer :
No. Most people will now not see any have an effect on on the shade in their hair. People with grey or blond hair can also see some discoloration initially, however will wash out with your first shower. We can supply a shower cap to guard your hair.
Question 22. Will The Colour Wash Off In The Shower?
Answer :
The beauty bronzer this is seen right away while you are sprayed will wash off along with your first bathe (after ready eight hours), revealing sunless tan.
Question 23. What Should I Wear During My Spray Tan Session?
Answer :
What you wear at some stage in your session is your desire. The desire of maximum Clients is to put on bottoms handiest; however, we keep in mind that each Client’s comfort degree is unique. Tan lines are non-obligatory for woman Clients. For the consolation of our Technicians, we ask that male Clients put on bottoms in their preference.
Question 24. How Long Will It Take The Dha To Develop?
Answer :
You will see an immediate tan. This is due to the herbal beauty bronzer that is used as a color guide to look wherein your Technician has applied the solution. It additionally gives you the immediately gratification of getting a beautiful tan. Your actual tan will take as a minimum 8 hours to begin developing and may maintain to expand as much as 12 hours. The advanced tan may be seen once you've got showered off the bronzer.
Gym Instructor Interview Questions
Question 25. How Can I Prevent My Tan From Fading Unevenly And Looking Patchy?
Answer :
Applying a great moisturizer as a minimum two times an afternoon will extend your tan and reduce the arrival of uneven fading and patchiness. Using a tan extender will assist and exfoliating among upkeep periods is very crucial.
Question 26. Can I Tan If I Am Pregnant?
Answer :
Pregnant girls were using sunless tanners for over forty years and not using a issues or reviews of facet outcomes on mother or child. The FDA put DHA on its list of safe cosmetic components in 1973, but some sunless tanning agencies take precautions. Suva Spray Tan Studio is one of these companies! Please advise the Studio if you are pregnant as we will deliver a listing of Ingredients for you or your health practitioner upon request.
Question 27. What About Spraying Over A Tattoo?
Answer :
If a tattoo or piercing is completely healed, your spray tan will no longer affect the area. Sunless tanning does not fade a tattoo the identical manner exposing the place to UV tanning does. You will not want to dispose of piercing earrings previous to your consultation, however, you could need to easy the jewellery and you could enjoy a tan line relying on the nature of the piercing.
Makeup Artist Interview Questions
Question 28. Are There Any Medical Conditions That Would Prevent Me From Getting A Spray Tan?
Answer :
When you e-book your appointment, please allow us to understand if you are pregnant or nursing or have any allergic reactions, medical conditions and/or physical boundaries. This will put together your Technician earlier so we may also offer the nice provider to satisfy your character wishes. We ask which you be courteous with the aid of canceling or no longer booking your appointment if you have open wounds or any communicable illnesses together with a cold or flu. This is in your very own comfort as well as the protection of our Technicians and other Clients.
Question 29. My Last Spray Tan Was Different Than The Previous One, Even Though It Was Done In The Same Spray Tan Salon?
Answer :
Again, it comes right down to your skin. Your pores and skin is a dwelling element, and is stricken by many things like: time of the month, season, meals you eat, strain, medicinal drug you are taking and so forth. If your tan is exceptional, despite the fact that answer used become the identical, the maximum in all likelihood purpose is the condition of your pores and skin.
Question 30. Will I Spray Tan Evenly If I Have Hair On My Legs/fingers?
Answer :
Hair is not a trouble. At the cease of the tanning cycle you'll notice droplets of answer in your hair, simply towel this excess solution off with a towel furnished.
Question 31. Does The Solution Have Unpleasant Smell Like Some Self-tanners On The Market?
Answer :
No, the answer that Suva uses is perfume free.
Question 32. I Had Bad Experience With A Spray Tan Before. Should I Assume That Spray Tanning Is Not For Me?
Answer :
No, there are numerous factors that could affect your tan; the ability of the technician (of tanned with hand-held gun), the exceptional of answer, your skin condition at a time.
Also recollect, that the spray tanning solution is a cosmetic, and so the specific one which you had used, won't be suitable on your pores and skin.
Question 33. What Is The Difference Between A Machine Spray Tan & A Customized Airbrush Tan Applied By A Person?
Answer :
The spray tan cubicles can not alternate the % based totally on skin kinds or there are handiest a couple special stages. This is why human beings may additionally get orange from a sales space. They are getting sprayed with the incorrect % for their skin type. There are up to six specific skin sorts so this % can range appreciably and the gadget will now not adjust, nor will it look as perfect as an airbrush by way of a person.
Question 34. Will I Turn Orange After My Spray Tan?
Answer :
This is dependent on the training and the technicians understanding of expertise chances and skin sorts. All our technicians understand this to an severe. We can assure no orange coloration.
Question 35. I Am Pregnant Or Breast Feeding; Can I Get An Airbrush Spray Tan?
Answer :
Although our answer is non poisonous & not recognized to have any destructive outcomes on an predicted mother, we do advocate an approval from your health practitioner for the duration of the first trimester. If you're inside 4 days of your due date we've a proper to refuse the tan in case a c-segment needs to be accomplished. You can nonetheless get an airbrush tan whilst breast feeding we just endorse you wears a bra.
Question 36. Should I Get Beauty Services Before Or After My Airbrush Tan?
Answer :
We advise scheduling all beauty and spa appointments which includes pedicures, manicures, waxing appointments, hair appointments and massages all earlier than your airbrush tan as those can intrude along with your tan in case you schedule them after.
Question 37. What If I Don’t Have 8 Hours To Let The Tan Develop?
Answer :
We have a fast spray tan solution that may be rinsed off in 1 to five hours depending on your skin type. This is fantastic for last minute events.
Question 38. What Is The Advantage To Purchasing Body Wash, Body Exfoliation & Tan Extender?
Answer :
Our retail merchandise are made to have interaction with our answer. So buying those from us will make your tan closing a lot longer. These merchandise will ultimate for multiple tans and will probably most effective want to be purchased a few times a year.
Question 39. What Kind Of Solution Do You Use?
Answer :
Green Sun Organics spray tan includes 4 distinctive merchandise, 2 of which are vegan and the alternative two are certified organic & PETA permitted vegan.
Question forty. What Is Dha?
Answer :
This is what creates the browning of the pores and skin. DHA (Dihydroxyacetone) is an component derived from sugar cane and beets, which reacts with the amino acids in the protein of the outer layer of the skin. DHA is secure & non poisonous & is FDA permitted for outside application.
Question forty one. What Do I Wear For An Airbrush Tan?
Answer :
You can wear something YOU are comfortable in. We have sprayed humans in a single piece bathing fits all of the manner down to a thong. The FDA calls for an undergarment be worn in addition to defensive eye put on, nose filters, ear protection & lip balm all of which we deliver.
Question 42. How Long Does My Spray Tan Take To Dry?
Answer :
You will dry almost immediately. We spray with this type of high-quality mist & there's a built in blower inside the gun which allows drying as we are spraying. You will not sense moist and it's miles a quick drying approach. You can get your tan and then dress and move on together with your busy lifestyles.
Question forty three. My Spray Tan Lasted 1-2 Days Or Appeared Streaky, What Happened?
Answer :
There are many elements that can make a contribution to this hassle. The PH stability of your pores and skin can also have been off so the DHA did not nicely react with your skin. PH balancing spray is available for buy at your next session to look if that helps. Certain cleansers & or lotions may comprise mineral oil. Any products with mineral oil will strip the tan quicker. That is why we advise our products for pre and post tan software. Also your skin may additionally were too dry due to not exfoliating well.
Question forty four. What Is The Right Way To Exfoliate?
Answer :
Exfoliate the skin lightly. Doing this too rough will take off too many dead pores and skin cells and the DHA will no longer interact efficiently with your pores and skin. We tremendously endorse our exfoliation products which you should buy in our studio. Any oil based exfoliator can intervene if used 48 hours within your session. Our exfoliating products are utilized by most people with first-rate results.
Question 45. Should I Purchase A Tan Extender Lotion?
Answer :
This is the first-class shape of lotion to use at some point of your airbrush tan. Start those on day 2 or 3 as too much within the starting can create an unnatural look. These are used exceptional after your bathe every different day for sensitive pores and skin and each day for non sensitive skin. If you experience dryness area the extender out a bit greater.
Question forty six. I Am Not As Dark As I Hoped To Be, What Would Cause This?
Answer :
You showered too soon and the tan become no longer absolutely developed.
You rinse off with too hot of water.
The PH stability of your skin was off.
You used bar cleaning soap to rinse off, handiest use water to rinse off the bronzer to your first bathe after the tan.
Your skin become too dry because of rough exfoliation and or oil on your exfoliators.
You had lotion / make-up/ deodorant or anything to your pores and skin and it acted as a barrier.
Question forty seven. I Have A Sun Burn; Can I Get A Airbrush Tan?
Answer :
We do not endorse this because as your skin peels off you will have new pores and skin under neath and you'll seem patchy. Gently exfoliate the rims and practice a lotion that doesn't include mineral oil and a bronze to combo the lighter areas.
Question 48. How Can I Prevent Uneven Color Wear-off?
Answer :
Daily software of tan extender lotion and each different day software for touchy skin. These tan extenders no longer most effective increase the tan and save you choppy fading however additionally they have the trendy skin firming technology turning in dynamic copper to the skin.
Question 49. Will This Protect Me From Uva And Uvb Rays?
Answer :
NO. There is not any sunscreen in the answer. It is suggested to observe regular precautions when being inside the sun.
