Top 100+ Solar Power Interview Questions And Answers
Question 1. What Is A Residential Solar Electric System?
Answer :
We offer complete, code-compliant systems that let you generate your personal electricity at home. Designed to interconnect with your current utility carrier, they characteristic solar modules, plug-and-play wiring, electricity electronics and our patented mounting kits. Our installer community offers machine installation and carrier.
Question 2. How Does A Residential Solar Electric System Work?
Answer :
Solar cells within the modules hooked up on your roof convert sunlight without delay into DC power. A element called an inverter converts this DC power into AC strength that can be used in your house. The machine is interconnected together with your software. During the day, in case your sun system produces greater strength than your house is using, your utility may also permit net metering or the crediting of your software account for the excess energy generated being returned to the grid. Your software might provide strength as standard at night time and for the duration of the day when your electricity call for exceeds that produced via your sun gadget. Systems are also available with a battery backup. Part of the electricity produced by using your solar machine throughout the day is used to charge the batteries, which offer strength to your vital masses inside the occasion of a power outage.
Civil Engineering Interview Questions
Question 3. Will My System Work At Night?
Answer :
No. Sunlight should be gift to your sun modules to supply electricity. At night, you draw electricity from your application.
Question four. Will My System Work On Cloudy Days?
Answer :
Yes, even though they produce less electricity. Under a light overcast sky, panels might produce about 1/2 as lots as under complete sun.
Renewable Energy Tutorial
Question five. What Happens During A Power Outage?
Answer :
We offer varieties of sun residential systems. One sort of machine powers your private home at some point of daylight however does now not provide strength in an outage, even on a sunny day. Another kind of system powers your home at some stage in daylight hours but additionally has a battery backup designed to offer strength to your private home's essential loads in the course of an outage, day or night time.
Sales Interview Questions
Question 6. Does Your Solar System Make Hot Water?
Answer :
No. People frequently confuse our products with solar thermal panels that involve water circulating thru tubes to be heated by means of the sun for swimming pool water heating. Our sun modules convert sunlight into electric present day to perform home equipment, motors, pumps and other gadgets.
Question 7. How Can I Tell A Water-heating Panel From A Solar Electric Module?
Answer :
Solar electric powered modules are generally one to 2 inches (2.5 to 5 cm) thick with 32 or greater 3 to four inch (7.5 to ten cm) blue or black sun cells at the lower back of the duvet glass. Solar water heating panels are normally lots thicker and might have tubes connected to a flat black plate underneath the glass, or a black tank within the collector panel.
Electrical Engineering Interview Questions
Question 8. Can I Generate Heat For My Home With A Residential Solar Electric System?
Answer :
No. Our solar energy systems are designed to offer electricity to run your lighting, appliances and different electric devices in your private home. Other solar technology are designed to turn the solar's mild into warmness in preference to power.
Question 9. What Do The Terms On-grid, Grid-linked, Grid-tied And Off-grid Mean?
Answer :
On-grid, grid-linked or grid-tied manner related to the software electric grid. Our solar electric structures are designed as on-grid structures, that means that they interconnect along with your existing software provider. Off-grid refers to systems that aren't linked to the software electric grid. Our sun electric powered packaged structures are not designed for off-grid programs. An off-grid machine have to be customized via a sun energy professional.
BHEL Interview Questions
Question 10. How Do I Know If A Residential Solar Electric System Would Work On My Home?
Answer :
Solar electric powered electricity works for most houses. Our structures are engineered to work with most roofing materials, in maximum places wherein direct sunlight is to be had, in almost each place of the US. You want a sunny location for your roof approximately 120 square toes or eleven rectangular meters (10 by 12 ft or 3 via three.Sixty seven meters) for our smaller systems, and up to 1,000 square feet (ninety three rectangular meters) for our biggest structures. Shading from trees or other obstructions can reduce the practicality of a selected set up. A south-dealing with roof vicinity is highest quality, but sun electric panels can be set up on west- or east- facing roofs and nonetheless produce higher than ninety percentage of the strength of a true south roof mounting.
Question 11. Why Does It Require At Least 120 Square Feet (eleven Square Meters) Of Roof Space?
Answer :
Each sun module is about five feet (1.5 meters) long and a couple of-half of feet (0.75 meters) huge. The modules are always grouped in a hard and fast of four, and the minimum range of modules for our smallest machine is twelve modules. This requires an area of at least 120 square ft (11 rectangular meters).
Telecom Analytics Interview Questions
Question 12. Why Is Shade A Problem?
Answer :
Because of the wiring design of a sun module, all of the person solar cells on a module have to receive full sunlight for the module to work nicely. If any portion of the module is shaded, the whole module electricity output-even the ones sections still uncovered to daylight-is diminished.
Civil Engineering Interview Questions
Question thirteen. What If I Need A New Roof Or Am Building A New House?
Answer :
This is the perfect situation for putting in solar. Before laying the roof, you may install flashable mounting brackets that offer the very best stage of protection from leakage.
Question 14. Can I Add Reflectors Or Mirrors Around The Solar Panels To Increase The Power They Generate?
Answer :
No. Our sun panels designed for use in direct daylight handiest.
Question 15. How Many Solar Panels Do I Need To Produce Enough Electricity To Run My House?
Answer :
The array length you want relies upon for your common electric usage, climate, roof angle, shading problems and plenty of different elements. To approximate the array size you want, multiply your common day by day electrical demand in kilowatt-hours via 0.25. The end result is the approximate length of sun array, in kilowatts, had to meet your electric call for.
Renewable Energy Interview Questions
Question sixteen. Will A System Produce Enough Energy To Cover All My Electricity Needs?
Answer :
It is essential to take into account that a solar electric device does now not want to offer all the electricity you need to be of fantastic fee. A small gadget that displaces a median of 1-region to at least one-half of of your common call for reduces your electric powered invoice. With battery backup, it can deliver uninterrupted energy to critical loads at some point of application outages for days or even weeks. We are happy to offer you with a system that components a hundred percentage of your electricity wishes, however cutting your power through forty to 50 percentage is usually the maximum value-green approach for home solar energy.
Question 17. What Other Options Do I Have If The System Cannot Be Mounted On My Roof?
Answer :
If a roof-set up machine proves impractical, a floor-mount, trellis or pergola software can be an option.
Electrical Power System Interview Questions
Question 18. If I Rent A Home Or Apartment, Can I Still Get A System?
Answer :
No. Solar electric structures are to be had best to belongings proprietors. The installation of a sun electric gadget includes the property owner getting into a contractual agreement that includes a potential assets lien (called a mechanic's lien).
Sales Interview Questions
Question 19. What Is Net Metering?
Answer :
Net metering measures the distinction among the power you purchase from your utility and the power you produce along with your sun electricity machine. Under internet metering, any excess power produced via your sun energy system is delivered lower back into the utility grid, efficaciously spinning your meter backwards. Your meter spins forward when your sun strength device isn't generating all the energy you're currently using. Your electric meter maintains track of this net distinction as you generate energy and take electricity from the application grid.
Question 20. Do All States Require Utilities To Offer Net Metering?
Answer :
Many, but now not all, states require utilities to provide net metering, however the size and generation requirements range. If your state does no longer offer for internet metering, you may still use the power in your private home and experience the advantages of easy dependable electricity from the sun. However, you should purchase a second meter to measure the quantity of electricity your machine produces and make special arrangements with the software to receive credit score for excess energy produced by way of your sun electric device.
Solar Thermal Interview Questions
Question 21. Are Government Incentives Available To Reduce The Price?
Answer :
Yes. State organizations and municipal utilities provide rebate and incentive applications for house owners and small businesses to promote the set up of renewable energy equipment along with ours. Incentives can cut the fee of your machine in half, saving you lots of bucks. Your dealer can tell you greater about the incentives to be had in your vicinity.
Question 22. How Much Power Will A Residential System Produce?
Answer :
The amount of strength produced by using a device varies depending on the size of the machine, your geographic vicinity and climate and whether the device has a battery backup.
Question 23. Can The Modules Withstand High Winds And Hail?
Answer :
The panels are supported by way of our roof repairer-designed mounting gadget that has been examined to resist one hundred twenty five mph (2 hundred kph) winds and may paintings on almost each kind of roofing fabric. Our modules can resist one-inch (2.5 cm) hailstones at 50 mph (80.5 kph).
Wind Turbine Interview Questions
Question 24. How Long Will My Solar Power System Last?
Answer :
With no transferring elements and manufactured from very inert materials, our sun modules are hard. Most of the associated device additives need to also ultimate for decades with out issues. The batteries in our residential gadget may additionally want substitute in five to 10 years.
Electrical Engineering Interview Questions
Question 25. How Can I Tell How My System Is Performing?
Answer :
We provide a strength meter with the device. Located in your house, your energy meter tells you exactly how a whole lot power you generate and use, and when you ship energy returned to the utility grid. You can be capable of manipulate your household usage like never earlier than.
Question 26. What Maintenance Does The System Require?
Answer :
You should pass years without problems. The batteries in our residential device might also need substitute every 5 to ten years. We advise that the installer do a device test as soon as a yr, simply to ensure everything is acting, as it have to. If it's far convenient, you could hose off the modules or 3 instances a 12 months.
Solar Photovoltaic Interview Questions
Question 27. Do I Have To Buy A Service Contract?
Answer :
No. We do now not provide an annual service agreement. Your provider can also offer a service agreement for regularly scheduled assessments of the machine output and wiring.
BHEL Interview Questions
Question 28. How Much Does The Maintenance Cost?
Answer :
Since the maintenance required is very low, your fee ought to be minimum. Most of the related system components should remaining for decades with out problems. The batteries inside the residential device can also want alternative each 5 to 10 years.
Question 29. Do I Need A Building Permit?
Answer :
Yes. Your supplier and installer recognize the way to gain the necessary permits out of your nearby authorities.
Question 30. Do I Need Permission From The Local Utility To Connect My Solar System To The Grid?
Answer :
Yes. The nearby software has regulations and techniques that have to be accompanied to attach any generator to the grid effectively and legally. These guidelines are commonly based totally on countrywide requirements with which our systems comply. Your dealer will help you with the documentation and methods.
Question 31. Do I Need Approval From My Homeowners' Association?
Answer :
Some house owners' institutions have policies regarding the installation of something in your roof or grounds. If you belong to a house owners' association, seek advice from your covenants for information. Many states limit owners' institutions from restricting sun gadgets.
Question 32. Can I Have A Solar Electric System On My House And Still Be Connected To City Power?
Answer :
Yes. In reality, our systems are designed as on-grid structures, meaning they may be designed to interconnect with application power.
Question 33. Can I Be Totally Independent From The Utility?
Answer :
Our solar electric systems are designed to interconnect with current utility provider. Off-grid structures should be customized via a solar electricity expert.
Telecom Analytics Interview Questions

