YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Sap Xi Interview Questions And Answers - Jun 01, 2020

fluid

Top 100+ Sap Xi Interview Questions And Answers

Question 1. Sap Xi Definition On Alert?

Answer :

Alert are used to display the abap and java components (Including the Business Process Engine) of Exchange Infrastructure centrally, and to become aware of distinct classes of device mistakes and alertness errors within the numerous interfaces and interface namespaces of the additives involved.

Question 2. Types Of Mapping?

Answer :

Graphical Mapping
Java Mapping
XSLT Mapping
ABAP Mapping
SAP BI Interview Questions
Question 3. What Are Advanced Java Functions In Xi?

Answer :

they permit to add your own features to the message mapping.

Question 4. Sap Xi Features?

Answer :

a) for SAP and non-SAP packages.
B) For A2A and B2B Scenarios
c) For asynchronous and synchronous communique
d) For cross issue Business Process Management

SAP BI Tutorial
Question 5. What Is The Process Performed In Run Time Workbench?

Answer :

message tracking, component monitoring, overall performance evaluation and message alerting.

SAP HR Interview Questions
Question 6. What Does Partner Connectivity Kit Enable?

Answer :

enables companions of XI clients to behavior XML file change with XI.

Question 7. Partner Connectivity Kit Is Directly Integrated With?

Answer :

integration engine.

SAP HR Tutorial SAP BASIS Interview Questions
Question eight. What Are The Tools Used By Runtime To Monitor?

Answer :

ccms (computer middle control system), pmi (procedure tracking infrastructure)   and alert body work.

Question nine. What Are Service Users?

Answer :

they have sapm user roles at the abap part of the SAP internet as that is available at the J2ee element as businesses.

SAP ABAP Interview Questions
Question 10. What Are The Quality Of Services, Which Comes Under Asynchronous Process?

Answer :

precisely once and exactly once so as.

SAP BASIS Tutorial
Question 11. What Are Routing Rules?

Answer :

Receiver determination policies and interface willpower rules (includes mapping assign).

SAP PI Interview Questions
Question 12. What Is The Message Flow In Sap Xi?

Answer :

inbound dealing with, receiver dedication, interface determination, channel dedication, mapping, outbound managing.

SAP BI Interview Questions
Question 13. What Are The Components In Netweaver?

Answer :

cell infrastructure, organisation portals, biw and MDM, sap xi (integration broking and bpm) WEB AS.

SAP ABAP Tutorial
Question 14. What Are The Integrations In Netweaver?

Answer :

People integration, records integration, process integration and alertness platform.

Question 15. Pi - Process Integration?

Answer :

Process Integration can be used as a Middleware Engine to talk in a allotted environment. The coronary heart of XI is Integration Engine that is used for integrating exclusive technologies the usage of Standard Messaging techniques e.G XML. Different mapping equipment are avilable for mapping the allotted device which may be mapped while not having any expertice of Technical Details.

As a actual international instance, XI may be beneficial in integrating specific banks with SAP R/3. XI Engine also guide previous releases of SAP R/3 like four.6C and feature many extra adapters to speak with legacy structures.

SAP XI is an integration technology and platform for:

1.  SAP and Non-SAP systems,

2.  A2A and B2B situations,

three.  Synchronous and Asynchronous conversation,

4.  Cross element Business Process management and it include integrated engine for designing and executing   integration manner (Business procedure).

5.  The purpose of SAP XI is to provide single point of integration of all structures outside and inside the corporate boundary across technology and organizational boundaries.

6.  The vital characteristic of XI is openness, flexible and transparency to the mixing method. It is based totally on ESA and SOA.

7.  The general key idea of SAP XI is to pressure integrated business technique throughout heterogeneous and exceedingly dynamic landscapes in a more plausible cost effective way.

8.  The simple concept is to offer runtime infrastructure which allows heterogeneous systems to be tied together with fewer connections and on the identical time, with a purpose to connect the ones applications and let messages flow from one application to other, have a centralized garage of integration information.

SAP Netweaver Interview Questions
Question sixteen. What Is Sap Pi?

Answer :

Process Integration is an Integral a part of SAP Net weaver.The goal of PI is to integrate extraordinary versions of both SAP and non-SAP systems implemented on exceptional flat forms (Java, ABAP, and so forth). PI allows you to implement cross-machine enterprise procedures.PI is based on an open structure, uses open standards and offers services that are vital in a heterogeneous and complicated

system panorama: namely a runtime infrastructure for message change, configuration alternatives for dealing with business methods and message float, and options for transforming message contents among the sender and receiver systems.          

The application-particular contents are transferred from the sender to the receiver in a freely defined XML schema (XML: prolonged Markup Language) using the Integration Engine. The structure of a message is consequently decided via the interface information structures used.

The imperative idea is that, throughout the design section, all interfaces required are first of all evolved independently of a platform and made available inside the shape of a WSDL description (WSDL: Web Service Description Language). Using this description you could, as an instance, outline mappings between interfaces without this having an effect on an current gadget landscape. All layout phase records is stored in the Integration Repository to be applied later in a specific system panorama. In this second phase, the configuration phase, you could pick components, interfaces, and mappings stored in the Integration Repository that are suitable on your machine panorama and business methods, and assign them to each different in logical routing. The facts due to this configuration system is stored inside the Integration Directory and you may call and examine it from the runtime of the PI.

Features:

PI allows you to do the following:- Develop pass-gadget packages. You can change multiple system messages using the runtime infrastructure and synchronous or asynchronous communique. You can either broaden new and platform

-impartial interfaces, or connect with current interfaces at runtime, the use of adapters.

Adjust message values and structures for the receiver, the usage of mappings.

- Centrally keep the message glide between logical structures in the gadget landscape, the usage of logical routing.- Connect the logical receiver to a technical gadget, the usage of Services; this system can effortlessly be switched the use of this abstraction stage (technical routing). Describe your system landscape as the idea for the description of your cross-device commercial enterprise process.

SAP PI Tutorial
Question 17. Roles Of An Xi Developer?

Answer :

1) Develop the Technical Specification (now and again a part of Architect)

2) Develop the Interfaces consistent with the requirement

All ABAP/Java Developments
Design/Configuration
3) Test the scenario

SAP EWM Interview Questions
Question 18. What Are The Roles Of An Xi Architect?

Answer :

1) Get the Functional Specification/Business Requirments
2) Set up the Procedures/Process
three) Give the solution Roadmap
4) Design the Solution

SAP HR Interview Questions
Question 19. What Is The Purpose Of Using Context Object In Ir?

Answer :

Context Object is virtually pointer to a selected XML tag. If you need to simplify your delopment you can define Context item for some fields and use the context objects. Many message types include their own context gadgets.

SAP Netweaver Tutorial
Question 20. Can Anybody Tell Me What Is Trex And How It Is Related With Xi?

Answer :

TREX is a product from SAP for looking and classifying massive collections of files. TREX stands for SAP NetWeaver Search and Classification (TREX) finds information in both based and unstructured statistics.

TREX is a like a seek engine which gives SAP programs to look structured and unstructured facts.And it may study the snap shots for the looking question.

SAP Enterprise Portal Interview Questions
Question 21. When We Use Xi Adapter?

Answer :

basically XI adapter is used in case of ABAP and JAVA proxies.

Question 22. What Is The Use Of Performance Monitoring?

Answer :

you use overall performance tracking to show statistical facts on the overall performance of message processing. The data comes from the Integration Server (IS) or the Process Monitoring Infrastructure (PMI).The imperative tool for performance tracking is the Runtime Workbench, which you name from the Integration Builder begin web page.

SAP EWM Tutorial
Question 23. What Are The Advantages Of Sap Xi Over Other Tools?

Answer :

XI is a middleware like many others. It is properly suited for connecting SAP systems with each different and with non-SAP.If your consciousness isn't always on SAP structures, different answers is probably a higher desire these days. SAP XI provides an included workflow engine that allows to outline adapters to non-XML-protocols and mappings to convert facts content from source to target.

Any completely mature middleware ought to provide these 3 layers.

1. An independent Message Queue
2. A facts consolidator and mapping engine
three. Workflow processor.

XI is missing full-fledged Message Queue as compared to different established Middleware products. Currently, SAP XI does no longer have the capabilities like IBM Websphere, Seeburger or TIBCO.SAP's next XI launch may provide this missing piece and many greater functions, which is due 2007 i bet. Here are the blessings of SAP XI from my factor of view. There are plenty of blessings but to list a few:

* Easy Integration with SAP products & additives (RFC, IDOC, Proxy).

* Data security as expected from any SAP product.

* Standards based totally - XML, XSD, Xpath and so on

* Ability to communicate with different messaging structures/merchandise.

* Business Process Management

* Synchronous & Asynchronous conversation possible.

* Complex procedures for communique feasible in preference to most effective sending and receiving (commercial enterprise manner control) (join e.G. Asynchronous and synchronous steps, outline complex communication scenarios)

* Mapping etc possible to accomplish in Java. Platform independent Java additives.

* Java & .Net support.

* Big range of adapters for unique technologies / gear (SOAP, Mail, JDBC, CDIX...)available in general or presented with the aid of different organizations (EDI e.G. By Seeburger).

* Process functionalities inner XI to alter content in the conversation channel on personal described guidelines for commercial enterprise functions.

* Central tracking for records conversation for all your verbal exchange between specific systems.

* And the advertising difficulty: SAP and its partners provide excessive extent of development competencies to make XI continually up to date for brand new requirements.

Question 24. Url Address Of Xi Components?

Answer :

http://<host>:5<sys#>00/repExchange Infrastructure Tool

http://<host>:5<sys#>00/sldSystem Landscape Directory

http://<host>:five<sys#>00/rwbRuntime Workbench

http://<host>:5<sys#>00/MessagingSystemMessage Display Tool

http://<host>:5<sys#>00/exchangeProfileExchange Infrastructure Profile

http://<host>:5<sys#>00/mdt/amtServlet CPA Cache: Monitoring

http://<host>:five<sys#>00/CPACache/refresh?Mode=delta Delta CPA cache refresh

http://<host>:five<sys#>00/CPACache/refresh?Mode=fullFull CPA cache refresh.

SAP BASIS Interview Questions
Question 25. What Is The Main Difference Between The Monitoring Done Using Sxmb_moni And The One Done Using Runtime Workbench In Xi.?

Answer :

SXMB_MONI is based totally at the ABAP stack while the runtime workbench is at the JAVA stack. Moreover the runtime workbench has different capabilities like thing tracking, mesg. Monitoring, end-cease tracking, alert confg. , Performance tracking and so on.

Question 26. What Are The Stacks Available In Xi?

Answer :

1) Java stack
2) ABAP Stack

Question 27. What Is The Use Of Component Monitoring?

Answer :

you use issue monitoring inside the following cases:

If you want to get a top level view of the repute of the individual components of SAP Exchange Infrastructure (XI).
If you need to call the configuration records of individual XI components. 
If you want to use take a look at messages to check whether or not the XI runtime is functioning efficaciously. 
If you need to check whether cache connectivity is functioning effectively. 
If you want to archive message security settings or whole messages.
If you need to check the popularity of your verbal exchange channels or the adapters configured inside the communication channels.
SAP ABAP Interview Questions
Question 28. Xi Advantages Over Other Middleware Tools?

Answer :

Pre-Delivered integration content material:

(Def: -SAP answers carry their integration Meta statistics like CRM, SRM, SCM, xRPM, and many others.) As introduced with the mixing repository of XI

Benefit: -

A) Out-of-the-box of integration solution

B) Simplified upgrade of SAP answers

C) Versioning and modification management of integration of Meta facts.

Openness and interoperability:

(Def: -Connect to current integration solutions) like

Through JMS messaging (e.G MQ series) and SOAP.
 Use open, XML requirements for integration
 Incorporate current functionality in to new technique (Adapters (JCA),
Question 29. What Information Is Defined In The System Catalog?

Answer :

Technical System correlates the software program to the physical host on which it's miles mounted. Each technical System could have more than one business machine associated with it. Business systems are Logical structures that characteristic as senders and receivers in XI.

Question 30. What Information Is Defined In The Software Catalog?

Answer :

Product: Represents a set of all versions of a product. In an SAP environment, a product corresponds to an SAP technicalcomponent, e.G. Four.6c, four.6d, 4.7. Software Component: Represents a collection of all versions of a software component. Examples of Software Components are SAP_APPL, SAP_ABA, SAP_HR, and so forth.

Question 31. The Information From The Systems Catalog Is Used Which Component Of The Integration Builder?

Answer :

Integration Directory to power the precise configuration of Integration situations. Routing Relations inside the Integration Directory point to the Business Systems which are maintained inside the System Catalog of the SLD, and through the suitable association, to the technical structures.

Question 32. The Information From The Software Catalog Is Used By Which Component Of The Integration Builder?

Answer :

Integration Repository to prepare development efforts.  Software Component Version organizes all layout paintings inside the Integration Repository. This makes feel, as interfaces logically belong to a software component and to a specific model.

Question 33. What Are The 2 Main Areas Of The Sld?

Answer :

The Software Catalog describes the mounted merchandise and their constituent additives. The Systems Catalog describes the structures in the records middle from two views.

SAP PI Interview Questions
Question 34. What Are The Sap Xi Components?

Answer :

a) Integration Builder
b) Integration Server
c) System Land Scape Directory,
d) Runtime Work Bench.

Question 35. Types Of Usefull Node Functions?

Answer :

removeContext, splitByValue, collapseContext, Copy price, createIf, exits, useOneAsMany

1.RemoveContexts: "There is genuinely no distinction between my children or grand kids or amazing grand kids". Material Group is sent in the object node of the source idoc however I want it in the header node of the goal idoc. So I need to idiot the mapping runtime that Material Group is coming inside the header node of the supply. RemoveContext exactly does that.

2.SplitByValue: "I need a one-of-a-kind determine for every instance of me"

I will try and explain the function with the equal mapping as readers can correlate well. Each instance of Itemno inside the supply structure need to generate a target itemNo and item underneath a different example of the header node within the goal. As we are able to study that occurrences of item inside the supply an target shape are distinct we cannot map the elements of the item node immediately. We use splitbyValue to obtain the same.

3.CollapseContexts: " There is just a mild distinction between my kids or grand children or fantastic grand youngsters". Similar to removeContext however context alternate is replaced with "". If we need to create empty tags within the goal for every context alternate within the supply we are able to use it. I did not find it useful so I do not want to provide an explanation for in element.

4 copyValue: "How many ever instances I occur I am copied just once". This isn't always a node feature but I am explaining it as it is used very frequently in actual-time.

Let us take an example of cloth group, which could occur as commonly as the object node. But because we're mapping it to the header in the goal node I simply want to replicate the first occurrence of material institution and map it to the header node. CopyValue precisely does that.

5.Createif: "I even have a standards for current". It is used whilst you want to create target node or detail based totally on a few circumstance.

Question 36. Differences Between Proxies And Adapters?

Answer :

Proxies are interfaces, so as to get done inside the software gadget. They may be created simplest inside the machine from message interfaces the use of the proxy technology features. You can use proxies for systems with WAS >=6.20.

XI will talk in local language with SAP systems thru proxies. Proxies uses XML - SOAP primarily based conversation for each ABAP and Java Proxies.

Adapters will convert one format into another predicted/goal format. Method from SAP trendy codecs and in addition to 3rd party codecs to goal formats

SAP Netweaver Interview Questions
Question 37. What Is Business System?

Answer :

Business System is a logical entity, which represents logical view of your technical device. (Eg a patron in R3 machine can be represented as business gadget in SLD) For one technical device you may have a couple of commercial enterprise structures.

Question 38. What Is Technical System?

Answer :

Technical device represents the bodily system, it includes all the bodily traits of your machine for eg whilst growing a Technical gadget for your R3 gadget - u specify the host name, message server, OS, the clients and so on.

Question 39. Disadvantages Of Xslt Mapping?

Answer :

you can not use Java APIs and Classes in it. There is probably instances for your mapping when you will should carry out some thing like a homes record look up or a DB lookup, such eventualities aren't viable in XSLT.

Question 40. How Idoc Is Posted To R/3 System?

Answer :

XI is not responsible for posting idocs. XI is just answerable for populating the idoc structure with the records. The characteristic module associated with idoc structure is posting the real records into the R/3 tables.

SAP EWM Interview Questions




CFG