Top 100+ Sap Netweaver Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Sap Enterprise Portal?
Answer :
SAP EP offers customers role-precise, Web-based totally and secure get admission to to all relevant data, applications and offerings. Employees most effective want a desktop and a Web Browser, and can start paintings when they had been authenticated within the portal.
Question 2. What Components Does Sap Enterprise Portal Contain?
Answer :
SAP Enterprise Portal contains the NetWeaver additives Portal, Knowledge Management, and Collaboration. In addition, SAP provides pre-described content material. At the instant the portfolio incorporates extra than a hundred enterprise programs, which can be shipped in multiple languages.
SAP BASIS Interview Questions
Question three. What Is The Relationship Between Web Dynpro And Sap Enterprise Portal? Are Iviews And Web Dynpro Competing Technologies?
Answer :
Web Dynpro is Sap’s programming model for developing professional and interactive Web user interfaces for enterprise applications.
An iView is a logical portal content material module representing a visual application or part of one. One or extra iViews are blended on a portal web page, that's then assigned to customers by way of the function definition. Web Dynpro UIs are included in SAP Enterprise Portal with iViews.
Question 4. What Personalization Functions Does Sap Enterprise Portal Provide?
Answer :
Portal roles are a significant detail of SAP Enterprise Portal. They structure the content material and are defined for unique quit customers.
A position is a collection of challenge-unique content. Roles are described based on responsibilities and areas of hobby, and are created via a position administrator. A user can be assigned one or more roles (as an instance, the jobs worker and group of workers). The roles outline the content of the portal navigation as well as the content of the portal. Role task can therefore be visible as a pre-personalization of the portal - a personalization this is performed by using the administrator and not by means of the person. Depending on their permissions, customers also can adjust the appearance and sense of the portal, maintain consumer-specific attributes, alternate portal pages by including or deleting iViews, and personalize character iViews.
SAP BASIS Tutorial
Question 5. What Tools Does Sap Provide For Creating Portal Content?
Answer :
SAP presents equipment for creating and growing portal content – relying on the target institution and the complexity of the programs.
One distinguishes among
Portal Content Studio: An administration environment incorporated in SAP Enterprise Portal this is used for code-unfastened improvement of portal content the usage of wizards.
SAP NetWeaver Visual Composer: Model-primarily based development of portal content via truely the use of picture gear.
SAP NetWeaver Developer Studio (Web Dynpro attitude): Based at the effective Web Dynpro programming version, utility builders can expand Web user interfaces for professional business packages.
SAP NetWeaver Developer Studio (J2EE + PDK angle): The SAP NetWeaver Developer Studio gives entire guide while growing Java tasks.
SAP ABAP Workbench: The ABAP Workbench presents the Business Server Page (BSP) technology for creating Web person interfaces.
All the portal content material created the usage of these gear can be seamlessly incorporated in SAP Enterprise Portal the usage of the portal offerings already supplied.
SAP ABAP Interview Questions
Question 6. What Are The Key Features Of The Portal?
Answer :
Typical examples for the integration generation are:
Client Eventing: Enables iViews to talk with each other at the purchaser facet and to communicate with the portal itself.
Work Protect: Function supplying an infrastructure for coping with unsaved facts in portal packages, as an instance if customers navigate inside the portal with out first having saved their entries in an application.
Session Management: Contains particularly the consultation endurance to keep the final consultation status of the person (for instance while navigating to some other portal web page) as well as a server session termination characteristic for freeing assets at the backend gadget (for example when ultimate the browser).
Portal Navigation: SAP Enterprise Portal offers more than simply navigation between individual portal pages, in particular.
Object-based totally navigation (OBN): It offers customers with a navigation feature based totally on the actual commercial enterprise items from efficient backend systems.
Drag & Relate: iViews can include items representing enterprise elements of a backend application (for instance customer). If users pull such an item, as with Drag & Drop, and relate it to any other object in the Drag&Relate target object place, they could navigate among distinctive applications containing comparable, however no longer same business gadgets.
Dynamic Navigation: The portal permits you to assign navigation objects to pages and iViews as context-sensitive dynamic navigation iViews. This manner that navigation goals are furnished dynamically relying on the action decided on.
Question 7. Which Security Features Does Sap Enterprise Portal Offer?
Answer :
The portal offers the following protection functions to assist hold your portal cozy.
Authentication: When customers access the portal, they ought to provide some form of identification inside the shape of user ID and password, customer certificate, and so on. The portal helps authentication with person ID and password, X.509 certificate, included Windows authentication, external Web access management equipment.
Single Sign-On: Once customers have efficiently logged on to the portal, they are able to get right of entry to all information, programs, and offerings without repeatedly having to go online.
Authorization: ACL-based totally permissions ensure that customers can simplest get right of entry to portal items for which they have the desired authorization. Authorization for packages included in the portal is treated with the aid of the structures on which the packages run.
User Management: Existing corporate LDAP directories in your machine landscape can be leveraged by the portal. Alternatively person records may be retrieved from a SAP Web Application Server ABAP or from a database.
Secure Communications: Secure Sockets Layer (SSL) and Secure Network Communications (SNC) can be used to construct a cozy channel between the person’s Web browser, the portal server, and backend systems.
Secure community structure: Recommendations for secure network architecture for the portal are available inside the Portal Security Guide.
Security logging: Security-relevant occasions including user logon, or changes to permissions, are logged.
SAP ABAP Tutorial JDBC Interview Questions
Question 8. How Is User Management Implemented In Sap Enterprise Portal?
Answer :
The portal makes use of the ‘User Management Engine’ (UME) which is an fundamental part of SAP Web Application Server Java. The UME manages consumer and person-associated records (roles, organizations) which can be retrieved from an LDAP directory, a SAP Web Application Server Java, a database, or a mixture of these. Administration gear allowing you to control users, organizations, and roles are incorporated within the portal consumer administrator position. A configuration tool for configuring the UME is integrated inside the portal device administrator function.
In addition, the UME provides many capabilities which include self-registration with approval workflow, notification emails, and so on.
Question nine. How Can I Integrate The User Management Of The Portal With That Of Other Systems?
Answer :
The portal user management could be very flexible and lets in you to apply a variety of repositories for storing and retrieving consumer records. In precise, it permits you to leverage existing person repositories in your device in place of having to installation a new user repository.
For example: in case you are the use of your portal in a device panorama that consists of many non-SAP structures, you could offer a primary person base the use of an LDAP listing and configure the portal to use the LDAP directory as its user repository.
On the opposite hand, if you are using your portal in a device panorama that includes SAP structures best, you can set up Central User Administration (CUA) on one of the ABAP-based totally systems and configure your portal to apply the ABAP consumer control as its consumer repository.
SAP HANA Interview Questions
Question 10. What Is The Transaction Code To Be Used To View Your Own Spool Requests In Sap ?
Answer :
SP02 is the transaction code to view your personal spool requests.
Please notice that SP01 is used for viewing all spool requests wherein as SP02 is used to view simplest very own spool requests.
JDBC Tutorial
Question 11. Apart From Update Work Processes What Are The Other Work Processes That Can Do The Update Task ?
Answer :
Apart from replace workprocesses, conversation and history workprocesses can do the update hobby.
Hint :
Please be aware conversation and history workprocesses can themselves do the replace interest regionally without depending on update workprocesses. This concept is known as “local replace”. However for this to appear an ABAP clause to be targeted for the duration of programming announcing LOCAL UPDATE.
JMS(Java Message Service) Interview Questions
Question 12. What Is The Tool To Be Used To Perform Java Support Pack Upgrade ?
Answer :
JSPM is the device used to perform Java help p.C. Upgrade in SAP. JSPM stands for Java Support Pack Manager.
SAP BASIS Interview Questions
Question 13. How To You Apply License For An Abap Stack Of An Sap System ?
Answer :
SLICENSE is the transaction code used to apply license for an ABAP stack of an SAP gadget
SAP HANA Tutorial
Question 14. How Do You Monitor Livecache In Scm Or Apo Systems (or) What Is The Transaction Code Used To Monitor Livecache In Scm Or Apo Systems?
Answer :
LC10 is the transaction code used to monitor livecache in SCM or APO structures.
Question 15. What Is Trex ? What Does Trex Stands For ? What Is Trex Used For ?
Answer :
TREX is a seek engine within the SAP netweaver era platform. It can be utilized in diverse machine environments generally as an quintessential a part of SAP merchandise like Enterprise portal, Knowledge Warehouse and Business Intelligence(BI).
TREX stands for “Text Retrieval and Information Extraction”.
SAP XI Interview Questions
Question sixteen. What Is The Name Of The Database On Which Your Trex Runs In Your Landscape?
Answer :
TREX is a standalone thing that may be used in more than a few gadget environments and it doesnot depend upon any precise database.
HTTP Tutorial
Question 17. What Is The Need Of Trex In Biw System?
Answer :
In SAP Netweaver BI, the TREX engine powers the BI Accelerator, that's a plug in equipment for boosting the performance of Online analytical processing.
HTTP Interview Questions
Question 18. What Are The Functions Of Trex?
Answer :
Functions of TREX
Supports diverse varieties of textual content seek which includes boolean search, genuine seek, wild card (*, &) seek, linguistic search and fuzzy seek
Supports textual content mining and classification
Supports established statistics search now not handiest for report meta records but additionally for mass commercial enterprise facts
Supports structured statistics seek in SAP Business Objects
SAP ABAP Interview Questions
Question 19. What Is The Tool Provided By Sap For Performing Sizing Of A Project ?
Answer :
Quick Sizer is the device supplied by SAP for acting sizing of a mission.
SAP Webi Tutorial
