Top 100+ Sap Design Studio Interview Questions And Answers
Question 1. Can Visual Composer Applications Be Migrated To Design Studios?
Answer :
No, as Design Studio is the premium alternative to WAD/Xcelsius and VC is exceptional era .
Question 2. Does Design Studio Support Hierarchy?
Answer :
Yes Design Studio helps all OLAP capabilities that BW provides – time established hierarchy, attributes, etc.
SAP SD Interview Questions
Question three. What Are The Differences Between Personal, Shared And Secured Connections?
Answer :
A Personal connection is created via one person and cannot be utilized by different customers. The connection details are stored in PDAC.LSI file.
A shared connection may be utilized by other customers thru a shared server. The connection information are stored in SDAC.LSI record inside the Business Objects installation folder. However one can not set rights and securities on objects in a shared connection. Neither can a Universe to exported to repository the use of a shared connection.
A secured connection overcomes those obstacles. Through it rights may be set on objects and documents. Universes can be exported to the crucial repository handiest thru a secured connection. The connection parameters in this case are stored inside the CMS.
Question 4. What Is A Fan Trap? How Can It Be Solved?
Answer :
In a universe shape, we might also have 3 tables joined in any such manner that, the 1st desk has a one to many join with the 2d desk, which in flip has a one to many be part of with the 3rd desk(A -< B -< C). In such a scenario, if a measure is present in the 2nd table and it is dragged along with any dimension from the 3rd table, the value of the measure will be inflated. Such a condition is known as a fan trap.
A fan trap is solved by creating an alias of the 2nd table and defining contexts such that, the normal table is joined only with the first table, while the alias is joined with both the 1st and the 3rd table. We would take 2nd table’s measure only from the normal table and other dimensions of the 2nd table from the alias table.
SAP SD Tutorial
Question 5. Should We Encounter Fan Traps In A Data Warehouse Scenario? If So, Then How?
Answer :
If a data warehouse is based on the Kimball model, it is a dimensional schema. In a universe built on that DW, for a fan trap to occur in such a schema, we require direct join between two fact tables, which is against the principles of dimensional modeling.
On the other hand in a data warehouse based on Inmon model, it is a normalized schema. Though in such a case, universes are generally designed on Data Marts, which are dimensional schemas (where fan traps should not occur). However, if a universe is built on the DW (for the purpose of operational reporting), then a fan trap can occur in that universe.
SAP PM Interview Questions
Question 6. What Are The 2 Different Approaches Of Implementing Aggregate Awareness? Which One Is Better In Terms Of Performance?
Answer :
The 2 approaches are as follows:
Aggregate tables are built in the database, which contains the dimension fields(not foreign keys) along with the aggregated measures. In the universe they are present as standalone tables, i.E they are not joined with any dimensions. Aggregate aware function is used to define both the dimensions and measures of such tables.
No aggregate tables are built in the database level. They contain the normal fact table at different granularities. In the universe, aggregate aware is used only to define the measures and aggregate incompatibility is set accordingly.
The first approach is better in terms of performance, since for the higher levels of aggregation, all the information is obtained for a single table. However, a large scale implementation of this approach in a dimensional schema is difficult. In most BI projects, the second approach is preferred.
Question 7. Is This Only For Bw And Olap? If Yes, Is There A Plan To Use It With Other Data Sources?
Answer :
Design Studio 1.1 can connect to BW and HANA as backend systems. Plan to connect to other data sources such as universes in the future releases.
SAP PM Tutorial SAP BASIS Interview Questions
Question 8. How Can Geo-maps Be Integrated In Design Studio? Are There Any 3rd Party Add-ons Which Design Studio Support For The Same ?
Answer :
With 1.1 do not have; with 1.2 will not have geo maps; partner using SDK could do that but beta program has just started.
Question 9. We Are Planning Upgrading Ds 1.1 With Sp02, We Noticed That It Will Only Work With Internet Explorer 10?
Answer :
Works with IE9 – check the PAM or perhaps put in a support ticket.
SAP ABAP Interview Questions
Question 10. Is Design Studio Using Html 5 For Ipad? Same With Iphone?
Answer :
Yes, exactly; technology is HTML5 and can deploy on mobile devices. Deploy on iPhone, iPad, or Mobile BI solution .
SAP BASIS Tutorial
Question 11. Will It Work With Other Browsers: Firefox, Chrome, Etc?
Answer :
Yes will work with other browsers.
SAP FICO Interview Questions
Question 12. What The Technology Design Studio Use , Which Is Different With Dashboard?
Answer :
DS is HTML5 based and Dashboard has provided HTML5 version answered before, will become one tool in long-time. DS is optimized for BW and HANA and will offer support for universes.
SAP SD Interview Questions
Question 13. Do We Have Bookmark Concepts In Design Studio In Future ?
Answer :
Yes this is planned for the future as Design Studio is a successor to WAD.
SAP ABAP Tutorial
Question 14. How Can We Make Design Studio Dashboards Available On Mobile?
Answer :
2 options – 1 for end users use the Mobile BI solution using the Bi platform, category mobile to DS application then see it on the MobI app. Developers can do it locally using QR codes.
Question 15. Is There A Data Size Limit Using Design Studio?
Answer :
Cannot generally say limit for that – not like Xcelsius limitation. DS uses BICS interface to connect to BW / HANA (analytic/calc views).
SAP HANA Interview Questions
Question 16. For Hana Data, The Analysis View Is The Source For Design Studio? How About Other Views?
Answer :
Calc views can be a data source too .
SAP FICO Tutorial
Question 17. Do You Have Rri (report To Report Interface) Functionality In Design Studio ?
Answer :
If asking about defined BW – do not have – planned for 1.3 release. If jump from one app to another, can use opendoc link today .
SAP CO Interview Questions
Question 18. Is Ingo’s Book Coming Out Besides On Kindle?
Answer :
Ingo Hilgefort‘s Design Studio book is only available on the Kindle – you can download a Kindle reader for PC, Cloud reader, iPad, etc.
SAP PM Interview Questions
Question 19. How Is A Derived Table Different From A View? Which One Is A Preferred Solution?
Answer :
A derived table is present only in the universe level, while a view is created in data base level. Generally views are preferred since, in its case the onus of calculation remains on the database and it does not load the BO server. However, in cases where developers do not have access to database, derived table is the only solution.
SAP HANA Tutorial
Question 20. How Can We Access One Derived Table From Another?
Answer :
We can access one derived table from another using the function @derived_table.
The syntax is:
@derived_table(Derived Table Name)
SAP EWM Interview Questions
Question 21. How Can We Use Index Awareness In Universe Prompt?
Answer :
An extended prompt syntax is available since BO 3.1. It is as follows
@Prompt( ’message’, ‘type’, [lov],
mono/multi,
free/constrained/primary_key,
persistent/not_persistent,
‘default value’:’default key’ )
If the indexes for the dimension object is defined in the universe and we define the prompt condition on the object with the clause ‘primary key’ in place of free or constrained, then the filter condition will convert the prompt values entered to their corresponding indexes and eliminate the join with the dimension table
Question 22. What Is A Condition Object? How Is It Different From Query Filter?
Answer :
A condition object is a filter condition created in the universe level. When this object is dragged in the Query Panel, the filter condition appears in the query SQL.
However a query filter exists in the report only. It is added during building a query. This also appears in the query SQL.
SAP EWM Tutorial
Question 23. What Happens When We Click The Include Button After Linking Two Universes?
Answer :
After creating a link if the ‘Include’ button is clicked then the tables from core universe are permanently copied into the derived universe and the link is severed.
SAP Webi Interview Questions
Question 24. What Are The Added Features Of Interactive Mode In Web Intelligence Over The Normal Java Report Panel? What Are Its Uses?
Answer :
When Web Intelligence is in Interactive mode, one can create variables, input controls, add report filters, tables and charts in the view mode itself. This is not possible in the normal Java report panel.
The advantage of interactive mode is for power users, who want to do further manipulations on an existing report. Since, it does not allow user to modify queries or existing variables in the report, but allows doing the above mentioned activities on top of the report, it provides a very good means for analysis by the power users without changing the core report in any way.
SAP BASIS Interview Questions
Question 25. What Is The Difference Between Input And Output Calculation Contexts In A Webi Report?
Answer :
Input context consists of any dimension objects that need to be included directly in the calculation itself.
Output context consists of one or more dimension objects that determine the aggregation level at which the calculation is displayed.
SAP Webi Tutorial
Question 26. In Oracle, We Use Instr Function To Display The Position Of A Character In A String. What Is The Corresponding Bo Web Intelligence Report Function, That Does The Same?
Answer :
The corresponding function is Pos().
The syntax is:
Pos( string input_string; string pattern )
SAP Web Dynpro Interview Questions
Question 27. Suppose We Want To Display The Total Sum Of A Measure In Row Level Of The Report Block. What Will Be The Solution?
Answer :
We have to use context Operator In along with keyword report. This will give the total sum of the measure in row level(and anywhere in the report).
The expression will be like:
Sum( Measure In Report )
SAP ABAP Interview Questions
Question 28. Which Selector Gives The Option Of Multiple Selection In Xcelcius Dashboard? How Do We Make The Multiple Selections?
Answer :
Only ‘List Builder’ gives the option of multiple selection in Xcelcius. We select multiple rows from the input list and add them to the output list using Add button. The output list gives the selection parameter.
SAP Web Dynpro Tutorial
Question 29. Which Xcelsius Components Can We Use For Linking Multiple Dashboard Flash Outputs(swf Files)? Can The Same Components Be Used For A Complete Presentation?
Answer :
We can use ‘Swf Loader’ as well as ‘Slideshow’ components for linking multiple dashboards. ‘Swf Loader’ can open swf files only, while ‘Slideshow’ can open both swf files and image files.
For presentation purposes, we often need text and images. Hence these are embedded in image files are added to a ‘Slideshow’ along with dashboard outputs. Moreover ‘Swf Loader’ can only open swf through ‘Push Button’ or selector components, whereas ‘Slideshow’ has a feature of automatic slide transition, which loads the image and swf files in the specified sequence. Hence, ‘Slideshow’ is the only feasible option for a complete presentation.
SAP RFC Interview Questions
Question 30. What Are The Different Ways In Which An Xcelcius Dashboard Can Access Data From A Bo Universe?
Answer :
There are 3 ways in which Xcelcius can access data from the universe:
Query as a Web Service: Using Query as a Web Service tool, we can create a queries from the universe along with filter condition. The QAAWS qury panel is similar to the WebIntelligence query panel. In Xcelcius dashboard, we can create a QAAWS connection that would point to a particular Query and import the data into the excel data sheet of the xlf
Business Intelligence Web Service: In this method, we can use the output of a report directly in the Xcelcius dashboard. Using Webi Rich Client, we export the report to repository, then select a block from the report, right click and select Publish as Web Service option. However BIWS does not have a connection of its own. We access this BIWS through a QAAWS connection only.
LiveOffice: LiveOffice is an additional component that needs to be installed. This creates a sort of plugin for all MS Office applications, though which they can access data from Web Intelligence reports. I MS Excel, we can launch the Live Office Insert Wizard by Insert -> Web Intelligence Content. We can use this wizard to feature selective content material from a webi report. In the Xcelcius dashboard, a Live Office connection is created andwe get admission to this Live Office excel sheet even though this connection.
Question 31. What Is The Use Of The Scope Of Analysis Pane In The Query Tab Of Webi Report?
Answer :
It has 2 uses:
The Scope of Analysis pane sets the restriction of drill down inside the file. Suppose we've got a hierarchy defined in 3 levels, however if we set the scope of analysis is ready to two ranges, the record will no longer be capable of drill right down to the 3rd stage. We can also eliminate gadgets showing inside the scope of evaluation pane and restriction the drill down.
If the evaluation stage is about to custom, the items from present hierarchies may be dragged in the scope of evaluation panel to set the scope for drilldown within the record. This has a bonus that we will drill down to more than three degrees, which isn't feasible within the ordinary stage placing, for the reason that it's far up to a few only.
Question 32. When Should We Use A Query Filter And When A Report Filter?
Answer :
The choice of question or record filter has to take in consideration the overall performance of the document.
Suppose we've got document in which are a couple of tabs having exceptional gadgets requiring identical or exceptional filter out situations, it's far advisable to apply a Query Filter.
In case wherein there are a couple of tabs having same gadgets, however with slightly differing clear out situations, it's far advisable to fetch the whole facts in the question after which follow file filters to the numerous tabs to get the preferred statistics as opposed to the use of separate queries for each tab.
SAP R/3 Interview Questions
Question 33. We’ve Created A Couple Of Applications Using Web Application Designer (wad), How Hard Will It Be To “migrate” To Design Studio?
Answer :
Depends how complex WAD is; if the use of standard WAD, and now not your very own custom code; planning to provide conversion help. Should be low effort if so; if you add custom code and customizing, then it is going to be difficult to migrate the use of conversion tool.
SAP FICO Interview Questions
 
   
    
 
  
  
  
  
  
 