Top 100+ Sap Abap Report Developer Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Interactive Reporting?
Answer :
It lets you create clean-to-examine lists. You can display an overview list first that includes preferred statistics and provide the person with the opportunity of selecting certain data which you show on further lists.
Question 2. What Are The Uses Of Interactive Reporting?
Answer :
The person can actively manage facts retrieval and show for the duration of the session. Instead of an extensive and exact listing, you create a fundamental list with condensed facts from which the user can switch to distinctive shows by using positioning the cursor and getting into instructions. The special records appears in secondary lists.
SAP CRM Interview Questions
Question three. What Is Secondary List?
Answer :
It permits you to decorate the information supplied inside the fundamental list.  The person can, for instance, choose a line of the basic list for which he desires to see more targeted records.  
You display these info on a secondary listing.  Secondary lists might also both overlay the basic list absolutely or you could show them in a further window on the screen.  The secondary lists can themselves be interactive once more.
Question four. How To Select Valid Lines For Secondary List?
Answer :
To save you the person from deciding on invalid lines, ABAP/4 offers numerous possibilities.  At the quit of the processing block END-OF-SELECTION, delete the contents of 1 or extra fields you formerly saved for legitimate strains using the HIDE assertion.  
At the event AT LINE-SELECTION, check whether the work area is initial or whether the HIDE announcement stored area contents there.  
After processing the secondary listing, clear the paintings vicinity again.  This prevents the person from trying to create similarly secondary lists from the secondary list displayed.
SAP CRM Tutorial
Question 5. How To Create User Interfaces For Lists?
Answer :
The R/three machine robotically, generates a graphical consumer interface (GUI) to your lists that gives the fundamental capabilities for list processing, inclusive of saving or printing the list.  If you want to include additional functionality, along with push buttons, you should outline your own interface popularity. 
To create a new repute, the Development Workbench gives the Menu Painter.  With the Menu Painter, you may create menus and alertness device bars.  And you can assign Function Keys to positive functions.  At the start of the declaration block of AT END-OF-SELECTION, active the fame of the primary list using the announcement: SET PF-STATUS ‘STATUS’.
SAP BI Interview Questions
Question 6. Can We Call Reports And Transactions From Interactive Reporting Lists?
Answer :
Yes.  It also permits you to call transactions or other reviews from lists.  These packages then use values displayed within the list as enter values.  
The user can, for example, name a transaction from within a listing of exchange the database table whose records is displayed in the list.
Question 7. What Are System Fields For Secondary Lists?
Answer :
SY-LSIND: Index of the listing created throughout the cutting-edge occasion (fundamental list = 0)
SY-LIST1: Index of the list stage from which the event became brought about.
SY-LILL1: Absolute quantity of the line from which the event turned into caused.
SY-LISEL: Contents of the line from which the event become caused.
SY-CUROW: Position of the road inside the window from which the event changed into prompted (counting begins with 1)
SY-CUCOL: Position of the column within the window from which the event became caused (counting begins with 2).
SY-CPAGE: Page range of the primary displayed page of the listing from which the event changed into precipitated.
SY-STARO: Number of the first line of the primary page displayed of the listing from which the event changed into induced (counting begins with 1). Possibly, a page header occupies this line.
SY-STACO: Number of the primary column displayed inside the list from which the occasion changed into prompted (counting starts with 1).
SY-UCOMM: Function code that brought on the occasion.
SY-PFKEY: Status of the displayed listing.
SAP BI Tutorial SAP MM Interview Questions
Question eight. How To Maintain Lists?
Answer :
To return from a excessive list level to the following-decrease degree (SY-LSIND), the consumer chooses Back on a secondary listing. 
The system then releases the presently displayed list and activates the listing created one step in advance.  The device deletes the contents of the released list.  
To explicitly specify the listing level, into that you need to area output, set the SY-lsind discipline.  The gadget accepts most effective index values, which correspond to current list tiers. 
It then deletes all present listing degrees whose index is greater or equal to the index specify.  For instance, if you set SY-LSIND to 0, the machine deletes all secondary lists and overwrites the basic list with the current secondary list.
Question 9. What Are The Page Headers For Secondary Lists?
Answer :
On secondary lists, the device does no longer show a popular page header and it does not trigger the occasion. TOP-OF-PAGE.  To create page headers for secondary list, you must beautify TOP-OF-PAGE: Syntax TOP-OF-PAGE DURING LINE-SELECTION.  
The system triggers this occasion for every secondary listing.  If you want to create exceptional page headers for special list degrees, you need to application the processing block of this event for that reason, for instance by using the use of device fields such as SY-LSIND or SY-PFKEY on top of things statements (IF, CASE).
SAP BASIS Interview Questions
Question 10. How To Use Messages In Lists?
Answer :
ABAP/four  lets in you to react to wrong or doubtful user input via showing messages that influence the program waft depending on how critical the error was. 
Handling messages is particularly a topic of conversation programming.  You shop and preserve messages in Table T100.  Messages are looked after with the aid of language, by way of a two-person ID, and via a 3-digit number.  
You can assign special message kinds to each message you output.  The have an effect on of a message at the program float depends at the message kind.  In our software, use the MESSAGE announcement to output messages statically or dynamically and to determine the message type.
Syntax: REPORT <rep> MESSAGE-ID <id>.
SAP MM Tutorial
Question 11. What Are The Types Of Messages?
Answer :
A message could have five differing types. These message kinds have the following outcomes at some point of list processing:
.A (=Abend)
.E (=Error) or W (=Warning)
.I (=Information)
.S (=Success)
SAP ABAP Interview Questions
Question 12. What Are The User Interfaces Of Interactive Lists?
Answer :
If you want the consumer to talk with the machine throughout list show, the listing must be interactive.  You can outline particular interactive opportunities inside the fame of the list’s person interface (GUI).  
To define the statuses of interfaces inside the R/3 gadget, use the Menu Painter device.  In the Menu Painter, assign characteristic codes to sure interactive capabilities.  After an user motion takes place at the completed interface, the ABAP/four processor assessments the function code and, if valid, triggers the corresponding occasion.
SAP CRM Interview Questions
Question 13. What Are The Drill-down Features Provided By Abap/four In Interactive Lists?
Answer :
ABAP/four affords some interactive occasions on lists along with AT LINE-SELECTION (double click on) or AT USER-COMMAND (urgent a button). 
You can use these occasions to move thru layers of facts about character gadgets in a list.
SAP BASIS Tutorial
Question 14. What Is Meant By Stacked List?
Answer :
A stacked listing is not anything however secondary listing and is displayed on a good sized display until you have got designated its coordinates using the window command.
Question 15. Is The Basic List Deleted When The New List Is Created?
Answer :
No. It isn't deleted and you could return back to it the use of one in all the usual navigation functions like clicking at the lower back button or the cancel button.
SAP ABAP Web Dynpro Interview Questions
Question sixteen. What Is Meant By Hotspots?
Answer :
A Hotspot is a listing vicinity in which the mouse pointer appears as an upright hand symbol. When a consumer points to that region (and the hand cursor is lively), a single click on does the same thing as a double-click on. Hotspots are supported from R/three launch 3.0c.
SAP ABAP Tutorial
Question 17. What Is The Length Of Function Code At User-command?
Answer :
Each menu feature, push button, or function key has an related function code of duration FOUR (for example, FREE), which is available in the device subject SYUCOMM after the consumer action.
SAP Workflow Interview Questions
Question 18. Can We Create A Gui Status In A Program From The Object Browser?
Answer :
Yes. You can create a GUI STATUS in a program the use of SET PF-STATUS.
SAP BI Interview Questions
Question 19. In Which System Field Does The Name Of Current Gui Status Is There?
Answer :
The call of the contemporary GUI STATUS is to be had within the machine discipline SY-PFKEY.
SAP ABAP Web Dynpro Tutorial
Question 20. Can We Display A List In A Pop-up Screen Other Than Full-length Stacked List?
Answer :
Yes, we will display a list in a pop-up display screen the use of the command WINDOW with the additions beginning at X1 Y1 and ending at X2 Y2 to set the top-left and the lower-proper corners in which x1 y1 and x2 y2 are the coordinates.
Sap Abap Hr Interview Questions
Question 21. What Is Meant By Hide Area?
Answer :
The conceal command temporarily shops the contents of the sphere at the current line in a gadget-managed memory called the HIDE AREA. At an interactive occasion, the contents of the sector are restored from the HIDE AREA.
Question 22. When They Get Cursor Command Used In Interactive Lists?
Answer :
If the hidden facts isn't always sufficient to uniquely perceive the selected line, the command GET CURSOR is used.  
The GET CURSOR command returns the name of the field at the cursor function in a discipline specific after the addition subject, and the cost of the selected field in a area exact after price.
Question 23. How Can You Display Frames (horizontal And Vertical Lines) In Lists?
Answer :
You can show tabular lists with horizontal and vertical traces (FRAMES) the usage of the ULINE command and the system field SY-VLINE.  
The corners bobbing up at the intersection of horizontal and vertical strains are robotically drawn by means of the device.
SAP ABAP Dictionary Interview Questions
Question 24. What Are The Events Used For Page Headers And Footers?
Answer :
The occasions TOP-OF-PAGE and END-OF-PAGE are used for pager headers and footers.
SAP MM Interview Questions
Question 25. How Can You Access The Function Code From Menu Painter?
Answer :
From within the application, you can use the SY-UCOMM machine discipline to get admission to the feature code.  You can outline person interfaces in your record and assign them within the document to any listing stage.  
If you do no longer specify self-defined interfaces inside the record but use as a minimum one of the 3 interactive event keywords.  AT LINE-SELECTION, AT PF, OR AT USER-COMMAND inside the application, the device routinely makes use of appropriate predefined standard interfaces.  These general interfaces offer the identical functions as the same old listing defined underneath the usual listing.
Question 26. How The At-user Command Serves Mainly In Lists?
Answer :
The AT USER-COMMAND occasion serves in particular to address personal function codes. In this case, you must create an man or woman interface with the Menu Painter and define such feature codes.
SAP ABAP Enhancement Interview Questions
Question 27. How To Pass Data From List To Report?
Answer :
ABAP/4 affords three approaches of passing statistics:
Passing statistics mechanically the use of system fields.
Using statements inside the application to fetch statistics.
Passing list attributes.
SAP BASIS Interview Questions
Question 28. How Can You Manipulate The Presentation And Attributes Of Interactive Lists?
Answer :
Scrolling thru Interactive Lists.
Setting the Cursor from in the Program.
Modifying List Lines.
Question 29. What Will Exactly The Hide Statement Do?
Answer :
For showing the details on secondary lists calls for that you have previously saved the contents of the selected line from within the software.  
To try this, ABAP/4 offers the HIDE statement.  This declaration stores the cutting-edge field contents for the modern list line.  
When calling a secondary list from a listing line for which the HIDE fields are saved, the machine fills the stored values back into the variables within the software. 
In this system code, insert the HIDE assertion directly after the WRITE assertion for the cutting-edge line.  
Interactive lists offer the person with the so-referred to as ‘INTERACTIVE REPORTING’ facility.  For historical past processing the handiest viable approach of selecting the applicable records is through ‘NON INTERACTIVE REPORT’.  
After starting a history task, there is no way of influencing the program.  But whereas for conversation sessions there aren't any such regulations.
SAP ABAP Module Pool Interview Questions
Question 30. How Many Lists Can A Program Can Produce?
Answer :
Each application can produce as much as 21 lists: one basic listing and 20 secondary lists. If the person creates a list on the following degree (this is, SY-LSIND increases), the system shops the previous listing and shows the brand new one. Only one list is active, and that is continually the most lately created listing.
 
   
    
 
  
  
  
  
  
 