YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Sap Abap Hr Interview Questions And Answers - Jun 01, 2020

fluid

Top 100+ Sap Abap Hr Interview Questions And Answers

Question 1. What Is The Difference Between Abap And Hr Abap?

Answer :

ABAP – It is a programming language used in all of the modules of SAP like MM/SD/FI … even HR
ABAP-HR – It is an extension used to software the logic in HR module extensively. The good judgment/pattern used to jot down code in HR is different than in everyday ABAP, as it uses LDBs,Macros and Many FM to retrieve the data as a substitute the usage of SELECT queries as in ABAP.
Question 2. What Is Logical Data Base?

Answer :

Logical data bases are unique packages used to examine the statistics and make it to be had inside the packages. Other than retrieving the records authorization checks are treated, can be capable of retrieve data from a couple of tables. Specify LDB inside the application attributes and use the GET event to retrieve the facts. One satisfactory use is there could be a default choice  display.

HR Management Interview Questions
Question 3. What Are Logical Data Bases Used In Hr Module?

Answer :

PNP, PNPCE, PAP, PCH …

Question four. What Is The Difference Between Pnp And Pnpce?

Answer :

PNP is vintage LDB used to retrieve the data for HR Master Data.
PNPCE is likewise used for Master Data however it's miles succesful for Concurrent Employees.
HR Management Tutorial
Question five. Explain Get Pernr Concept When We Use Logical Data Base?

Answer :

You need to use LDB PNP to apply the GET PERNR occasion, once GET PERNR event triggers all of the Infotypes declared by using the use of INFOTYPES statement can be fetched records to the respective internal tables. If you specify Infotypes by way of INFOTYPES assertion then inner tables are created with Pnnnn structure. 

Ex:- INFOTYPES: 0001, 0002, 0006.

Internal tables p0001, p0002, p0003 are created and may be used in the application. 

SAP CRM Interview Questions
Question 6. Explain The Program Flow When We Use Logical Database Pnp Or Pnpce?

Answer :

If you operate any of the LDBs, the program go with the flow is as under

Report XXXXXX.
Data announcement
START_OF_SELECTION.
GET PERNR.
Retrieve the records from internal tables to output inner tables
END_OF_SELECTION.
Display the information retrieved above.
From GET PERNR to END_OF_SELECTION ; it's going to loop with the worker numbers
decided on from the choice display screen.

 

Question 7. What Are The Program Names For Logical Database Pnp And Pnpce?

Answer :

SAPDBPNP and SAPDBPNPCE 

SAP CRM Tutorial SAP BI Interview Questions
Question 8. What Is Infotype And How It Is Different From Tables?

Answer :

Infotypes is unique manner to save the HR records in preference to the use of standard tables.

Infotypes can have 3 structures PAKEY, PSHD1, PSnnnn [ nnnn is Infotype number]. PAKEY(Key fields) and PSHD1(Control Fields) is equal for all the Infotypes. Fields inside the PSnnnn structure relies upon at the Infotype makes use of, like 0000- Actions will the fields unique to movement of an worker 0002-Personal Data can have fields particular to the non-public statistics fields(name, DOB, etc..) of an worker.

Question nine. What Is Pakey Structure, Pshd1 Structure And What Type Of Fields It Contains?

Answer :

PAKEY is the important thing area’s structure and it's far same for all of the PA Infotypes. It has unique fields as under

PERNR – Employee Number

SUBTY – Subtypes are subdivisions of Infotypes.

OBJPS –The object identification indicator is used to distinguish statistics with the equal

Infotype, subtype, lock indicator, valid from date, and valid to this point. For instance: Child  wide variety in Infotype 0021 Family Member/Dependents.

SPRPS – The lock indicator for HR master statistics may be used to fasten and liberate statistics statistics. It may be used to assure double manage, that is, as a minimum two customers are concerned in writing an lively data report to the database. One of the users creates a locked infotype document. Another person unlocks this file by means of activating it.

ENDDA – Valid so far

BEGDA – Valid from date

SEQNR –The sequential number differentiates Infotype records with the identical key and the time constraint ’three′. Unlike the personnel item identification, it's far robotically assigned via the device.

PSHD1 is any other basic structure this is the equal for all Personnel Administration Infotypes. It consists of the date the document changed into modified (AEDTM), the call of the person making the alternate (UNAME), and records on whether the administrator created plain text for this infotype (ITXEX).

SAP MM Interview Questions
Question 10. Why Do We Require Infotypes For Hr Module?

Answer :

As all different modules uses popular SAP tables concept to store the records. HR module uses the new and specific concept to save the data i.E., Infotypes. Data is scattered b/n Infotypes by way of depending above the type of data and this makes to effortlessly get entry to comparable data of all personnel at one stretch through minimizing the retrieval time. As HR records is totally time dependant and have extra variety records to save and retrieve for a particular motive.

SAP BI Tutorial
Question 11. What Are The Transaction Codes To Create The Infotypes?

Answer :

PM01

SAP HR Interview Questions
Question 12. What Is The Process To Enhance The Infotype?

Answer :

Go to PM01, enhance IT tab and offer the Infotype variety for that you require to beautify, click on create all button(you may create in my opinion shape, module pool software also). It will take you to the CI_nnnn shape, offer the fields you want to add – spark off.

HR Management Interview Questions
Question thirteen. Importance Of Pa20, Pa30 And Pa40?

Answer :

PA20 – Display HR Master Data
PA30 – Maintain HR Master Data
PA40 – Personnel Actions
SAP MM Tutorial
Question 14. How Can We Decide Whether We Can Enhance The Standard Infotype Or Not?

Answer :

You can enhance all the Infotypes provide CI_nnnn is there within the structure.

Question 15. What Is Ps Structure?

Answer :

PS Structures have basic facts fields of an employee in every Infotype. These statistics fields will vary for each Infotype and protected in respective Infotype to maintain the records.

Infotype 0002 – PS0002 could have personal records fields 
Infotype 0008 – PS0008 will have pay associated statistics fields and so on…
SAP BASIS Interview Questions
Question 16. What Are The Payroll Related Infotypes?

Answer :

The basic Infotypes used for payroll are zero, 1, 3, 7, 8, 9, 580, 591, forty five, forty one, 57, 267 and others.

SAP HR Tutorial
Question 17. What Are The Time Related Infotypes?

Answer :

All the 2 series Infotypes.

SAP ABAP Interview Questions
Question 18. What Are The Personnel Administration Related Infotypes?

Answer :

All Infotypes 0000 to 0999

SAP CRM Interview Questions
Question 19. What Are The Organizational Related Infotypes?

Answer :

1000 to 1999 Infotypes

SAP BASIS Tutorial
Question 20. What Is Macro?

Answer :

Macro is a hard and fast of reusable statements which may be used several instances in programs.

SAP ABAP Web Dynpro Interview Questions
Question 21. What Is Pnp-sw-discovered?

Answer :

PNP-SW-FOUND will be 1 if the macros rp_provide_from_last or first is successful else it'll be initial.

Question 22. What Is The Difference Between Select Statements And Provide Statement?

Answer :

SELECT statements are used to fetch the information from DATABASE tables.
PROVIDE is used to fetch the data from Internal Tables (a couple of IT by way of joining).
SAP ABAP Tutorial
Question 23. Which Function Module Reads The Data For Particular Infotype?

Answer :

HR_READ_INFOTYPE – to retrieve statistics from PA tables
RH_READ_INFTY – to retrieve statistics from OM Infotypes
Recruitment Interview Questions
Question 24. What Is Repetitive Structure And For Which Infotype Do We Have?

Answer :

Repetitive shape is same collection for fields various by way of numeric digits. We do have repetitive shape in IT 8 [Basic Pay] and IT forty one[Date Specifications].

To retrieve the statistics from repetitive structures we use DO… VARYING command as below

DATA: BEGIN OF WAGETYPES,
LGA LIKE P0008-LGA01,
BET LIKE P0008-BET01,
ANZ LIKE P0008-ANZ01,
EIN LIKE P0008-EIN01,
OPK LIKE P0008-OPK01,
END OF WAGETYPES.
GET PERNR.
RP_PROVIDE_FROM_LAST P0008 SPACE PN-BEGDA PN-ENDDA.
DO 20 TIMES VARYING WAGETYPES
FROM P0008-LGA01
NEXT P0008-LGA02.
IF WAGETYPES-LGA IS INITIAL.
EXIT.
ELSE.
WRITE: / WAGETYPES-LGA, WAGETYPES-BET.
ENDIF.
ENDDO

SAP BI Interview Questions




CFG