Top 100+ Ruby Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Ruby Programming Language?
Answer :
Ruby is a dynamic, reflective, preferred purpose, open source programming language that makes a speciality of simplicity and productiveness. Ruby has a mixed functions of Perl, small talk, Eiffel, Ada and Lisp. Ruby turned into designed to create a brand new language which makes a balance with the capability of Imperative languages.
Question 2. Why Ruby Is Known As A Language Of Flexibility?
Answer :
Ruby is known as a language of flexibility because it facilitates its creator to alter the programming factors. Some particular parts of the language may be eliminated or redefined. Ruby does no longer limit the person. For example, to feature numbers, Ruby lets in to use + signal or the phrase 'plus'. This alteration can be achieved with Ruby's integrated elegance Numeric.
Perl Scripting Interview Questions
Question three. Mention What Is The Difference Between A Gem And A Plugin In Ruby?
Answer :
Gem: A gem is a just ruby code. It is set up on a system, and it’s to be had for all ruby programs going for walks on that machine.
Plugin: Plugin is also ruby code, but it's miles installed in the application folder and handiest available for that unique utility.
Question 4. Mention What Is The Difference Between A Single Quote And Double Quote?
Answer :
A single-quoted strings don’t process ASCII break out codes, and that they don’t do string interpolation.
Perl Scripting Tutorial
Question 5. Explain About Garbage Collection Feature Of Ruby?
Answer :
Garbage series is a system of reclaiming the memory area. Ruby deletes unallocated and unused items routinely. This function can be controlled by using applying proper syntax and program thru ruby.
Ruby plays rubbish series mechanically. Ruby is an item oriented language and every object orientated language tends to allocate many gadgets for the duration of execution of this system.
Python Interview Questions
Question 6. What Are The Different Environment Variables Present In The Ruby?
Answer :
Following are the unique environment variables present in the Ruby:
RUBYOPT
RUBYLIB
RUBYPATH
RUBYSHELL
RUBYLIB_PREFIX
Question 7. Explain About Float, Dig And Max?
Answer :
Float magnificence is used every time the feature changes constantly. It acts as a sub magnificence of numeric. They represent actual characters via utilising the native architecture of the double precision floating factor.
Max is used on every occasion there is a huge need of Float.
Dig is used whenever you need to symbolize a flow in decimal digits.
Python Tutorial PostgreSQL Interview Questions
Question 8. What Is The Use Of Interpolation In Ruby?
Answer :
Interpolation is a technique of inserting a string right into a literal. It is a completely critical system in Ruby. A string can be interpolated right into a literal through putting a hash (#) within open and close brackets.
Question 9. What Is The Use Of Global Variable $ In Ruby?
Answer :
The international variable is declared in Ruby that you may get right of entry to it everywhere inside the application because it has complete scope inside the utility. The worldwide variables are utilized in Ruby with $ prepend.
Ruby on Rails Interview Questions
Question 10. What Is The Use Of Load And Require In Ruby?
Answer :
In Ruby, load and require each are used for loading the available code into the modern-day code. In instances where loading the code required each time when changed or every times someone hits the URL, it's far counseled to use 'load'. It case of autoload, it's far counseled to apply 'require'.
Ruby on Rails Tutorial
Question eleven. What Is Rubygems In Ruby Programming Language?
Answer :
RubyGems affords a fashionable layout for distributing ruby packages and libraries. It works as a bundle supervisor for the Ruby programming language. RubyGems is now part of the same old library from Ruby model 1.Nine.
Git (software) Interview Questions
Question 12. Overview Of Ruby Programming Language?
Answer :
Ruby is a dynamic, open supply programming language. It specializes in productiveness and simplicity. The syntax is stylish which is natural to study and easy to jot down and use. The language is flexible, because it permits the developers regulate freely all its parts. At will, you'll be able to dispose of crucial components and redefined. For example , the symbol + may be redefined via the word ‘plus’ to one of the its instructions – Numeric.
Ruby supports a couple of programming paradigms, including, purposeful, vital, item orientated, relative. Dynamic memory control and dynamic kind structures are additional capabilities of Ruby.
Perl Scripting Interview Questions
Question 13. Explain About Ruby Code Blocks?
Answer :
Ruby code blocks shape an critical a part of ruby and are very amusing to apply. With the help of this feature you could area your code between do-end and you can accomplice them with approach invocations and you may get an affect that they're like parameters. They may appear near to a source of the code and adjacent to a technique call. The code isn't always executed in the course of this system execution but it's miles carried out when the context of its appearance is met or when it enters a method.
Git (software) Tutorial
Question 14. What Is Rails?
Answer :
Ruby on Rails is an internet application framework. It is written in Ruby. Compare to different frameworks for internet software, the huge deal is the way Ruby on Rails does. A net utility completed in days instead of weeks, it is observed by using the network. Maintenance and/or extension of messy and hard web applications is flexible with ruby rails.
Question 15. Explain About Interpolation?
Answer :
Interpolation is a completely important technique in Ruby. Interpolation is the system of inserting a string into a literal. There is only one way wherein you can interpolate a string right into a literal by using placing a Hash (#) inside open and near brackets. This refers to a new name to via relating to the copy of the authentic method.
Web Developer Guide Interview Questions
Question sixteen. Describe Class Libraries In Ruby?
Answer :
Ruby elegance libraries incorporate of form of domain names, inclusive of thread programming, facts types, numerous domains. It has additional libraries evolving daily. The following are the domains which has applicable elegance libraries.
Text processing - File, String, Regexp for quick and clean textual content processing.
CGI Programming - There are supporting magnificence library for CGI programming guide like, information base interface, eRuby, mod_ruby for Apache, textual content processing classes.
Network programming – Various properly-designed sockets are available in ruby for network programming.
GUI programming – Ruby/Tk and Ruby/Gtk are the training for GUI programming
XML programming – UTF-eight textual content processing regular expression engine make XML programming very on hand in ruby. .
Web Developer Guide Tutorial
Question 17. How Does Ruby Deal With Extremely Large Numbers?
Answer :
Unlike different programming languages ruby deals with extraordinarily huge numbers it doesn’t have any obstacles. There is no restrict at the volume of restrict of range utilization. Ruby plays this characteristic with two special instructions they're fixnum and bignum. Fixnum represents effortlessly managed small numbers and bignum represents huge numbers. Ruby completely handles the functioning of those two training which leaves a programmer to pay attention on his arithmetic operations.
Javascript Advanced Interview Questions
Question 18. Explain The Difference Between Nil And False In Ruby?
Answer :
False is a boolean datatype
Nil is not a statistics kind
Python Interview Questions
Question 19. Explain The Use Of Global Variable $ In Ruby?
Answer :
If you claim one variable as global we can get right of entry to any wherein, where as magnificence variable visibility only within the elegance
Javascript Advanced Tutorial
Question 20. Explain About Portability?
Answer :
Ruby language may be ported to many structures. Ruby applications may be ported to many systems without any amendment to the supply code. This feature made the language very beneficial and incredibly used by many programmers global. Some of the systems used are DOS, UNIX, WINDOWS, and so on.
Lisp programming Interview Questions
Question 21. Explain About Class Variable And Global Variable?
Answer :
A class variable begins with an @@ signal that's right away observed by means of top or lower case letter. You also can positioned a few name characters after the letters which stand to be a pure elective. A elegance variable can be shared amongst all of the items of a category. A single copy of a category variable exists for each and each given elegance.
To write a international variable you start the variable with a $ signal which ought to be observed by way of a name man or woman. Ruby defines a number of international variables which also include different punctuation characters which includes $_ and $-ok.
Question 22. Interpolation Is A Very Important Process In Ruby, Comment?
Answer :
Inserting a string right into a literal is referred to as as interpolation. Interpolation is a very critical process in Ruby. Interpolation can be carried out with the aid of the use of handiest one manner through embedding # inside . A new name is mentioned the reproduction of the original name.
Ruby on Rails 2.1 Tutorial
Question 23. Explain About Variables?
Answer :
There are 4 one of a kind varieties of variables they are neighborhood, example, worldwide, and class. Variables may be used in the software without any declaration and they can comprise records of any type. A nearby variable carries decrease case characters accompanied by means of call characters. Instance variable begins with a @ signal followed via call characters.
WxPython Interview Questions
Question 24. What Is The Use Of Super In Ruby Rails?
Answer :
The characteristic great is used to invoke the authentic technique, searching of the approach frame starts inside the first-rate class of the object that became observed to incorporate the original method. The following instance depicts the equal.
Def url=(address)
tremendous (cope with.Blank address.Starts_with?('http')) ? Deal with : http://#cope with
cease
PostgreSQL Interview Questions
Question 25. Explain About Ruby Names?
Answer :
Classes, variables, techniques, constants and modules can be referred via ruby names. When you want to distinguish between diverse names you could specify that by the first individual of the call. Some of the names are used as reserve words which have to no longer be used for another cause. A name can be lowercase letter, top case letter, variety, or an underscore, make sure which you observe the name with the aid of call characters.
Lisp programming Tutorial
Question 26. Explain About Normal Method Class?
Answer :
This feature calls a way and it can take any range of arguments and expr. Make certain that you positioned an asterisk or an ampersand before the expression. Last expr argument can be declared with a hash without any braces. If you need to increase the size of the array cost then make sure that you positioned an asterisk earlier than expression. “::” may be used to separate the elegance from strategies.
MongoDB Interview Questions
Question 27. Explain About Methods?
Answer :
Methods in ruby basically carry out two capabilities, named operation and the code present in the magnificence which does a particular feature. In Ruby all your algorithms live in strategies which inturn is present on objects. Ruby does now not have any provision for capabilities. Code present in Ruby is continually a way of some object. Behind the scenes ruby offers you the ability to work with strategies as capabilities in case you are thinking about running with different languages.
Ruby on Rails Interview Questions
Question 28. Explain The Difference Between Nil And False In Ruby.
Answer :
The variations of the strategies nil and fake are:
nil can't be a fee, wherein as a false can be a fee.
A approach returns proper or fake in case of a predicate, other smart nil is returned.
False is a boolean statistics kind, where as nil is not.
Nil is an item for NilClass, in which as fake is an item of for FalseClass
RSpec Tutorial
Question 29. Explain About The Defined Operator?
Answer :
Define operator defines whether a passed expression is described or no longer. If the expression is described it returns the outline string or null if the expression isn't always defined. If a variable is described it receives initialized. If method_call is described as true then technique additionally receives defined. This is likewise the same case with brilliant and yield.
Ruby Sinatra Interview Questions
Question 30. Explain About Operators In Ruby?
Answer :
Like all the modern-day languages Ruby supports many one of a kind operators to its credit score. Most of the operators in Ruby are in truth strategies because of the object oriented nature of the language. This function offers Ruby an side over its competitors. Semantics of those operators can be modified because of the object orientated nature of the language.
Question 31. Explain About The Command Line Options?
Answer :
Ruby`s language is accomplished from the command line like most of the scripting languages. Programming and behavior language surroundings may be controlled from the interpreter itself. Some of the commands that are used are as follows –d, -h, -e prog, -v, -T, -r lib, and so on.
WxPython Tutorial
Question 32. Mention What Is The Difference Between Procs And Blocks?
Answer :
The difference between Procs and Blocks,
Block is just the a part of the syntax of a technique whilst proc has the characteristics of a block.
Procs are objects, blocks aren't.
At most one block can seem in a controversy list.
Only block isn't always capable of be saved into a variable even as Proc can.
Question 33. List Out The Few Features Of Ruby?
Answer :
Free layout – You can start writing from software from any line and column.
Case sensitive – The uppercase and lowercase letters are awesome.
Comments – Anything followed by using an unquoted #, to the quit of the line on which it appears, is neglected by using the interpreter.
Statement delimiters- Multiple statements on one line must be separated via semicolons, but they are not required at the quit of a line.
Git (software) Interview Questions
Question 34. Explain How Can We Define Ruby Regular Expressions?
Answer :
Ruby ordinary expression is a unique collection of characters that enables you match or locate other strings. A ordinary expression literal is a sample between arbitrary delimiters or slashes accompanied via %r.
Question 35. Mention What Is The Command To Create A Migration?
Answer :
To create migration command consists of
C:rubyapplication>ruby script/generate migration table_name
Question 36. How Would You Create Getter And Setter Methods In Ruby?
Answer :
Setter and getter strategies in Ruby are generated with the attr_accessor method. Attr_accessor is used to generate example variables for statistics that’s no longer saved for your database column.
You also can take the lengthy path and create them manually.
Web Developer Guide Interview Questions
Question 37. How Does A Symbol Differ From A String?
Answer :
symbols are immutable and reusable, maintaining the equal object_id.
Be prepared to speak about the benefits of the use of symbols vs. Strings, the effect on memory utilization, and in which conditions you would use one over the other.
Question 38. What Are The Three Levels Of Method Access Control For Classes And What Do They Signify? What Do They Imply About The Method?
Answer :
Public, protected, and private.
Public methods may be referred to as by using all items and subclasses of the magnificence wherein they are defined in.
Protected strategies are best handy to gadgets within the same elegance.
Private strategies are simplest on hand inside the equal example.
Question 39. Explain Some Of The Looping Structures Available In Ruby?
Answer :
For loop, While loop, Until Loop.
Question 40. What Is The Difference Between A Class And A Module?
Answer :
A module can not be subclassed or instantiated, and modules can put in force mixins.
Javascript Advanced Interview Questions
