Top 100+ Radar Test Engineer Interview Questions And Answers
Question 1. What Is G/t Of The Antenna?
Answer :
G/T is referred as figure of merit of the RF antenna. G stands for Antenna gain and T stands for Antenna noise temperature. This is most customarily requested in the interview for satellite tv for pc group position.
Question 2. What Is Duty Factor?
Answer :
The time period Duty issue is the quantity of time radar transmits evaluate to listening time. It is regularly expressed in percentage. It is calculated with the aid of multiplying PRF and pulse width OR by dividing pulse width with PRT.
Electronics and Communications Engineering Interview Questions
Question three. How Does Ultra Sonic Testing Work?
Answer :
High frequency sound waves are very directional, and they may tour via a medium (like a chunk of metallic or plastic) until they stumble upon a boundary with every other medium (like air), at which point they mirror lower back to their supply. By analyzing these reflections it's miles feasible to measure the thickness of a test piece, or find proof of cracks or other hidden inner flaws.
Question 4. Explain Me What Is The Unit Of Vibration?
Answer :
Important parameters referring to vibration pickups/vibrometers are described under: (1) Vibration frequency Unit: Hz (Hertz) Symbol: f Refers to the wide variety of times a vibrating item vibrates according to 2d. The inverse of a vibration frequency is known as the period (T), T=1/f.
Question five. Do You Know Can Gpr Be Used With Gps?
Answer :
Yes. GSSI structures can integrate with maximum GPS systems. The GPS position statistics documents and GPR scans are routinely matched inside our structures in order that the ensuing facts indicates proper GPS role.
Computer Science Engineering Interview Questions
Question 6. What Is Wavelength?
Answer :
The term Wavelength is essentially distance from wavecrest to wavecrest along route of travel of EM wave. The unit is centimeter.
Question 7. Explain Me A Basic Radar System?
Answer :
Given under are 6 most important parts of a RADAR System:
A Transmitter: It can be a power amplifier like a Klystron, Travelling Wave Tube or a electricity Oscillator like a Magnetron. The sign is first generated using a waveform generator after which amplified within the power amplifier.
Waveguides The waveguides are transmission strains for transmission of the RADAR indicators.
Antenna: The antenna used may be a parabolic reflector, planar arrays or electronically steered phased arrays.
Duplexer: A duplexer lets in the antenna for use as a transmitter or a receiver. It can be a gaseous device that would produce a short circuit at the input to the receiver whilst transmitter is working.
Receiver: It may be superheterodyne receiver or some other receiver which includes a processor to technique the signal and stumble on it.
Threshold Decision: The output of the receiver is as compared with a threshold to come across the presence of any object. If the output is below any threshold, the presence of noise is thought.
Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question 8. Explain Me What Is Image Frequency Rejection In Rf Transceiver? What Is The Difference Between Homodyne And Heterodyne Architecture In Rf Receiver?
Answer :
The pair of frequencies which produce the identical output on the output of the RF receiver are referred as pics of each different. For example in C-band satellite receiver, 3700MHz and 5785 MHz produce the identical 70MHz as output. Hence here 5785MHz is the photograph frequency for 3700MHz and vice versa, Refer RF measurements academic to recognise extra approximately this and different RF measurements. Homodyne and heterodyne are the two important architectures used in RF receiver. Refer heterodyne receiver vs homodyne receiver to find the distinction among them.
Question 9. Explain Me What Are The Potential Limitations Of Ultrasonic Testing?
Answer :
Ultrasonic flaw detection requires a trained operator who can installation a take a look at with the resource of suitable reference standards and properly interpret the effects. Inspection of some complex geometries may be challenging. Ultrasonic thickness gages ought to be calibrated with respect to the material being measured, and programs requiring a wide variety of thickness size or measurement of acoustically diverse materials may require a couple of setups. Ultrasonic thickness gages are more high-priced than mechanical dimension devices.
Civil Engineering Interview Questions
Question 10. Tell Me The Equipment I Need To Monitor Is In A Difficult To Access Location, How Can Vibration Readings Be Taken?
Answer :
For equipment this is hard to get right of entry to at the same time as it's miles in operation, MTI can both briefly or permanently mount sensors to easily take readings at the equipment.
Question 11. What Is 3d Radar?
Answer :
3-D radar produces 3 dimensional position statistics of the goal. It covers variety, azimuth and also peak.
Electrical Engineering Interview Questions
Question 12. Tell Me The Transmission Mode For Em Waves In Microstrip Line. Also Explain Types Of Microstrip Line?
Answer :
Quasi TEM mode is utilized in a microstrip line. In a ordinary TEM mode, E-subject and H-area are perpendicular to every other and also perpendicular to the route of propagation. Refer distinction among TEM and Quasi TEM wave. This interview question is very critical to judge microstrip line essential of interviewee.
Electronics and Communications Engineering Interview Questions
Question thirteen. What Is Prt?
Answer :
The radar term PRT refers to Pulse Repetition Time. It is the time c programming language among two height pulses.
Question 14. What Is second Radar?
Answer :
2D radar or dimensional radar provides azimuth and range data.
Question 15. What Is Phase?
Answer :
The time period section refers to section of EM wave and it's miles fraction of a full wavelength. It is measured in radians or degrees.
Automobile Engineering Interview Questions
