YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Pyqt Interview Questions And Answers - Jun 01, 2020

fluid

Top 100+ Pyqt Interview Questions And Answers

Question 1. Explain What Is Pyqt?

Answer :

PyQt is a GUI widgets toolkit. It is a Python interface for Qt, one of the maximum effective, and famous crossplatform GUI library.

Question 2. Pyqt Was Developed By Which Company?

Answer :

PyQt became developed with the aid of RiverBank Computing Ltd.

Python Interview Questions
Question three. Pyqt Is Written In Which Language?

Answer :

C++ / Python

Question 4. What Do You Understand By Pyqt Api?

Answer :

PyQt API is a large series of lessons and strategies.

Python Tutorial
Question 5. Name Any Five Most Frequently Used Classes?

Answer :

QtCore: Core non-GUI instructions utilized by different modules

QtGui: Graphical user interface additives QtMultimedia: Classes for low-stage multimedia programming

QtNetwork: Classes for network programming

QtOpenGL: OpenGL aid classes

Geographic Information System (GIS) Interview Questions
Question 6. Explain Qsqlquery With And Example?

Answer :

QSqlQuery elegance has the capability to execute and manage SQL instructions. Both DDL and DML type of SQL queries can be done. The most vital technique inside the elegance is exec_(), which takes as an issue a string containing SQL announcement to be executed.

Example:

question = QtSql.QSqlQuery()

query.Exec_("create table sportsmen(identity int number one key, " ";rstname varchar(20), lastname varchar(20))")

Question 7. Name Any Three Prede;ned Qcolor Objects?

Answer :

Qt.White

Qt.Black

Qt.Pink

MATLAB Tutorial SQL Interview Questions
Question eight. What Is The Use Of The Qclipboard Class? Name Any Method Of This Class?

Answer :

The QClipboard magnificence presents get entry to to gadget-extensive clipboard that offers a easy mechanism to duplicate and paste information among packages. Its action is similar to QDrag magnificence and makes use of similar facts kinds.

SetImage(): Copies QImage into clipboard

Question nine. Is Pyqt Compatible With Linux Os?

Answer :

PyQt is well suited with all the famous working structures consisting of Windows, Linux, and Mac OS. It is twin licensed, to be had beneath GPL as well as industrial license.

MATLAB Interview Questions
Question 10. What Is Pytecplot?

Answer :

PyTecplot is a Python API used to govern competencies furnished with the aid of Tecplot 360 from inside your Python script.

Framework7 Tutorial
Question eleven. What Versions Of Python Do You Support?

Answer :

We support 2.7+ and three.Four+ and additionally require 64-bit Python.

Framework7 Interview Questions
Question 12. When Should I Use Pytecplot Instead Of The Macro Language?

Answer :

When you need to perform batch processing. In this example, PyTecplot gives you:

Direct get right of entry to in your information – Use PyTecplot to load any facts report format supported by using Tecplot 360 and access the statistics at once to carry out publish-processing in any other case no longer possible within Tecplot 360 or with macros.
Speed – PyTecplot executes faster than equal Macros. In one use case we reduce execution time from 18 mins all the way down to 7.3 seconds.
A actual programming language – PyTecplot lets in you to apply all of the utilities afforded by means of Python consisting of arrays, string processing, and integration with other Python applications. You can also debug and broaden the usage of the equal tools you’re already the usage of in your present Python scripts.
Integration with different procedures – Python lets in to you extra effortlessly combine Tecplot 360’s capabilities into existing workflows.
Python Interview Questions
Question thirteen. Can I Record A Python Script?

Answer :

Not yet. This is something that we plan to address inside the destiny.

Design Patterns Tutorial
Question 14. How Do I Install Pytecplot?

Answer :

First off, PyTecplot calls for an set up of Tecplot 360 2017 R1 or later. PyTecplot is also hosted on pypi.Python.Org so you surely want to run ‘pip deploy pytecplot’ from a command set off. Easy as Py!

PyTecplot is also blanketed inside the Tecplot 360 installation so you can install from there when you have an overzealous firewall or want to make sure the PyTecplot version you’re putting in is assured to be well suited along with your version of Tecplot 360.

Question 15. You Had A Python Api In Tecplot 360 2013, What’s Different About This One?

Answer :

We first of all added a Python API in 2008. That Python API turned into a light-weight cover over our C API and did no longer experience like Python. That API also required Python to be hooked up along with Tecplot 360 which brought on installation conflicts. Finally, scripts written using that API needed to be run within Tecplot 360, making it very difficult to debug your script.

PyTecplot is a totally redesigned API that embraces several capabilities of the Python language making it a more natural interface to use inside a Python script. It is now a pure-python module that masses Tecplot 360's libraries on import.

Design Patterns Interview Questions
Question 16. How Much Of The Api Is Currently Available?

Answer :

At the time of our initial launch in 2017 we estimate over 60% of the style settings to be complete. This ought to fulfill the widespread majority of early adopters. We will retain to develop the API until we reach nearly a hundred% of what is available via the macro language. For APIs which have not been evolved yet you may use tecplot.Macro.Execute_command() to use Tecplot macro instructions.

WxPython Tutorial
Question 17. Are You Getting Rid Of The Macro Language?

Answer :

No. Though PyTecplot can use macro instructions. This allows macro specialists to easily merge the benefits of Python (like arrays, good judgment, string processing) with their information of the Tecplot macro language.

Microsoft Solutions Framework (MSF) Interview Questions
Question 18. How Does Pytecplot Work?

Answer :

When PyTecplot is imported in a consumer's script, Tecplot 360’s engine is began up in batch mode. Any installation of Python (64-bit, version 2.7 or 3.Four+) will work, that means you could use wellknown Python tools to put in writing and debug your code. Our first release of PyTecplot will support the use of Tecplot 360 from within Python to enable batch mode processing and workflow integration. A destiny launch will increase PyTecplot to assist interactive use of Python from within a going for walks Tecplot 360 instance.

Geographic Information System (GIS) Interview Questions
Question 19. Can I Use My Favorite Python Development Environment (ide)?

Answer :

Yes. We’ve examined PyTecplot with Wing, PyCharm, Eclipse, and others.

PyGTK Tutorial




CFG