Interview Questions.

Top 100+ Production Engineer Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Production Engineer Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Difference Between Production Engineering And Industrial Engineering?

Answer :

Production Engineering:– It is a branch of engineering that's a aggregate of producing generation with management carrier.

Industrial Engineering:– It is a department of engineering coping with the optimization of complex strategies along with development, development , implementation of included systems.

Question 2. What Is Difference Between Jigs And Fixture?

Answer :

Jigs and fixtures are the gadgets used to manufacture big quantity of reproduction elements appropriately.

Jigs:- A device that does both features such as maintaining the work and guiding a device is known as Jigs. Types –  Drill Jigs and Boring Jigs. 

Fixtures:- It is a production tool that holds, locates and guide the work securely so that required machining operations can be finished. Types – Milling Fixture, Profile Fixture.

Business Process Reengineering Interview Questions
Question 3. How Did You Reduce The Downtime & Increased The Production?

Answer :

 I reduced downtime & boom the production by using the use of following steps:-

By imparting the upkeep pastime on time if the problem comes get up on any device.
By supplying enough uncooked cloth/tools/bits on machine.
I made the quality plant format for machines and arranging them in line in line with the next procedure.
And, By making time take a look at file of all additives the ones are being synthetic on the machines. After then, I fixed the target for making those additives.
By the use of Manpower correctly & doing away with useless paintings. Also, imposing 5S, Kaizen sports to boom the manufacturing and decrease the down time.
Question 4. Difference Between Production And Manufacturing?

Answer :

Manufacturing approach a system of changing raw material into finish merchandise via the usage of various methods on system.

Production manner a technique of converting inputs into outputs.

Production and Operations Management Tutorial
Question 5. How Did You Improve The Quality During Production?

Answer :

I improve the fine in the course of manufacturing by the use of following steps:-

By checking the additives after every half hour.
By checking the accuracy of gear & nice of fabric used for production the products.
By giving run charts to the workers a good way to check as they're going to be inside tolerance. Run chart affords them non-stop production with first-rate.
By using true great of coolant/cutting fluid for manufacturing technique.
By giving correct conversation channel among the people and me.
Production and Operations Management Interview Questions
Question 6. How Do You Maintain Discipline On The Floor As The Production Engineer?

Answer :

 I actually have made an excellent communique channel among the employees and me. I supply the daily manufacturing goal to the workers which lead them to busy to finish their work. I deliver my full attention on shop floor and we take strict action if any worker starts offevolved gossiping for the duration of running hours.

Question 7. How Do You Plan Various Shifts And Daily Production?

Answer :

We get the weekly/monthly basis agenda from our clients. After getting the identical schedule from PPC department, I do plan for various shifts and file to employees with the aid of displaying on the notice board after the approval of the production supervisor. I offer day by day goal sheets to the workers and also check the sufficient raw material, gear, coolant & unrepaired device on the workshop.

Quality Management Tutorial Quality Management Interview Questions
Question eight. How Do You Install The New Machines And Layout Preparation As A Production Or Process Engineer?

Answer :

Firstly, we make the technique plan of the components and in line with it, I draw the layout of the machines and make certain that machines have to be in association consistent with the following processes.

Then, I also check to maintain the space between the machines. We deploy the machines for maximum time saving and offer right protection to the workers.

Question nine. How Did You Reduce The Cycle Time Of Machines To Increase The Production?

Answer :

I decreased the cycle time of machines through using following strategies:-

Replace antique machines with new one or giving servicing to the vintage machines on time.
By the usage of of good great of tools, coolant and raw material.
With the choice of lively people and impart education to them.
By making the time study file of all components the ones are walking on machines.
Production Planning and Control Interview Questions
Question 10. How Many Workers Are Working Under You?

Answer :

I am working as manufacturing engineer or manager. Around forty/50 employees are reporting to me in my line. We have 2/three GET and DET the ones have become schooling beneath me.

Question 11. What Is Difference Between Lean Manufacturing And Jit (just In Time)?

Answer :

Lean Manufacturing:  It takes the concept of JIT and re-examines it from the client factor of view.  Anything that is produced ought to add something of treasured to the client’s requirement. For example, if you are making stereo system for a luxury car, you may suppose from the consumer point of view like sound first-rate, sturdiness, space occupancy, loud or medium sound, etc.

JIT (Just-in-Time):  This methodology is designed to make sure that a product or part could arrive just in time for use. This approach saves the fee behind the unused stock, and getting rid of the want of piling up stock.

Production Interview Questions
Question 12. What Is The Least-remember Of Vernier Caliper & Micrometer?

Answer :

A) Vernier Caliper Least Count

LC = ( Value of one Main Scale Division ) / ( Total wide variety of vernier scale divisions )

LC =  0.1 mm = ( 1 mm / 10 divisions )

LC of Vernier Caliper = 0.1 mm

B) Micrometer also are referred to as Screw Gauge. 

Least matter of Micrometer 

Least count of Micrometer

Least Count of Micrometer= 0.01 mm

Business Process Reengineering Interview Questions
Question thirteen. What Is Qms?

Answer :

QMS stands for Quality Management System; it documents all essential statistics approximately organization’s design and operational controls, consisting of problem reporting, monitoring, non-stop improvement and education, to ensure that company grants continuous product.

Question 14. What Is Batch Production?

Answer :

Batch manufacturing is a producing method, where components or goods are produced in corporations and no longer in a non-stop circulate. This method is especially used while comparable gadgets are produced together.

Question 15. What Is The Challenge In Manufacturing Products?

Answer :

Main undertaking in production is to increase higher production methods, make sure the proper cloth and aspect materials as a minimum cost, lower manufacturing time, put off wastage and maintain best within the very last product.

Maintenance and Manufacturing Interview Questions
Question sixteen. What Is Gmp?

Answer :

GMP is a superb manufacturing practice and is diagnosed global for the control and management of producing and satisfactory manage trying out of meals, medical gadgets and pharmaceutical products.

Question 17. What Are The Software’s Which Can Be Useful In Manufacturing Unit?

Answer :

In production unit, software that can be beneficial are Manufacturing ERP and Material Management. Some of the corporations that provide the producing software answer are SAP, Oracle ERP system, and so forth.

Production Supervisor Interview Questions
Question 18. What Is Product Report?

Answer :

A product report is a general time period used to symbolize design, production, high-quality, income and repair facts about a product.

Production and Operations Management Interview Questions
Question 19. Explain How Can You Calculate Manufacturing Work In Progress?

Answer :

Manufacturing paintings in progress is when manufacturing company transforms material into the work in manner which incorporates raw fabric, labour and manufacturing unit overhead.  You can calculate all the under factors to understand the costing for the producing paintings in development.

Labour expenses
Raw cloth stock prices
Production fee
Cost of ending work in manner for the accounting length.
Question 20. List Out The Factors That Can Affect The Manufacturing Process?

Answer :

The factors have an effect on the manufacturing method are:

Supplies: A well-managed supply and inventory is very critical with a view to run manufacturing technique easily. The producers ought to brace themselves up and equipped to overcome any sudden delays in supplies due to climate or transportation challenge.

Equipment: Equipment’s are the crucial unit for any production plant; regular preservation are utmost vital to avoid a breakdown within the center of production. Identify the way of improving the performance of every a part of the equipment.

Factory Overhead: Without energy deliver, production isn't feasible.  Always keep plan B equipped in case of transient energy cut down.

Special Parts: Replacing any unique spare parts with special specification can also slow down your production, so earlier than ordering any special spare elements ensure it suits your call for mainly if it's far imported from lengthy distance.

Work Force:  Human useful resource is similarly crucial and plays a major position in manufacturing unit.

Steel Production Interview Questions
Question 21. What Is Six Sigma?

Answer :

Six sigma is a facts-pushed methodology and technique for casting off defects in any procedure from manufacturing to transactional and from product to service.

Question 22. What Is Mes?

Answer :

MES stands for a device that manages and controls the production at the factory ground with the cause of reducing the total time required to supply an order.

Question 23. Explain The Term Bom?

Answer :

BOM stands for Bill Of Materials; it's far a list of object or elements that make-up a product assembly.  For example, a garden mower requires a take care of assembly, metal deck meeting, a manage meeting, motor and blade assembly.

Manufacturing Industrial Engineer Interview Questions
Question 24. What Is Dcr?

Answer :

DCR stands for Document Change Request, a alternate request which addresses about a trouble with a file, SOP (wellknown working manner) or specification and advocate a change to restoration it.

Quality Management Interview Questions
Question 25. What Is Kanban?

Answer :

Kanban is scheduling device which advises producers about how a whole lot to supply, what to produce and when to supply.  In this device, inventory is re-filled handiest when visual cues like an empty bin or cart is visible.

Question 26. Which One Is The Hardest Material On Earth?

Answer :

Diamond > Carbide > HSS ( High Speed Steel ) > Mild Steel > Low Carbon Steel

Question 27. What Is five S ?

Answer :

5S describes how to describe a piece area for performance and effectiveness with the aid of figuring out and storing the gadgets.

1S -Sorting – To remove all of the unnecessary gear, elements and commands.

2S -Setting so as – Everything should be in its vicinity and the vicinity for every item ought to be absolutely classified.

3S- Sweeping – Keep the place of work tidy and organized.

4S- Standardizing – Work area and equipment ought to be consistent and standardized.

5S- Self Discipline –  Maintain the self subject on the ground for powerful performance. 

Production Planning and Control Interview Questions
Question 28. How Internal Gears Can Be Cut?

Answer :

Internal Gear can be made via shaping with the pioneer cutter.

Question 29. What Is Rake Angle?

Answer :

Rake perspective is the perspective among the face of the slicing tool ( Rake Face ) and the ordinary to the cutting route.

Question 30. What Type Of Machines & Tools Is Used In Automobile Industry?

Answer :

For Conventional Machines such as Lathe, milling gadget, drilling device, grinders organization use the twist drill , twist drill bit with morse taper shank drills of HSS ( High Speed Steel ) cloth.
For CNC Machines like CNC Lathe, VMC, enterprise use the bits of carbide fabric. Bits are crafted from the excessive carbon metal, HSS, Carbide. Carbide is used for terribly hard cloth.
HSS drills in sizes consisting of M2, M35, M42 Grades.
Carbide tip equipment as per ISO requirements are in K10,K20,P10,P20, P30 & P40.
Question 31. What Is Heat Treatment And Why Is It Done?

Answer :

Heat treatment can be defined as a combination of processes or operations wherein the heating and cooling of a metal or alloy is achieved so as to attain suited traits with out changing the compositions.

Some of the motives or cause of warmth treatment are as follows:-

In order to improve the hardness of metals.
For the softening of the metal.
In order to enhance the machinability of the metallic.
To alternate the grain size.
To offer higher resistance to warmth, corrosion, wear and so on.
Heat treatment is usually achieved inside the following methods:

Normalizing
Annealing
Spheroidising
Hardening
Tempering
Surface or case hardening
Question 32. What Are The Different Types Of Springs And Explain Them Briefly?

Answer :

Springs may be broadly categorized into the following sorts:

Helical Springs: These springs as their name shows are in coil form and are in the shape of helix. The number one purpose of such springs is to address compressive and tensile masses. They can be in addition categorised into  types: compression helical spring and tension helical spring every having their personal specific areas of software.

Conical and Volute springs: Both those spring types have specialized regions of utilization where springs with adaptable charge consistent with the load is needed. In case of conical springs they're wound to be able to have a uniform pitch even as on the other hand volute springs are wound in a moderate manner of a parabolic. 

Torsion Springs: The characteristics of such springs are that they generally tend to land up by using the burden. They may be both helical or spiral in form. These styles of springs are utilized in circuit breaker mechanisms.

Leaf springs: These types of springs are comprised of metallic plates of various lengths held collectively with the help of bolts and clamps. Commonly visible being used as suspensions for motors.

Disc Springs: As the call suggests such forms of springs are comprised of conical discs held together via a bolt or tube.

Special Purpose Springs: These springs are all collectively made of different substances together with air and water.

Question 33. What Are The Different Types Of Brakes And Explain Them Briefly?

Answer :

Brakes may be categorized on the idea of their medium used to brake, they're as follows:

Hydraulic Brakes: These brakes as their call advocate use a fluid medium to push or repel the brake pads for braking.

Electric Brakes: These brakes use electric energy to burn up or create a braking force.

Both the above sorts of breaks are used frequently for packages where a huge amount of strength is to be converted.

Mechanical Brakes: They may be similarly classified on the premise of the route in their acting force: Radial Brakes: As their names suggests the pressure that acts on the brakes is of radial path. They can similarly be categorized into inner and outside blades. Axial Brakes: In these styles of brakes the braking pressure is appearing in an axial course as compared to radial brakes.

Production Interview Questions
Question 34. What Are Bevel Gears And What Are Its Types?

Answer :

Bevel gears are the kind of gears in which the two shafts manifest to intersect. The tools faces that are teeth bearing are conical in form. They are commonly installed on shafts that are 90 tiers apart however they can be made to paintings at different angles as nicely.

The bevel gears are categorized into the subsequent sorts on the idea of pitch surfaces and shaft angles:

Mitre Gears: These varieties of gears are similar to every other ie. They have got the identical pitch angles and incorporate the same number of teeth. The shaft axes intersect at ninety levels angle.
Angular bevel gears: When  bevel gears connect at any angle apart from 90 stages.
Crown bevel gears: When the two shaft axes intersect at an angle greater than ninety and one of the bevel gears have a pitch perspective of 90 tiers they may be known as crown bevel gears.
Internal bevel gears: In these kind of gears the teeth on the gears is cut on the inner location of the pitch cone.
Question 35. What Is A Bearing? What Are The Different Types Of Bearings?

Answer :

Bearing is a tool that allows smoother motion with minimum friction which in flip helps enhances efficiency and velocity. Considering  varieties of loading, radial and thrust, there are distinctive styles of bearings which help deal with those masses. The simple distinction within the forms of masses is basically because of their capability to address weight and specific forms of masses for numerous applications.

Different sorts of bearings are:

Ball bearing
Roller bearing
Ball Thrust bearing
Roller thrust bearing
Tapered curler bearing
Magnetic bearings
Giant Roller Bearing
Question 36. What Is A Process Flow Diagram?

Answer :

A Process Flow Diagram is a user pleasant, simplified caricature which illustrates general plant streams, foremost equipments and key central loops and suggests the relationship between main components in the gadget. By using symbols to discover devices and vessels it describes the number one flow path. They also provide e element of mass/power stability facts at the side of movement composition and physical homes, but do not show minor components.

Maintenance and Manufacturing Interview Questions
Question 37. Which Is The Hardest Material On Earth?

Answer :

Diamond is presently the toughest fabric, made up of carbon atoms which can not circulate. Carbon is the only atom that can have 4 electrons in the 2nd shell surrounding the carbon nucleus, exactly why making a diamond the hardest fabric. However, there are also claims by way of a few to a new rare cloth referred to as Wurtzite Boron Nitride which has a structure much like a diamond but has some different atoms in location of carbon.

Question 38. What Kind Of Pipes Are Used For Steam Lines?

Answer :

Pressure and temperature are  of the maximum crucial factors to be taken into consideration earlier than selecting the sort of fabric for use. Steam is a compressible fuel due to which the capacity of the pipe line relies upon on the size of the pipes and strain of the steam. Since steam at even low strain can be dangerous, greater care is to be taken. Galvanized pipes are usually not used for steam. Pipes made from slight steel with welded fittings are rather in large part used.

Question 39. Explain The Difference Between Pipe And A Tube?

Answer :

A pipe is measured primarily based on its internal diameter (ID) whereas a tube is measured based totally on the outer diameter (OD). Other than the scale there may be no main difference between the 2.

Question 40. What Is The Difference Between Torque And Power?

Answer :

While energy determines the rate of a automobile, torque determines the times wherein that speed may be reached. The extra the torque discern, the faster the acceleration. The extra torque inside the engine, the quicker you accelerate. Power is the fee at which paintings is performed, so it is essentially the capability of the engine.

Production Supervisor Interview Questions
Question 41. What Is Torque?

Answer :

Torque is the pressure that causes rotation. It is a measure of how plenty pressure is acting on an object making it rotate.

Question 42. Explain Why Diesel Engine Is Known As High Torque And Petrol Engine As High Speed Engine?

Answer :

Each strength stroke in a petrol engine releases extra heat and is converted into mechanical energy because of a higher rate of burning. This is the reason petrol engine has better power and acceleration.

Diesel engine is a compression ignition engine with better compression ratio, consequently excessive stress is excessive. Since the piston of a diesel engine is greater, extra torque is brought in produced.

Steel Production Interview Questions
Question forty three. Why Do Heavy Vehicles Use Diesel Engine?

Answer :

The compression ratio of diesel engine is higher than the petrol engine, the cause for producing better torque. The performance of diesel engine increases with load. Diesel produces slow strength on burning of gas and the performance of the engine increases with load that's why diesel engine is suitable and largely used for heavy vehicles.

Question forty four. Explain The Types Of Sensors?

Answer :

Temperature Sensor:- This tool collects statistics about the temperature from a source and converts it to a shape that is understandable with the aid of any other device or person. Glass thermometer is the exceptional example where mercury acts because the temperature sensor.
IR Sensors:- This device detects and/or emits infrared radiation to feel a particular segment inside the surroundings. Mostly thermal radiation is emitted through all of the items within the infrared spectrum. This kind of radiation isn't visible to the human eye however the infrared sensor detects it.
UV Sensors:- These sensors degree the depth of the ultraviolet radiation. This shape of electromagnetic radiation has wavelengths which can be longer than x-rays yet shorter than visible radiation. UV sensors can find out the publicity of surroundings to ultraviolet radiation.
Touch Sensor:- A touch sensor acts as a variable resistor based at the vicinity in which it is sensed.
Proximity Sensor:- A proximity sensor detects the presence of items which can be placed in near proximity with none factor of touch.
Question 45. Why Gas Containers Are Mostly In A Cylindrical Shape?

Answer :

The perfect form could be a sphere. The field ought to have the capability to resist the extraordinarily excessive pressure of liquefied gas. A spherical form enables in dispensing those forces uniformly.

Question 46. How Many Types Of Suspensions Are Used In Automobiles?

Answer :

McPherson struts
Leaf spring
Coil spring
Torsion beam
Wishbone
Air Suspension
Question 47. What Is Dtsi? Why It Is Used In Motor Bikes?

Answer :

Digital Twin Spark Ignition. This is used for a better gasoline combustion in the cylinder head which helps provide better efficiency and ideal use of gasoline.

Question forty eight. What Is Meant By Gear Ratio?

Answer :

A equipment ratio is an instantaneous measure of ratio of the rotational speeds of  or greater interlocking gears.

Question forty nine. What Is The Percentage Of Carbon Present In Mild Steel , Low Carbon Steel, High Carbon Steel, Pig Iron?

Answer :

Carbon content material in Low Carbon Steel is usually 0.05-0.15%.
Carbon content material in Mild Steel is usually 0.16-0.29%. & Density is 7.Eighty five g/cubic cm.
Carbon content material in High Carbon Steel is commonly zero.3-1.7%.
Carbon content material is Pig Iron is typically three.Five-four.Five%.




CFG