Top 100+ Procurement Interview Questions And Answers
Question 1. What Is The Objective Of Unicef Procurement Services?
Answer :
The goal of Procurement Services is to provide UNICEF's understanding, shopping potential and logistics information to improvement partners, to be able to use their personal monetary sources and donor budget you obtain lifestyles-saving critical supplies for children. Procurement Services is an integrated component of UNICEF’s u . S . A . Programmes of cooperation and has come to be an important access point for UNICEF in supporting countries to strengthen their countrywide capacity in making plans for supply needs, selection of materials and device and their effective shipping and distribution. Procurement Services is designed as a transitional mechanism for Governments till country wide public and personal supply structures can correctly perform their function.
Question 2. Why Does Unicef Offer Procurement Services?
Answer :
UNICEF is dedicated to protective kids’s and ladies’s rights through assisting them meet their basic desires and increasing their opportunities. Making crucial materials available, handy and cheap is center to this dedication. Procurement Services enables UNICEF to support Governments, NGOs, UN Agencies and other development companions in fulfilling kids’s right to survival and development and the achievement of the Millennium Development Goals. The primary reason is to make sure that Governments and other development partners can get right of entry to UNICEF’s deliver networks, experience and know-how you acquire strategic, important commodities for kids.
Recruitment Interview Questions
Question 3. What Services Are Offered Via The Procurement Services Mechanism?
Answer :
Procurement Services can help in the procurement of strategic essential commodities aimed at lowering underneath-five mortality, inclusive of vaccines, secure injection materials, critical drugs, scientific and diagnostic resources, bed nets, micronutrients, healing food, equipment and supplies to make sure safe ingesting water. In addition, Procurement Services covers merchandise required for youngsters’s schooling in addition to different supplies, device and offerings which might be consistent with UNICEF’s mandate.
Supply related offerings such as warehousing, in-united states of america logistics and other operational help are furnished with the intention of developing potential in country wide procurement and deliver structures or to assist in emergency situations.
Question four. Where Can I Find Details About The Commodities Available Under Procurement Services?
Answer :
The UNICEF Supply Catalogue includes specs for over 2,000 commodities that respond to the needs of children and their families. The Catalogue is designed to help partners perceive the maximum appropriate supplies for the programmes, and assist in supply planning, transport and tracking.
Question 5. Does Unicef Make A Profit From Procurement Services?
Answer :
No, UNICEF does not make a profit from Procurement Services.
HR Interview Questions
Question 6. How Are The Funds Transferred By A Procurement Services Partner Recorded And Managed By Unicef?
Answer :
With the exception of Handling Fees, UNICEF does now not take identify to funds paid to UNICEF through Procurement Services partners. In widespread, funds transferred by using Procurement Services partners are dealt with as agree with funds by means of UNICEF and are for use exclusively to put into effect the Procurement Services arrangement entered into with the companion.
Question 7. How Does Unicef Ship Supplies?
Answer :
We deliver substances “Cost and Insurance Paid” (CIP - Inco terms 2010) to the port of entry particular in the Cost Estimate. UNICEF nominated freight forwarders supply the products to the port of access specified by using the companion. If you request elements to be shipped with the aid of air, the port of access is typically the nearest predominant international airport. For sea shipments, the port of entry is usually the nearest important worldwide seaport within the u . S . Where the venture is carried out. The seaport of access for land-locked international locations varies on a case-with the aid of-case foundation. In widespread, air shipments will bring a higher transport value than ground or sea shipments.
Hr Coordinator Interview Questions
Question 8. How Long Will It Take To Receive The Order?
Answer :
The lead time on orders is calculated from the time of popularity of the Cost Estimate and deposit of budget for the supplies, and it relies upon on factors such as the supply of the commodity, the portions asked, the general market situation, and many others. Generally, it takes at the very least 6 weeks after the deposit of price range for the goods to be added.
Question nine. How Are Suppliers Selected?
Answer :
UNICEF suppliers are carefully chosen through a competitive bidding manner, which begins with a pre-qualification stage, on the idea of pleasant structures/agency, adherence to ethical standards, ability and economic soundness. UNICEF constantly evaluates its suppliers. Samples in their merchandise are authorised before contracts are provided, and quality checks can also be made earlier than items are shipped or obtained. All elements getting into the UNICEF Copenhagen warehouse are carefully inspected consistent with international standards.
Question 10. I Would Like Special Markings On My Supplies. Is This Possible?
Answer :
Yes. Please inform us if you have any unique requirements, when you request the Cost Estimate, and before the deposit of budget as this can influence the pricing information.
Question eleven. What Steps Does A Partner Need To Take To Order Through Procurement Services?
Answer :
Check to look in case you are eligible to order through procurement services (Procurement Services are handiest to be had to governments, non-governmental agencies, United Nations groups, global financial institutions, philanthropic companies and universities)
Register as a Partner (best relevant for non-governmental agencies).
Select elements thru the Supply Catalogue.
Complete a request for Cost Estimate from the usage of UNICEF Supply Catalogue
Submit the request to the UNICEF Country Office and/or immediately to UNICEF Supply Division Procurement Services Centre.
A Cost Estimate for the supplies and services you require is prepared and despatched to you with a letter of offer.  The letter outlines the improvement fee manner.
A signed Memorandum of Understanding (MOU) need to be received prior to any procurement interest.  If you do no longer have a legitimate settlement we will tell you as a result and manual on the technique to set up one.
Upon receipt of your enhance charge and a signed MOU, procurement sports commence.   An order affirmation is despatched to you.
A final statement of money owed is sent to you at the side of a purchaser survey shape, for you to finish and return.
Any last contingency buffer and /or balances may be reprogrammed or returned.
Question 12. In What Languages Are Standard Mous Available?
Answer :
Standard MOU templates are available in English, French, Spanish, Arabic and Russian.
Recruitment Interview Questions
Question 13. What Is The Difference Between Standard And Non-fashionable Mous And Who Must Approve And Sign A Mou?
Answer :
A fashionable MOU has a fixed, pre-decided textual content which has been authorized by means of the Director of Supply Division (SD) and can not be modified in regions other than distinctive access fields. Standard MOUs are signed between the companion and UNICEF Representatives in Country Offices, or in times wherein there's no Country Office presence, with SD Director.
A non-trendy MOU is an MOU in which text or layout other than the precise access fields has been changed and is prepared with a view to meet particular requests or wishes of the purchaser which are not addressed in the general MOU. Non-general MOUs are authorized with the aid of the SD Director on a case-by using-case basis, and are signed between the partner and UNICEF Representatives in Country Offices, or in instances wherein there is no Country Office presence, with SD Director. UNICEF Representatives in Country Offices may signal a non-popular MOU most effective upon previous written delegation of signing authority through the SD Director.
Question 14. What’s The Process For Signing A Standard Mou?
Answer :
Make sure the perfect template is being used (Government, NGO or UN) and update all the grey-shaded fields with the ideal statistics.
Print two tough copies and sign/date both, then submits each authentic signed copies to the UNICEF Country Office Representative for counter signature (or to Procurement Services if there's no UNICEF Country Programme). A fully signed replica may be lower back to the accomplice for his or her facts.
Please notice that any changes to the usual MOU template require clearance from the Director of Supply Division prior to signature.
Question 15. When Can The Partner Expect A Statement Of Account?
Answer :
UNICEF troubles the Statement of Account within 30 days after the last rate has been obtained and processed through UNICEF (for resources, freight and insurance). On common, this takes 3-4 months after the transport of the final cargo of elements at the Port of Destination.
Question 16. I Have A Family Member Who Is A Supplier To The University. What Should I Do?
Answer :
You want to claim this on the personal interest shape and ought to make sure that the University is notified of this each time any enterprise dealings can be impacted by way of this dating.
Question 17. A Supplier Has Phoned For A Discussion On A Tender, What Should I Do?
Answer :
Ask the provider to position their queries in writing to the Procurement Service (touch information can be blanketed inside the tender record). This will then be reviewed and if important a reaction may be supplied to all providers.
Question 18. Why Must All Suppliers Is Given The Same Information?
Answer :
This is to make certain openness and transparency, and to make sure that no provider is given an unfair benefit over another.
HR Interview Questions
Question 19. What Information Is Deemed To Be Confidential?
Answer :
The Procurement Service will assessment this in conjunction with the supplier and steering on the subject of the Freedom of Information Act.
Question 20. A Supplier Has Offered To Take Me Out For Lunch, What Should I Do?
Answer :
If the supplier is shriveled to the University and the lunch is of low value (i.E. A sandwich lunch) this is pleasant to simply accept. However, if the dealer is currently in a gentle procedure, beneath no situation need to lunch be frequent. For a lunch in which the fee is over £30, the presents and hospitality shape should be finished and sent to the Procurement Service.
Question 21. I Have Been Offered A Gift By A Supplier, What Should I Do?
Answer :
This should be notified to the approver and wherein the value is over £30 the gifts and hospitality form should be finished and sent to the Procurement Service. The present must then be raffled within the Department with the proceeds being donated to charity.
Question 22. What Is Value For Money?
Answer :
Value for cash is an in depth and complicated evaluation that takes location to study the value that the University will derive from a purchase, whether or not this is extra value in phrases of additional warranty, additional capability, electricity intake, complete lifestyles prices, total price of possession or the price so as to be paid.
Question 23. My Purchase Is From Grant Funding. Do The University’s Procedures Still Apply?
Answer :
Regardless of the source of funding, the money is classed as public cash, so University methods and legislation will follow.
Question 24. How Is Spend Analysis Conducted?
Answer :
Spend statistics is taken from all monetary structures, Oracle, accumulate and Barclaycard spend. This is then reviewed to look at off-contract spend, and these are then categorised into quick-term (settlement needed within three hundred and sixty five days, possibly wherein there is a legal requirement or there is probably to be an boom in spend); medium-time period (contract wanted inside 24 months) and lengthy-time period (settlement wanted, but no longer pressing as there are other contracts available that can be used).
Hr Coordinator Interview Questions
Question 25. Who Conducts The Market Research?
Answer :
Market research may be led via the Procurement Service, but stakeholders regularly have a superb know-how of the market to be had and might offer records with a purpose to assist on this overview.
Question 26. Can Stakeholders Influence Sourcing Strategies?
Answer :
Yes, stakeholders will be protected inside the making plans manner to make certain that their desires are met and to capture any specialist knowledge they've.
Question 27. I Need To Write My First Specification And I Don’t Know Where To Start.
Answer :
The gentle procedure could be mentioned with you as soon as you've got highlighted the requirement to the Procurement Service. As a part of this procedure, the specification and requirements may be mentioned. Sample specs may be provided to help, and the Procurement Service additionally provide education in the way to write specs.
Question 28. How Will I Know What To Include In The Specification?
Answer :
The soft technique will be discussed with you as soon as you've got highlighted the requirement to the Procurement Service. As a part of this manner, the specification and necessities might be mentioned, and it'll be agreed with you the type of records you need to encompass within your specification. Sample specifications may be supplied to assist, and the Procurement Service additionally offer schooling in the way to write specifications.
Question 29. I Need To Buy Some Equipment That Fits In With Other Equipment. Can I Specify That?
Answer :
Only wherein there may be a specific want to hyperlink in to different system for compatibility reasons cans a emblem be precise. If there may be no difficulty with compatibility, a selected brand cannot be distinct. The Procurement Service can be capable of provide recommendation.
Question 30. What Happens If I Realise I Have Missed Something From The Specification After The Tender Document Has Been Issued But Before The Tender Documents Have Been Received From Suppliers?
Answer :
This needs to be discussed with the Procurement Service who could be able to recommendation on the first-class path of movement. It can be vital to re-issue the soft, or inside the case of an EU smooth, re-promote it.
Question 31. What Happens If I Realise I Have Missed Something From The Specification After The Tender Documents Have Been Received From Suppliers?
Answer :
This desires to be discussed with the Procurement Service who can be able to recommendation on the great course of action. It may be vital to re-difficulty the tender, or in the case of an EU gentle, re-advertise.
Question 32. Why Do Evaluation Criteria Need To Be Agreed In Advance?
Answer :
In EU tenders, there's a felony requirement that selection and award standards are notified to suppliers in the note and documentation, in order that they apprehend the importance that we have located on each segment. In non-EU tenders, it is still top exercise to try this.
Question 33. Can We Negotiate To Bring The Suppliers Price Down?
Answer :
Negotiation or bartering on charge isn't always moral, but there are techniques that can be followed to influence a change in a proposal, for instance fee engineering. This must be completed by way of educated Procurement Service group of workers. If price is very important, it may be feasible to carry out an eAuction. This must be decided earlier of the soft.
Question 34. What Happens If I Do Not Want To Award The Contract Or Tender To The Supplier Ranked In First Position?
Answer :
The cause for agreeing the assessment criteria in advance is to make sure that the precise weightings were given to those regions of maximum significance. Through the special evaluation undertaken, the supplier ranked in first position ought to consequently be the appropriate provider, and an award will be made.
Question 35. Can I Be Involved In Contract Management?
Answer :
Stakeholders can and will be worried in contract control and assessment conferences, wherein suitable.
Question 36. What Is A Contract Management Log?
Answer :
A settlement management log is a shared file among the University and the provider that is used to capture all sports relating to the agreement. Whether it's miles enhancements, facts of conferences or issues, the settlement control log will assist expand the modern-day settlement and additionally shape the idea for future contracts.
Question 37. I Am Having Problems With A Supplier. What Do I Need To Do?
Answer :
Please touch the Procurement Service to speak about. There are numerous alternatives to be had, every of them will be mentioned with you, however should consist of a formal letter to the dealer detailing issues, formal assembly with schedule to speak about troubles, or, in severe instances, notification to the supplier of breach of contract. The Procurement Service will be within the first-class position to offer recommendation.
Question 38. I Am Responsible For Requisitioning On Behalf Of A Department That Uses Acquire. How Long Will It Take For My Requisition To Be Dealt With?
Answer :
This will rely on the complexity of the requirement, however all requisitions might be reviewed, even though not always auctioned, inside 3 operating days, because it will depend on the level of buy required.
Question 39. Why Does Financial Approval Take Place After The Sourcing In Acquire But Before On The Paper Based System?
Answer :
This is due to the fact the real fee is being accredited in the digital gadget acquiring. It is therefore essential to make certain your approver is happy with a view to location the requisition, to store them rejecting it after the sourcing has taken vicinity.
Question forty. I Have Already Obtained Quotes. What Should I Do With Them?
Answer :
Unless you figure in the Faculty of Science and the cost is much less than £10,000, it's miles the Procurement Service’s responsibility to obtain quotations. Please connect what you have to the requisition, however for future requests, please make sure that a specification is provided in order that the Procurement Service can supply quotations.
Question 41. How Do I Raise A Capital Equipment Requisition In Acquire?
Answer :
Please ensure that you select the sector for capital at the requisition screen.
Question forty two. What Else Do I Need To Do If I Am Buying Research Equipment?
Answer :
Where device is being bought for research functions, the studies form need to be connected to all requisitions, otherwise it will likely be rejected.
Question 43. Why Do I Need To Complete A Grn?
Answer :
Failure to finish a GRN will result in invoices being not able to be matched and paid which could put us in breach of agreement with our providers.
Question forty four. I Know The Supplier I Want, How Do I Identify This To The Procurement Service?
Answer :
Unless the provider is legitimate unmarried supply, there have to be no stipulation in advance of a soft of who the stakeholder or approver desires to use. A complete gentle exercising can be finished with a view to decide the dealer first-class located to satisfy the requirement.
Question forty five. How Do I Get A Supplier Added To Oracle For Tendering?
Answer :
Please evaluation the dealer process.
Question forty six. There Is Only One Supplier Able To Carry Out This Work. Why Do You Still Need To Do A Tender?
Answer :
Even although there might also handiest be one provider capable of enjoyable the want, their suitability to paintings for the University nevertheless desires to be assessed.
Question 47. Why Can I Not Give My Card To Somebody Else To Use On My Behalf?
Answer :
This is classified as fraud and must no longer be executed below any circumstance. It is the cardholder’s responsibility to use the cardboard according with the education and policy.
Question 48. I Have A Need To Buy Items Totaling £1,200. Can I Not Raise This As 2 Card Transactions?
Answer :
Transactions cannot be disaggregated, and this can result in one of the transactions being declined with the aid of Barclaycard. It may bring about your card being cancelled for mis-use.
Question 49. I Have A Need To Buy Items Totaling £1,200. Can I Have My Card Limit Raised For This Transaction?
Answer :
Transaction limits for all playing cards were raised in 2012. Purchases over £1,000 want to be requisitioned and raised formally until the cardholder works within the Faculty of Science in which case unmarried transaction limits may be expanded on receipt of the Purchasing card restriction request shape.
Question 50. I Am A Grade 4 Administrator In A Department. Can I Have A Card?
Answer :
There is no stipulation on grade which will hold a buying card; it's far up to the approver to determine who wishes playing cards of their department or college.
Question fifty one. I Am Out In The Field And Am Unable To Seek Approval From My Approver, What Do I Do?
Answer :
If possible, touch the approver by using telephone or email asking for approval and whole the purchase card authorization shape as soon as you're able.
Question 52. A Supplier Has Not Sent Me A Receipt For A Transaction. What Do I Do?
Answer :
You should ask for a receipt while the purchase is made. If a receipt has now not been issued, chase the dealer and ask for an invoice to aid the purchase.
Question fifty three. I Have An Urgent Requirement, What Do I Need To Do?
Answer :
If that is a authentic emergency, the in hours and out of hours emergency approaches will observe. However, this system can't be used for failure to plot.
Question 54. As Durham University Obtains Funding From Sources Other Than The Public Sector, Are We Still Classed As A Public Body?
Answer :
The difficulty of whether a University stays a contracting authority for the functions of EU procurement law relies upon on an appropriate source of funding and this would want to be reviewed by way of an independent legal expert to determine.
Question 55. Are There Any Advantages To Still Being Classed As A Public Body?
Answer :
The advantages that we receive by means of complying with EU rules are:
Free advertising of requirements and consequently being alerted to other providers that won't had been known approximately otherwise.
Compliance with the opposition act.
Assurance that a strong and fair manner has been accompanied.
Question fifty six. Why Does It Take So Long To Do An Eu Tender?
Answer :
There are timescales stipulated in the legislation that relate to the time the provider has to review and publish files. These timescales are deemed to be reasonable. The remainder of the time is connected to the technique that the University undertakes if you want to make certain a honest method and accurate award. This would be undertaken irrespective of whether or not it turned into an EU gentle or no longer.
Question fifty seven. I Am Not Sure Of The Exact Spending For My Requirement, But It Is Likely To Be Close To £170k. Does This Need To Be An Eu Tender?
Answer :
As the limit is so close to the threshold set within the law, it might be suitable to deal with this as an EU smooth. Failure to accomplish that may also bring about the soft having to be aborted if expenses escalated over the EU threshold.
Question fifty eight. Who Decides Which Eu Process Will Be Undertaken?
Answer :
The Procurement Service will make tips on the procedure, whether as a way to be a one degree or degrees, however the stakeholder is able to offer their personal thoughts on this as a part of the planning segment.
Question 59. Who Decides If We Do Our Own Tender Or Use A Consortia Agreement?
Answer :
It is a requirement, as diagnosed in the Diamond Report, for University’s to use collaborative agreements for 30% of their non pay spends. This is measured on an annual foundation via statistical returns. The Procurement Service will continually assessment any agreements which are to be had to apply, and will discuss with the stakeholder if that is appropriate for his or her needs. If they may be, a mini competition might be undertaken that complies with the terms set in the framework agreement. This can appreciably lessen timescales. If the agreement isn't always appropriate, or does now not closely suit our necessities, we will need to do our own smooth.
Question 60. I Have Items That I Wish To Remove From My College Or Department. What Do I Need To Do?
Answer :
You will want to complete the proper Sold Note or Gifts of Second Hand Goods and Materials shape in compliance with the suitable method.
Question 61. Does It Not Cost More To Buy Something Sustainable?
Answer :
We have validated through proactive settlement control and engagement with suppliers that sustainable procurement does no longer want to price extra, and can often fee less.
Question 62. Why Do We Need To Address Social Issues Within Tenders?
Answer :
The Public Services (Social Value) Act 2012 stipulates that public authorities need to have reviewed the social price of the provider prior to tendering it. Failure to remember this can bring about a criminal challenge.
 
   
    
 
  
  
  
  
  
 