Interview Questions.

Top 100+ Pro*c/c++ Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Pro*c/c++ Interview Questions And Answers

Question 1. Difference Between Varchar And Varchar2 Data Types?

Answer :

Varchar can store upto 2000 bytes and varchar2 can shop upto 4000 bytes. Varchar will occupy area for NULL values and Varchar2 will no longer occupy any space. Both are differed with recognize to area.

 

Question 2. What Is Raw Datatype?

Answer :

RAW datatype is used to shop values in binary facts format. The most length for a raw in a table in 32767 bytes.

Shell Scripting Interview Questions
Question three. What Is The Use Of Nvl Function?

Answer :

The NVL function is used to update NULL values with every other or given fee.

Example is – NVL(Value, update price)

Question 4. What Are Nested Tables?

Answer :

Nested desk is a statistics kind in Oracle that's used to guide columns containing multi valued attributes. It additionally hold whole sub desk.

 

Shell Scripting Tutorial
Question five. What Is Coalesce Function?

Answer :

COALESCE feature is used to return the value which is set to be not null within the list. If all values in the listing are null, then the coalesce feature will return NULL.

Coalesce(value1, value2,value3,…)

PL/SQL Interview Questions
Question 6. What Is Blob Datatype?

Answer :

A BLOB facts type is a various length binary string that is used to store two gigabytes memory. Length should be laid out in Bytes for BLOB.

Question 7. What Is The Difference Between Translate And Replace?

Answer :

Translate is used for individual by way of man or woman substitution and Replace is used substitute a single man or woman with a word.

C Tutorial C Interview Questions
Question 8. How Do We Display Rows From The Table Without Duplicates?

Answer :

Duplicate rows may be eliminated by the use of the keyword DISTINCT within the select assertion.

Question nine. What Is The Usage Of Merge Statement?

Answer :

Merge announcement is used to select rows from one or extra records supply for updating and insertion right into a desk or a view. It is used to mix multiple operations.

Oracle 11g Interview Questions
Question 10. What Is Using Clause And Give Example?

Answer :

The USING clause is used to specify with the column to check for equality while two tables are joined.

[sql]Select * from worker be part of profits using employee ID[/sql]

Employee tables be a part of with the Salary tables with the Employee ID.

Oracle 11g Tutorial
Question eleven. What Is Key Preserved Table?

Answer :

A table is set to be key preserved desk if every key of the table can also be the important thing of the end result of the join. It guarantees to return best one reproduction of every row from the base desk.

PL/SQL and Informatica Interview Questions
Question 12. What Is With Check Option?

Answer :

The WITH CHECK alternative clause specifies check degree to be done in DML statements. It is used to prevent modifications to a view that would produce results that are not included inside the sub question.

Shell Scripting Interview Questions
Question 13. What Do You Mean By Group By Clause?

Answer :

A GROUP BY clause may be utilized in select announcement in which it will accumulate information throughout multiple data and institution the results by using one or extra columns.

Unix/Linux Tutorial
Question 14. What Is A Sub Query And What Are The Different Types Of Sub Queries?

Answer :

Sub Query is also called as Nested Query or Inner Query which is used to get records from a couple of tables. A sub question is introduced in the wherein clause of the primary question.

There are  unique forms of subqueries:

Correlated sub query : A Correlated sub question can't be as unbiased question but can reference column in a desk listed in the from list of the outer query.

Non-Correlated subquery : This can be evaluated as though it had been an independent question. Results of the sub question are submitted to the primary question or determine query.

 

Question 15. What Is Cross Join?

Answer :

Cross be part of is defined as the Cartesian manufactured from data from the tables gift inside the be part of. Cross join will produce result which mixes every row from the first table with the every row from the second table. 

Advanced C# Interview Questions
Question 16. What Is Varray?

Answer :

VArray is an oracle records kind used to have columns containing multivalued attributes and it can maintain bounded array of values.

 

Question 17. How Do We Get Field Details Of A Table?

Answer :

Describe <Table_Name> is used to get the sector details of a detailed table.

 

Advanced C++ Interview Questions
Question 18. What Is The Difference Between Rename And Alias?

Answer :

Rename is a everlasting call given to a table or a column whereas Alias is a transient call given to a desk or column. Rename is not anything but replacement of call and Alias is an change name of the desk or column.

PL/SQL Interview Questions
Question 19. What Is A View?

Answer :

View is a logical table which primarily based on one or more tables or perspectives.  The tables upon which the view is primarily based are referred to as Base Tables and it doesn’t incorporate facts.

Question 20. What Is A Cursor Variable?

Answer :

A cursor variable is associated with different statements that may hold distinct values at run time. A cursor variable is a kind of reference kind.

Unix/Linux Interview Questions
Question 21. What Are Cursor Attributes?

Answer :

Each cursor in Oracle has set of attributes which allows an utility software to test the country of the cursor. The attributes can be used to test whether cursor is opened or closed, found or not found and additionally discover row depend.

Question 22. What Are Set Operators?

Answer :

SET operators are used with  or extra queries and those operators are Union, Union All, Intersect and Minus.

Question 23. How Can We Delete Duplicate Rows In A Table?

Answer :

Duplicate rows in the table can be deleted by way of using ROWID.

Pro E Interview Questions
Question 24. What Are The Attributes Of Cursor?

Answer :

Attributes of Cursor are :

%FOUND : 

Returns NULL if cursor is open and fetch has now not been carried out.
Returns TRUE if the fetch of cursor is performed successfully.
Returns False if no rows are back.
%NOT FOUND :

Returns NULL if cursor is open and fetch has now not been done
Returns False if fetch has been achieved
Returns True if no row turned into returned
%ISOPEN :

Returns actual if the cursor is open
Returns false if the cursor is closed
%ROWCOUNT :

Returns the range of rows fetched. It must be iterated via entire cursor to present specific real count number.
C Interview Questions
Question 25. Can We Store Pictures In The Database And If So, How It Can Be Done?

Answer :

Yes, we will save photographs within the database with the aid of Long Raw Data kind. This datatype is used to save binary statistics for 2 gigabytes of duration. But the desk will have best on Long Raw facts kind.

Question 26. What Is An Integrity Constraint?

Answer :

An integrity constraint is a statement defined a commercial enterprise rule for a desk column. Integrity constraints are used to ensure accuracy and consistency of facts in a database. There are sorts – Domain Integrity, Referential Integrity and Domain Integrity.

Oracle Retail Sales Audit Interview Questions
Question 27. What Is An Alert?

Answer :

An alert is a window which seems within the middle of the screen covering a portion of the present day display.

Oracle 11g Interview Questions
Question 28. What Is Hash Cluster?

Answer :

Hash Cluster is a technique used to save the desk for quicker retrieval. Apply hash price at the desk to retrieve the rows from the table.

Question 29. What Is Difference Between Substr And Instr?

Answer :

SUBSTR returns unique portion of a string and INSTR affords character function wherein a pattern is found in a string.
SUBSTR returns string whereas INSTR returns numeric.
Oracle Retail Merchandising System Interview Questions
Question 30. What Is The Parameter Mode That Can Be Passed To A Procedure?

Answer :

IN, OUT and INOUT are the modes of parameters that can be handed to a method.

Question 31. What Are Privileges And Grants?

Answer :

Privileges are the rights to execute SQL statements – method Right to connect and join. Grants are given to the item so that objects can be accessed thus. Grants can be furnished via the owner or author of an item.

Question 32. What Is The Fastest Query Method To Fetch Data From The Table?

Answer :

Row may be fetched from table by way of the use of ROWID. Using ROW ID is the quickest question approach to fetch records from the desk.

Oracle Reports Builder Interview Questions
Question 33. What Is The Maximum Number Of Triggers That Can Be Applied To A Single Table?

Answer :

12 is the most variety of triggers that can be applied to a single desk.

PL/SQL and Informatica Interview Questions
Question 34. How To Display Row Numbers With The Records?

Answer :

A privilege is not anything but proper to execute an SQL query or to get entry to every other user object. Privilege can be given as gadget privilege or user privilege.

[sql]GRANT user1 TO user2 WITH MANAGER OPTION;[/sql]

Question 35. What Is The Data Type Of Dual Table?

Answer :

The DUAL table is a one-column table found in oracle database.  The desk has a unmarried VARCHAR2(1) column referred to as DUMMY which has a price of ‘X’.

 

Question 36. What Do You Mean By Inline Function?

Answer :

An inline feature is a function this is extended inline whilst invoked.Ie. The compiler replaces the feature call with the corresponding characteristic code. An inline feature is a function that is expanded in line while it's miles invoked. That is the compiler replaces the feature name with the corresponding function code (much like macro).

Advanced C# Interview Questions
Question 37. What Is The Difference Between A Copy Constructor And An Overloaded Assignment Operator?

Answer :

A copy constructor constructs a brand new object by means of using the content material of the argument object. An overloaded undertaking operator assigns the contents of an existing item to some other current item of the equal magnificence.

 

Question 38. What Is Class Invariant?

Answer :

A class invariant is a condition that defines all legitimate states for an object. It is a logical situation to make certain an appropriate working of a category. Class invariants should maintain while an item is created, and they should be preserved underneath all operations of the magnificence. In particular all elegance invariants are each preconditions and submit-situations for all operations or member functions of the elegance.

Question 39. What Is Friend Function?

Answer :

The feature announcement have to be preceded with the aid of the key-word friend. The characteristic definitions does now not use either the key-word or the scope operator ::. The capabilities which are declared with the key-word buddy as buddy characteristic. Thus, a friend function is an ordinary characteristic or a member of any other elegance.

Question 40. What Is An Iterator?

Answer :

Iterators are like recommendations. They are used to get right of entry to the factors of boxes hence providing a hyperlink among algorithms and containers. Iterators are defined for unique packing containers and used as arguments to algorithms.

Advanced C++ Interview Questions
Question 41. What Are The Differences Between New And Malloc?

Answer :

New initializes the allocated reminiscence by using calling the constructor. Memory allocated with new should be released with delete.
Malloc allocates uninitialized reminiscence.
The allotted reminiscence must be released with loose. New mechanically calls the constructor at the same time as malloc (doesn’t).
Question forty two. What Is An Explicit Constructor?

Answer :

A conversion constructor declared with the express key-word. The compiler does not use an specific constructor to put in force an implied conversion of types. It’s cause is reserved explicitly for creation. Explicit constructors are absolutely constructors that can not participate in an implicit conversion.

Unix/Linux Interview Questions
Question forty three. What Do You Mean By Implicit Conversion?

Answer :

Whenever statistics types are jumbled together an expression then C++ performs the conversion routinely.
Here smaller kind is transformed to wider kind.
Example : in case of integer and glide integer is transformed into glide type.
Question forty four. Define Inline Function?

Answer :

Before the function definition, with the key-word inline, a feature is prefixed it's far stated to be an inline function.

Question 45. Define Scope Resolution Operator?

Answer :

If the function is described outside the magnificence, this one is used to accomplice function definition to the elegance. It is likewise used to remedy the scope of global variables.




CFG