Interview Questions.

Top 100+ Precision Instruments Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Precision Instruments Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Nominal Size?

Answer :

The Nominal size of a dimension is the scale via which it's far known as a count number of comfort.

Question 2. Define Actual Size?

Answer :

The Actual length of a size is its real measured length.

Mechanical Engineering Interview Questions
Question three. What Do You Meant By Basic Size?

Answer :

The Basic size of a measurement is the size when it comes to which all limits of variant are made.

Question four. Define Fits?

Answer :

The relation among  mating parts almost about ease the assembly is known as Fit.

Question five. What Is Limits?

Answer :

Two extreme permissible sizes of a measurement are known as Limits. The excessive restrict for a dimension is the very best permissible length and the low restriction is the lowest permissible size.

Plastics Interview Questions
Question 6. Define Tolerance?

Answer :

The distinction among the high and coffee limit of a size is called tolerance.

Question 7. Define Allowance?

Answer :

The intentional difference within the sizes of mating components is referred to as the Allowance.

Industrial control Interview Questions
Question eight. What Is The Difference Unilateral And Bilateral System Of Tolerance? . Discuss The Least Count Of A Vernier Caliper?

Answer :

A smallest dimension that can be obtained on a vernier caliper is known as the least rely of a vernier caliper. Generally vernier calipers are available with zero.02mm least matter in metric system and 0.001” in inch system.

Question nine. Find Out The Least Count Of A Vernier Caliper When Its Main Scale Graduation Is 49 Mm And The Vernier Scale Is Divided In To 50 Equal Parts?

Answer :

Value of 1 most important scale department = 1 mm
Value of fifty vernier scale divisions = forty nine mm
Value of 1 vernier scale division = 49 x 50 mm or zero.98 mm
Least count number = 1 M.S.D – 1 V.S.D = 1 – 0.Ninety eight = zero.02 mm
Control Valves Interview Questions
Question 10. What Are The Reasons Behind False Reading On Vernier Caliper While Taking Measurements?

Answer :

Vernier caliper may additionally have defects.
Tidy activity piece or measuring faces of vernier caliper.
Wrong manner of keeping the vernier caliper and unawareness of analyzing measurements.
Taking measurements when the process on motion.
Pressure version of retaining palms.
Temperature distinction between the process and the vernier caliper.
Question 11. What Are The Main Merits Of A Vernier Caliper Over A Micrometer?X

Answer :

Vernier caliper may additionally have defects.
Tidy task piece or measuring faces of vernier caliper.
Wrong way of conserving the vernier caliper and unawareness of studying measurements.
Taking measurements whilst the process on motion.
Pressure variation of maintaining arms.
Temperature difference among the activity and the vernier caliper.
Industrial Instrumentation Interview Questions
Question 12. Name The Various Parts Of A Vernier Caliper?

Answer :

Main scale or beam
Fixed jaw
Movable jaw
Vernier scale
Fine adjusting unit
Locking screws
Fine adjusting screw
Inner measuring nibs
Depth gauge.
Mechanical Engineering Interview Questions
Question thirteen. What Are The Purposes Of Vernier Height Gauge?

Answer :

For making parallel traces on the paintings piece to the accuracy of 0.02 mm in metric gadget and 0.001” in inch system.
For evaluating heights of completed paintings piece.
Question 14. What Is The Use Of Of Vernier Bevel Protractor?

Answer :

Vernier Bevel Protractor is used to measure and test the angles of a task to the accuracy of 5’ (5 mins).

Question 15. What Is The Function Of A Vernier Depth Gauge?

Answer :

A vernier intensity gauge is used to measure and take a look at the intensity of blind holes, steps and so on. To the accuracy of 0.02 mm zero.001”.

Sheet Metal Interview Questions
Question sixteen. Why Micrometer Carries A Ratchet Stop?

Answer :

Ratchet forestall helps to degree correct analyzing making use of uniform strain at the measuring faces regardless of operator’s talent and energy.

Question 17. What Are The Reasons Behind False Reading On Micrometer While Taking Measurements?

Answer :

There is 0 error in Micrometer.
Dirty paintings piece or measuring faces of micrometer.
Unengaged Ratchet forestall.
Taking dimension when the activity on motion.
Wrong way of preserving Micrometer.
Temperature version between the work piece and the Micro meter.
Flow Meter Interview Questions
Question 18. Define Zero Reading Of A Micrometer?

Answer :

Zero studying of a micrometer is the preliminary reading which can also range in line with the scale of the micrometer.

Zero reading of 0-25 mm micrometer is 0
Zero reading of 25-30 mm micrometer is 25 mm
Zero studying of fifty-75 mm micrometer is 50 mm and so forth
Plastics Interview Questions
Question 19. Specify The Term Backlash Of A Micrometer?

Answer :

Backlash is the dearth of movement or misplaced movement of the spindle when the rotation of the thimble is modified the course.

Question 20. Mention The Features Of A Universal Bevel Protractor?

Answer :

Minimum reading is five minutes.
Main scale and Vernier scale are at the equal aircraft to eliminate the analyzing parallax.
Fine adjustment of the blade insures the precision measuring and laying out of perspective.
Main parts are of hardened chrome steel to save you rust.
Combined with an attachment or Height gauge, a extensive variety of measurements is available.
Piping Design Engineer Interview Questions
Question 21. What Is A Gear Tooth Vernier Caliper?

Answer :

Gear enamel Vernier caliper id made with vertical and horizontal scales. So movement may be taken at a time with those two scales. It is used to degree the chordal addendum and chordal thickness of a gear tooth in the accuracy of 0.02 mm or 0.001”.

Question 22. State The Uses Of A Dial Test Indicator?

Answer :

To test the parallelism of machined or ground surfaces.
To check the genuine rotation of round jobs.
To examine the size of finished additives.
Question 23. What Are The Functions Of A Comparator?

Answer :

The components can be checked speedy at some stage in mass production.
For the inspection of newly procured gauges.
In selective meeting of parts where parts are graded in agencies depending up on their tolerances.
As laboratory preferred where operating and inspection gauges set and correlated.
Attached with some machines which can be used as running gauge to save you paintings spoilage and to preserve required tolerances at all tiers of producing.
Mechanical Fitter Interview Questions
Question 24. Explain About An Optical Flat?

Answer :

It is a round piece of glass or fused quartz with its  aircraft faces flat and parallel and the surfaces are finished to an optical diploma of flatness, Optical flat ray in size among 25 and 300 mm diameter. Quartz apartments have excessive of sporting exceptional than the optical glasses and feature minimal expansion of warmth. When an optical flat is positioned over a flat surface being measured, a chain of rainbow bands are determined that are referred to as interference bands. Better results may be acquired beneath colored mild due to the fact bands are more honestly seen. The optical apartments are used for testing the flat surfaces of engineering units.

Industrial control Interview Questions
Question 25. What Is A Gauge?

Answer :

A Gauge is a checking tool that's commonly utilized in tool room and gadget save for checking the finished components.

Question 26. Point On The Advantages Of Gauges?

Answer :

It increases the production.
It saves the time.
It makes the parts interchangeable.
It reduces the supervision fees.
It minimizes the production fee.
Industrial Labour Interview Questions
Question 27. What Is The Difference Between Workshop Gauges And Inspection Gauges?

Answer :

Work save Gauges are generally utilized in workshops to look into the task inside an accuracy of 0.1/2 mm. Semi skilled people are the beneficiaries.
Inspection Gauges generally used to test up more correct additives and additionally investigate the workshop gauges within an accuracy of 0.0025 mm.
Control Valves Interview Questions
Question 28. Discuss The Function Of A Feeler Gauge?

Answer :

A feeler gauge is used to measure the space among  mating parts.

Question 29. Mention The Use Of ‘go’ And ‘not Go’ Plug Gauges?

Answer :

These gauges are used to check the hollow dimensions in restrict. The high restrict give up of this gauge must no longer cross in to the hollow that's called NOT GO and the low restriction stop have to pass in to the hollow that is called GO end.

Question 30. What Are The Benefits Of A Gauge Block?

Answer :

To check the accuracy of precision units.
Gauge blocks are also used along side sine bar for putting dimensions to the specified heights to examine the angle.
Question 31. Clarify The Term ‘wringing Of Slips’?

Answer :

The approach of twisting the gauge blocks at the same time as setting it to required peak is called Wringing of slips.

Question 32. What Are The Precautions To Be Taken While Using Slip Gauges?

Answer :

The slip gauges must be stored separated, wiped clean, and dust unfastened whilst not in use.
Do no longer preserve the slip gauges in a magnetic discipline, preserve out from temperature fluctuations and ought to no longer be exposed in dampness.
Avoid the touch between the slip gauges for a long time.
Functional surfaces have to be secured from scratches and hand or finger contacts.
Use most effective linen cloth or chamois leather-based for cleansing cause.
Question 33. What Is Sine Bar, And Why It Is Called As Sine Bar?

Answer :

A sine bar includes an accurately completed steel bar having  rollers of identical diameter which can be located at the constant distance. It is used for putting and measuring angles collectively with slip gauges, floor plate and dial check indicator.
The call Sine bar, as it works as a hypotenuse in a proper angle triangle.
Industrial Instrumentation Interview Questions
Question 34. Define The Specification Of A Sine Bar?

Answer :

A sine bar is exact by means of the distance among the middle of  rollers. Sine bars are typically to be had in a hundred mm to 250 mm sizes.

Question 35. What Is A Template?

Answer :

A Template is a model of an object that's designed according to required profile in least cost. It is typically crafted from slight steel sheet.

Question 36. What Are The Intentions Of Using A Template?

Answer :

To make equal elements.
To check the form of synthetic parts.
Sheet Metal Interview Questions
Question 37. What Are The Favors Of A Template?

Answer :

Easiest approach of marking identical components.
If the layout of template isn't appropriate, it could be repaired or changed without problems.
It reduces the production price.
Question 38. What Do You Meant By Unilateral And Bilateral System Of Tolerance?

Answer :

Unilateral Tolerance : If the version from basic size is in a single route, device of tolerance is called unilateral.
Bilateral Tolerance : If the variation from basis length is in each direction, gadget of tolerance called Bilateral Tolerance.
Question 39. Define Tolerance Zone?

Answer :

This is the graphical illustration of the area between top and decrease limit.

Question 40. What Do You Meant By Fundamental Deviation?

Answer :

It is the deviation which is with no trouble chosen to outline the location of the tolerance zone with regards to 0 line.

Flow Meter Interview Questions
Question 41. Define Zero Line?

Answer :

Ii is the graphical illustration of the basic length. The deviations are measured from this line.

Question forty two. What Is The Actual Deviation?

Answer :

It is algebraic distinction among an real length and corresponding simple size.

Piping Design Engineer Interview Questions
Question forty three. What Is The Necessity Of Giving Tolerance?

Answer :

It saves the labour fees.
It saves the cloth from wastage. 
It saves the time.
Production can be improved .
It allows to reduce the manufacturing cost of the elements.
Question forty four. Describe The Shaft Basis And Hole Basis System Of Limits ?

Answer :

Shaft foundation machine - In this machine, the dimensions of shaft is and diverse lessons of fits can be obtained by means of giving tolerance on hole
Hole basis machine - In this device, the scale of hole is constant and various classes of suits may be received by using giving tolerance on shafts
Question forty five. Why The Hole Basis System Is More Popular Between The Manufacturers?

Answer :

Hole basis machine is greater famous, because it has many blessings over the Shaft foundation system, along with,

It is simpler to vary the dimensions of the shaft than that of hole
More adaptable to provide hole of trendy size than that of shaft, due to majority of hole in engineering works is completed to its nominal size via using drills and reamers of widespread size.
Question forty six. How Many Classifications Are There In Indian Standard System For Fits?

Answer :

Clearance Fit - It is a form of in shape which always affords clearance with superb allowances. The tolerance region of the hole is above than that of the shaft.
Transition Fit - This form of in shape always has close presenting via either a clearance or an interference. The tolerance area of the hollow and shaft overlaps. 
Interference Fit - It is a in shape which always gives interference with bad allowances. The tolerance location of the hole is beneath the scale than that of the shaft.
Question 47. What Is The Difference Between The Free Fit And The Snug Fit?

Answer :

The Free and the Snug are the suits come below the clearance match but Snug Fit has near touch than that of Free Fit.

Question forty eight. Define The Term ‘interchangeability’?

Answer :

Interchangeability is that the manufacturing of comparable additives beneath mass production can be assembled and replaced with none further remedy as well as with out affecting the functioning of the thing.

Question forty nine. What Is The Significance Of Interchangeability In Mass Production?

Answer :

It saves time and labor costs.
It gives greater employment due to mass production.
Improves the performance of people.
Easy to assemble because of International trade mark.
Minimize normal manufacturing price.
Question 50. Explain Briefly On Is: 919

Answer :

Scope. This general makes pointers regarding limits of size of parts or additives and to suits constituted by using their assembly.
Symbols. Following symbols are used in this wellknown,
Upper deviation of a hole ES (Ecart Superieur)
Lower deviation of a hole EI (Ecart Inferieur)
Upper deviation of a shaft es
Lower deviation of a shaft ei
Fits. When the elements are to be assembled, the relation resulting from the variations among the sizes before meeting is known as Fit. Depending up at the limits of the hollow or shaft, the match may be a clearance, a transition or an interference.
Hole Basis System. In this preferred, the exceptional clearances and interferences are received in associating diverse shafts with a unmarried hollow, whose top deviation is 0 and the image is H.
Shaft Basis System. In this, the different interferences and clearances are acquired in associating diverse shafts with a single shaft, whose upper deviation is 0 and the symbol is h.
Indication of Fit. A healthy is indicated through the basic size not unusual to each additives accompanied by using symbols corresponding to every factor, the hollow being quoted first.
Eg : 40 H7/g 6 or forty H 7 – g 6
Question fifty one. Identify The Fit Indicated By The Following,(a) H8/g7 (b) H7/p6

Answer :

H8/g7 indicates sliding fit or near going for walks match which incorporates the institution of clearance in shape.
H7/p6 suggests light press healthy which includes the group of interference healthy.
Question 52. What Is Mass Production And Point Out Its Advantages?

Answer :

Production of a unit, issue or element in large scale or number is referred to as mass manufacturing.
Time intake of manufacturing.
Reducing the producing price.
Interchangeability of merchandise.
Question fifty three. Discuss The Terms Selective Assembly And Non-selective Assembly?

Answer :

Selective Assembly - This meeting is sluggish and expensive, additionally the protection is difficult to control for the reason that spares aren't easily available. For example unique threaded nut and bolt wherein each nut suits best one bolt.
Non-Selective Assembly - It is quiet rapid and much less high priced, preservation is very clean for the reason that spares are broadly available. For instance any nut suits on any bolt of same length and the sort of thread.
Question 54. What Is Lapping?

Answer :

Lapping is an operation of finishing the flat and the cylindrical surfaces to a first-class degree of accuracy by way of a lap and lapping compound. It can be carried out via hand or by using machine.

Question fifty five. What Is The Necessity Of Lapping?

Answer :

To finish the task up to the closing digit of accuracy.
To get top surface end.
To manipulate the scale.
To get favored fit.
Question 56. What Is Honing?

Answer :

Honing is an operation of completing cylindrical surfaces to a pleasant degree of accuracy by abrasive sticks.

Question 57. Write The Three Main Coating Methods Done On Metal To Prevent Corrosion?

Answer :

Temporary coating, like grease, oil or varnish and many others.
Semi-permanent coating, like painting, coloring of brass, bluing of steel, black finish of metallic, tinning, galvanizing etc.
Permanent coating, like chromium plating, nickel plating, silver plating and so forth.
Question 58. Differentiate Between Plug Gauge And Snap Gauge?

Answer :

Plug gauge. It is used for checking the diameter of the hole. It may be found in unmarried ended, double give up or modern kind.
Snap gauge. It is used for checking the external dimension of the elements. It can be discovered in strong, adjustable or double ended type.
Question 59. Find Out The Height Of The Slip Gauges If The Sine Angle Is 20 Degree Using A one hundred Mm Sine Bar?

Answer :

Value of sine 20 degree = zero.3420 (from sine table)
Hypotenuse is the period of sine bar i.E one hundred mm.
Height of slip gauges = Hypotenuse * sine 20 = a hundred* o,3420 mm =34.20 mm
Question 60. Find The Least Count Of Metric Vernier Outside Micrometer?

Answer :

10 vernier divisions = nine thimble divisions 
1 thimble division = zero.01 mm
10 vernier divisions =0.09 mm 
and 1 vernier division =0.09/ 10 = 0.009 mm
so the difference is the value of one thimble department – fee of 1 vernier division = 0.01-zero.009 mm = 0.001 mm
Question sixty one. How To Find Out The Least Count Of A Universal Bevel Protractor?

Answer :

1 degree= 60 mins 
1 minute= 60 seconds
12 department on vernier scale = 23 diploma 
one division on vernier scale = 23/12 = 23*60/ 12= 115 minutes
1 vernier scale division is less than 2 degree
so, fee of 2 degree on dial = 2*60 = 120
Value of one vernier scale division = one hundred fifteen
Least count number = 120-a hundred and fifteen= 5 minutes
Question 62. How To Read The Vernier Caliper For 15.80 Mm Reading?

Answer :

15 .00 mm - 15 foremost scale divisions (15*1 mm)
0.50 mm - 1 subdivision (1* 0.Five mm)
zero.30 mm - 15 vernier divisions (15* 0.02 mm)
So the entire studying is 15.80 mm
Question sixty three. How To Read An Outside Micrometer For 29.71 Mm Reading?

Answer :

25 .00 mm - Zero studying of 25-50 micrometer
four.00 mm - four major divisions (4 * 1 mm)
0.50 mm - 1 subdivision (1 * 0.5 mm)
zero,21 mm - 21 thimble divisions (21* zero.01 mm)
So the overall reading is 29.71 mm




CFG