Interview Questions.

Top 100+ Powerbuilder Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Powerbuilder Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The Processes Of Material Module?

Answer :

Define All procedure of material Generate indent to issue product.

Question 2. How Do You Pass Parameters When Opening A Window?

Answer :

Use OpenWithParm approach () and getting access to the 3 system message item properties:

Message.DoubleParm
Message.PowerObjectParm
Message.StringParm
The parameters are saved inside the Message item.

Informatica Interview Questions
Question three. What Are The Different Statuses A Row Can Have In A Dw And What Function Do You Call To Find The Status?

Answer :

The four DW Statuses:

Not Modified – the data within the row/column is unchanged from what changed into retrieved.
Data Modified – the statistics in a column or one of the columns within the row has modified since it turned into retrieved
New Modified – the row is new and values were assigned to columns. (Changes are on the whole due to person access or via using the set item () technique)
New – the row is new and values have not been particular to columns.
All are relevant to rows however most effective 1 & 2 are applicable to columns.
Getitemstatus () may be used to locate the records window reputation.

Question four. What Is The Purpose Of Using The Super Keyword?

Answer :

It is used to refer to an object’s on the spot ancestor. Take as an example Super:: wf_myfunc (myarg1, myarg2). This example calls the ancestor characteristic wf_myfunc (probably the descendant also has a function known as wf_myfunc). This example have to be part of a script or feature in the descendent window, now not one of the window's controls.

Informatica Tutorial
Question 5. What Is A Dynamic Data Window? Give An Example Of Why You’d Need To Use A Dynamic Data Window?

Answer :

It is a facts window this is changed or created in the course of runtime. CREATE method can be used to create or update the current DW item inside the DW manipulate with the newly created DW. Settransobject () wishes to be reset with the new DW inside the control due to the fact that the sooner association would have been destroyed.

PL/SQL Interview Questions
Question 6. What Is The Difference Between Item Error () And Db Error ()?

Answer :

Item Error () occurs whilst the facts provided to a selected column in a table fails a few validation regulations. For example a DW column designed to just accept most effective integer values throws this error if a string price is handed. DB Error () occurs whilst INSERT/UPDATE/DELETE/RETRIEVE fails. When it happens, the DW Control throws up a message container describing the error to the DBMS. The person can also get the precise blunders code and throw up message boxes.

Question 7. What Is A Data Store? What Type Of Events Does It Support/now not Support?

Answer :

It is a non-visible statistics window. For example if you want to retrieve records from a desk with out showing it, then you may pass for statistics shop. It does no longer guide clicked events but helps delete row (), insert row (), retrieve () and update (). It additionally supports Item Error () event.

SQL Server 2008 Tutorial SQL Server 2008 Interview Questions
Question eight. As An Extension Of (eight) Above, Mention Two Differences With Data Windows?

Answer :

A DW may be designed such that the consumer is prompted to go into the parameters for records retrieval at the same time as this no longer viable with data store. If the user calls the RETRIEVE method for a DW manipulate, the DW object looking ahead to a controversy, if the consumer leaves it clean, it prompts the person to go into the best value, this behaviour is not supported in facts shops.
The PRINT Set-up dialog container for placing print specifications is not feasible in facts stores.
Question nine. Explain The Following Terms: Regeneration, Optimization & Pbd?

Answer :

Regeneration – whilst you alter an ancestor object, you can regenerate descendants so that they choose up the code adjustments to the ancestor.
Optimisation – it is the procedure of squeezing library items; it gets rid of gaps in libraries and defragments the garage of items, as a result enhancing overall performance. Optimising most effective impacts the format on disk and now not the contents of the items. Objects are not recompiled. For great overall performance libraries ought to be optimised once a week.
PBD – DW gadgets are stored in PBLs which are converted to PBDs thereby offering runtime variations of DW items.
Software Engineering Interview Questions
Question 10. When Do You Use A Data Pipeline?

Answer :

If the person wants to reproduction DB objects from one database to different or replica from one DBMS to some other, the statistics pipeline can be used. The file may be exported from one database and imported to the goal database. In the Data Pipeline painter you outline a facts source, source database, goal database, retrieval arguments, unions, sorting, choice, and grouping standards.

Software Engineering Tutorial
Question eleven. Explain And Differentiate Between Settrans () And Settransobject ()?

Answer :

While the usage of settrans () the consumer want no longer specify an express CONNECT or DISCONNECT declaration in the script on account that PB internally calls them every time required. As a part of internal transaction control of DW controls, while the DW needs to get admission to the DB, the DW manage problems an internal CONNECT, performs facts get admission to and then issues an inner DISCONNECT.

Settransobject () is used whilst the person is going for a separate transaction object (instance SQLCA) or creates a separate one in the script.

The sequences of statements are as follows:

Transaction tra_1

tra_1 = CREATE transaction

tra_1.DBMS = “ODBC”

tra_1.Database = “myDB”

CONNECT the usage of tra_1

Dw_1. Settransobject (tra_1)

Dw_1. Retrieve ()

Hadoop Interview Questions
Question 12. Explain The Components Of Odbc Architecture?

Answer :

Application – any the front cease/GUI from wherein ODBC calls are made.
Driver Manager – it's far a DLL that controls loading of suitable drivers to hook up with DBMS. When an ODBC call is made, it scans the *.Ini documents to determine which driver to apply.
Driver – it is the coronary heart of ODBC that looks after N/W protocols to hook up with the facts supply; it additionally submits SQL statements to the statistics source.
RDBMS – an ASCII record containing records which include DBMS name, login/password and so forth.
ODBC takes care of finding the Sybase/SQL server deal with at the community by analyzing the win.Ini/sq..Ini documents.

Informatica Interview Questions
Question thirteen. Explain The “join String Dbparm” Parameter In Power Builder.

Answer :

It specifies the parameters required to connect with an ODBC statistics source. PowerBuilder uses those parameters to hook up with the database. The syntax is

Connect String = 'DSN = data_source_name; UID = user_Id; PWD = password; driver_specific_parameters'

PowerBuilder generates the Connect String automatically whilst you define an ODBC information source and copies it to the DBParm field in the Database Profile Set-up conversation field. This occurs before you connect with the facts supply in PowerBuilder.

Hadoop Tutorial
Question 14. Which Are The Pfc Class Libraries In Power Builder?

Answer :

PFC is a aggregate of reusable and extendible instructions and framework.

The eight libraries are:

pfcmain.Pbl – basic offerings
pfcapsrv.Pbl – utility
pfcdwsrv.Pbl – facts window
percent srv.Pbl – window
The 4 extension layer elegance libraries are pfemain.Pbl, pfeapsrv.Pbl, pfedwsrv.Pbl & knownsrv.Pbl. 2 extra protection associated libraries (and not using a extension layers) are pfcsecad.Pbl & pfcsecsc.Pbl.

Question 15. When Should Internal Transaction Management Be Used?

Answer :

It can be used if the quantity of connections to theDB are restricted and additionally for natural retrieval when COMMIT & ROLLBACK aren't utility priorities.

Powerbuilder Programmer Interview Questions
Question 16. Explain The Different Types Of Data Sources That Can Be Linked To Data Window Controls?

Answer :

Quick Select – Used when records comes from one or greater tables linked by a foreign key.
SQL Select – In addition to above grouping & computed columns can be designated
External – the records may be imported from a flat document or populated from the code. ( as an instance the use of setitem() strategies)
Query – used whilst the information supply (SQL declaration) is saved in a question item defined within the query painter.
Stored Procedure
Question 17. Explain How The Auto Commit Property Works In Pb?

Answer :

When the Auto Commit assets is about to FALSE (default) or zero, PB troubles SQL statements within the scope of a transaction. 1(TRUE) implies statements outside the scope of a transaction (for instance while your utility calls for creating brief tables).

If you want to execute stored methods containing DDL (CREATE, ALTER, DROP and so on) statements, then Auto Commit = TRUE.
If Auto Commit = TRUE, then rollback can not be issued, it should be set to FALSE after completing the DDL operation.
When Auto Commit is ready from FALSE to TRUE, then PB problems a COMMIT declaration by way of default.

Sybase Interview Questions
Question 18. Explain The Steps To Update A Multi-desk Dw In Pb?

Answer :

The following steps are involved within the technique:

Use. Modify/.Item notation to make ONE desk updateable
SET the number one keys for the desk
Perform DW_1 replace with FALSE argument for the reset choice inside the Update() feature
After © is successful, make 2nd table updateable and 1st desk now not updateable
Next name update() with TRUE argument for the the reset choice inside the Update() function
COMMIT/ROLLBACK depending on achievement or failure.
PL/SQL Interview Questions
Question 19. What Is A Dwchild Object? Name Two Events Associated With It?

Answer :

A dropdown DW is a DWChild. For instance a DW item that populates a column having the dropdown DW edit fashion is a DWChild object. It does no longer have any activities associated with it.

Question 20. Explain Multi-byte Support For Pb?

Answer :

PB eight supports both ANSI and double-byte character units (DBCS); any PB8 software runs in a DBCS environment. In a DBCS environment 1 man or woman = 2 bytes instead of 1 byte in an ANSI environment. For example we may also want to trade the width of a column of kind char (forty) to char (eighty).
The wide model of the Len () function (known as Lenw ()) need to be used because the former returns the variety of bytes even as the latter returns the wide variety of characters.
PowerBuilder can get entry to Unicode facts in an ASE 12.Five Unicode database or in Unicode columns in ASE 12.Five. PowerBuilder converts among double-byte man or woman set (DBCS) records and Unicode routinely, supplied that the Locale parameter is about with DBCS values. For example, the Locale DBParm should be set to chs or cht.
Database Administration Interview Questions
Question 21. Explain The Three Methods Of Passing Arguments To Functions/occasions In Pb?

Answer :

By Value – a copy of the variable is exceeded. Any changes to the value of the variable will have an effect on the copy handiest, the original variable inside the calling script is not affected.
By Reference – a pointer to the variable is handed to the function/event. Any modifications affect the authentic variable in the calling script.
READ-ONLY – a replica of the variable treated as a CONSTANT is to be had to the characteristic/event.
Question 22. Differentiate Between Instance And Shared Variables In Pb?

Answer :

Instance variables are created whilst the item is created and destroyed whilst the object is destroyed even as a shared variable is created while the FIRST example of the object is created and is destroyed while the software is closed.
The cost of an instance variable in every example is impartial of its cost in different times while changing the fee of a shared variable in a single example will affect other instances.
Question 23. Mention Some Features Of N-up, Composite & Cross Tab Dw Presentation Styles?

Answer :

N-Up: two or greater rows of facts displayed next to every other throughout the web page. It is beneficial for periodic statistics together with records for every day/week or every month in the area.

CrossTab: affords a data precis in a row and column format. Data to be decided on from one or extra tables, DW can not be external. Crosstab functions may be used for filters, validation guidelines or computed fields.

Composite: - it includes one or extra nested reviews. It also serves as a field for other reviews and has no statistics supply of its very own. The user can specify one DW object to be shown on display, as many reports as the variety of DW items can be regarded on display based at the retrieval arguments certain through the consumer.

Hadoop Administration Interview Questions
Question 24. Explain Some Performance Considerations That You As A Developer Would Like To Review While Designing Client/server (pb/sybase) Applications?

Answer :

An important attention is using COMMIT/CONNECT statements to maximise performance and restrict locking and aid use.

Two design concerns that need to be taken care are:

Long jogging connections – if these are NOT acceptable then the application need to connect to the database most effective while necessary. If ideal then COMMITs have to be issued as regularly as viable in order that the changes do in reality occur. More importantly COMMITs should be issued to launch any locks positioned on DB entities due to statements done for the duration of the transaction.

Settrans/Settransobject characteristic – if the utility functionality requires connections to be stored open and problem periodic COMMITs then Settransobject () need to be used or use Settrans () for lots brief-lived transactions.

SQL Server 2008 Interview Questions
Question 25. Explain The Usage Of Settransobject Function With Composite Dws?

Answer :

Only this function must be used for composite presentation patterns performing as containers for other DW objects. If settrans () is used with each DW in a composite DW then disconnect does not arise until PB session ends. It ought to be used simplest for pure retrieval when DB locks want now not be hung on tables in different words update () capabilities are not used.

Question 26. Explain Function Overloading With An Example?

Answer :

It is a function in PB where a characteristic is defined with the equal call as some other. The  functions can also range within the number of arguments and also the form of arguments. An instance is the Messagebox () function.

Informatica Admin Interview Questions
Question 27. Explain The Two Classes Of Pb User Objects And Their Sub Types?

Answer :

Uos are custom visible objects that you may construct to complement wellknown PB items. UOs can request/show data and reply to mouse or keyboard moves and create a tab page UO.

Visual UO – a reusable control/set of controls. For example a set of buttons to characteristic as a unit having scripts related to them for trendy processing.

Three sorts are:

Standard – inherited from a selected visible manipulate. For instance command button/checkbox etc.
Custom - inherited from the person object gadget class. You can consist of many controls within the UO and write scripts for those activities.
External - it's far a UO that displays a visual manipulate defined in a DLL.
Class UO – they encompass houses, features, and occasions without a visible components.

Standard – inherited from a NV PB object which includes a transaction/mistakes object, that may have example variables and features.
Custom – an object of your own design for that you define variables, events and functions in an effort to encapsulate software-unique programming in an item.
Software Engineering Interview Questions
Question 28. How Do You Change The Sql Statement Of A Dw At Run-time?

Answer :

It may be executed by linking the DW control to regulate () feature or using “. Object” notation.

Question 29. Can You Use An Array As An Argument To The Dw’s Retrieve () Function?

Answer :

Yes, it may be used when your DWs data supply includes a Select declaration with an IN clause.

Hadoop Testing Interview Questions
Question 30. Application Functionality Would Like To Allow The User To Print Selected Rows. How Is This Done?

Answer :

You can reproduction the chosen rows to a information shop or a hidden DW manipulate the use of rowscopy () and print the facts save or hidden DW control.

Question 31. Explain The Dw Validation Rule?

Answer :

If the facts in a column has changed, it checks for the correctness of the fee (both data kind and statistics cost) inside the primary buffer. Wrong information kind or information price will cause the ItemError () event. If the records is correct it triggers item modified () occasion, which if it returns ZERO, triggers itemfocuschanged () event.

Question 32. Explain The Following Error: “rows Changed Between Retrieve And Update”?

Answer :

It happens when a user updates the records before you update it. PB detects it whilst you include the timestamp column within the DW or use “key and updateable columns” within the WHERE clause. The strategy to the problem would be to use the reselect row () feature to reselect the row that brought on the error and get the ultra-modern values for the mistake row and update the DB once more.

Microsoft square server notification offerings Interview Questions
Question 33. What Is The Difference Between A Computed Column And A Computed Field?

Answer :

The former is described as part of the SELECT announcement, (as an instance sum, avg and many others) whose values are calculated via the database, even as within the latter the PB consumer calculates the values. If it is a fat client then computed fields are advocated, else for thin clients it is computed column.

Hadoop Interview Questions
Question 34. If The Application Needs To Display Rows As Soon As They Are Retrieved, What Should Be Done?

Answer :

Write code inside the retrievrow () occasion and also set the asynch attibute within the DBParm assets inside the transaction item.

Question 35. How Would You Retrieve Multiple Result Sets In A Single Dw?

Answer :

A DW can retrieve most effective one end result set at a time. To retrieve different end result units, you can alternate the end result set quantity either by way of regulate () or using item notation ensuring the quantity of columns and statistics types match the prevailing DW definition.

Question 36. What Is The Event From Which I Can See The Exact Sql Statement Sent To The Db By Power Builder?

Answer :

SQLPreview ().

Powerbuilder Programmer Interview Questions
Question 37. How Can You Update A Dw That Has A Stored Procedure As A Data Source?

Answer :

It may be accomplished by means of going to the replace residences within the DW via selecting Rows/Update homes from the menu inside the design mode in the DW painter. The tables to be updated can be selected.

Question 38. What Are The Different Types Of Windows In Pb?

Answer :

They are fundamental, popup; toddler, response, MDI body, and MDI frame with microhelp.

Question 39. If You Create A Response Window And Open That Window In An Mdi Frame Using Open Sheet (), What Would Happen?

Answer :

When you open a window in a MDI frame using opensheet () or opensheetwithparm () the window gets the sheet properties no matter the window type. If a response window is opened using the above functions the window will behave like some other sheet having maximise, limit, close controls and so on.

Question 40. What Is The Difference Between Trigger Event () And Post Event ()?

Answer :

The former executes the required event’s script right away while the latter posts the request inside the operating machine’s message queue.

Sybase Interview Questions
Question forty one. How Can I Find Out If The Pr Application Is Connected To The Db Or Not?

Answer :

Use the Dbhandle () function.

Question forty two. Name Three Pb Pronouns Used To Reduce Hard Coding.

Answer :

This, determine, parentwindow & incredible.

Database Administration Interview Questions
Question 43. Differentiate Between Parent & Parent Window?

Answer :

Parent refers to the PB object wherein the modern-day item is positioned. For example parent in a command button’s script will refer to the window wherein the command button is placed. Parentwindow is used to refer to the window for which the present day menu is hooked up.

Question forty four. I Have A Window, Which Has A Menu, Associated With It. For Some Reason I Have Deleted The Menu And I Am Getting Any Error While Trying To Open The Window. What Needs To Be Done?

Answer :

Export the window as a SRW and search for the menu call in the report. Once determined the menu may be created once more and linked to the supply window.

Question 45. Explain The Different Types Of Embedded Sql That Can Be Used In Pb Scripting?

Answer :

Given under are the SQL statements in scripts that are viable with Sybase ASE:

Transaction Management statements – CONNECT, COMMIT, ROLLBACK and DISCONNECT are used to control transactions in ASE. If a trigger fails, then a RAISEERROR need to be issued within the cause and now not ROLLBACK. PB has got a DBMS unique return code (SQLDBCode = -1) inside the transaction item which can be used to throw messages to the consumer.
Non-cursor statements – INSERT/UPDATE/DELETE/SELECT.
Cursor statements – the user can retrieve ( declare, open, fetch & close cursors) and problem replace( replace & delete cursors).
DB Stored Procedures – they may be used for retrieve, replace or each. To execute DDL statements the AutoCommit must be set to TRUE (1), however if it's miles TRUE, ROLLBACK can not be issued, therefore after of completion of the DDL operation it ought to be set returned to FALSE.
Question forty six. What Is Dde? Which Pb Object Has Dde Related Events Associated With It?

Answer :

DDE stands for dynamic data alternate by using which  packages can talk to every different and alternate statistics between them. Examples are RemoteExec & Remote Send. A PB window has DDE occasions associated with it.

Question forty seven. Explain The Concepts Of Embedding And Linking?

Answer :

When you embed an item it's miles stored as part of the OLE box object i.E. Any adjustments to the actual item will now not replicate in the embedded object. In case of Linking the original item resides wherein it become and link information is saved inside the OLE container item i.E. Any changes to the real object will mirror within the OLE box object. OCX is an OLE manage that implements the thing-based structure.

Question 48. Explain Enumerated Data Types In Pb?

Answer :

Enumerated statistics kinds are precise to Power Script. They are used as arguments in capabilities and additionally to specify the properties of an item or manage. A variable of one of the enumerated information sorts may be assigned a fixed set of values. For example, the enumerated facts type Alignment, which specifies the alignment of textual content, may be assigned one of the following three values. Center! Left!, and Right.

For example:mle_edit.Alignment=Right.

Question 49. Explain The Concept Of Inheritance In Pb?

Answer :

It is a feature that enables you to construct home windows, person items, and menus which can be derived from present items. When you exchange an ancestor item, the modifications are contemplated in all the descendants and the descendant inherits the ancestor's scripts.

Two main features to be cited here are:

Descendant items - In PB, an object magnificence can be inherited from some other magnificence. The inherited or descendent object has all the instance variables, events, and features of the ancestor. You can increase the descendant through adding extra variables, activities, and features. If you change the ancestor, even after enhancing the descendant, the descendant carries the adjustments.
Instantiating - When you instantiate a descendent object, PowerBuilder also instantiates all its ancestor training. You do no longer have programmatic access to these ancestor times, besides in a few confined ways, which includes when you operate the scope operator to get right of entry to an ancestor model of a feature or occasion script.
Question 50. If You Were Experiencing A Gpf In Your Application, How Would You Go About Tracking It Down?

Answer :

Check library search direction in improvement, required DLL’s, PBL’s in runtime and many others
If PFC is used, test that the PB version is precisely similar to PFC version, i.E. Five.0.04 etc
Use DLL tracking application to test executables DLL list
Enabling the PB Debug Tracing statistics and find the ultimate line of code that carried out previous to the GPF.
Question 51. Name Some Of The Pfc Services?

Answer :

Application (debugging, errors message, safety)
Data window (filter, linkage, print preview, resize, sorting)
Window (menu, resize, report, metaclass)
Question fifty two. Explain The Type Of Inheritance?

Answer :

Two kinds of Inheritance: Single Inheritance and Multi-stage Inheritance.

Question fifty three. Is Power Builder Support Multiple Inheritance?

Answer :

No,But you need`multiple inheritance then you could inherit one object from different and You make one item as userobject and then use this userobject inherited item.

Question fifty four. How Many Event Support An Application?

Answer :

Six even support an application.

Open(),near(),connection begin(),connections(),idle(),system errors().




CFG