Interview Questions.

Top 100+ Power Transmission Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Power Transmission Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Meant By A Belt Drive?

Answer :

When strength is driven from driving force pulley to pushed pulley by using belt , it's far called belt drive. In open belt power both the pulleys run in the equal path and in pass belt pressure each the pulleys run in contrary path to each different.

Question 2. What Is The Material Of Belts?

Answer :

Belts are normally made by canvas ,rubber, leather-based and metallic.

Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question 3. What Are The Reasons For Slipping Of Belt?

Answer :

The belt is loosely outfitted.
Overloading on belt force.
Misalignment of pulleys.
Question four. What Are The Points To Be Noted When Selecting A Belt?

Answer :

Load of the system.
Speed of the system.
Capacity of machine.
Atmosphere of the weather.
Power Electronics Tutorial
Question 5. What Are The Uses Of Jockey Pulley?

Answer :

Jockey pulley is used to boom the contacting vicinity in among the belt and pulley and extensively utilized to press the belt for giving anxiety.

Power Electronics Interview Questions
Question 6. Define Crowning In Belt Drive?

Answer :

The outer floor or face of rim of the pulley is made in convex form to preserve the belt in center when it's far in movement, it's miles called crowning.

Question 7. What Is Dressing In Belt Drive?

Answer :

To avoid slip or creep, the resin powder or paste is poured in among the outer surface of pulley and belt for increasing the anxiety is known as dressing.

Power Plant Project Interview Questions
Question 8. Write Short Notes On Creep And Slip In Belt Drive?

Answer :

The motion of belt upon the face of rim or outer surface of driver and driven pulleys within the place of arc of touch is referred to as creep in belt force.
If the belt is loosely outfitted on pulleys, it slips down which is called slip in belt drive.
Question nine. What Are The Rules For Belt Drives?

Answer :

The distance between two pulleys have to no longer be much less than three times the diameter of the larger pulley. 
The slack side have to be uppermost which might also boom the arc of contact.
The ratio of diameter of both the pulleys must no longer exceed 6:1. 
If essential ,a jockey pulley need to be used to reduce the slip.
Thermal Power Plant Interview Questions
Question 10. What Are The Advantages And Disadvantages Of V Belt?

Answer :

The primary blessings of V belt are it has extra gripping energy, long life and it occupies less space.
Disadvantages are it isn't suit for long distances and cross belt force.
Question 11. What Are The Functions Of Gears?

Answer :

To change the path of rotation
To exchange the velocity.
To trade the plane directions.
To transmit electricity.
To provide positive drive.
Electrician Assistant Interview Questions
Question 12. What Do You Mean A Worm Drive?

Answer :

Worm force consists of a trojan horse and bug wheel and the malicious program wheel is constantly driven by using the worm. It is suitable for heavy masses and also for speed discount.

Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question thirteen. What Is Spur Gear?

Answer :

It is a common form of equipment having teeth in immediately. It is used to transmit the movement on parallel shafts and used for all widespread motive for transmitting movement.

Question 14. What Is The Difference Between Addendum And Dedendum?

Answer :

Addendum is the distance from the top of tooth to the pitch circle.
Dedendum is the gap from the foundation to the pitch circle of gear enamel.
Question 15. Define Chordal Thickness?

Answer :

It is distance in instantly line from tooth to enamel along the pitch circle.

Electrician Interview Questions
Question sixteen. What Is Module?

Answer :

It is the ratio among the pitch diameter and the quantity of tooth within the tools.

Question 17. Define Diameteral Pitch?

Answer :

Diameteral pitch is the ratio between the variety of teeth of a equipment and the pitch circle diameter.

Electrical Machines Interview Questions
Question 18. Which Gears Are Used To Connect The Shafts Lying In The Same Plane?

Answer :

Spur gears, Helical gears, Internal gears and Herringbone gears

Power Electronics Interview Questions
Question 19. Differentiate Between Herringbone Gears And Helical Gears?

Answer :

Herringbone Gears . Double helical gears are known as Herringbone gears. These gears have enamel in series on each facets from the centre inside the inclined role to the axis. These form of gears are used to transmit motion at excessive pace with heavy load with out generating noise. 
Helical Gears. These kind of gears have tooth in series of single manner in an inclined role. Helical gears are used to transmit the motion at high speed without generating noise.
Question 20. Which Gears Are Used To Connect The Shafts Which Intersect At Same Angle?

Answer :

Bevel gears and attitude gears.

Electrical Power System Interview Questions
Question 21. Which Gears Are Used To Connect The Shafts At An Angle But Lying In The Same Plane?

Answer :

Spiral gears
Worm and trojan horse wheel
Question 22. What Do You Mean By Bevel Gear?

Answer :

These gears have intersecting axis. Bevel gears are used to connect shafts which are not parallel and while their axis meet at an attitude and located with directly, helical and spiral enamel.

Question 23. Explain Rack And Pinion ?

Answer :

Rack is a flat bar having directly enamel in series .It is meshed with a pinion having straight teeth like spur tools. These type gears used in carriage of lathe and milling gadget desk.

Powerbuilder Interview Questions
Question 24. Explain Briefly About Friction And Anti-friction Bearings?

Answer :

Friction bearings. This kind of bearings touch that shaft without delay inclusive of bush bearing ,magazine bearing and so forth. These bearings commonly fabricated from solid iron ,brass and gun steel.
Anti-friction bearings. These type of bearings have rolling factors consisting of balls, rollers and so forth.
Power Plant Project Interview Questions
Question 25. Why Is The Bearing Tinned Before Refilling?

Answer :

While doing away with the damaged lining it facilitates to soften the lining at low temperature and it facilitates to unfold over the molten metal on the bearing surface.

Question 26. What Are The Functions Of A Bearing?

Answer :

To manual the shaft.
To help the shaft.
To supply unfastened rotation to the shaft.
Electric Power Generation Interview Questions
Question 27. Where Are The Following Bearings Used?

Answer :

Ball bearing is commonly used on high velocity with light load as it has factor contact.
Roller bearing is normally used on high pace with heavy load as it has line touch.
Thermal Power Plant Interview Questions
Question 28. What Is The Use Of Taper Roller Bearing?

Answer :

A taper roller bearing is used to carry heavy masses as it has taper rollers instead of simple cylindrical rollers.

Question 29. What Is The Application Of White Metal Bearing?

Answer :

It is typically used on high speed with mild load because its bearing metallic controls the heat.

Thermal Engineer Interview Questions
Question 30. What Are The Reasons Of Over Heating On Anti-friction Bearings?

Answer :

The principal motives are, insufficient lubrication ,overloading ,leave out-alignment and bearing in faulty situation.

Question 31. What Are The Various Types Of Bearings?

Answer :

Bush Bearing. It is a simple cylindrical bearing fabricated from brass , gun metal ,forged iron and so forth. Its inner bore is completed and made running healthy to the shaft. It is usually used on low velocity shafts wearing light load.
Ball bearing. It consists of outer race, inner race, steel balls and cage. The balls are rolling themselves within the tracks between the outer and inner races ,bearing is equipped on shaft even as its outer component is fixed in housing .Balls have factor contact and are unfastened inside the races,friction makes balls to rotate.
Question 32. What Is Journal Bearing And Mention Its Use?

Answer :

It is a split bearing having two halves which can be made of brass, gun metallic, and many others. Its outer ends have collar on both sides. IT is geared up in the housing generally product of solid iron. It is used wherein the supporting strain of the bearing is at right angle to the shaft axis.

Question 33. What Are The Advantages Of Anti-friction Bearing Over A Friction Bearing?

Answer :

For reducing wear and tear.
For saving the electricity intake.
For smooth setup.
For clean strolling of gadget.
For jogging at sluggish and excessive speed carrying light and heavy masses.
Electrician Assistant Interview Questions
Question 34. What Is A Cam?

Answer :

A cam is a cylinder, plate or different solid with curved outline that's designed to convert rotary movement into timed irregular motion on the follower which is in touch with it.Ie,cams rotary motion may be modified to reciprocating motion.

Question 35. What Are The Main Types Of Cams?

Answer :

There are two important kinds of cams utilized in industries,

Radial cam. On this cam the follower operates in a plane perpendicular the axis of the camshaft that is raised and reduced as the cam revolves.
Cylindrical Cam. On this cam the follower oscillates in a plane parallel with the axis of the camshaft .
Question 36. Name Different Types Of Shafts Used In Industry?

Answer :

Commonly four varieties of shafts are used in industry:

Main shaft
Counter shaft
Crank shaft
Splined shaft.
Electrician Interview Questions
Question 37. What Are The Different Types Of Cam Motions?

Answer :

Uniform or consistent motion,Harmonic motion, Uniform boost up and retarded movement.

Question 38. Name Different Types Of Cam Followers?

Answer :

Commonly used fans are, Pointed , Flat confronted, Roller and Spherical faced.

Question 39. Explain About A Screw Jack?

Answer :

A Screw jack consists of a body and a rectangular threaded screw rod. Its screw rod has a head and a revolving pad. This screw rod acts on both guidelines consistent with the action of the lever attached with ratchet arrangement with the take care of. It is used to raise the masses consequently it is primarily used by motor mechanics.

Question 40. Explain Briefly The Use Of Clutch?

Answer :

Clutch is used to attach and disconnect the using and pushed gadgets of a gadget. It does the function whilst gadget speed is changed after preventing the using unit.

Electrical Machines Interview Questions
Question 41. What Do You Mean A Coupling?

Answer :

It is a tool used to connect  shafts. These are generally used to increase the period of shafts.

Question 42. What Is A Flange Coupling?

Answer :

It may be very not unusual sort of coupling used to attach the shafts by using two flanges. Two forged iron flanges are fitted with key to the ends of the 2 shafts to be related and fixed together by means of bolts and nuts.

Electrical Power System Interview Questions
Question forty three. Explain About Universal Coupling?

Answer :

It is used to attach two shafts whose axis are not in step with each one middle block,  pins and two pins and two collars with lock pins. The forks are outfitted with key at the ends of two shafts and then joined to a center block having  hands at ninety degree to each different. This coupling does the feature on the action of its two pins. It does no longer paintings well if the perspective between the two shafts is extra than 45 degree.

Question 44. What Is A Flexible Coupling?

Answer :

It connects the shafts with smooth substances which include rubber, leather, canvas and many others. It adjusts the little misalignment and controls the vibrations additionally. It is usually used electric powered pumps.

Question forty five. Explain About Pulley Block?

Answer :

Pulley block is a block wherein two or 3 organization of pulleys are used with a rope to boost and heavy masses. The load is tied inside the hook of the movable block and the effort is carried out at the quit of the rope which comes through the constant pulley block.

Question forty six. Write About Muff Coupling?

Answer :

It is a hollow piece that is used with key to connect the shafts. It can be found in cylindrical muff,half of lap muff or split muff kind. A gib head key or a saddle key is inserted among the coupling and shafts thru out for connecting the shafts.

Question 47. Explain About Hydraulic Jack?

Answer :

It consists of a cylinder and ram. The oil is pressured into the cylinder. The load is lifted by means of this jack in step with the stress of the oil. In its running gadget the oil is stuffed through the oil plug in the oil reservoir. It has a tube on the lower en d and a non go back valve. When the lever is operated up and down, plunger moves up within the tube supplying the oil and it down the non return valve which permit the oil into the cylinder which reasons the ram raises. The ram increases consistent with the pressure of the oil which lift the burden hence.

Question 48. What Is A Chain Block?

Answer :

It consists of  grooved pulleys which are constant side on the same spindle having chain additionally. While some other pulley is outfitted with clamp wherein a lifting hook is provided. One chain connects the putting pulley. When a chain is pulled via hand then all the pulleys start functioning and the hook carries the burden. In this manner the burden is lifted to a required peak.

Question 49. What Is The Formula To Find Out The Length Of A Belt In An Open Belt Drive?

Answer :

L = 2C + 1.57 (D + d) + (D-d)2 /4C

Question 50. What Is The Formula To Find Out The Length Of A Belt In A Closed Belt Drive?

Answer :

L = 2C + 1.57 (D +d ) + (D+d)2/ 4C

Question fifty one. How To Calculate The Number Of Teeth In A Gear If Given The Module And Pitch Circle Diameter?

Answer :

Pitch = Module* three.14 (pie fee)
Number of tooth = Pitch circle diameter/ pitch
Question 52. What Are Standard Pipe Threads?

Answer :

Pipe threads are grouped in sure ranges which includes 1/4” to 3/eight” pipe threads have 19 T.P.I , ½ “ to 7/ eight” pipe threads have 14 T.P.I, 1” and above length pipe threads have eleven T.P.I . Pipe threads can be either instantly or tapered.

Question 53. Name Different Pipe Fitting Accessories?

Answer :

Commonly used pipe fitting accessories are : Socket, Reducing socket, Cross, Union, Stop valve, Elbow, Union, Plug, Flange, Tee.

Question 54. What Is The Use Of Chain Wrench In Pipe Fitting?

Answer :

It is used to keep the pipe firmly and it's far in shape for rotation on each ways.

Question fifty five. Explain About Common Types Of Pipe Materials And How Are Pipes Specified?

Answer :

Pipes are commonly made from solid iron , steel, copper, lead, zinc, galvanized iron(G.I) wrought iron , aluminium and also cement and plastic pipes are used. Generally pipes are unique through the period, fabric, bore size.

Question 56. Describe The Methods Of Protecting Leakage At The Pipe Joint?

Answer :

Threads joints need to be constant making use of purple lead, white lead, dry point etc. Inside the threads, bound the pipe threads using wire and tightened them fully with a suitable wrench. 
Flanged joint have to be fixed using a washing machine of rubber, leather-based, card board or gentle metal in metallic in between the internal sides of both the flanges. 
Question fifty seven. What Are The Different Types Of Tools Used In Pipe Fittings?

Answer :

Generally gear utilized in pipe fittings are Pipe vice, Pipe wrench, Pipe die, Pipe faucet, Chain wrench, Chisel, Hammer, Reamer and Pipe cutter.

Question 58. Explain Briefly The Uses Of Pipe Vice And Pipe Wrench ?

Answer :

Pipe vice. It is used to keep the pipe firmly whilst reducing, threading and many others.
Pipe wrench. It is used fir tightening and loosening the pipes.
Question 59. Explain About Spigot And Socket Joint?

Answer :

This joint is typically used to connect solid iron pipes which can be buried in floor .This is likewise suitable for instantly pipe line wearing water and this joint has less pressure.

Question 60. What Do You Meant By Expansion Joint?

Answer :

This joint is used to hold the piping system at high stress. This joint is provided with gland and stuffing field which make the joint perfectly steam tight. To prevent leakage asbestos packing is supplied.




CFG