Interview Questions.

Top 100+ Power Plant Project Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Power Plant Project Interview Questions And Answers

Question 1. Name The Four Major Circuits In Steam Power Plant?

Answer :

Coal and ash circuit
Air and flue gas circuit
Feed water and steam circuit
Cooling water circuit
Question 2. What Consists Of Air And Flue Gas Circuit?

Answer :

Air and flue fuel circuit consists of pressured draught fan, air preheater, boiler, furnace, superheater, economizer, dust collector, induced draught fan and chimney.

Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question three. What Consists Of Feed Water And Steam Flow Circuit In Steam Power?

Answer :

The feed water and steam flow circuit includes feed pump, economizer boiler drum wonderful heater, turbine and condenser.

Question four. What Consists Of Cooling Water Circuit And Coal & Ash Circuit In Steam Power Plant?

Answer :

The cooling water circuit consists of a pump, condenser and cooling tower. The coal and ash circuit includes coal transport, guidance of coal, managing of coal to the boiler furnace, ash coping with and ash garage.

Power Electronics Tutorial
Question five. What Is The Main Purpose Of The Reservoir?

Answer :

The principal cause of reservoir is to keep water obtained from catchments regions all through the rainy seasons and supply the identical at some point of the dry season.

Electrical Engineering Interview Questions
Question 6. What Is The Main Purpose Of The Dam?

Answer :

The foremost cause of the dam is to growth the peak of water stage and also to boom the running head of the hydraulic strength plant.

Question 7. Why Trash Rack Is Used?

Answer :

The trash rack is used to save you the access of particles, which may harm the turbine runners and chock up the nozzle of impulse turbine.

Power Electronics Interview Questions
Question 8. What Is The Use Of Surge Tank?

Answer :

The surge tank is used to provide higher regulation of water pressure inside the gadget. The surge tank controls the water when the burden on the turbine decreases and supplies water while the load at the turbine will increase. Thus, surge tank controls the stress variations resulting from the rapid adjustments in water go with the flow in penstock and subsequently prevents water hammer.

Question nine. What Is The Function Of Forebay?

Answer :

Forebay is considered as certainly provided surge tank. It is brief water garage when the weight at the plant is reduced and provides water for preliminary increment on growing load.

Electronics Interview Questions
Question 10. Explain About Penstock?

Answer :

The pipe among surge tank and prime mover is called penstock. It is designed to face up to excessive strain. It is made from strengthened concrete. In very bloodless regions, the penstock is buried to prevent ice formation and to lessen the enlargement joints.

Question 11. What Is The Use Of Spill Ways?

Answer :

Spillway is sort of a protection valve of the dam. It discharges fundamental flood with out unfavourable the dam. It keeps the reservoir degree under the maximum degree allowed.

Thermal Power Plant Interview Questions
Question 12. Write About Prime Movers?

Answer :

Prime mover converts the kinetic power of water into mechanical power to supply electric strength. Pelton wheel, turbine, Francis turbine, Kaplan turbine and Propeller turbine are top movers utilized in hydraulic energy flowers.

Electrical and Electronics Engineering Interview Questions
Question thirteen. What Are The Uses Of Air Filter And Superchargers In Diesel Engine Power Plant?

Answer :

The reason of air filter out is to clear out the air from dust and other suspended particles. The purpose of incredible charger is to boom the stress of the engine to boom strength of the engine.

Question 14. What Is The Use Of Draft Tube?

Answer :

The draft tube is used to regain the kinetic power of water popping out of response turbine. It enables the response turbine to be placed over tailrace stage.

Question 15. What Is The Function Of Cooling System In Diesel Power Plant?

Answer :

The feature of cooling machine is to eliminate warmness from the engine cylinder to hold the temperature of the cylinder in low variety and extend engine existence.

Nuclear Power Plant Interview Questions
Question 16. What Consists Of Lubrication System In Diesel Engine Power Plant?

Answer :

The lubrication gadget includes oil pumps, oil tanks, filters, coolers and connecting pipes. The reason of the lubrication is to lessen the friction of shifting elements and additionally pipes to reduce the wear and tear and tear of moving parts.

Question 17. What Is The Purpose Of Inter Cooler In Gas Turbine Power Plant?

Answer :

Since the power required compressing the air is less in isothermal procedure it is required to maintain the, temperature of air constant as some distance as viable. Hence the air leaving the L.P. Compressor is cooled with the aid of intercooler and then handed to the H.P compressor.

Power Transmission Interview Questions
Question 18. Name Two Combined Power Cycles?

Answer :

Combined cycle of gas turbine and steam electricity plant.
Combined cycle of gasoline turbine and diesel energy plant.
Electrical Engineering Interview Questions
Question 19. Define Turbo Charging In Combined Gas Turbine And Diesel Cycles?

Answer :

In the combined cycle, the exhaust gasoline from the diesel engine is accelerated inside the turbine, which is coupled with compressor which materials pressurized air to the diesel engine. This increases diesel engine output. This association is known as faster charging.

Question 20. What Is The Main Purpose Of High-pressure Boilers?

Answer :

The excessive-stress boilers are used to growth the performance of the plant and to lessen the price of strength manufacturing.

Powerbuilder Interview Questions
Question 21. State Important Advantages Of High-pressure Boilers?

Answer :

The amount of scale formation is much less, for the reason that speed of water via pipes are more.
All elements of the system are heated uniformly, so there's no threat of overheating.
Question 22. Name Important High Pressure Boilers?

Answer :

La Mont boiler
Benson boiler
Loeffler boiler
Velox boiler.
Question 23. Write About La Mont Boiler? What Is The Major Disadvantage Of La Mont Boiler?

Answer :

La Mont boiler is a pressured circulation high strain water tube boiler.

The predominant drawback is the formation of bubbles, salt and sediment at the internal surfaces of the heating surfaces. This reduces the warmth go with the flow and steam generation.

Solar strength Interview Questions
Question 24. Write About Benson Boiler? State Some Important Advantages Of Benson Boiler?

Answer :

Benson boiler is the excessive pressure, vertical hearth tube boiler. This boiler has no drum and is ~designed to operate at crucial pressure of 225 bars. Benson boiler has no drum.

So the whole weight of the Benson boiler is decreased by 20%, when compared to other boilers. The erection of Benson boiler is easier and faster.

Power Electronics Interview Questions
Question 25. Write About Loeffler Boiler?

Answer :

The fundamental disadvantage in La Mont boiler is the deposition of salt and sediment on the inner surface of the water tubes. It reduces the heat switch and in the end the steam producing capability.

In Loeffler boiler, this problem is solved by means of preventing water from flowing via the boiler tubes. The steam is generated outdoor the tubes.

Question 26. Explain Reheat Cycle?

Answer :

If the dryness fraction of steam leaving the turbine is much less than zero.88, then, corrosion and erosion of turbine blades arise. To keep away from this example, reheat is used.

In the reheat cycle, the expansion of steam takes area in a single (or) greater turbines. Steam is improved inside the HP turbine first, after which it's miles reheated. The reheated steam is once more accelerated in. The LP turbine.

Question 27. What Are The Important Advantages Of Re Heating?

Answer :

Due to reheating, community done increases.
Heat deliver increases.
Thermal performance increases.
Due to reheating, the turbine exit dryness fraction will increase so moisture decreases so blade erosion becomes minimum so life of the turbine will be elevated.
Electronics Interview Questions
Question 28. Name Different Methods Of Reheating?

Answer :

Gas Reheating.
Live stream reheating.
Combined gas stay steam reheater.
Question 29. Define Bleeding In Steam Power Plant?

Answer :

Assume I kg of steam is multiplied inside the turbine. Before complete amount of steam is improved, a few amount of steam (m kg) is extracted ‘Extracting the steam inside the turbine earlier than exhaust is known as bleeding. This bled steam is used to warmness the feed water.

Question 30. Explain The Term Regeneration?

Answer :

Regeneration means heating the feed water with the aid of steam taken from the turbine. The steam is exhausted (bled) from the turbine at several locations before exhaust and is furnished to regenerative (feed water heater) to heat the feed water.

Question 31. State Some Advantages Of Regeneration Cycle?

Answer :

Heat provided to boiler becomes reduced.
Thermal efficiency is expanded for the reason that common temperature of warmth addition to the cycle is extended.
Due to bleeding in the turbine, erosion of turbine due to moisture is decreased.
Question 32. Name Different Methods Used To Extract Steam For Heating The Feed Water?

Answer :

Direct contact heater
Drain pump method
All drains to hot nicely
Cascade device
Question 33. Define The Term Waste Heat Recovery?

Answer :

Waste warmth is the warmth which is not in any respect used and exhausted out as a waste product. Waste heat is typically to be had from the industry in the shape of technique steam and water at excessive temperature.

Also, the waste warmness is discharged with the exhaust gases in such a lot of industries. This warmth can be recovered for useful reason. This system is referred to as waste heat recuperation.

Thermal Power Plant Interview Questions
Question 34. What Are The Waste Materials, Which Can Be Used For Fuel For Power Generation?

Answer :

Municipal waste.
Industrial waste.
Paper waste.
Rubber waste.
Question 35. Write About Waste Heat Boilers?

Answer :

The waste heat boilers use the waste warmth in gases coming out of diesel engines and gas mills at high temperature (or) use the waste as a gasoline inside the incineration.

Some boilers use the economic grimy gases for strength technology.

Question 36. Write About Fluidized Bed Boilers?

Answer :

When the excessive pace fuel is handed through a packed mattress of finely divided strong particles, the particles turn out to be suspended inside the gasoline movement and the packed mattress will become a fluidized mattress. When the gas velocity may be very high, the fluidized mattress end up turbulent and rapid blending of debris happens. Ultimately, the, behaviour of aggregate strong debris and gasoline emerge as a fluid. Burning of a fuel in this kind of country is known as Fluidized Bed Combustion. The boiler plant using this fluidized bed combustion is called fluidized mattress boilers.

Nuclear Power Plant Interview Questions
Question 37. State Some Advantages Of Fluidized Bed Boilers?

Answer :

Any form of fuel stable, liquid (or) gaseous gasoline (or) home and industrial waste may be used in FBC device. Any form of combustible count number may be burned by way of adjusting the factors as length, air velocity and price of feed.
High warmness transfer rate is viable to the surfaces immersed inside the bed, because strong mixing is extraordinarily possible.
High combustion efficiency.
The solid fuel need no longer be pulverized in fluidized mattress boilers.
Question 38. Name The Two Types Of Coal Handling?

Answer :

Out plant coping with.
In plant coping with.
Question 39. Write About Out Plant Handling?

Answer :

Out plant handling consists of the coping with of coal mine to the thermal electricity plant. These handlings are outdoor the plant in the following approaches.

Transportation by way of sea (or) river
Transportation through rail
Transportation by means of street
Transportation of coal with the aid of pipeline.
Question 40. Write About In Plant Handling Of Coal?

Answer :

In order to handle large quantity of coal inside the plant, a few mechanical coping with systems are provided f6r clean, smooth and better managed operation. The implant coal handling is divided, into following categories.

Coal unloading
Coal preparation
Coal switch
Coal garage
Power Transmission Interview Questions
Question forty one. Why The Preparation Of Coal Is Necessary?

Answer :

The coal from coal nines can't be directly fed into the furnace. Proper preparation of coal should be completed before feeding the coal to the furnace. In the coal instruction, the coal passes thru the specific equipments like

Crushers
Sizers
Dryers and Magnetic Separators.
Question 42. Name The Different Types Of Coal Transforming Equipment?

Answer :

Belt conveyors
Screw conveyors
Bucket elevators
Grab bucket elevators
Skip hoists
Flight conveyors.
The coal switch starts offevolved by using wearing of coal from unloading factor to the storage website online.

Powerbuilder Interview Questions
Question forty three. What Is The Use Of Belt Conveyors?

Answer :

Belt conveyors are basically used for transporting coal over long distance with huge amount. An countless belt is made to run over a couple of quit drums and pulleys and supported via collection of curler at everyday periods.

Question 44. Write About Screw Conveyor And Bucket Conveyors?

Answer :

In screw conveyor, an infinite helicoids screw is fitted to the shaft. On one stop of the shaft, the using mechanism is outfitted and the alternative cease of the shaft is supported on a ball bearing. While the screw is rotating, the coal is transferred` from one cease to the opposite stop.

Bucket conveyors are used as vertical lifts. The coal is loaded at the bottom and unloaded at the pinnacle in the bucket conveyors.

Question 45. Define Draught, What Is The Use Of Draught In Thermal Power Plants?

Answer :

Draught is defined as a small strain distinction required between the gasoline bed (furnace) and outside air to keep steady waft of air and to discharge the gases via chimney to the ecosystem. Draught may be acquired by chimney, fan, steam jet (or) air jet (or) combination of those.

Question forty six. Write About Classification Of Draught?

Answer :

Draught is classified as:

Natural draught
Artificial draught
The artificial draught is further categorised as:

Steam jet draught
Mechanical draught
Induced draught
Forced draught
Question forty seven. Define The Term Natural Draught And What Are The Advantages Of Natural Draught System?

Answer :

The tall chimney creates the natural draught by the temperature difference among hot gases within the chimney and bloodless atmospheric air out of doors the chimney.

The blessings are:

No outside electricity is required.
Air pollution is less considering gases are discharged at excessive degree.
No renovation value.
Capital cost is less than artificial draught.
Question forty eight. Write About Artificial Draught?

Answer :

In modem electricity flora, the draught have to be bendy to fulfill the fluctuating loads and it should be unbiased of atmospheric conditions. To gain this, the useful resource of draft lovers turns into need to and by means of employing the draft fanatics, the height of the chimney might be reduced.

Question 49. Write About Forced Draught System?

Answer :

In this system, the blower (forced draft fan) is placed at the base of the boiler near the grate. Air is compelled to the furnace by forced fan and the flue gases are forced to chimney through economizer and air preheater.

Question 50. What Are The Advantages Of Forced Draught System?

Answer :

Since the fan handles bloodless air, the fan length and the power required are less.
No need of water cooled bearings because the air being handled is bloodless air,
Pressure for the duration of the system is above atmospheric pressure so the air leakage into the furnace is decreased.
Question fifty one. How The Induced Draught Is Working?

Answer :

In an induced draught gadget, a blower (caused draft fan) is positioned near (or) at the bottom of the chimney. The fan sucks the flue fuel from the furnace developing a partial vacuum within the furnace. Thus atmospheric air is brought on to float thru the furnace to resource the combustion of fuel. The flue gases drawn by means of the fan passes thru chimney, to the atmosphere.

Question 52. Why The Balanced Draught System Is Preferred Than Other System?

Answer :

In the caused draught device, whilst the furnace is opened for firing, the cold airs enters the furnace and dilate the combustion. In the pressured draught machine, when the furnace is opened for firing, the high pressure air will attempt to blow out  and furnace may additionally forestall.

Hence the furnace can't be opened for firing (q) inspection in each, systems. Balanced draught, which is a mixture of induced and forced draught, is used to triumph over the above stated difficulties.

Question 53. What Is The Difference Between Stocker Firing And Pulverized Fuel Firing?

Answer :

The stocker firing method is used for firing solid coal in which as pulverized firing method is used for firing pulverized coal.

Question 54. What Are The Different Types Of Stockers?

Answer :

Over feed stockers:

Travelling grate stockers
Spread stockers
Under feed stockers:

Single retort stocker
Multi retort stocker
Question 55. What Is The Use Of Pulveriser And Name Different Types Of Pulverising Mills?

Answer :

The pulveriser is used to pulverise the coal if you want to increase the surface publicity. Pulverised coal permits speedy combustion.

The unique types of pulverising turbines are:

Ball mill
Hammer mill
Ball and race mill.
Question 56. Name The Two Methods Of Pulverized Fuel Firing System?

Answer :

Unit (or) direct device.
Bin (or) critical system.
Question fifty seven. What Are Advantages Of Unit (or) Direct System Of Pulverized Fuel Firing?

Answer :

The format is straightforward and inexpensive
It gives direct control of combustion
Coal transportation machine is straightforward
Maintenance price is much less
Question 58. How The Ash Handling System Is Classified?

Answer :

Mechanical coping with device
Hydraulic device
Pneumatic gadget
Steam jet gadget
Question fifty nine. Why Ash Handling System Is’ Needed?

Answer :

To take away the ashes from the furnace ash hopper.
To shipping the ashes from furnace ash hopper to a garage.
To dispose the ashes from the storage.
Question 60. Name Different Types Of Dust Collectors?

Answer :

1. Mechanical Dust collector:

Gravitational separators
Bag house dirt collector
There are 3 sorts of bag house dirt collector:

Open stress type
Closed strain type
Closed suction kind
2. Cyclone. Separators
three. Electrostatic Precipitator (ESP)

Question 61. What Is The Main Purpose Of Chimney?

Answer :

The most important purpose of chimney is to emit the flue gases at a tremendous top to keep away from nuisance to the encompassing people.

Question sixty two. What Are The Different Types Of Load Act On The Chimney?

Answer :

There are  sorts of masses performing on the chimney namely:

Its very own weight that is taken into consideration to as a unmarried vertical force appearing thru the centroid, and
The Wind strain, which is considered as the horizontal force appearing on the centroid of vertical projected area.
Question 63. Name Different Types Of Chimney?

Answer :

Steel chimney
Site constructed chimney
Plastic chimney
Question 64. Define Forced Draft And Induced Draft Cooling Towers?

Answer :

If the fan is placed at the bottom of the tower and air is blown with the aid of the fan up via the descending water it is called as compelled draft cooling towers.

If the fan is placed on the top of the tower and airs enters thru the louvers placed at the tower’s side and drawn up and discharge through the fan casing, it is referred to as as brought about draft.

Question 65. What Are The Advantages Of Induced Draft Cooling Tower Over Forced Draft Cooling Tower?

Answer :

The outlet water comes in touch with the driest air and warmest water comes in touch with maximum humid air.
The re-circulate is seldom a problem.
The first price is low because of the discount in pump electricity intake.
Question 66. What Are The Advantages Of Hyperbolic Natural-draft Cooling Towers?

Answer :

Since no lovers are used strength cost and auxiliary equipments value is reduced.
Hyperbolic tower chimney creates its personal draft even if there may be no wind.
Ground fogging and warm air re-move are prevented in hyperbolic towers.
The structure is extra or much less self-supported.
Question sixty seven. What Are The Factors That Affect The Rate Of Evaporation Of Water In Cooling Towers?

Answer :

Amount of water floor area uncovered.
The time of publicity.
The relative velocity of air passing over the droplets.
The RH of air.
The direction of airflow relative to water.
Question 68. What Is The Working Principle Of Cooling Towers?

Answer :

The warm water is sprayed from the pinnacle of the tower, while the air is made to drift from the lowest of the tower to the pinnacle. This air cools the hot water in the cooling tower. Air evaporates a small percent of water, there by using cooling the ultimate water.

The air absorbs the warmth and leaves at the top of the tower and cooled water leaves at the lowest and recirculated to the condenser.

Question 69. Name Different Types Of Cooling Towers?

Answer :

The cooling towers are categorised as follows.

According to the development of fabric:

Timber for small tower
Ferro concrete for huge potential stations.
Multi deck concrete towers for big steam stations
Metallic
According to the character of air draught:

Atmospheric (or) Natural draught cooling device
Mechanical draught cooling tower.
Question 70. How The Atmospheric (or) Natural Draught Cooling Towers Are Classified?

Answer :

In atmospheric (or) natural cooling towers, the herbal air gives the specified cooling with out using lovers.

This is classed into 3 types:

Natural draft spray stuffed towers.
Natural draft packed type towers.
Hyperbolic cooling towers.
Question seventy one. How Mechanical Draft Cooling Towers Are Classified?

Answer :

Mechanical draft cooling tower is assessed into 3 sorts:

Forced draft tower.
Induced draft counterflow tower.
Induced draft move go with the flow tower.
Question seventy two. How The Dry Type Cooling Towers Are Classified?

Answer :

The dry kind cooling towers are categorised into  kinds ‘as follows:

Indirect dry type (or) Heller cooling device
Direct dry kind-cooling system
Question 73. What Are The Methods To Reduce The Effects Of Particulates?

Answer :

The effects of particulates may be decreased by way of the following methods.

Coal cleansing.
Using progressed electrostatic precipitator design.
Controlling the dirt inside allowable restrict. This can be accomplished via growing the height of chimney thereby lowering the concentration.
Question 74. What Are The Equipment Used For Ash Collection?

Answer :

Electrostatic precipitator
Fly ash scrubbers
Cinder catcher
Cyclone dirt collector
Question 75. What Is Meant By ‘desulphurization’ And Name The Methods Adopted For Desulphurization?

Answer :

Desulphurization of gas is the process of reducing the sulphur content within the gas. The following methods are adopted for desulphurization.

Chemical remedy
Forth flotation
Magnetic separation
Question seventy six. What Are The Methods Adopted To Remove’ S02 Flue Gases?

Answer :

Wet scrubbing
Solid absorbent
Catalytic oxidation
Question 77. Write About Co2 Recorders?

Answer :

In thermal electricity plant life, it's miles important to maintain the concentration Of CO2 is low is vital as viable. To reap this, a regular recording of awareness Of CO2

These recorders are primarily based at the 3 one of a kind standards, as given under.

Thermal conductivity cellular
Chemical absorption cell
Density stability
Question seventy eight. Name Some Of The Automatic Controlling Methods For Feed Water?

Answer :

Single detail pilot operated system
Single detail self operated machine
Two detail pilot operated gadget
Three element pilot operated system
Question seventy nine. What Is The Purpose Of Automatic, Combustion Control?

Answer :

The primary motive of automated combustion’ manage machine is to maintain load in opposition to call for, to save you smoke, to increase boiler house performance, to carry out habitual adjustments and to provide interlocking safe guards.

Question 80. What Are The Appliances Known As Boiler Accessories?

Answer :

The home equipment used to boom the performance of the boiler are referred to as boiler accessories.

The crucial boiler accessories are:

Economizer
Super heater
Air preheater
Feed pump
Injector
Question eighty one. What Are The Methods Adopted To Remove So2 From Due Gases?

Answer :

Wet scrubbing
Solid adsorbent
Catalytic oxidation
Question 82. What Is The Necessity Of Automatic Controls For Feed Water?

Answer :

The electric load on electricity plant varies irregular manner. The automatic guy control provided at a steam power plant efficiently meets over the variable load. The automated manipulate for feed water is important sine the deliver of feed water relies upon upon plant load.

Question eighty three. What Is The Use Of Air Preheater?

Answer :

Air pre heater is used to switch heat from the flue gases to the air before it passes into the furnace for combustion. It is located between the economizer and chimney. The typical performance of the plant can be extended with the aid of 10 in step with cent via the usage of air preheater.

Question eighty four. Write About Boiler Mountings?

Answer :

The gadgets used for the efficient operation, right maintenance, and safe operation boiler mountings.

The distinctive boiler mountings are:

Water gauge (or) water degree indicator
Pressure gauge (or) steam gauge
Safety valves
Fusible plug
Stop valve
Blow off cock
Feed take a look at valve.
Question eighty five. What Is Meant By Boiler Trial?

Answer :

Steam is generated in boilers below positive situations of feed water and exists as steam while a positive quantity of fuel is burnt.

To study the performance of boiler, some experiments are conducted by means of working, the boiler for a positive duration of time and recording the information. This process is referred to as boiler trial.

Question 86. State The Objective Of Boiler Trial?

Answer :

To decide the thermal performance of the boiler whilst working at a particular stress.
To draw up heat balance sheet for the boiler to test the overall performance of the boiler.
Question 87. Define Demand Factor?

Answer :

Demand component is described as the ratio of most call for to linked load.
Connected load is the sum of ratings in kW of system set up inside the customer’s premises.
Maximum demand is the most load, which a client uses at any time.
Question 88. Define Load Curve?

Answer :

Load curve is a graphical illustration among load in kW and time in hours. It. Shows variant of load at the energy station. The place under the weight curve represents the power generated in a selected duration.

Question 89. Define Load Factor?

Answer :

Load thing is described because the ratio of common load to the peak load (or) most demand.

Question 90. What Includes Fixed Cost?

Answer :

Fixed fee includes the subsequent cost.

Cost of land
Cost of constructing
Cost of gadget
Cost of installation
 Interest
Depreciation cost
Insurance
Management price
Question 91. What Includes Operating Cost?

Answer :

Operating fee includes the following cost.

Cost of gas
Cost of operating labour,
Cost of upkeep labours and substances.
Cost of supplier like
Water for feeding boilers, for condenser and for trendy use.

Lubrication oil and, grease.
Water treatment chemical substances.
Question ninety two. What Is The Need Of Depreciation Cost?

Answer :

Depreciation value is the amount to be set apart consistent with year from the profits of the plant to satisfy the depreciation caused by the age of provider, put on and tear of the equipment and equipments. Depreciation quantity gathered every 12 months helps in replacing and repairing the system.

Question ninety three. Write About Atomic Number?

Answer :

The nucleus carries protons and neutrons. The quantity of protons in a given atom is an atomic variety (Z). The atomic range for H is 1 and He is two.

Question ninety four. Write About Isotopes Of An Element?

Answer :

Some factors have the equal number of protons inside the nucleus but exclusive quantity of neutrons. As a result, those elements have the equal atomic number but specific mass number. Such form of factors which ‘have the same atomic range – identical wide variety of protons the equal chemical homes but one-of-a-kind mass numbers due to different number of neutrons, are known as within the isotopes of an element.

Question ninety five. What Are The Requirements To Sustain Fission Process?

Answer :

The bombarded neutrons should have sufficient energy to reason fission.
The number of neutrons produced need to be able to create the fee of fission.
The fission process should generate energy.
The fission manner have to be controlled.
Question ninety six. Define Multiplication Factor Of A Fission Process?

Answer :

k =wide variety of neutrons of any individual technology/wide variety of neutrons of right away preceding generation.

Question ninety seven. Define Fertile Materials And Breeding In Reactors?

Answer :

There are substances like U 235 and Th232 which are not fissile but may be transformed into fissile materials by using the bombardment of neutrons. Such substances are referred to as fertile materials.

The technique of changing greater fertile material into fissile fabric in a response is known as breeding.

Question ninety eight. What Are The Desirable Properties Of A Good Moderator?

Answer :

It have to be as light as feasible It have to gradual down the neutron as short as possible.
It need to have resistance to corrosion.
It have to have desirable machinability.
It must have excellent conductivity and high melting point.
Question ninety nine. What Are The Desirable Properties Of A Coolant?

Answer :

It ought to not soak up neutron
Have excessive chemical and radiation balance
Non-corrosive
Have high boiling factor
Non-toxic
Question a hundred. Name Few Types Of Reactors?

Answer :

Fast reactors, Thermal reactors, natural gasoline reactors, Enriched Uranium reactors, water moderated reactors, heavy water moderated reactor, graphite moderated reactor, fuel cooled reactors and Sodium cooled reactors.

Question one zero one. What Are The Advantages Using Co2 As Coolant?

Answer :

Gases do now not react chemically with the structural substances.
Gas can reap any temperature for a selected strain.
They do now not soak up neutron.
The leakage of gas will not affect the reactivity.
The gas coolant offers pleasant neutron economy.
Question 102. What Are The Advantages Of Breeder Reactors?

Answer :

It offers excessive electricity density than every other reactor.
High breeding is possible.
High burn-up of fuel is attainable.
The operation of the reactor is not confined through Xe poisoning.
Question 103. What Are The Demerits Of Breeder Reactor?

Answer :

Highly enriched gasoline is required
Control is tough and high-priced
Safety should be provided against melt down
Handling of sodium is a major hassle
Question 104. What Are The Advantages Of Sodium In Fast-breeder Reactors?

Answer :

Sodium has very low absorption go-sectional place.
It own true warmth transfer residences at high temperature and low pressure.
It does now not react with any of the structural materials used in primary circuits.
Question 105. Name The Different Types Of Mhd Generators?

Answer :

Open cycle MHD
Closed cycle MHD
Closed cycle MHD with liquid steel
Question 106. What Is The Working Principle Of Magneto Hydrodynamic Power Plant?

Answer :

The operating precept of MHD is as like that of dynamo. Instead of stable conductor excessive temperature plasma is handed via the magnetic field at sonic speed. When the gas is exceeded via magnetic field, current is precipitated. Electrodes acquire this induced contemporary.

Question 107. What Is The Purpose Of Control Rods?

Answer :

The control rods are used to start the chain response, keep the chain response at required stage and to close down the reactor at some stage in emergency.

Question 108. What Are The Different Types Of Load Acting On The Chimney?

Answer :

Its very own weight that's considered to act on single vertical pressure appearing through the centroid

The wind strain, that's considered to act at the horizontal force appearing on the centroid of vertical projected place.

Question 109. What Is Meant By Nuclear Fission?

Answer :

Uranium exists in one of a kind isotopes of U 238, tP34 and U 235. Out of those, EP35 is maximum risky.

When volatile heavy nucleus is bombarded with high-energy neutrons, it splits up kind of into  same fragments and about 2.5 neutrons are launched and a large amount of energy is produced. This method is called nuclear fission.

Question one hundred ten. Name The Different Components Of Nuclear Reactor?

Answer :

Nuclear gasoline 
Moderator 
Control rods 
Reflectors
Reactor vessel 
Biological protecting 
Coolant
Question 111. State Some Advantages Of Pressurized Water Reactor?

Answer :

The pressurized water reactor is compact
In this type, water is used as coolant; moderator and reflector water is cheap and available in lots)
It requires less number of manage rods.
Question 112. What Are The Advantages Of Gas Cooled Reactor Nuclear Power Plant?

Answer :

Fuel processing is simple.
The use of C02 as coolant absolutely gets rid of the opportunity of explosion in reactor.
No corrosion hassle.
Question 113. What Is Breeding In Nuclear Reactor?

Answer :

The procedure of manufacturing fissionable cloth from a fertile cloth consisting of uranium 238 (U 238) and thorium 232 (Th 232) through neutron absorption is referred to as breeding.

Question 114. Name The Coolants Commonly Used For Fast Breeder Reactors?

Answer :

Liquid metal (Na (or) Na K)
Helium (He)
Carbon dioxide.




CFG