Top 100+ Poultry Farming Interview Questions And Answers
Question 1. How Long Do Chickens Live?
Answer :
Chickens in small flocks stay several years if conditions are correct. A lifestyles span of 6-8 years might not be unreasonable. Most industrial layers are saved for 2-three years.
Question 2. How Noisy Are Chickens?
Answer :
Roosters are VERY noisy, and opposite to famous belief, they do not just crow within the morning. They crow all day long. Hens are a whole lot quieter -- you essentially may not pay attention them till they've just laid an egg, or if they're threatened.
Agricultural Interview Questions
Question 3. Where Can I Get Pet Chickens For Myself?
Answer :
You can get grown chickens from a nearby farmer, or you can get child chicks from a hatchery.
Question four. What If One Of My Pet Chickens Gets Sick?
Answer :
Take it to a veterinarian that specializes in avian medicinal drug or cattle.
Question 5. Can I Have Just One Chicken?
Answer :
You shouldn't. Chickens are social creatures and they'll no longer do nicely alone. I recommend not less than .
Veterinary and Health Care Interview Questions
Question 6. What Are Certified Egg Production Flocks?
Answer :
Certified egg production flocks are those flocks that comply with the guidelines mounted through the United Egg Producers employer. To be certified, flocks should meet necessities in housing and cage area allowance, beak trimming, molting, transportation and coping with.
Question 7. Does The Small White Spot On The Egg Yolk Indicate That The Egg Is Fertile?
Answer :
No, all eggs have the white spot known as the germinal disc. It is sort of not possible to decide if an egg is fertile with out first incubating it for several hours.
Dairy Farm Interview Questions
Question eight. Do You Have To Give Chickens Baths?
Answer :
No! Chickens take dust bathsthat maintain them easy and free of pests. However, if you plan on showing your chickens in a Poultry Show, you may need your hen searching her fine, so that you can wash them with a mild cleaner and blow them dry.
Question 9. How Can The Sex Of Baby Chicks Be Determined?
Answer :
Vent sexing by way of an skilled chick sexer may be achieved at at some point of age. This approach is tough and calls for a high-quality deal of revel in. If a fast feathering gene has been delivered into the breeding flock, chicks can be sexed by way of watching the variations in the advent of the primary wing feathers. The feathers at the wings of the girl can be a bit longer and in a one-of-a-kind pattern than those on the men. Most chickens can not be sexed on this way.
Aquaculture Interview Questions
Question 10. What Part Of The Egg Develops Into The Baby Chicken?
Answer :
The chicks expand from the genuine egg, seen as a small white spot (germinal disc) at the yolk. If the egg is fertile and incubated at the correct temperature, cellular department will preserve. The egg white protects the developing embryo and gives some vitamins, but, the yolk is the number one nutrients source.
Question eleven. Do Chickens Really "come Home To Roost"?
Answer :
Yes! Chickens will come lower back to the equal vicinity to sleep each night -- so you can let your chickens roam your backyard throughout the day and whilst it gets darkish they may return to their coop to capture up on their splendor relaxation. (A "roost" is a pole they perch on, which they lots prefer to drowsing at the floor.)
Organic Farming Interview Questions
Question 12. Where Does Salmonella Originate?
Answer :
Salmonella bacteria are spread in fecal material from all kinds of animals. Animals may additionally pick up bacteria from the soil or perhaps from infected processed feed. The organisms then live in the intestinal tract of the host and may or might not have an effect on the animal. As food animals are slaughtered and processed, there are times while some of the bacteria from the intestines have the possibility to contaminate raw meat products.
Agricultural Interview Questions
Question thirteen. Why Do Chickens And Turkeys Have Light And Dark Meat?
Answer :
Different muscle tissues within the body of the fowl are used at various prices. Since chickens and turkeys do not fly, the breast muscular tissues (which can be used in flight) are not used as lots because the leg and thigh muscular tissues and do no longer require as an awful lot oxygen. The oxygen delivery mechanism is myoglobin and is found in multiple quantities in the muscle mass which ends up in the coloration evaluation.
Question 14. Do Cats Attack Chickens?
Answer :
In the extensive majority of instances, no, however you do hear of this every so often. Most cats are extra intimidated via grown chickens than chickens are of them. Baby chicks are extra at threat due to the fact they may be helpless, however once more in our experience cats are not interested by them. Better to take precautions, though!
Question 15. Are Chickens In Cages Being Abused?
Answer :
Housing chickens in cages does no longer abuse them. The egg producer does not intentionally abuse chickens due to the fact the birds will now not be wholesome and satisfied and excellent egg manufacturers. The certification software noted in Question 9 is designed to boom cage area and alter other production practices that can be in question. Research has shown that preserving hens in cages simply may be less demanding considering that there's much less competition and interaction with different extra aggressive birds.
Question 16. How Big Are Chickens?
Answer :
"Standard" chickens weigh four-7 kilos relying on the breed and the intercourse (roosters weigh extra than hens). "Bantam" chickens -- which might be similar to standard chickens, only smaller -- weigh 1-2 pounds.
Question 17. How Should Frozen Poultry Be Thawed?
Answer :
Frozen chickens and turkeys should be thawed inside the refrigerator. This prevents all elements of the hen from getting heat sufficient to inspire the boom of spoilage micro organism earlier than the entire birds is thawed completely. Depending on the dimensions of the chicken, or 3 days may be required to complete the thawing technique. If quicker thawing is essential birds may be immersed in cold water. Directions on the label regarding thawing ought to be accompanied.
Question 18. Will Twin Chicks Hatch From A Double Yolked Egg?
Answer :
A double yolked egg isn't possibly to hatch. An embryo may also start to expand from the germinal disc on each egg yolks, but commonly there isn't always enough room for two chicks or the conditions aren't adequate for 2 embryos and the chicks do now not hatch.
Veterinary and Health Care Interview Questions
Question 19. Is There Really Such A Thing As A "pecking Order"?
Answer :
Yes. This is a very real phenomenon. All fowl flocks have a well-described pecking order. It's their way of stopping mayhem.
The fortunate hen at the top of the pecking order basically receives to push everybody round. She gets first get entry to to meals, water, high roosting spots and so on. If she would not like what anybody else is doing she has complete pecking rights. She gets to tell some other bird to worm off. The terrible baby at the lowest of the pecking order is inside the precise contrary situation: absolutely everyone within the flock can percent her, and she has ultimate rights to meals and different resources. The other chickens in a flock fall someplace between those two extremes. The #2 fowl can best be bullied through the number 1 hen and might bully anyone else in turn, and so on and so on.
Pecking order is established at a very early age and normally remains unchallenged till dying.
Question 20. How Can I Tell If An Egg Is Fertile?
Answer :
To determine if an egg is fertile, incubate it for some days and then candle it to look if cell department has started.
Question 21. Can Chickens Fly?
Answer :
Sort of. Smaller (lighter) breeds, and "bantams" -- which are the same as "fashionable" breeds but approximately 1/four the size -- can fly 25-50 ft and could roost in trees if allowed to. Heavier breeds have a lot more constrained flight.
Question 22. How Old Are Chickens When They Begin To Lay Eggs?
Answer :
Under most useful situations; top nutrients, best day period, adequate housing and excellent control practices, most layers must begin egg manufacturing at approximately 20-22 weeks of age.
Question 23. Is There A Nutritional Difference In Eggs With Different Colors Of Shells?
Answer :
There is largely no dietary distinction due to shell shade. White, brown or blue-green eggs from birds being fed similar rations are very comparable. Research has shown that the cholesterol content of eggs is about the identical irrespective of color and whether or not or now not the egg is fertile. In easy phrases an egg is an egg no matter the color or whether it's miles fertile.
Question 24. Do You Need Roosters For Hens To Lay Eggs?
Answer :
No. This is one of the most not unusual misconceptions approximately chickens. Hens will lay eggs simply as nicely inside the absence of roosters. If roosters are gift, however, the eggs may be fertilized!
Dairy Farm Interview Questions
Question 25. Does Eating Eggs Increase My Cholesterol?
Answer :
According to analyze effects, mild egg consumption will no longer boom someone's serum ldl cholesterol and the American Heart Association is now reporting that there is no evidence to signify that consuming eggs will increase the hazard of coronary heart ailment in wholesome individuals. In reality, scientists now realize that eggs provide several an awful lot needed vitamins inclusive of lutein and zeaxanthin which can also decrease the possibility of macular degeneration. Eggs also are an amazing supply of folic acid and choline.
Question 26. What Causes Blood Spots In Eggs?
Answer :
Blood spots are the end result of damaged capillaries inside the reproductive system. When the capillary ruptures, a drop of blood leaks out and turns into a part of the egg. The presence of a blood spot does not imply the egg is fertile or that an embryo is starting to form. Egg processors try and identify and put off all eggs containing blood spots before eggs go into the carton. Occasionally one is missed, however if the blood spot is small, it can be eliminated and the egg used. For massive blood spots the egg need to be discarded.
Question 27. How Do Chickens Reproduce?
Answer :
Chickens reproduce in a way just like some different animals. The lady produces an egg which if fertilized can bring about a toddler chick. The true egg, the component that develops into the embryo, is placed on the egg yolk. The yolk starts to develop within the ovary and after 10-12 days of development, ovulation takes place. If the lady has been mating with a male, sperm may be gift and fertilization can occur.
The male chicken does now not have a penis and consequently there's no penetration of the female reproductive tract at the time of mating. Instead the woman inverts the cloaca (website online of the not unusual junction of the reproductive and digestive systems) which comes in contact with the male's inverted cloaca and gets the sperm. The cloaca is then drawn back into the chicken's frame and the sperm are captured. They then begin the adventure up the length of the reproductive system. The sperm stay within the lady reproductive system and whenever an ovulation takes place (every 24-26 hours in desirable egg manufacturers) the egg can grow to be fertile. This technique continues and matings at 7 - 10 day periods are important to hold fertility. After fertilization happens the egg albumen, shell membranes, and shell are brought to complete the egg formation process. The fowl typically lays the egg about 24 hours after ovulation.
Aquaculture Interview Questions
Question 28. How Long Will Eggs Keep?
Answer :
If eggs are properly refrigerated they must remain usable for several weeks. Most eggs have a four week expiration date on the carton. That way they'll be bought up to four weeks after they may be located in the carton and the consumer will still have plenty of time to use them. Keeping eggs inside the carton inside the fridge will make bigger the shelf existence. Keeping eggs at a temperature under 40° F, however above freezing and at a excessive humidity is the ideal manner to maximize the shelf existence.
Question 29. What Are The Stringy White Things In Eggs?
Answer :
The stringy white portion of the egg is known as the chalazae. It is there to anchor the yolk inside the middle of the egg. The presence of a prominent chalazae is absolutely a demonstration that the egg is sparkling due to the fact because the egg ages the chalazae will become less noticeable.
Question 30. Can Eggs Be Produced Without A Male Being Present?
Answer :
Yes, most eggs produced for human intake are produced this manner and are non-fertile.
Question 31. Should I Eat Foods That May Contain Uncooked Eggs?
Answer :
The recent introduction of in-shell pasteurized eggs now provides an additional margin of safety when the use of uncooked or undercooked eggs in foods. To be truly secure, best pasteurized eggs ought to be used whilst getting ready foods that may be undercooked. Even easy, sound shelled eggs have the opportunity of bacterial infection and should be absolutely cooked.
Question 32. How Often Do Chickens Lay Eggs?
Answer :
That relies upon on three important factors:
The breed of bird. Some chickens are bred for meat production and lay few eggs; some are bred for egg production and might lay as often as as soon as a day; a few are bred as "twin cause" andare correct for each egg-laying and meat, although no longer premiere for both.
The chicken's age. Hens begin to lay at four-5 months of age, and lay best all through their first 12 months. Each 12 months after that their manufacturing decreases.
The season. In the iciness (with fewer daylight), egg manufacturing appreciably decreases. High laying season is summer time.
A healthful, younger bird bred for egg-laying can lay almost an egg a day!
Question 33. Can Eggs Be Frozen?
Answer :
Eggs can be satisfactorily frozen after mixing the yolk and the albumen. It may be desirable to freeze the egg aggregate in ice trays or muffin tins after which keep the frozen eggs in plastic luggage. The frozen eggs may be thawed within the refrigerator and used any wherein an entire egg is needed. Three tablespoons of liquid complete egg need to be utilized in region of one massive egg. Egg whites may be frozen satisfactorily and can also be frozen in ice trays or muffin tins. Yolks however come to be very gelatinous when frozen except they may be mixed with salt or sugar. To assist retard the gelation, mix 1/8 teaspoon salt or 1 ½ teaspoons sugar or corn syrup according to ¼ cup eggs yolks (4 large yolks).
Freezing in ice trays or muffin tins will also be suited. When the egg yolks are used, the recipe have to be adjusted to the salt or sugar already inside the egg yolks.
Organic Farming Interview Questions
Question 34. Are Brown Eggs Healthier Than White Eggs?
Answer :
No, the colour of the egg has no impact on how healthful it's far. However, how chickens are kept DOES have an effect on how healthy the eggs are!
Question 35. Why Are Some Hard-cooked Eggs Difficult To Peel?
Answer :
Eggs which can be very clean are typically more hard to peal. As the egg a while the pH modifications and the shell is greater without problems eliminated. To enhance peelability, start with an egg that could be a few days antique, hard-cook dinner the egg, then immerse the egg in cold water and peel immediately.
Question 36. What Are Designer Eggs, Free Range Eggs, Etc?
Answer :
Designer eggs are those eggs produced via flocks of chickens which have been fed special diets in an attempt to adjust the vitamins of the eggs they produce. Consumers need to be properly informed about the variations in those eggs and all different eggs whilst making shopping selections. Free variety eggs are produced by way of flocks of chickens which aren't limited in cages. The chickens may be raised on the floor of a fowl residence or they'll be allowed to roam around outside. Yolks of loose variety eggs may be darker because of the bird's consuming foods that include more carotenoid pigments (inexperienced grass, yellow corn, and so on.).
Question 37. Why Do Chickens Lay Different-coloured Eggs?
Answer :
They simply do! Different breeds lay distinctive-coloured eggs. Eggs are available in many one of a kind colorations - light brown, deep chocolate brown, white, off-white, pinkish or even green and blue! Some additionally lay speckled eggs.
A couple of key records:
An person hen's eggs will continue to be basically the equal coloration all of the time.
There may be variant inside the color of egg shades amongst individuals inside a breed, but no longer the base color (brown, white, blue and so forth.).
One manner to inform what coloration egg a fowl will lay is to look at her earlobe! A chicken with a white earlobe will always lay white eggs, whereas hens with red earlobes can lay brown, blue or green eggs.
Araucana and Ameraucana breeds, additionally known as the "Easter Egg Chickens", famously lay various sunglasses of green and blue eggs.
Question 38. What Should Chickens Be Fed?
Answer :
Commercial rations will usually produce the quality outcomes from all varieties of fowl. A ration designed mainly for a specific form of hen ought to constantly be used (ie. Layer ration for layers, broiler ration for broilers, and so forth.). The business ration have to no longer be supplemented with scratch, corn or table scraps due to the fact the birds will no longer be consuming a balanced diet.
Question 39. Is There Any Danger From Eating Poultry?
Answer :
If the hen is clean and is properly cooked (to an end factor temperature of at the least one hundred sixty five ranges F.) there need to be minimal risk. The micro organism that may be of problem is Salmonella. There is a possibility that Salmonella might be present on some raw chickens, but as said in advance, proper cooking gets rid of any ability troubles. In addition to right cooking, another shield that ought to be remembered while making ready all meat items is to cautiously wash hands, utensils, and countertops after getting ready the beef to avoid cross-infection to different foods.
Question 40. What Size Eggs Should I Purchase?
Answer :
Most recipes are written for huge eggs. Because of that, higher outcomes may be obtained by means of the use of large eggs in baked products. If the quit use of the eggs is scrambled, fried, poached, difficult cooked or a technique where quantity isn't important, then the scale with the least pricey fee in keeping with ounce is probably the quality desire.
Question 41. How Much Care Do Pet Chickens Require?
Answer :
They're much less complicated than dogs: no on foot, no two times-every day feeding, no baths, no grooming. With the proper housing they're a very low-renovation puppy:
Daily: a "checking on", egg series, and ultimate the coop in case you've let them out.
As essential: fill feed and water packing containers.
Monthly: exchange bedding and get rid of that unfastened fertilizer (poo) so it can be positioned to desirable use!
Twice a 12 months: an intensive cleaning and disinfecting of the coop.
