Interview Questions.

Top 100+ Portlet Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Portlet Interview Questions And Answers

Question 1. What Is A Portlet? Explain Its Capabilities.

Answer :

Portlets are UI additives which can be pluggable and are managed, displayed in an internet portal. Markup code fragments are produced via the portlets which might be aggregated right into a portal web page.

A portlet resembles an utility this is internet based totally and is hosted in a portal. Email, discussion boards, news, blogs, weather reports are a number of the examples of portlets.

Question 2. What Is Horizontal Portals?

Answer :

These are the portals are of kind standard interest. Yahoo!,Lycos,AOL,Freeserve,Sympatico are examples of horizontal portals.

HTML 5 Interview Questions
Question 3. Explain The Concepts And Capabilities Of Portal Structure Markup Language, Psml?

Answer :

PSML was created to permit abstraction and content material shape inside Jetspeed. It has two markups:

Registry markup: Describes the supply of sources to the Jetspeed engine. It supports a couple of portlet registries.
Site markup: The availability of portlets are described by this markup, that is displayed for a given user.
Question four. Explain Portal Architecture?

Answer :

The core implementation of the portal is UI, hosted by a Portal server. The HTTP requests, HTML responses, and returning suitable portal pages are treated by means of the Portal UI. Enterprise Web utility also can be treated by the Portal Server.

The portal architecture has the following:

Automaton Server: This server plays the management of job scheduling and implementation of a portal. It accesses all far off crawlers and profile offerings retrieved and stored from a far off database.
Image Server: This server hosts pictures and other net page content used by web offerings and a portal. With this configuration, large static files are to be sent immediately to the browser without portal server influences.
Search Server: This server indexes and searches all the information, packages, groups, documents, internet web sites through portal.
Collaboration Server: Web content book and management for portals and internet packages are supported by using this server. Its functionality can be accessed by using a far flung web services via Enterprise Web Development kit.
Content Server: Publication and management of web content material for portals and web applications along side form based totally publishing, branding, templates, content expiration is allowed by using this server.
Authentication Server: This server handles the portal authentication for users and far off offerings may be accessed via EDK.
Remote Servers: Web services written using the EDK are hosted through far off servers. The servers may be in different international locations, on unique structures and domains.
HTML five Tutorial
Question five. What Is Vertical Portals?

Answer :

They provide a gateway to the statistics pertaining to a particular industry inclusive of coverage, banking, finance, vehicle, telecom and so on.

PHP and Jquery Interview Questions
Question 6. What Are Jboss Portal Server Features?

Answer :

Highly incorporated internet applications’ charges reduce by way of portals. JBoss permits the reusability of branding and deploying new programs of composite nature.
The users and the industry can be custom designed, personalized their reviews in a secure and nicely governed manner by using the use of JBoss portal.
JBoss contain additives into a portal as reusable and standardized portlets, as Jboss is platform unbiased.
Performance and scalability is ensured.
Question 7. What Is Content Server In Portal Architecture?

Answer :

Publication and control of internet content material for portals and web applications together with form based totally publishing, branding, templates, content material expiration is authorized by way of this server.

PHP and Jquery Tutorial Angular JS Interview Questions
Question eight. What Is Portletsession Interface?

Answer :

User identity throughout many requests and transient records garage approximately the user is processed by means of PortletSession interace. One PortletSession is created according to portlet software in keeping with consumer.

The PortletSession interface gives a manner to pick out a consumer across multiple request and to keep temporary facts approximately that person.

The storing of statistics is defined in  scopes- APPLICATION_SCOPE and PORTLET_SCOPE.

APPLICATION_SCOPE: All the objects inside the consultation are available to all portlets,servlets, JSPs of the same portlet software, by using the use of APPLICATION_SCOPE.

PORTLET_SCOPE: All the objects inside the consultation are to be had to the portlet during the requests for the equal portlet window. The attributes endured within the PORTLET_SCOPE are not covered from other web additives.

Question 9. What Is B2b Portals?

Answer :

The organizations enlarge to suppliers and companions with the aid of the usage of B2B portals.

Java Liferay Interview Questions
Question 10. Explain About B2e Portals?

Answer :

The enterprise knowledge base integration and related applications into person customizable surroundings is accomplished with B2E portals. This environment is like one prevent keep.

Javascript Advanced Tutorial
Question 11. What Is Collaboration Server In Portal Architecture?

Answer :

Web content guide and control for portals and net applications are supported by using this server. Its functionality may be accessed by way of a far off net offerings through Enterprise Web Development package.

UI Developer Interview Questions
Question 12. What Is Portletcontext Interface?

Answer :

The portlet view of the portlet box is defined through PortletContext. It allows the availability of assets to the portlet. Using this context, the portlet log can be accessed and URL references to sources can be acquired. There is usually only one context in step with portlet utility according to JVM.

HTML 5 Interview Questions
Question 13. What Is B2e Portals?

Answer :

The organisation know-how base integration and related applications into person customizable environment is done with B2E portals. This environment is like one forestall keep.

Question 14. Why Portals?

Answer :

The following are the reasons to use portals:

Unified way of imparting information from various sources.
Services like e-mail, news, infotainment, stock fees and other capabilities are provided by using portals.
Provides steady appearance and sense for agency. Eg. MSN, Google sites.
Question 15. What Is Search Server In Portal Architecture?

Answer :

This server indexes and searches all the facts, packages, communities, files, web sites via portal.

IBM WebSphere Administration Interview Questions
Question sixteen. Explain The Types Of Portals, Function-based Portals And User-based totally Portals?

Answer :

Function-based totally portals

Horizontal Portals: These are the portals are of kind wellknown hobby. Yahoo!,Lycos,AOL,Freeserve,Sympatico are examples of horizontal portals.
Vertical Portals: They offer a gateway to the statistics referring to a specific enterprise which includes coverage, banking, finance, car, telecom and so on.
User-Based Portals

B2B Portals : The corporations make bigger to suppliers and companions through using B2B portals.
B2C Portals : The firms make bigger to customers for ordering, billing, services by way of the usage of B2C portals.
B2E Portals : The corporation understanding base integration and related packages into consumer customizable surroundings is carried out with B2E portals. This surroundings is like one stop keep.
Question 17. What Is B2c Portals?

Answer :

The enterprises extend to clients for ordering, billing, offerings through the usage of B2C portals.

Veritas Volume Manager (VVM or VxVM) Interview Questions
Question 18. What Is Image Server In Portal Architecture?

Answer :

This server hosts pics and different web page content used by internet services and a portal. With this configuration, large static documents are to be despatched without delay to the browser with out portal server affects.

PHP and Jquery Interview Questions
Question 19. Do You Know What Is Portletcontext Interface?

Answer :

The portlet view of the portlet container is described by PortletContext. It allows the supply of resources to the portlet. Using this context, the portlet log can be accessed and URL references to sources can be received. There is usually handiest one context consistent with portlet utility in line with JVM.

Question 20. What Is Automaton Server In Portal Architecture?

Answer :

This server plays the management of process scheduling and implementation of a portal. It accesses all far flung crawlers and profile services retrieved and saved from a far off database.

Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) Interview Questions
Question 21. What Is The Concepts And Capabilities Of Portal Structure Markup Language, Psml?

Answer :

PSML was created to permit abstraction and content shape inside Jetspeed.

It has two markups:

Registry markup: Describes the availability of assets to the Jetspeed engine. It supports multiple portlet registries.
Site markup: The availability of portlets are defined with the aid of this markup, that is displayed for a given person.
Question 22. Can You Explain Why We Use Portals?

Answer :

The following are the motives to apply portals:

Unified way of supplying records from various assets.
Services like email, news, infotainment, stock charges and other capabilities are supplied by means of portals.
Provides steady appearance and feel for organization. Eg. MSN, Google web sites.




CFG