Interview Questions.

Top 100+ Pl/sql And Informatica Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Pl/sql And Informatica Interview Questions And Answers

Question 1. What Do You Mean By Enterprise Data Warehousing?

Answer :

When the organisation information is created at a unmarried factor of access it is referred to as as agency facts warehousing. Data may be furnished with a global view to the server through a unmarried supply store. One can do periodic analysis on that identical source. It gives higher effects but however the time required is excessive.

Question 2. What The Difference Is Between A Database, A Data Warehouse And A Data Mart?

Answer :

Database consists of a set of sensibly affiliated facts that's commonly small in length compared to information warehouse. While in records warehouse there are assortments of all kinds of information and information is taken out most effective in keeping with the purchaser's desires. On the alternative hand datamart is likewise a hard and fast of statistics which is designed to cater the needs of various domain names. For example an organisation having specific chunk of information for its exclusive departments i.E. Sales, finance, advertising and marketing etc.

 

Oracle 10g Interview Questions
Question three. What Is Meant By A Domain?

Answer :

When all associated relationships and nodes are protected via a sole organizational point, its referred to as domain. Through this information management can be advanced.

Question four. What Is The Difference Between A Repository Server And A Powerhouse?

Answer :

Repository server controls the whole repository which includes tables, charts, and various processes and so forth. Its predominant characteristic is to assure the repository integrity and consistency. While a powerhouse server governs the implementation of numerous approaches among the elements of server's database repository.

Oracle 10g Tutorial
Question five. How Many Repositories Can Be Created In Informatica?

Answer :

There can be any wide variety of repositories in informatica however in the end it depends on variety of ports.

PL/SQL Interview Questions
Question 6. What Is The Benefit Of Partitioning A Session?

Answer :

Partitioning a consultation means solo implementation sequences in the consultation. It's foremost purpose is to enhance server's operation and performance. Other alterations together with extractions and other outputs of single walls are achieved in parallel.

 

Question 7. How Are Indexes Created After Completing The Load Process?

Answer :

For the reason of making indexes after the burden procedure, command tasks at consultation degree may be used. Index creating scripts may be brought in keeping with the session's workflow or the post consultation implementation collection. Moreover this kind of index creation can not be controlled after the weight procedure at transformation stage.

Oracle DBA Tutorial Oracle DBA Interview Questions
Question 8. Explain Sessions. Explain How Batches Are Used To Combine Executions?

Answer :

A teaching set that needs to be applied to convert statistics from a source to a target is called a consultation. Session can be finished the usage of the session's supervisor or pmcmd command. Batch execution may be used to mix periods executions either in serial manner or in a parallel. Batches could have unique periods wearing forward in a parallel or serial way.

Question nine. How Many Number Of Sessions Can One Group In Batches?

Answer :

One can group any number of sessions however it'd be easier for migration if the range of sessions are lesser in a batch.

Netezza Interview Questions
Question 10. Explain The Difference Between Mapping Parameter And Mapping Variable?

Answer :

When values trade during the consultation's execution it's known as a mapping variable. Upon finishing touch the Informatica server shops the give up price of a variable and is reused while session restarts. Moreover the ones values that do not exchange all through the periods execution are referred to as mapping parameters. Mapping procedure explains mapping parameters and their utilization. Values are allotted to these parameters earlier than starting the consultation.

Question 11. What Is Complex Mapping?

Answer :

Following are the capabilities of complex mapping.

Difficult requirements
Many numbers of changes
Complex enterprise good judgment
Oracle Forms And Reports Interview Questions
Question 12. How Can One Identify Whether Mapping Is Correct Or Not Without Connecting Session?

Answer :

One can locate whether the session is correct or now not with out connecting the consultation is with the assist of debugging option.

 

Oracle 10g Interview Questions
Question thirteen. Can One Use Mapping Parameter Or Variables Created In One Mapping Into Any Other Reusable Transformation?

Answer :

Yes, One can do due to the fact reusable transformation does no longer include any mapplet or mapping.

Question 14. Explain The Use Of Aggregator Cache File?

Answer :

Aggregator modifications are dealt with in chunks of instructions during every run. It stores transitional values which might be determined in neighborhood buffer memory. Aggregators offers greater cache documents for storing the transformation values if extra memory is needed.

Question 15. Briefly Describe Lookup Transformation?

Answer :

Lookup alterations are the ones alterations that have admission proper to RDBMS based records set. The server makes the access quicker via using the lookup tables to observe explicit desk facts or the database. Concluding facts is achieved with the aid of matching the look up condition for all appearance up ports brought in the course of ameliorations.

Oracle Application Framework Interview Questions
Question sixteen. What Does Role Playing Dimension Mean?

Answer :

The dimensions which are applied for gambling varied roles whilst remaining inside the equal database domain are referred to as role playing dimensions.

Question 17. How Can Repository Reports Be Accessed Without Sql Or Other Transformations?

Answer :

Repositoryreports are established with the aid of metadata reporter. There is not any need of SQL or different transformation due to the fact that it is a web app.

 

Oracle Apex Interview Questions
Question 18. What Are The Types Of Metadata That Stores In Repository?

Answer :

The forms of metadata includes Source definition, Target definition, Mappings, Mapplet, Transformations.

PL/SQL Interview Questions
Question 19. Explain The Code Page Compatibility?

Answer :

When records actions from one code page to any other supplied that each code pages have the identical character units then information loss cannot arise. All the characteristics of source page have to be available within the goal web page. Moreover if all of the characters of supply web page aren't present in the goal web page then it'd be a subset and records loss will without a doubt arise in the course of transformation due the truth the two code pages are not like minded.

Question 20. How Can You Validate All Mappings In The Repository Simultaneously?

Answer :

All the mappings cannot be validated simultaneously because every time simplest one mapping can be established.

 

Powerbuilder Interview Questions
Question 21. Briefly Explain The Aggregator Transformation?

Answer :

It permits one to do mixture calculations such as sums, averages and so on. It is unlike expression transformation in which you will do calculations in corporations.

 

Question 22. Describe Expression Transformation?

Answer :

Values can be calculated in unmarried row earlier than writing on the goal in this form of transformation. It may be used to carry out non mixture calculations. Conditional statements also can be examined before output results visit goal tables.

Question 23. What Do You Mean By Filter Transformation?

Answer :

It is a medium of filtering rows in a mapping. Data wishes to be transformed through filter transformation after which filter circumstance is carried out. Filter transformation consists of all ports of enter/output, and the rows which meet the situation can only pass through that filter out.

Oracle D2K Interview Questions
Question 24. What Is Joiner Transformation?

Answer :

Joiner transformation combines two affiliated heterogeneous resources living in distinct locations whilst a supply qualifier transformation can combine data emerging from a common source.

Oracle DBA Interview Questions
Question 25. What Is Lookup Transformation?

Answer :

It is used for searching up statistics in a relational table through mapping. Lookup definition from any relational database is imported from a supply which has tendency of connecting consumer and server. One can use a couple of lookup transformation in a mapping.

Question 26. How Union Transformation Is Used?

Answer :

It is a diverse input group transformation which can be used to combine data from one of a kind sources. It works like UNION All announcement in SQL that is used to combine end result set of  SELECT statements.

Question 27. What Do You Mean Incremental Aggregation?

Answer :

Option for incremental aggregation is enabled each time a session is created for a mapping aggregate. Power center performs incremental aggregation via the mapping and historical cache information to carry out new aggregation calculations incrementally.

Netezza Interview Questions
Question 28. What Is The Difference Between A Connected Look Up And Unconnected Look Up?

Answer :

When the inputs are taken directly from other modifications within the pipeline it's miles known as connected lookup. While unconnected lookup would not take inputs directly from other modifications, but it is able to be used in any adjustments and may be raised as a characteristic using LKP expression. So it may be said that an unconnected lookup can be known as multiple times in mapping.

 

Question 29. What Is A Mapplet?

Answer :

A recyclable item that is using mapplet clothier is known as a mapplet. It lets in one to reuse the transformation common sense in multitude mappings moreover it also includes set of variations.

Question 30. Briefly Define Reusable Transformation?

Answer :

Reusable transformation is used severa instances in mapping. It isn't like other mappings which use the transformation due to the fact that it's far saved as a metadata. The variations could be nullified inside the mappings whenever any change in the reusable transformation is made.

Question 31. What Does Update Strategy Mean, And What Are The Different Option Of It?

Answer :

Row via row processing is achieved by way of informatica. Every row is inserted within the target desk due to the fact it is marked as default. Update method is used every time the row needs to be up to date or inserted based totally on a few sequence. Moreover the situation ought to be laid out in update approach for the processed row to be marked as up to date or inserted.

Question 32. What Is The Scenario Which Compels Informatica Server To Reject Files?

Answer :

This happens when it faces DD_Reject in replace strategy transformation. Moreover it disrupts the database constraint filed inside the rows changed into condensed.

Question 33. What Is Surrogate Key?

Answer :

Surrogate secret is a replacement for the natural top key. It is a completely unique identification for each row in the desk. It could be very useful due to the fact the natural primary key can exchange which subsequently makes update extra tough. They are continually used in shape of a digit or integer.

 

Oracle Forms And Reports Interview Questions
Question 34. What Are The Prerequisite Tasks To Achieve The Session Partition?

Answer :

In order to perform consultation partition one need to configure the consultation to partition source statistics after which putting in the Informatica server gadget in multifold CPU's.

 

Question 35. Which Files Are Created During The Session Rums By Informatics Server?

Answer :

During consultation runs, the documents created are specifically Errors log, Bad report, Workflow low and consultation log.

Question 36. What Is The Purpose Of The Pl/square Language?

Answer :

PL/SQL is an extension of SQL. SQL is non-procedural. PL/SQL is a procedural language designed through oracle to triumph over the limitations that exist in SQL.

Oracle Application Framework Interview Questions
Question 37. What Is The Difference Between Implicit And Explicit Cursors?

Answer :

Oracle implicitly announces a cursor to all of the DDL and DML commands that go back most effective one row. For queries returning multiple rows, an specific cursor is created.

 

Question 38. Which Command Is Used To Delete A Package?

Answer :

The DROP PACKAGE command.

 

Question 39. How Do You Refer To The Types, Objects And Sub Programs Declared Within A Package?

Answer :

The kinds, objects, and subprograms declared within a package deal are cited the use of the dot notation as −

package_name.Type_name
package_name.Object_name
package_name.Subprogram_name
Question 40. Which Command(s) Are Used For Creating Pl/sq. Packages?

Answer :

CREATE PACKAGE command is used for creating the specification part. CREATE PACKAGE BODY command is used for creating the frame component.

Oracle Apex Interview Questions
Question forty one. Pl/sq. Packages Usually Have Two Parts. What Are These Two Parts?

Answer :

PL/SQL applications have  elements −
Specification part − wherein the interface to the software are defined.
Body element − wherein the implementation of the specification are defined.

 

Question 42. What Are The Steps That Need To Be Performed To Use An Explicit Cursor? Discuss Briefly.

Answer :

The steps that need to be finished on specific cursor are −
DECLARE − assigns a name to the cursor and defines the shape of question within it.
OPEN − executes the question, wherein the rows again by way of the query are to be had for fetching.
FETCH − assigns values from the modern row (cursor position) into designated variables.
CLOSE − releases the reminiscence space.

 

Powerbuilder Interview Questions
Question forty three. What Do You Understand By Explicit Cursors?

Answer :

Explicit cursors are described explicitly using the CURSOR statement, with a general syntax −
CURSOR cursor_name [(parameters)] IS query_expression;
It allows processing queries that return multiple rows.

Question forty four. How Do You Declare A User-described Exception?

Answer :

User described exceptions are declared under the DECLARE segment, with the key-word EXCEPTION. Syntax −
<exception_name> EXCEPTION;

Question forty five. What Is The Difference Between A Function And A Stored Procedure?

Answer :

A characteristic returns a cost and a saved manner doesn’t return a price.

Question forty six. Write A Statement To Disable A Trigger Named Update_marks.

Answer :

ALTER TRIGGER update_marks DISABLE;

 

Question 47. Which Command Is Used To Delete A Trigger?

Answer :

DROP TRIGGER command.

Question 48. What Is The Purpose Of The Optional Argument [or Replace] In A Create Trigger Command?

Answer :

The non-compulsory argument [OR REPLACE] in a CREATE TRIGGER command re-creates an existing trigger. Using this selection allows converting the definition of an existing cause without having to delete it first.

Question 49. What Is The Use Of A When Clause In A Trigger?

Answer :

A WHEN clause specifies the circumstance that should be proper for the cause to be triggered.

Question 50. What Are The Uses Of Triggers?

Answer :

Basically triggers are used to create consistencies, get right of entry to restrict and implement securities to the database. Triggers also are used for −

Creating validation mechanisms concerning searches in a couple of tables
Creating logs to sign up the usage of a desk
Update other tables as a result of inclusion or modifications within the present day desk.
Question fifty one. What Is The Difference In Execution Of Triggers And Stored Procedures?

Answer :

A cause is robotically executed with none movement required by using the user, whereas, a saved manner wishes to be explicitly invoked.

Question 52. Which Command/commands Allow Iteration A Use Of Loops In A Pl/square Block?

Answer :

LOOP command, FOR.. LOOP command, WHILE command.

Question 53. What Is Returned By The Cursor Attribute Sql%notfound?

Answer :

It returns the Boolean value TRUE if no rows had been processed.

Question fifty four. What Is Returned By The Cursor Attribute Sqlp.Clocated?

Answer :

It returns the Boolean cost TRUE if at the least one row was processed.

Question 55. What Is Returned By The Cursor Attribute Sqlp.Crowcount?

Answer :

It returns the number of rows which can be processed by using a SQL declaration.

Question 56. What Are The Pl/sq. Cursors?

Answer :

Oracle uses workspaces to execute the SQL instructions. In other words, whilst Oracle methods a SQL command, it opens a place inside the memory called Private SQL Area. A cursor is an identifier for this region. It allows programmers to call this location and access it’s information.

Question fifty seven. What Is A Trigger?

Answer :

A cause is a PL/SQL application that is saved in the database and completed right away before or after the INSERT, UPDATE, and DELETE commands.

Question 58. What Is A Pl/sq. Package?

Answer :

A package is a record that corporations functions, cursors, stored techniques, and variables in a single location.

Question 59. What Is The Purpose Of %rowtype Data Type? Explain With Example.

Answer :

It pronounces a composed variable this is equal to the row of a table. After the variable is created, the fields of the desk may be accessed, using the name of this variable.
For instance
emptype := empp.Crowtype;
name := emptype.Empname;

Question 60. What Is The Purpose Of %kind Data Type? Explain With Example.

Answer :

It assigns a variable the equal facts kind utilized by the column, for which the variable is created. For instance,
dcode := dept.Detpnop.Ctype;
The variable dcode is created with the equal records type as that of the deptno column of the dep. Table.

Question sixty one. What Does The Colon Sign (: ) Implies In The Following Statement? :deficit := Balance – Loan;

Answer :


The colon (: )sign implies that the variable :deficit is an external variable.

Question sixty two. State Few Notable Characteristics Of Pl/square.

Answer :

Block-established language.
Stored tactics help higher sharing of application.
Portable to all environments that assist Oracle.
Integration with the Oracle facts dictionary.
Question sixty three. Name Few Schema Objects That Can Be Created Using Pl/square?

Answer :

Stored methods and functions
Packages
Triggers
Cursors
Question 64. State Some Features Or Programming Constructs Supported By Pl/square.

Answer :

Variables and constants
Embedded SQL support
Flow manipulate
Cursor management
Exception managing
Stored strategies and packages
Triggers
Question 65. What Are The Three Basic Sections Of A Pl/square Block?

Answer :

Claration section
Execution phase
Exception phase




CFG