Interview Questions.

Top 100+ Piping Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Piping Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Preferred Location For Drain?

Answer :

Must be located at the lowest section of drum.

Question 2. What Are The Steps In Selection Of Valve?

Answer :

What to deal with, liquid, fuel or powder, fluid nature, characteristic, construction cloth, disc kind, stem kind, how to function, bonnet kind, body ends, delivery time, cost, assurance.

AutoCAD Interview Questions
Question 3. What Are Functions Of Valves?

Answer :

Isolation, law, non-go back and special functions.

Question four. What Are Isolating Valves?

Answer :

Gate, ball, plug, piston, diaphragm, butterfly, pinch.

Question 5. What Are Regulating Valves?

Answer :

Globe, needle, butterfly, diaphragm, piston, punch.

Mechanical Engineering Interview Questions
Question 6. What Are Non-return Valves?

Answer :

take a look at valve.

Question 7. What Are Special Valves?

Answer :

Multi-port, flush bottom, go with the flow, foot, pressure relief, breather.

Mechatronics engineering Interview Questions
Question eight. What Materials Are Used For Construction Of Valves?

Answer :

Cast iron, bronze, gun metal, carbon metal, chrome steel, alloy carbon steel, polypropylene and other plastics, special alloys.

Question 9. What Is Trim?

Answer :

Trim is composed of stem, seat surfaces, lower back seat bushing and different small inner parts that normally touch the floor fluid.

Auto mechanic Interview Questions
Question 10. Which Standard Specifies Trim Numbers For Valve?

Answer :

API 600.

Question 11. What Are Wetted Parts Of Valve?

Answer :

All elements that are available touch with surface fluid are known as wetted elements.

3d Printing Interview Questions
Question 12. What Is Wire Drawing?

Answer :

This time period is used to suggest the untimely erosion of the valve seat because of immoderate pace between seat and seat disc, when valve is not closed tightly.

AutoCAD Interview Questions
Question thirteen. What Is Straight Through Valve?

Answer :

Valve wherein the ultimate operation of valve is completed via 90 stages turn of the last detail.

Question 14. What Pressure Tests Are Carried Out On Valves?

Answer :

Shell-hydrostatic, seat-hydrostatic, seat-pneumatic

Question 15. What Are Available Valve Operators?

Answer :

Hand-lever, hand-wheel, chain operator, equipment operator etc.

Piping Design Engineer Interview Questions
Question 16. What Is The Full Form Of Asme?

Answer :

American Society for Mechanical Engineers.

Question 17. Which Piping Code Is Used For Power Piping And Which Code Is Used For Process Piping Design?

Answer :

Power Piping: ASME B 31.1

Process Piping: ASME B 31.Three

Mechanical Fitter Interview Questions
Question 18. What Are The Main Differences Between Asme B 31.1 And Asme B 31.Three?

Answer :

The essential variations are listed below:

Material allowable stresses are unique in each codes.
Stress increases because of occasional masses are specific in every code.
B 31.Three neglects torsion at the same time as calculating sustained stresses, but B 31.1 includes it.
Sustained stress calculation is particular in B 31.1 however undefined for B 31.Three.
B 31.1 intensifies torsion but B31.3 does no longer intensify it.
Mechanical Engineering Interview Questions
Question 19. How To Calculate The Basic Allowable Stress For A Material?

Answer :

The simple allowable strain is described in respective code. For example as in line with B 31.3 the primary allowable pressure for a fabric is the minimum of the subsequent:

1/3rd of tensile strength at design temperature.
2/third of yield energy at design temperature.
100% of average strain for a creep price of zero.01% consistent with a thousand hours.
Sixty seven% of average pressure for rupture at the end of a hundred thousand hours.
80% of minimum strain for ruptures at the stop of 100000 hours.
For austenitic chrome steel or nickel alloys the lower of yield power and 90% of yield electricity at temperature.
For structural grade materials 0.Ninety two times of the bottom price of factor (a) to (f)
Question 20. What Is The Main Difference Between Constant And Variable Spring Hanger? When To Use These Hangers?

Answer :

In Constant Spring hanger the burden remains constant all through its journey variety. But In variable spring hanger the burden varies with displacement.

Spring hangers are used whilst thermal displacements are upwards and piping system is lifted off from the help role. Variable spring hanger is ultimate as that is much less luxurious.

Constant springs are used:

When thermal displacement exceeds 50 mm
When variability exceeds 25%
Sometimes whilst piping is hooked up to stress sensitive device like steam turbines, centrifugal compressors and many others and it turns into very hard to qualify nozzle hundreds through variable spring hangers, consistent spring hangers can be used.
Pipe Fitter Interview Questions
Question 21. What Do You Mean By Variability? What Is The Industry Approved Limit For Variability?

Answer :

Variability= (Hot Load-Cold load)/Hot load = (Spring Constant × displacement)/Hot load.

Limit for variability for variable spring hangers is 25%.

Question 22. What Are The Major Parameters You Must Address While Making A Spring Data-sheet?

Answer :

Major parameters are: Spring TAG, Cold load/Installed load, Vertical and horizontal movement, Piping layout temperature, Piping Material, Insulation thickness, Hydro-check load, Line range and many others.

Question 23. How To Calculate The Height Of A Variable Spring Hanger?

Answer :

Select the peak from supplier catalog based on spring length and stiffness elegance.
For base installed variable spring hanger the height is referred to directly. It is the spring top.
For top mounted variable spring hanger’s ass spring peak with turnbuckle duration, clamp/lug period and rod period.
Question 24. Can You Select A Proper Spring Hanger If You Do Not Make It Program Defined In Your Software? What Is The Procedure?

Answer :

In your machine first decide the vicinity wherein you want to put in the spring. Then cast off all close by helps which aren't taking load in thermal running case. Now run this system and the sustained load on that guide node is your warm load. The thermal movement in that region is your thermal movement for your spring. Now expect variability to your spring. So calculate

Spring steady = (Hot load × variability)/displacement. Now with spring regular and warm load input any seller catalog to select spring inside the journey variety.

Mechatronics engineering Interview Questions
Question 25. What Is The Software Available For Performing Piping Stress Analysis?

Answer :

Caesar II, Auto Pipe and so on.




CFG