Interview Questions.

Top 100+ Piping Design Engineer Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Piping Design Engineer Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The Steps In Selection Of Valve?

Answer :

What to deal with, liquid, gasoline or powder, fluid nature, feature, construction material, disc type, stem type, a way to perform, bonnet kind, frame ends, shipping time, price, guarantee.

Question 2. What Are Two Types Of Ball Valve?

Answer :

Full port layout and normal port layout, in keeping with sort of seat, gentle seat and steel seat.

AutoCAD Interview Questions
Question three. What Are Ball Valve Body Types?

Answer :

Single piece, double piece, 3 pieces, the quick sample, long sample, sand witch and flush bottom layout.

Question 4. Why Ball Valves Are Normally Flanged?

Answer :

Because of tender seat PTFE that could harm for the duration of welding.

Design Patterns Tutorial
Question five. What Are Butterfly Valve Types?

Answer :

Double flange type, wafer lug kind and wafer type.

ELECTRONICS & INSTRUMENTATION Engineering Interview Questions
Question 6. What Are Types Of Check Valve?

Answer :

Lift take a look at valves and swing check valves.

Question 7. What Are Non-slam Check Valves?

Answer :

Swing test valve, traditional test valve, wafer check valve, tilting disc take a look at valve, piston check valve, prevent check valve, ball test valve.

Design Patterns Interview Questions
Question eight. Where Stop Check Valve Is Used?

Answer :

In stem generation via more than one boilers, where a valve is inserted among every boiler and the principle movement header. It can be optionally closed robotically or commonly.

Question 9. Where Diaphragm Valves Are Used?

Answer :

Used for low strain corrosive services as close off valves.

Interior Designing Interview Questions
Question 10. What Is Bar Stock Valve?

Answer :

Any valve having a frame machined from strong metallic (bar stock). Usually needle or globe kind.

Question eleven. What Is Bibb Valve?

Answer :

A small valve with grew to become down end, like a tap.

Engineering Drawing Interview Questions
Question 12. What Is Bleed Valve?

Answer :

Small valve supplied for drawing off liquid.

AutoCAD Interview Questions
Question 13. What Is Blow Down Valve?

Answer :

Refers to a plug kind disc globe valve used for disposing of sludge and sediment matter from the lowest of boiler drums, vessels, drip legs and so on.

Question 14. What Is Breather Valve?

Answer :

A unique self performing valve installed on garage tanks etc. To launch vapor or fuel on mild growth of inner pressure ( in the area of ½ to 3 ounces in keeping with square inch).

Question 15. What Is Drip Valve?

Answer :

A drain valve suited for the bottom of a droplet to allow blow down.

Piping Interview Questions
Question 16. What Is Flap Valve?

Answer :

A non go back valve having a hinged disc or rubber or leather-based flap used for low stress traces.

Question 17. What Is Hose Valve?

Answer :

A gate or globe valve having considered one of its ends externally threaded to one of the hose thread requirements in use within the USA. These valves are used for vehicular and firewater connections.

Manufacturing Industrial Engineer Interview Questions
Question 18. What Is Paper-inventory Valve?

Answer :

A single disc single seat gate valve (slide gate) with knife edged or notched disc used to modify float of paper slurry or other fibrous slurry.

ELECTRONICS & INSTRUMENTATION Engineering Interview Questions
Question 19. What Is Root Valve?

Answer :

A valve used to isolate a stress element or tool from a line or vessel, or a valve positioned at the beginning of a branch form the header.

Question 20. What Is Slurry Valve?

Answer :

A knife edge valve used to manipulate float of non-abrasive slurries.

Question 21. What Is Spiral Sock Valve?

Answer :

A valve used to control glide of powders by means of a twistable material tube or sock.

Question 22. What Is Throttling Valve?

Answer :

Any valve used to carefully alter go with the flow in the just-open position.

Question 23. What Is Vacuum Breaker?

Answer :

A special self-acting valve or nay valve appropriate for vacuum carrier, operated manually or automatically, set up to admit gasoline (usually atmospheric air) right into a vacuum or low-strain area. Such valves are installed on high factors of piping and vessels to permit draining and on occasion to prevent siphoning.

Question 24. What Is Quick Acting Valve?

Answer :

Any on/off valve swiftly operable, either via guide lever, spring or by using piston, solenoid or lever with warmness-fusible hyperlink releasing a weight which in falling operates the valve. Quick performing valves are acceptable in traces conveying flammable liquids. Unsuitable for water or for liquid carrier in popular with out a cushioning tool to defend piping from shock.

Design Patterns Interview Questions
Question 25. What Is Diverting Valve?

Answer :

This valve switch waft from one fundamental line to 2 exclusive outlets. WYE type and pneumatic control kind with no shifting component.

Question 26. What Is Sampling Valve?

Answer :

Usually of needle or globe sample, placed in department line for the cause of drawing all samples of procedure cloth thru the department.

Question 27. What Are Blow Off Valve?

Answer :

It is a variety of globe valve confirming with boiler code necessities and especially designed for boiler blow off provider. WYE pattern and perspective type, used to get rid of air and different gases from boilers etc.

Interior Designing Interview Questions
Question 28. What Is Relief Valve?

Answer :

Valve to relieve excess pressure in drinks in conditions wherein complete flow discharge is not required, whilst release of small volume of liquid would unexpectedly decrease pressure.

Question 29. What Is Safety Valve?

Answer :

Rapid beginning (popping action) complete flow valve for air and different gases.

Question 30. What Is Foot Valve?

Answer :

Valve used to maintain a head of water at the suction facet of sump pump, essentially a lift check valve with integrated strainer.

Question 31. What Is Float Valve?

Answer :

Used to control liquid degree in tanks, operated by using waft, which rises with liquid level and opens the valve to control water stage. It can also do away with air from system, wherein case, air flows out of machine in valve open situation, but when water reaches valve, float inside valve raises to close the valve and prevent float of water. Used in drip legs.

Question 32. What Are Flush Bottom Valves?

Answer :

Special form of valves used to empty out the piping, reactors and vessels, connected on pad kind nozzles.

Question 33. What Are Types Of Flush Bottom Valves?

Answer :

Valves with discs opening into the tank and valves with disks into the valve.

Engineering Drawing Interview Questions
Question 34. What Are The Uses Of Three-way Valve?

Answer :

Alternate connection of the 2 deliver traces to a not unusual shipping vise versa, separating one safety valve, department of glide with isolation facility.

Question 35. What Are Uses Of Four Way Valve?

Answer :

Reversal of pump suction and delivery, By skip of strainer or meter, reversal of drift via filter, warmness exchanger or dryer.

Question 36. What Is Metal Seated Lubricated Plug Valve?

Answer :

A plug valve without a plastic material, in which grease is applied to contacting surfaces for easy operation.

Piping Interview Questions
Question 37. What Are Three Patterns Of Plug Valve Design?

Answer :

Regular sample, brief pattern and project sample.

Question 38. Can You Explain In Detail Three Or More Major Differences Between Code Ansi B31.1 And Code Ansi B31.Three?

Answer :

There is simplest one predominant distinction among the two, B31.1 is for Power Piping and B31.Three is for Refinery/Chemical Plant Piping.




CFG