Interview Questions.

Top 100+ Pipe Fitter Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Pipe Fitter Interview Questions And Answers

Question 1. How Can Flanges Be Classified Based On Pipe Attachment?

Answer :

Flanges may be classified primarily based on pipe attachment as: –

Slip – on. : – The Slip-on type flanges are connected via welding inner as well as outside. These flanges are of solid creation.

Socket Weld. : – The Socket Weld flanges are welded on one aspect most effective. These are used for small bore traces simplest.

Screwed. : – The Screwed-on flanges are used on pipelines in which welding can't be accomplished.

Lap Joint. : – The Lap Joint flanges are used with stub ends. The stub ends are welded with pipes & flanges are stored free over the equal.

Welding Neck. : – The Welding neck flanges are attached by using butt welding to the pipe. These are used mainly for important services where the weld joints need radiographic inspection.

Blind. : – The Blind flanges are used to shut the ends which want to be reopened.

Reducing. : – The lowering flanges are used to connect among large and smaller sizes with out the use of a reducer. In case of lowering flanges, the thickness of flange have to be that of the higher diameter.

Integral. : – Integral flanges are those, which might be cast in conjunction with the piping factor or gadget.

Question 2. How Can Flanges Be Classified Based On Pressure- Temperature Ratings?

Answer :

Flanges are classified based on pressure temperature scores as: –

#A. A hundred and fifty
#B. 300
#C. 400
#D. Six hundred
#E. 900
#F. 1500
#G. 2500
Pressure temperature score carts inside the general ASME B16.Five specify the non-surprise operating gauge pressure to which the flange can be subjected to at a selected temperature.

Civil Engineering Interview Questions
Question 3. How Can Flanges Be Classified Based On Facing?

Answer :

Flanges are categorized based on facing as: –

Flat face. (FF)
Raised face. (R/F)
Tongue and groove. (T/G)
Male and girl. (M/F)
Ring kind joint. (RTJ)
Question 4. How Can Flanges Be Classified Based On Face Finish?

Answer :

Flanges are classified primarily based on face finish as: –

Smooth finish.
Serrated end.
Question five. Where The Smooth Finish Flange & Serrated Finish Flange Finds Its Use?

Answer :

The smooth end flange is furnished while metal gasket is provided and serrated finish flange is furnished whilst non-metal gasket is provided.

Welding Technology Interview Questions
Question 6. What Are The Types Of Serrated Finish Provided On Flange Face?

Answer :

Concentric
Spiral (Phonographic)
Question 7. How The Serration On Flanges Is Specified?

Answer :

The serration on flanges is targeted by means of the number, that is the Arithmetic Average Rough Height (AARH).

QC Welding Inspector Interview Questions
Question eight. Where The Concentric Serration Is Insisted For Face Finish?

Answer :

Concentric serration are insisted for face finish in which the fluid being carried has very low density and might find leakage direction through hollow space.

Question nine. How The Gaskets Are Classified Based On The Type Of Construction?

Answer :

Based at the kind of construction, gaskets are classified as: –

Full face.
Spiral wound metal.
Ring kind.
Metal jacketed.
Inside bolt circle.
Civil Service Interview Questions
Question 10. What Is The Most Commonly Used Material For Gasket?

Answer :

Compressed Asbestos Fibre.

Question 11. Which Type Of Gasket Is Recommended For High Temperature & High-pressure Application?

Answer :

Spiral Wound Metallic Gasket.

Piping Interview Questions
Question 12. What Are The Criteria For Selection Of Moc Of Spiral Wound Metallic Gasket Winding Material?

Answer :

The choice of material of creation for Gasket winding depends upon: –

The corrosive nature and awareness of fluid being carried.
The running temperature of the fluid.
The relative value of alternate winding material.
Civil Engineering Interview Questions
Question thirteen. What Are The Most Common Materials Used For Spiral Wound Metallic Gasket Winding?

Answer :

The maximum usually used material for spiral wound metal gasket winding is: –

Austenitic chrome steel 304 with asbestos filler.
Austenitic stainless steel 316 with asbestos filler.
Austenitic stainless-steel 321 with asbestos filler.
Question 14. Which Material Is Used As Filler Material For Spiral Wound Gasket In Case Of High Temperature Services?

Answer :

For very high temperature services, graphite filler is used.

Question 15. What Is Centering Ring In Connection To Spiral Wound Gasket?

Answer :

Spiral wound gaskets are furnished with carbon metallic outside ring known as centering ring.

Brazing Welding Interview Questions
Question sixteen. What Will Be The Aarh Finish On Flange Face For Using Spiral Wound Gasket?

Answer :

a hundred twenty five-250 AARH end.

Question 17. On Which Type Of Flanges The Use Of Spiral Wound Gasket Are Restricted?

Answer :

Rating spiral wound gasket on flanges other#ASME B16.Five does now not endorse the use of one hundred fifty than welding neck and lapped joint type.

Piping Design Engineer Interview Questions
Question 18. Up To What Temperature Limits The Low Strength Carbon Steel Bolts Should Not Be Used For Flanged Joints?

Answer :

C. °C or beneath – 28°Flanged joints the use of low power carbon metal shall no longer be used above two hundred.

Welding Technology Interview Questions
Question 19. How The Pipe Fittings Are Classified Based On End Connections?

Answer :

Pipe fittings are categorised primarily based on give up connection as: –

Socket weld fittings.
Screwed quit fittings.
Beveled quit or Butt weld fittings.
Spigot socket fittings.
Buttress cease fittings.
Question 20. Up To What Temperature The Carbon Steel Materials Shall Be Used?

Answer :

Carbon metal materials shall be used for temperature as much as 425C°.

Mechanical Fitter Interview Questions
Question 21. Which Material Is Used For Temperature Above 426c°?

Answer :

Alloy steel materials shall be used for temperature above 426 C°.

Question 22. Which Type Of Material Is Used For Corrosive Fluid?

Answer :

Stainless metal materials shall be used for corrosive fluid.

Question 23. Which Type Of Piping Materials Are Used For Drinking Water, Instrument Air Etc?

Answer :

Galvanized metallic materials shall be used for ingesting water, device air and NI lines (LP).

Fabric Manufacturing Technology Interview Questions
Question 24. What Is The Difference Between Pipe And Tube?

Answer :

Pipe is diagnosed via NB and thickness is described by Schedule while Tube is recognized by OD & its thickness as BWG (Birmingham cord gauge or 1/100 inch).

QC Welding Inspector Interview Questions
Question 25. From Which Size Onwards Nb Of Pipe Is Equal To Od Of Pipe?

Answer :

From the scale 14” and onwards NB = OD of pipe.

Question 26. What Should Be The Radius Of Long Radius Elbow?

Answer :

1.5D (Where “D” is the diameter of the pipe.)

Question 27. What Should Be The Radius Of Short Radius Elbow?

Answer :

1D (Where “D” is the diameter of the pipe.)

Civil Service Interview Questions
Question 28. What Is The Basis Of Using Of Short Radius & Long Radius Elbow?

Answer :

Long radius elbow are used for small pressure drop while short radius elbow are used for high pressure drops. For catalyst flows vary lengthy radius elbows are used.

Question 29. Normally Where Do We Use The Following? (1) Eccentric Reducers. (2) Concentric Reducers.

Answer :

Eccentric reducers = Pump suction to avoid Cavitation, to preserve elevation (BOP) in rack.

Concentric reducers = Pump discharge, vertical pipeline etc.

Question 30. Concentric Reducer Is Used In Pump Suction. (yes / No). Explain?

Answer :

No. Air wallet can also shape if concentric reducer is used at pump suction, which leads to Cavitation and cause damage to Pump. To avoid this hassle, Eccentric Reducer with flat facet up (FSU) is used in Pump Suction.

Question 31. Where The Erw Spiral & Longitudinal Pipes Are Used?

Answer :

Use depends upon the supply of pipes. Nothing purposeful distinction.

Question 32. Where The Erw & Seamless Pipes Are Used?

Answer :

Above 18” ERW pipes are used. Below 18” seamless pipes are used. Seamless pipes can preserve better temperature & strain.

Question 33. What Is The Main Use Of Astm A53 & A106 Gr.B Pipes?

Answer :

ASTM A53 pipes are particularly used for utility offerings while A106 Gr. B pipes are used for excessive Pressure & high temperature services.

Piping Interview Questions
Question 34. From Which Side Of Pipe Will You Take A Branch Connection?

Answer :

When fluid is Gas, Air or Steam and Cryogenic Service – Topside.

When Fluid is Liquid – Bottom Side.

Question 35. Why Don’t We Take A Branch For Cryogenic Service From Bottom Side Though The Fluid Is In Liquid State?

Answer :

There is the danger of ice formation at some point of normal operation and when you consider that ice flows from the lowest of the pipe it'll block the department pipe connection.

Question 36. Why Do We Provide High Point Vent (hpv) And Low Point Drain (lpd) In Piping?

Answer :

HPV – For disposing of Air all through Hydrotest.

LPD – For draining water after conducting Hydrotest.

Brazing Welding Interview Questions
Question 37. What Do You Mean By Jacketed Piping?

Answer :

Piping that's recognized as imparting the most uniform utility of heat to the manner, as well as retaining the maximum uniform processing temperatures where steam tracing is not able to maintaining the temperature of fluid constant. Usually used for molten sulphur, Polymers carrier.

Question 38. What Is The Minimum Distance To Be Maintained Between Two Welds In A Pipe?

Answer :

The thumb rule is that the minimal distance between adjoining butt welds is 1D. If not, it's far never closer than 1-half of″. This is supposedly to prevent the overlap of HAZe. Minimum spacing of circumferential welds between centerlines shall no longer be less than four instances the pipe wall thickness or 25 mm whichever is greater.

Question 39. What Do You Mean By Ibr And Which Lines Comes Under Ibr Purview?

Answer :

IBR: Indian Boiler Regulation Act.

Steam lines with situations indexed bellow comes underneath IBR purview: –

Lines for which design stress is 3.5 kg/sq. Cm and above.
Line length above 10” having design pressure 1.0 kg/sq. Cm and above.
Boiler feed water lines to steam generator, condensate lines to steam generator and flash drum.
Question 40. What Are Weld Let And Socket? And Where They Are Used?

Answer :

Weld allow and Sockolet are essentially self-bolstered fittings.

Weld allow is used for Butt weld branch connection wherein general tee isn't available due to size regulations and the piping is of critical / excessive-pressure provider. Sockolet is used for socket welding department connection, which require reinforcing pad.

Piping Design Engineer Interview Questions
Question 41. What Is The Normal Upstream And Downstream Straight Length Of Orifice Flow Meter?

Answer :

Upstream – 15D
Downstream – 5D




CFG