Top 100+ Pharma Quality Control Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Room Temperature?
Answer :
25 diploma centigrade
Question 2. What Is The Ultraviolet(uv) And Visible Spectroscopy Range?
Answer :
UV spectroscopy range 200-four hundred nm, Visible spectroscopy range 400 nm to 800nm.
Pharmacology Interview Questions
Question 3. What Is The Use Of Uv Spectroscopy?
Answer :
Spectroscopy used for detecting the practical organizations, impurities. Qualitative and quantitative analysis can be carried out.
Question four. What Is The Difference Between Qualitative And Quantitative Analysis?
Answer :
Qualitative analysis involves identification of the compound or chemical based on their chemical(absorption, emission )or physical residences(e.G Melting point, boiling factor).
Quantitative analysis involves estimation or determination of attention or quantity of the chemical substances or additives.
Pharmacology Tutorial
Question five. Explain The Principle Of Ultraviolet Spectroscopy?
Answer :
UV spectroscopy uses light in the UV part of electromagnetic spectrum. UV absorption spectra arises wherein molecule or atoms outer electrons take in energy, undergoes transition from lower energy level to better electricity stage. For every molecule, absorbance at wavelength is specific.
BioChemistry Interview Questions
Question 6. Explain About Beer Lamberts Law?
Answer :
It states that the depth of monochromatic mild absorbed by way of a substance dissolved in a completely transmitting solvent is immediately proportional to the substance concentration and the course length of the mild thru the answer.
Question 7. Explain The Infrared Spectroscopy Principle?
Answer :
When a molecule absorbs the Infrared radiation, it vibrates and offers upward push to packed Infrared(IR) absorption spectrum. This IR spectrum is specific for each special molecule soaking up the IR radiation, useful for its identification.
Quality Control Chemist Interview Questions
Question eight. What Is The Body Temperature?
Answer :
37oCelsius or 98.6oF
Question 9. Define Ph? What Is The Ph Of Blood?
Answer :
pH -Negative logarithm of hydrogen ion concentration. Blood pH-7.35 to 7.45.
Biomedical Engineering Interview Questions
Question 10. Expand Lcms, Hplc,uplc, Tlc And Gc?
Answer :
LCMS- Liquid Chromatography
HPLC- High Performance Liquid Chromatography,
UPLC- Ultra High Performance Liquid Chromatography,
TLC- Thin Layer Chomatography,
GC- Gas Chromatography.
Question 11. What Is The Hplc Principle?
Answer :
It is a technique used for isolating the mixture of additives into character components based on adsorption, partition, ion change and size exclusion principles. Stationary section and mobile section used in it. HPLC used for identification, quantification and purification of additives form a combination.
Clinical Research Interview Questions
Question 12. Explain Hplc Instrumentation?
Answer :
It involves solvent device, pump, Sample injector, HPLC columns, Detectors and Recorder. Firstly, solvent(mobile phase) is degassed for doing away with the bubbles. It is surpassed through the pump with a uniform strain. The liquid sample is injected into the cell section glide circulate. It passes via the stationary section recognized via the detectors and recorded.
Pharmacology Interview Questions
Question thirteen. In Reverse Phase Hplc, Which Type Of Stationary Phase Is Used And Give Example?
Answer :
Non polar desk bound segment used
Ex: Silica gel C-18
Question 14. What Are The Detectors Used In Hplc?
Answer :
UV detector, IR detector, Fluorescence detector, Mass spectroscopy, LC MS etc.
Question 15. How To Calculate Retention Factor In Paper Chromatography?
Answer :
Rf = Distance travelled by using solute/ Distance travelled with the aid of solvent.
Medical Assistant Interview Questions
Question 16. Define Molarity?
Answer :
Number of moles of solute according to litre answer. Denoted with “M”
Question 17. Define Molality?
Answer :
Number of moles of solute consistent with kilogram solvent. Denoted with “m”
Pharmaceutical Quality Assurance Interview Questions
Question 18. Define Normality?
Answer :
Number of Number of moles equal according to litre solution.
BioChemistry Interview Questions
Question 19. Molecular Weight Of Oxygen?
Answer :
sixteen
Question 20. Difference Between Humidity And Relative Humidity?
Answer :
Humidity – Measure of amount of water vapour gift within the surroundings.
Relative humidity- Water vapour quantity exists in air expressed as a percentage of the amount wanted for saturation on the equal temperature.
Pharmacist Interview Questions
 
   
    
 
  
  
  
  
  
 