Interview Questions.

Top 100+ Patent Law Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Patent Law Interview Questions And Answers

Question 1. What Is A Patent?

Answer :

A patent may be described as a supply of distinctive rights to an inventor over his invention for a restricted time frame. The one-of-a-kind rights conferred consist of the right to make, use, exercise, sell or distribute the discovery in India. The term of a patent is 20 years, after the expiry of which, the discovery might fall into the public area.

Question 2. What Are The Requirements For A Patent?

Answer :

Patents are granted simplest after the delight of sure requirements, which consist of the patentable difficulty-remember, utility, novelty, obviousness and specification.

General Law Interview Questions
Question 3. What Is Patentable Subject Matter?

Answer :

To be patentable, an invention ought to fall within the scope of patentable concern count as described via the patent statute. The invention ought to be a product or a procedure so that it will be eligible for patent protection. With regard to medicine or drug and sure training of chemicals no patent turned into granted for the product itself despite the fact that new, most effective the procedure of producing the substance became patentable. After the Patents Amendment Ordinance, 2004, which began on January 1st, 2005, the supply relating to food, drugs and other chemicals had been not noted. Both product and system patents at the moment are to be had for Food and Drugs.

An invention, that's a product or system, is not eligible for a patent supply, if it falls inside the scope of non patentable inventions stated beneath segment three of the Patent Act.

Question four. Why Novelty Required For Patent?

Answer :

The invention claimed ought to be novel indicating that it should be new on the time of thought. Novelty of invention must be taken into consideration within the light of earlier art. Prior artwork manner the era this is relevant to the discovery and become publicly to be had on the time the discovery become made. It includes earlier specifications, patents, printed and posted literature and different substances associated with the invention. An invention is not novel if it is able to be predicted within the light of earlier artwork.

Information Security Cyber Law Tutorial
Question 5. Obviousness/ingenious Step In Patent?

Answer :

An invention have to also now not be obvious to a person having regular talent in the art to which it relates. If the invention is apparent and does not have any creative step, it isn't always patentable. Existence of a prior ebook of the invention in any Indian specification or in any document in India or some other place or public use of the discovery could make an invention apparent. In order to be ineligible for a patent, an invention should be obvious at the time of conception of the invention and now not at the time of rivalry of obviousness.

Contract Law Interview Questions
Question 6. Specification In Patent?

Answer :

Specification is an crucial part of a patent. It should consist of the problem-rely, description and at times along with the drawing of the invention indicating its scope. The specification has to enable someone with ordinary ability within the art to practice and use the invention. It must additionally describe the first-class mode of acting the invention.

A patent may be granted only if it satisfies all the aforementioned requirements.

Question 7. What Does A Patent Grant?

Answer :

A patent offers different rights to the patent proprietor. It offers the right to make, use, sell, provide for sale, and import the invention into India. Only the patent owner has the right to exercising any or all of the aforementioned rights over the invention.

Bankruptcy Law Interview Questions
Question eight. What Is Patent Infringement?

Answer :

Infringement of a patent is the violation of the exceptional rights of the patent holder. If any individual exercises the different rights of the patent holder without the patent owner's authorization then that individual is liable for patent infringement.

Question 9. What Are Defenses For Patent Infringement?

Answer :

Use of a patent for studies or experiment, authorities use, inequitable conduct, patent misuse and laches are a few legitimate defenses for patent infringement.

Business Law Interview Questions
Question 10. How To Industrially Applicable Patent?

Answer :

A patent can be received best if an invention is industrially relevant. An invention is said to be industrially applicable, if it may be made and utilized in an enterprise.

Question 11. What Is The Establishment Of Patent Administration In India?

Answer :

Patent system in India is administered beneath the superintendence of the Controller General of Patents, Designs, Trademarks and Geographical Indications.

The Office of the Controller General functions underneath the Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry. There are 4 patent workplaces in India. The Head Office is positioned at Kolkata and other Patent Offices are located at Delhi, Mumbai and Chennai. The Controller General delegates his powers to Sr. Joint Controller, Joint Controllers, Deputy Controllers and Assistant Controllers. Examiners of patents in each office discharge their duties in keeping with the route of the Controllers.

Corporate Law Interview Questions
Question 12. Hierarchy Of Officers In Patent Office?

Answer :

Controller General of Patents, Designs, Trademarks & GI
Examiners of Patents & Designs
Assistant Controller of Patents & Designs
Deputy Controller of Patents & Designs
Joint Controller of Patents & Designs
Senior Joint Controller of Patents & Designs

General Law Interview Questions
Question 13. What Are The Patentable Inventions?

Answer :

A patent can be granted for an invention which may be associated with any procedure or product. The word “Invention “ has been defined below the Patents Act 1970 as amended every now and then.

“An invention way a new product or procedure involving an inventive step and capable of industrial software” (S. 2(1)(j))

“ new invention” is described as any invention or generation which has no longer been predicted by using publication in any document or used inside the us of a or somewhere else inside the world before the date of filing of patent software with entire specification, i.E. The concern rely has not fallen in public domain or that it does now not shape a part of the nation of the artwork; Where, Capable of industrial software, on the subject of an invention, means that the discovery is capable of being made or used in an enterprise

(S.2 (1)(ac)) Therefore, the standards for an invention to be patentable are,

An invention should be novel
has an imaginitive step and
is able to business application
Question 14. What Are The Not Patentable Inventions?

Answer :

There are some merchandise and techniques, which aren't patentable in India They are labeled into  classes inside the patent act

Those which are not inventions (S.3)
Invention referring to atomic Energy (S.Four)
Various kinds of non-patentable inventions beneath Section 3 are as follows-

three(a) An invention that is frivolous or which claims some thing obvious opposite to nicely installed natural legal guidelines.

3(b) An invention the primary or meant use or industrial exploitation of which may be opposite to public order or morality or which causes critical prejudice to human, animal or plant life or health or to the environment

3(c) The mere discovery of a systematic principle or the system of an abstract principle or discovery of any dwelling thing or non-dwelling substances occurring in nature;

three(d) The mere discovery of a new shape of a regarded substance which does not bring about the enhancement of the regarded efficacy of that substance or the mere discovery of any new belongings or new use for a regarded substance or of the mere use of a recognised manner, gadget or apparatus except such regarded procedure outcomes in a brand new product or employs at least one new reactant.

Three(e) A substance acquired by means of a mere admixture ensuing best within the aggregation of the residences of the components thereof or a system for producing such substance:

three(f) The mere arrangement or re-association or duplication of recognised gadgets every functioning independently of each other in a known way.

Three(h) A technique of agriculture or horticulture.

3(i) Any manner for the medicinal, surgical, healing, prophylactic diagnostic therapeutic or different remedy of human being or any process for the same remedy of animals to render them free of ailment or to boom their economic price or that of their products.

Three(m) A mere scheme or rule or technique of performing mental act or method of gambling game;

3(n) A presentation of statistics

three(o) Topography of incorporated circuits;

Question 15. Various Types Of Patent Applications In India?

Answer :

Ordinary application
Convention application
PCT international application
PCT National section utility
Application for Patent of addition
Divisional Application
Legal Interview Questions




CFG