Interview Questions.

Top 100+ Pan Tan Service Tax Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Pan Tan Service Tax Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Tan?

Answer :

TAN i.E. Tax Deduction and Collection Account Number is a 10 digit alpha numeric quantity required to be received through all men and women who are responsible for deducting tax at supply or gathering tax at supply. It is obligatory to cite TAN in TDS/TCS go back (consisting of any e-TDS/TCS return), any TDS/TCS payment challan, TDS/TCS certificate, Annual Information Return and other files as can be prescribed.

Question 2. Who Must Apply For Tan?

Answer :

Every man or woman susceptible to deduct tax at supply or gather tax at source is required to achieve TAN. However, someone required to deduct tax beneath segment 194IA (*) can use PAN in location of TAN as such man or woman is not required to attain TAN.

(*) Section 194IA presents for deduction of tax at source from price on transfer of sure immovable assets other than agricultural land.

Taxation Interview Questions
Question three. Why Is It Necessary To Have Tan?

Answer :

As in line with segment 203A of the Income-tax Act, 1961, anyone who deducts or collects tax at supply has to apply for the allotment of TAN. Section 203A additionally makes it mandatory to cite TAN in TDS/TCS return (together with any e-TDS/TCS return), any TDS/TCS price challan, TDS/TCS certificate and other documents as may be prescribed. As per phase 272BB, failure to use for TAN or not quoting the TAN inside the special documents draws a penalty of Rs. 10,000/-.

Question 4. How To Apply For Tan?

Answer :

There are two modes for making use of for TAN: (1) Online mode and (ii) Offline mode, they may be as follows:

OFFLINE:An utility for allotment of TAN is to be filed in Form 49B in reproduction and submitted to any TIN Facilitation Centres (TIN-FC).

In case of an applicant, being a enterprise which has not been registered under the Companies Act, 2013, the utility for allotment of Tax Deduction Account Number can be made in Form No. INC-7 targeted beneath sub-phase (1) of section 7 of the said Act for incorporation of the business enterprise.

ONLINE:Online utility for TAN can be made from the NSDL-TIN website.

Question 5. Who Will Allot Tan?

Answer :

TAN is allocated by the Income Tax Department on the basis of the software submitted to TIN Facilitation Centres (TIN-FC) managed by NSDL. NSDL will intimate the TAN in an effort to be required to be stated in all destiny correspondence regarding TDS/TCS.

US Taxation Interview Questions
Question 6. Can An Online Application Be Made For Allotment Of Tan?

Answer :

Yes.

Question 7. Can An Application For Tan Be Made On A Plain Paper?

Answer :

No. TAN Application may be made most effective on Form 49B. The application form may be downloaded from the website of the Income Tax Department or NSDL acquired from another supply. The utility is likewise available at TIN Facilitation Centres.

Goods and Services Tax Interview Questions
Question eight. Can Form 49b Be Filled On A Typewriter?

Answer :

Yes. But typing need to be in capital letters with correct impression.

Question nine. What Are The Documents That Need To Accompany The Tan Application?

Answer :

No files are required to be followed with Form 49B i.E. The application for allotment of TAN. However, wherein the utility is being made online, the acknowledgment that is generated after on line filling up the shape will be required to be forwarded to NSDL.

Anti Dumping Duty Tax Interview Questions
Question 10. What If Incomplete Form 49b Is Submitted?

Answer :

The TIN Facilitation Centre will assist the applicant to properly fill up Form 49B but incomplete or poor utility will not be conventional.

Question 11. What Is The Fee For Filing Application For Tan?

Answer :

Currently the charge for submitting the TAN utility is Rs.Fifty five/- + provider tax as relevant (the software costs can also alternate once in a while).

Tax Deducted at Source (TDS) Interview Questions
Question 12. How Will The New Tan Be Intimated To The Deductor?

Answer :

NSDL will make sure intimation of new TAN at the deal with indicated within the Form 49B

Taxation Interview Questions
Question 13. How Can A Deductor Know His Tan If He Has An Old Tan, Or If He Has Earlier Applied For Tan But Hasn't Got Tan?

Answer :

TIN Facilitation Centres will help the deductors in ascertaining their correct TAN from the database. TAN can also be established from the facts at the website of Income Tax Department.

Question 14. Is It Necessary To Apply For Different Tan If A Deductor Has To Deduct Tax From Different Types Of Payments Like Salary, Interest, Dividend, Commission, Etc.?

Answer :

No. TAN as soon as allotted may be used for all form of deductions. It can also be utilized in case tax is being collected at source.

Question 15. Is A Separate Tan Required To Be Obtained For The Purpose Of Tax Collection At Source?

Answer :

In case a TAN has already been allocated for the reason of tax deduction at source (TDS), then no separate utility needs to be made for acquiring separate TAN for the motive of tax collection at source (TCS). The identical wide variety can be quoted in all returns, challans and certificate for TCS. However, if no TAN has been allotted, a duly crammed in Form 49B, along side the utility prices is to be submitted at any TIN-FC.

Capital Gains Tax Interview Questions
Question 16. Should Government Deductors Apply For Tan?

Answer :

Yes

Question 17. In Case Of Multiple Ddos, Should All Of Them Apply For Tan?

Answer :

Yes. In this sort of case, the name of the Division, name and area of department or the designation of the character responsible for deducting/collecting tax, whichever is relevant, ought to be honestly given in the software for allotment of TAN.

Excise Duty Tax / CENVAT Interview Questions
Question 18. Can Branches Of Companies/banks Have Separate Tans?

Answer :

Yes. In the sort of case, the name and region of department or the designation of the person accountable for deducting/amassing tax, whichever is applicable, have to be in reality given inside the utility for allotment of TAN

US Taxation Interview Questions
Question 19. Can An E-tds Return Be Filed Without Tan Or In Case Tan Has Not Been Alloted?

Answer :

Quoting of TAN is obligatory in TDS and TCS returns, whether or not filed in paper or electronic layout. The returns, whether in paper or digital format, will not be acquired in case TAN is not quoted.

Question 20. What Is Duplicate Tan?

Answer :

Duplicate TAN is a TAN which has been inadvertently obtained by a equal person who is chargeable for deducting/accumulating tax and who already has a TAN allotted to him earlier. In other phrases, multiple TAN issued to a person is known as replica TAN. It is illegal to possess or use more than one TAN. Different branches/divisions of an entity might also, but, have separate TAN.

Toll Tax Interview Questions
Question 21. In Case Duplicate Tan Has Been Allotted, Which Tan Should Be Used?

Answer :

In case reproduction TAN(s) have been allotted to a person, then the TAN which has been used regularly must be used. The other TAN(s) ought to be surrendered for cancellation by using the usage of "Form for Changes or Correction in TAN" which can be downloaded from the website of NSDL

Question 22. What Do We Have To Do If We Have Been Allotted A Duplicate Tan By Oversight?

Answer :

In case reproduction TAN has been allocated, an application need to be made for cancellation of the TAN which has now not been used. Application for cancellation of TAN is to be made inside the "Form for Changes or Correction in TAN" which can be downloaded from the website of NSDL  or received from every other supply. The software is likewise available at TIN Facilitation Centres.

Question 23. Can We Quote Permanent Account Number (pan) In Place Of Tan?

Answer :

No. PAN ought to by no means be quoted in the subject where TAN is needed to be quoted. The purposes for which PAN and TAN are allotted are different. TAN is a completely unique identity wide variety that is allotted to men and women who're required to deduct tax at source or acquire tax at source.

Sales Tax Interview Questions
Question 24. How Can Any Change In Address Or Details On The Basis Of Which Tan Was Allotted Be Rectified?

Answer :

If there is any exchange within the records provided inside the software for allotment of TIN (i.E. Statistics provide on the time of allotment of TAN), then such change is to be communicated to the Income Tax Department by way of intimating the trade in , the "Form for Change or Correction in TAN facts". Duly filed shape must be submitted to the TIN Facilitation Centres 

Goods and Services Tax Interview Questions
Question 25. What Is Pan?

Answer :

PAN stands for Permanent Account Number. PAN is a ten-digit unique alphanumeric number issued through the Income Tax Department. PAN is issued in the shape of a laminated plastic card (normally known as PAN card).

Question 26. What Is The Utility Of Pan?

Answer :

PAN enables the department to link all transactions of the assessee with the department. These transactions encompass tax bills, TDS/TCS credits, returns of profits, special transactions, correspondence and so on. It facilitates smooth retrieval of information of assessee and matching of diverse investments, borrowings and other commercial enterprise sports of assessee.

Service Tax Interview Questions
Question 27. What Are The Benefits Of Obtaining A Permanent Account Number [pan] And Pan Card?

Answer :

A Permanent Account Number has been made compulsory for each transaction with the Income-tax Department. It is also mandatory for numerous different economic transactions together with opening of financial institution accounts, in bank account, deposit of cash in bank account, opening of Demat account, transaction of immovable houses, dealing in securities, and so on. A PAN card is a treasured way of photograph identification popular via all Government and non-Government establishments inside the u . S ..

Anti Dumping Duty Tax Interview Questions
Question 28. How Pan Is Formed And How It Gets Its Unique Identity?

Answer :

PAN is a ten-digit particular alphanumeric variety issued by using the Income Tax Department. The formation of PAN is discussed below :

Out of the first 5 characters, the primary three characters constitute the alphabetic series jogging from AAA to ZZZ. (E.G. ALWPG5809L).

The fourth individual of PAN represents the repute of the PAN holder (E.G. ALWPG5809L). "A" stands for Association of Persons (AOP)

"A" stands for Association of Persons (AoP)

"B" stands for Body of Individuals (BOI)

"C" stands for Company

"E" stands for Limited Liability Partnership

"F" stands for Firm

"G" stands for Government Agency

"H" stands for Hindu Undivided Family (HUF) 

"J" stands for Artificial Juridical Person

"L" stands for Local Authority

"P" stands for Individual 

"T" stands for Trust

Fifth individual of PAN represents the primary person of the PAN holder's last name/surname in case of an man or woman. In case of non-person PAN holders fifth character represents the first person of PAN holder's call (E.G. ALWPG5809L)

Next four characters are sequential numbers going for walks from 0001 to 9999 (E.G. ALWPG5809L).

Last individual, i.E., the 10th person is an alphabetic test digit (E.G. ALWPG5809L).

Question 29. The Combination Of All The Above Items Gives The Pan Its Unique Identity. Who Has To Obtain Pan?

Answer :

PAN is to be obtained with the aid of following humans:

Every individual if his total profits or the full profits of some other individual in recognize of which he is assessable in the course of the preceding yr exceeds the maximum quantity which is not chargeable to tax.
A charitable believe who is required to supply go back under Section 139(4A)
Every character who is sporting on any business or career whose overall sale, turnover, or gross receipts are or is in all likelihood to exceed 5 lakh rupees in any previous 12 months
Every importer/exporter who's required to gain Import Export code
Every individual who is entitled to obtain any sum/earnings after deduction of tax at supply
Any man or woman who is vulnerable to pay excise obligation or a manufacturer or manufacturer of excisable items or a registered man or woman of a non-public warehouse in which excisable goods are stored and a certified agent of such individual
Persons who problem invoices underneath Rule 57AE requiring registration below Central Excise Rules, 1944
A man or woman who's liable to pay the carrier tax and his agent
Persons registered underneath the Central Sales Tax Act or the overall income tax regulation of the applicable kingdom or union territory
Every individual who intends to enter into specified monetary transactions in which quoting of PAN is obligatory
A character now not protected in any of the above can voluntarily apply for PAN. 
Income Tax Interview Questions
Question 30. What Are The Specified Financial Transactions In Which Quoting Of Pan Is Mandatory?

Answer :

As per rule 114B, following are the transactions wherein quoting of PAN is obligatory through absolutely everyone except the Central Government, the State Governments and the Consular Offices:

Sale or buy of a motor automobile or automobile aside from  wheeled motors. 
Opening an account [other than a time-deposit referred at point No. 12 and a Basic Savings Bank Deposit Account] with a banking organization or a co-operative financial institution
Making an application for problem of a credit score or debit card.
Opening of a demat account with a depository, player, custodian of securities or any other individual with SEBI
Payment in coins of an quantity exceeding Rs. 50,000 to a resort or restaurant in opposition to bill at someone time.
Payment in cash of an quantity exceeding Rs. 50,000 in reference to tour to any foreign country or price for buy of any foreign foreign money at any person time.
Payment of an quantity exceeding Rs. 50,000 to a Mutual Fund for buy of its devices
Payment of an quantity exceeding Rs. 50,000 to a organisation or an group for acquiring debentures or bonds issued with the aid of it.
Payment of an quantity exceeding Rs. 50,000 to the Reserve Bank of India for acquiring bonds issued by means of it.
Deposit with a banking organisation or a co-operative financial institution:-

Cash exceeding Rs. 50,000 throughout someone day; or
Cash deposit of aggregating to more than Rs. 2,50,000 during the duration 09th November, 2016 to thirtieth December, 2016
Payment in coins for an quantity exceeding Rs. 50,000 during anyone day for purchase of financial institution drafts or pay orders or banker's cheques from a banking organisation or a co-operative financial institution.
A time deposit of quantity exceeding Rs. 50,000 or aggregating to more than Rs. 5 lakh at some stage in a financial year with -
a banking employer or a co-operative financial institution
a Post Office;
a Nidhi referred to in section 406 of the Companies Act, 2013 or
a non-banking financial employer
Payment in coins or by way of way of a financial institution draft or pay order or banker's cheque of an quantity aggregating to more than Rs. 50,000 in a financial yr. For one or extra pre-paid price devices, as defined in the policy hints for issuance and operation of pre-paid fee instruments issued with the aid of Reserve Bank of India beneath section 18 of the Payment and Settlement Systems Act, 2007 to a banking organisation or a co-operative financial institution or to another organisation or group.
Payment of an quantity aggregating to greater than Rs. 50,000 in a monetary year as existence insurance top rate to an insurer
A settlement on the market or buy of securities (other than shares) for amount exceeding Rs. 1 lakh in line with transaction
Sale or buy, with the aid of any person, of shares of a organisation no longer indexed in a acknowledged stock alternate for quantity exceeding Rs. 1 lakh according to transaction.
Sale or buy of any immovable property for an amount exceeding Rs. 10 lakh or valued by means of stamp valuation authority mentioned in phase 50C of the Act at an quantity exceeding ten lakh rupees.
Sale or purchase of goods or offerings of any nature other than those designated above for an amount exceeding Rs. 2 lakh in line with transaction.
NOTE:

Minor individual can quote PAN of his dad or mum or dad or mum provided he does now not have any profits chargeable to income-tax.
Any character, who does now not have PAN and enters into any of above transaction, can make a statement in Form No.60.
Declaration in Form No.60 is needed to be made on or before thirtieth June, 2017.
Quoting of PAN isn't required by a non-resident in a transaction referred at factor No. Three or five or 6 or 9 or eleven or thirteen or 18.
Question 31. How Does Income Tax Department Ensure That Pan Is Quoted On Transactions In Which Quoting Of Pan Is Mandatory?

Answer :

It is statutory responsibility of someone receiving file relating to monetary or economic transactions notified by the Central Board of Direct Taxes (CBDT) to ensure that PAN has been duly quoted within the documents wherein quoting of PAN is mandatory. Thus, the receiver of these files will make sure that PAN is quoted within the respective file. E.G. PAN is vital to open a bank account and subsequently the Bank will make certain that the applicant has quoted his PAN at the time of making use of for bank account.

Question 32. Can I File My Return Of Income Without Quoting Pan?

Answer :

It is obligatory to cite PAN on the go back of income. Apart from return of earnings, PAN is likewise to be quoted in all challans for making charge of tax, correspondence with the Income Tax Department, and many others.

Question 33. How To Apply For Pan?

Answer :

PAN application may be stuffed up in the following forms -

Form 49A (for Indian Citizens)
Form 49AA (for Foreign Citizens)
PAN software may be made either on line via NSDL website www.Tin-nsdl.Com (Click right here to apply for PAN online) or UTIITSL website (Click here to apply through UTIITSL) or via any of the NSDL TIN-Facilitation Centres/ PAN Centres (Click here to pick the closest TIN – Facilitation Centers/ PAN centres where PAN application can be submitted).

In case of an applicant, being a organisation which has not been registered under the Companies Act, 2013, the utility for allotment of a Permanent Account Number is to be made in Form No. SPICE-INC-32 targeted below sub-segment (1) of phase 7 of the said Act for incorporation of the enterprise. (Application for TAN is also to be made via SPICE-INC-32)

Note: w.E.F. 01-07-2017, all of us who's eligible to gain Aadhaar range shall quote Aadhaar number in the PAN software shape.

Tax Deducted at Source (TDS) Interview Questions
Question 34. How To Link Aadhaar Number With Pan If There Is Mismatch In Name Of Taxpayer?

Answer :

Taxpayer can link their Aadhaar no. With PAN even if there is mismatch in name of taxpayer as regarded in Aadhaar and PAN. There is not any want to login or be registered on E-submitting internet site.

In case of any minor mismatch in Aadhaar card call furnished by means of taxpayer in comparison to the actual data in Aadhaar card, One Time Password (Aadhaar OTP) will be sent to the cell wide variety registered with Aadhaar quantity. Taxpayers should make sure that the date of beginning and gender in PAN and Aadhaar card are exactly the equal. However, in instances wherein Aadhaar call is completely specific from name in PAN, Aadhaar will no longer be linked and taxpayer will be required to trade the name in either Aadhaar facts or in PAN database

Steps to hyperlink Aadhaar with PAN in case of name mismatch:-

Go to E-filing internet site,
Click on "Link Aadhaar" beneath offerings column.
Enter "PAN', Aadhaar Number, Name as according to Aadhaar and Captcha Code and click on 'Link Aadhaar".
After filing those information, a achievement message is displayed confirming the linking of Aadhaar variety with PAN. A confirmation e-mail is likewise sent to the registered e-mail identification of the man or woman.
Note:-

Please ensure that the date of start, Gender and Aadhaar wide variety is in line with Aadhaar info.
If date of Birth and Gender completely fit and Name as in step with Aadhaar isn't exactly matching then person has to additionally offer Aadhaar OTP to continue with partial Name Matching.
If Your Aadhaar is already related with PAN with Same call and want to confirm the correctness, the alert message may be displayed directly to the display "Your PAN is already related to the Aadhaar  Number"
Question 35. How To Link Aadhaar Number With Pan Using E-submitting Portal?

Answer :

Taxpayer is required to login on e-Filing portal the use of his registered username and password. After login, he'll get the “link Aadhaar” option below his ‘Profile Settings’.

Aadhaar range can be linked with PAN if call of taxpayer is identical to Aadhaar and PAN.

Question 36. How To Link Aadhaar Number With Pan Using Sms Facility?

Answer :

Taxpayer who desires to hyperlink their Aadhaar number with PAN is required to send SMS to 567678 or 56161 in following layout:

UIDPAN

Example of SMS to 567678 or 56161:

UIDPAN 111122223333 AAAPA9999Q

Aadhaar number will be linked with PAN if call of taxpayer is identical to Aadhaar and PAN.

Capital Gains Tax Interview Questions
Question 37. How To Link Aadhaar Number With Pan?

Answer :

Aadhaar number may be linked with PAN by using any of the two ways:

Using SMS facility
Using facility on e-Filing portal 
Question 38. Are There Any Charges To Be Paid For Obtaining The Pan?

Answer :

The applicant has to pay a price of Rs. 93 + Service Tax as applicable, according to PAN application. In case, the PAN card is to be dispatched outside India then the fee for processing PAN software is Rs. 864 (Rs. Ninety three software fees and Rs. 771 dispatch charges)/- will need to be paid via applicant.(plus carrier tax as relevant).

Question 39. Is There Any Tatkal Facility For Allotment Of Pan?

Answer :

No

Question 40. Can An Application For Pan Be Made On Plain Paper?

Answer :

Application for PAN can not be made on plain paper. The application for PAN is to be made in the prescribed shape i.E. Form 49A/49AA as the case can be. Form 49A is to be utilized by Indian Citizen/Indian Companies/Entities included in India/Unincorporated entities formed in India and Form 49AA is to be utilized by man or woman not being a citizen of India/Entities incorporated outside India/Unincorporated entities fashioned outside India).

In case of an applicant, being a employer which has no longer been registered underneath the Companies Act, 2013, the utility for allotment of a Permanent Account Number is to be made in SPICE-INC-32 targeted below sub-section (1) of section 7 of the stated Act for incorporation of the organization.

Excise Duty Tax / CENVAT Interview Questions
Question forty one. What If I Submit Incomplete Pan Application I.E. Form 49a/49aa?

Answer :

IT PAN Service Centers or TIN Facilitation Centers shall now not receive any incomplete and poor PAN software. However, those centers will assist candidates to properly replenish shape 49A/49AA (as the case may be).

Question 42. Is It Necessary To Fill The Pan Application Form I.E. Form 49a/49aa In Block Letters?

Answer :

Yes, Form 49A/49AA (as the case may additionally via) have to be crammed legibly in BLOCK LETTERS and preferably in black ink. It should additionally be stated that, each field, wherever provided, need to contain only one person (alphabet /range / punctuation sign) leaving a blank container after each word.

Toll Tax Interview Questions
Question 43. What Documents And Information Have To Be Submitted Along With The Pan Application In Form 49a/49aa?

Answer :

The documents required to be submitted with the PAN application are laid out in Rule 114 of the Income-tax Rules. The information of the documents required also are furnished inside the utility form. Individual applicants ought to offer record concerning proof of identity, evidence of cope with and evidence of date of start. The name of the applicant as noted in utility form and the call acting in the documents submitted along with the software have to match precisely.

Individual candidates ought to affix  current coloration photos with white heritage (size three.Five cm x 2.5 cm) within the area furnished at the shape. The pics ought to no longer be stapled or clipped to the shape. The clarity of photo on PAN card will depend on the great and clarity of photograph affixed on the shape.

Question 44. What Documents Will Serve As Proof Of Identity In Case Of Individual/huf (hindu Undivided Family) Applicants?

Answer :

Any of the following document will function proof of identity in case of individual candidates being Indian residents (which include the ones placed outdoor India) : 

Copy of following :

Aadhaar Card issued by means of the Unique Identification Authority of India; or
Elector's image identity card; or
Driving License; or
Passport; or
Ration card having image of the applicant; or
Arm's license; or
Photo identity card issued by using the Central Government or State Government or Public Sector Undertaking; or
Pensioner card having image of the applicant; or
Central Government Health Service Scheme Card or Ex-Servicemen Contributory Health Scheme picture card
Certificate of identity in unique signed by means of a Member of Parliament or Member of Legislative Assembly or
Municipal Councilor or a Gazetted officer, because the case may be; or
Bank certificates in Original on letter head from the department (alongwith name and stamp of the issuingofficer)containing duly attested picture and bank account number of the applicant.
For HUF, a sworn statement made via the Karta of Hindu Undivided Family stating name, father’s name and cope with of all of the coparceners on the date of software and copy of any of the above files in the name of Karta of HUF is required as evidence of identity. 
In case of Minor, any of the above referred to documents of any of parents/guardians of such minor will be deemed to be the applicable proof of identity for the minor applicant.
Question forty five. What Documents Will Serve As Proof Of Address In Case Of Individual/huf Applicants?

Answer :

Copy of any of the following record will serve as proof of cope with in case of man or woman applicants being Indian citizens (consisting of the ones placed out of doors India) :

Copy of following :

Aadhaar Card issued with the aid of the Unique Identification Authority of India; or
Elector's photo identity card; or
Driving License; or
Passport; or
Passport of the spouse; or
Post office passbook having cope with of the applicant; or
Latest property tax evaluation order; or
Domicile certificates issued with the aid of the Government; or
Allotment letter of accommodation issued by using Central or State Government of no longer more than 3 years vintage; or
Property Registration Document; or
Copy of following documents of now not extra than 3 months vintage
Electricity Bill; or
Landline Telephone or Broadband connection bill; or
Water Bill; or
Consumer gasoline connection card or book or piped gasoline bill; or
Bank account declaration or as per Note given beneath ; or
Depository account statement; or
Credit card statement; or
Note : In case of an Indian citizen residing out of doors India, replica of Bank Account Statement in united states of residence or replica of Non-resident External (NRE) financial institution account statements (not greater than three months antique) shall be the evidence of deal with.
Certificate of identification in Original signed by a Member of Parliament or Member of Legislative Assembly or Municipal Councilor or a Gazetted officer, because the case can be.
Employer certificate in unique.
For HUF, a testimony made by the Karta of Hindu Undivided Family mentioning call, father's call and deal with of all of the coparceners on the date of software and replica of any of the above files in the call of Karta of HUF is required as evidence of deal with. 
In case of Minor, any of the above noted files of any of mother and father/guardians of such minor will be deemed to be the relevant proof of cope with for the minor applicant.
Question forty six. What Documents Will Serve As Proof Of Date Of Birth In Case Of Individual Applicants?

Answer :

Copy of any of the following document will function evidence of date of beginning in case of person candidates being Indian citizens (together with the ones located outdoor India) :

Birth Certificate issued through the Municipal Authority or any workplace authorized to difficulty Birth and Death Certificate by way of the Registrar of Birth and Death or the Indian Consulate as defined in clause (d) of sub-segment (1) of session 2 of the Citizenship Act, 1955 (57 of 1955); or
Pension charge order; or
Marriage certificates issued through Registrar of Marriages; or
Matriculation Certificate; or
Passport; or
Driving License; or
Domicile Certificate issued with the aid of the Government; or
Affidavit sworn before a Justice of the Peace mentioning the date of start
Question 47. What Documents Will Serve As Proof Of Identity In Case Of Individuals Not Being A Citizen Of India?

Answer :

Copy of following will function proof of identity in case of people no longer being a citizen of India :

Copy of passport, or
Copy of Person of Indian Origin (PIO) card issued through Government of India, or
Copy of Overseas Citizen of India (OCI) card issued via Government of India, or
Copy of different national or citizenship Identification Number or Taxpayer Identification Number duly attested by using "Apostille" (in admire of nations which can be signatories to the Hague Apostille Convention of 1961) or by the Indian Embassy or High Commission or Consulate in the usa where the applicant is placed or permitted officials of overseas branches of Scheduled Banks registered in India.
Question forty eight. What Documents Will Serve As Proof Of Address In Case Of Individuals Not Being A Citizen Of India?

Answer :

Copy of following will function proof of cope with in case of individuals now not being a citizen of India:

Copy of Passport, or
Copy of Person of Indian Origin (PIO) card issued by means of Government of India, or
Copy of Overseas Citizen of India (OCI) card issued by means of Government of India, or
Copy of other countrywide or citizenship Identification Number or Taxpayer Identification Number duly attested by using "Apostille" (in recognize of the nations which might be signatories to the Hague Apostille Convention of 1961) or by means of the Indian Embassy or High Commission or Consulate inside the united states wherein the applicant is placed or accredited officers of overseas branches of Scheduled Banks registered in India, or
Copy of Bank account announcement within the u . S . Of house, or
Copy of Non-resident External (NRE) financial institution account announcement in India, or
Copy of Certificate of Residence in India or Residential permit issued by the State Police Authorities, or
Copy of Registration certificates issued by the Foreigner's Registration Office showing Indian cope with, or
Copy of Visa granted & Copy of appointment letter or agreement from Indian Company & Certificate (in original) of Indian address issued by the company.
Question 49. What Documents Will Serve As The Relevant Proofs In Case Of Applicants Being Entities Incorporated Outside India/unincorporated Entities Formed Outside India?

Answer :

Copy of following will serve as applicable evidence in case of applicant being entities included out of doors India/Unincorporated entities shaped outside India :

Copy of Certificate of Registration issued inside the us of a in which the applicant is positioned, duly attested through "Apostille" (in admire of the countries which are signatories to the Hague Apostille Convention of 1961) or through the Indian Embassy or High Commission or Consulate inside the usa wherein the applicant is positioned or authorized officers of foreign places branches of Scheduled Banks registered in India

Copy of registration certificate issued in India or of approval granted to set up office in India via Indian Authorities.

Question 50. Is It Mandatory To Provide The Assessing Officer Code In Form 49a/49aa?

Answer :

Yes, it obligatory to offer the Assessing Officer (AO) Code in Form 49A/49AA. AO Code (i.E. Area Code, AO Type, Range Code and AO Number) of the Jurisdictional Assessing Officer ought to be stuffed up by the applicant. These information may be obtained from the Income Tax Office

Question 51. Should Married Female Provide Father’s Name?

Answer :

While supplying the entire call, applicant ought to provide father’s call and as a result, married female have to provide father’s call and now not husband’s name. 

Question fifty two. Who Can Apply On Behalf Of Non-resident, Minor, Lunatic, Idiot, And Court Of Wards?

Answer :

Section one hundred sixty of Income-tax Act, 1961 offers that a non-resident, minor, lunatic, fool, mentally retarded, deceased, wards of court and such different folks may be represented via a Representative Assessee.

In such instances,

In the utility for PAN, info of the non-resident, minor, lunatic, idiot, mentally retarded, deceased, wards of courtroom, and many others. Ought to be furnished.
Details of consultant assessee need to be furnished in item 14 of the software for PAN.
Proof of Identity and Proof of deal with is likewise required for consultant assessee.
Question 53. Who Has To Sign The Pan Application I.E. Form 49a/49aa?

Answer :

Application in Form 49A/49AA should be signed (left thumb affect in case of people not able to sing) by way of :

The applicant; or
Karta in case of HUF; or
Director of a Company; or
Authorised Signaturee in case of Association of Persons, Body of Individuals, Local Authority and Artificial Juridical Person; or
Partner in case of Firm/LLP; or
Trustee; or
Representative Assessee in case of Minor/deceased/idiot/lunatic/mentally retarded.
Question fifty four. How To Sign The Pan Application I.E. Form 49a/49aa?

Answer :

The applicant has to offer signature at 3 locations in shape 49A/49AA. If the applicant cannot sign, then the Left Hand Thumb impression of the applicant have to be affixed on the location meant for signatures and have to be attested with the aid of a Magistrate or a Notary Public or a Gazetted Officer, beneath legit seal and stamp.

Three signature/thumb impressing are to be provided as follows:

One signature / left hand thumb impact need to be supplied throughout the photo affixed at the left aspect of the form in such a way that part of signature/affect is on photo in addition to on form.

One signature /left hand thumb impact ought to be provided inside the container furnished on the proper side of the shape. The signature /thumb influence must now not be on the photo affixed on right aspect of the form.

One signature /left hand thumb impression need to be provided on the stop of the shape within the assertion element. Signature /left hand thumb have to be in the box supplied for signature /left hand thumb.

Applications not signed inside the given manner and inside the area furnished for signature are susceptible to be rejected.

Question 55. After Making The Pan Application How Can I Check The Status Of My Pan Application?

Answer :

After making use of for PAN, you can still test the reputation of his software by using the usage of the music popularity facility available at web websites of Income Tax Department or UTIITSL or NSDL

Question fifty six. Is It Mandatory To File Return Of Income After Getting Pan?

Answer :

Return is to be filed most effective in case you are susceptible to document return of earnings below segment 139.

Question 57. If My Pan Card Is Lost Then What To Do?

Answer :

If the PAN card is lost then you could apply for replica PAN card by way of submitting the Form for "Request for New PAN Card or/ and Changes or Correction in PAN Data" and a copy of FIR may be submitted at the side of the form.

If the PAN card is lost and also you don't do not forget your PAN, then in such a case, you may recognize you PAN through using the power of "Know Your PAN" supplied by the Income Tax Department. This facility may be availed of from the website of Income Tax Department.

You can know your PAN on-line through supplying the middle info like Name, Father's Name and Date of Birth. After understanding the PAN you can practice for duplicate PAN card by way of filing the "Request For New PAN Card Or/ And Changes Or Correction in PAN Data".

Question 58. What Is The Validity Of Pan?

Answer :

PAN acquired once is legitimate for lifestyles-time of the PAN-holder at some point of India. It isn't always suffering from exchange of cope with or trade of Assessing Officer and so on. However, any change within the PAN database (i.E. Details provided at the time of acquiring PAN) need to be intimated to the Income Tax Department by furnishing the details in the form for “Request For New PAN Card Or/ And Changes or Correction in PAN Data”.

Question fifty nine. Should I Intimate The Income Tax Department If There Is Any Change In The Details Provided At The Time Of Allotment Of Pan?

Answer :

Any exchange inside the PAN database (i.E. Details supplied at the time of acquiring PAN) ought to be intimated to the Income-tax Department by furnishing the information in the form for “Request For New PAN Card Or/ And Changes or Correction in PAN Data”. 

Question 60. What Is The Penalty For Not Complying With The Provisions Relating To Pan?

Answer :

 Section 272B provides for penalty in case of default through the taxpayer in complying with the provisions regarding PAN, i.E., no longer obtaining PAN, even difficult he is vulnerable to obtain PAN or knowingly quoting wrong PAN in any prescribed report in which PAN is to be quoted or intimating incorrect PAN to the character deducing tax or man or woman amassing tax. Penalty of Rs. 10,000 below segment 272B can be levied.

Question 61. Can A Person Hold More Than One Pan?

Answer :

A character can't maintain multiple PAN. If a PAN is allotted to someone, then he can't observe for obtaining any other PAN. A penalty of Rs. 10,000/- is susceptible to be imposed below Section 272B of the Income-tax Act, 1961 for having more than one PAN. If someone has been allotted a couple of PAN then he must immediately surrender the extra PAN card(s).

By mistake I have been using extraordinary PANs for one-of-a-kind functions like one for my demat account and every other for filing my Income-tax go back and charge of taxes.

Question sixty two. How Do I Set This Right?

Answer :

It is really helpful to retain handiest one PAN, preferably the one used for Income-tax purpose and surrender the alternative wide variety at once. The establishments wherein the latter wide variety has been quoted should be knowledgeable of the precise PAN.




CFG