Interview Questions.

Top 100+ Osi Model Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Osi Model Interview Questions And Answers

Question 1. List The Layers Of Osi ?

Answer :

From pinnacle to bottom, OSI layers are, Application, Presentation, Session, Transport, Network, Data Link and Physical.

Question 2. What Are The Responsibilities Of Data Link Layer?

Answer :

Framing, Error detection, CRC and Physical Addressing is the mission of DLL.

Network Technical Support Interview Questions
Question 3. What Are The Responsibilities Of Network Layer?

Answer :

Routing, IP Addressing and Path determination are the primary duties of Network Layer.

Question four. What Are The Responsibilities Of Transport Layer?

Answer :

Transport Layer has a whole lot of characteristic. Most vital being,

Multiplexing and De-Multiplexing
Segmentation and Re-assembly
Flow Control
Error Correction
Connection Establishment
Sequencing
Acknowledgement
3 way Handshake
Networking Tutorial
Question 5. Routers Work At Which Osi Layer?

Answer :

Network Layer

Networking Interview Questions
Question 6. What Is A Window In Networking Terms?

Answer :

Window is the quantity of segments despatched among  acknowledgments with the aid of TCP.

Question 7. What Is The Role Of The Llc Sublayer In Data Link Layer?

Answer :

Logical Link Control affords error detection, the usage of Ethernet trailer discipline body test series (FCS).

HTTP Tutorial CCNA Interview Questions
Question eight. What Is The Function Of The Application Layer In Networking?

Answer :

Application Layer is accountable for offering a person interface in between user and Network with the help of programs like web browsers.

Question 9. What Are The Difference Between Tcp And Udp?

Answer :

Following are variations in TCP and UDP:

TCP stands for “Transmission Control Protocol”UDP stands for “User datagram Protocol”.

TCP is connection orientated protocol at the same time as UDP is connectionless protocol.
TCP is extra dependable than UDP.
UDP is faster for information sending than TCP.
UDP makes errors checking however no reporting however TCP makes exams for mistakes and reporting.
TCP presents assured Delivery of Data but UDP has no assure.
Header size of TCP is 20 bytes whilst that of UDP is 8 bytes.
TCP has acknowledgement segments but UDP has no acknowledgement.
TCP is used for application that require excessive reliability but less time important while UDP is used for software which might be time sensitive however require less reliability.
Domain Name System(DNS) Interview Questions
Question 10. What Is The Port No Of Dns And Telnet?

Answer :

DNS = fifty three, Telnet = 23

VLSI Design Tutorial
Question eleven. Which Service Use Both Tcp And Udp ?

Answer :

DNS makes use of each TCP and UDP

Site Management Interview Questions
Question 12. What Is The Port No Of Smtp And Pop3?

Answer :

POP3 = a hundred and ten; SMTP = 25

Network Technical Support Interview Questions
Question 13. In Which Layer Term “frames” Is Used ?

Answer :

Frames are PDU of Data Link Layer

Question 14. In Which Layer Term “packets” Is Used ?

Answer :

Packets are PDU of Network Layer

Question 15. In Which Layer Term “segments” Is Used ?

Answer :

Segments are used at Transport Layer

Routing Protcol Interview Questions
Question sixteen. Give Some Example For Protocols Work At Application Layer ?

Answer :

Application Layer Protocols are  HTTP, HTTPs, Telnet, SSH, DNS, FTP, TFTP, DHCP, RIP

Question 17. What Is Crc? Which Layer Crc Works ?

Answer :

Cyclic Redundancy Check is used to stumble on the errors in community. It works at Data Link Layer (LLC Sub Layer).

HTTP Interview Questions
Question 18. What Is The Purpose Of The Data Link?

Answer :

Data Link Layer is responsible for Framing, Error Detection and Physical Addressing

Networking Interview Questions
Question 19. Which One Is Reliable – Tcp Or Udp ?

Answer :

TCP is reliable

Question 20. What Is The Port Number Of Ftp (information) And Ftp?

Answer :

FTP port range 20 (Data); 21 for Control

Network Troubleshooting Interview Questions
Question 21. Which Layer Provides Logical Addressing That Routers Will Use For Path Determination ?

Answer :

Network Layer

Question 22. Which Layer Specifies Voltage, Wire Speed, And Pinout Cables And Moves Bits Between Devices ?

Answer :

Physical

Question 23. Which Layer Combines Bits Into Bytes And Bytes Into Frames, Uses Mac Addressing, And Provide Error Detection ?

Answer :

Data Link Layer

Voip Telephony Interview Questions
Question 24. Which Layer Is Responsible For Keeping The Data From Different Applications Separate On The Network ?

Answer :

Session

CCNA Interview Questions
Question 25. Which Layer Segments And Resembles Data Into A Data Stream ?

Answer :

Transport

Question 26. Which Layer Provides The Physical Transmission Of The Data And Handless Error Notification, Network Topology, And Flow Control ?

Answer :

Data Link Layer

TCP/IP Interview Questions
Question 27. Which Layer Manages Device Addressing, Tracks The Location Of Devices On The Network, And Determine The Best Way To Move Data ?

Answer :

Network

Domain Name System(DNS) Interview Questions
Question 28. Mac Address Works On Which Layer ? What Are The Differences Of Mac Sublayer And Llc Sublayer?

Answer :

MAC works at DATA LINK LAYER. Media Access Control gives physical addressing at the same time as Logical Link Control affords mistakes detection, the usage of Ethernet trailer area body take a look at sequence (FCS). It is 4 bytes field. When a sending tool sends a facts it put the records in a mathematical algorithm and it gets a product, sending tool puts the product in FCS. When a receiving tool get hold of a information it also placed the facts in equal mathematical algorithm and get a product. If each merchandise are equal, Frame is customary or else discarded.

Question 29. Which Layer Is Responsible For Converting Data Packets From The Data Link Layer Into Electrical Signals ?

Answer :

Physical Layer

VLSI Design Interview Questions
Question 30. At Which Layer Is Routing Implemented, Enabling Connections And Path Selection Between Two End Systems. ?

Answer :

Network Layer

Question 31. Which Layer Defines How Data Is Formatted, Presented, Encoded,and Converted For Use On The Network ?

Answer :

Presentation Layer

Question 32. Which Layer Is Responsible For Creating, Managing And Terminating Sessions Between Applications?

Answer :

Session Layer

Ccnp Routing Interview Questions
Question 33. Dns Uses Which Protocol? Why?

Answer :

DNS uses both TCP and UDP

Site Management Interview Questions
Question 34. Which Layer Is Closer To The User?

Answer :

From sender point of view, Application Layer is closest and from Receiver factor of view Pgysical Layer is closest.

Question 35. Differentiate Between Forward Lookup And Reverse Lookup In Dns?

Answer :

Forward Lookup: Name to IP resolution

Reverse Lookup: IP to Name decision;

Question 36. What Is Ipsec?

Answer :

IPSec offers facts safety on the IP Packet Level.

Routing Protcol Interview Questions
Question 37. What Is The Way To Establish A Tcp Connection?

Answer :

TCP Connection is hooked up the usage of 3-manner Handshake.

Question 38. What Is The Difference Between Flow Control And Error Control?

Answer :

Error Controls the technique of detecting and correcting bot the bit and packet degree error. While drift manage is a mechanism to make sure the green delivery of Data. Flow control is agreeing at the minimum quantity of information that a receiver can deal with at a time.




CFG