Interview Questions.

Top 100+ Oracle9i Forms Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Oracle9i Forms Interview Questions And Answers

Question 1. In Oracle9 I Forms Can I Run Forms Using A Separate Forms Listener Process?

Answer :

No.  In later patches to Forms 6i , we delivered a brand new manner of jogging Forms at the internet, without the want for a separate Forms Listener process.  This is a Java Servlet known as the Forms Listener Servlet.  In Oracle9i AS Forms Services (the model of Forms in Oracle9i AS v2) the Forms Listener Servlet is the only supported manner of deploying Forms.

Question 2. In Oracle9 I Forms Can I Call A Forms Application Using The Forms Cgi?

Answer :

No.  In later patches to Forms 6i , we introduced a new manner of building the begin web page for a Forms software, the Forms Servlet.  This Java Servlet does the identical task because the Forms CGI, specifically the development of an HTML page based totally on configuration information supplied on the URL in aggregate with the formsweb.Cfg document.  In Oracle9i Forms, this Servlet need to be used in place of the CGI.

Oracle 9i Interview Questions
Question three. Do I Still Need To Download Jinitiator On The Client To Run A Forms Application?

Answer :

JInitiator is a Java Virtual Machine (JVM) that plugs into either Netscape Communicator or Microsoft Internet Explorer to provide an opportunity JVM to that which the ones browsers provide.

Depending on the purchaser platform the browser is going for walks, we are supporting the subsequent JVMs:

Windows32
Oracle JInitiator (with Netscape and Internet Explorer)
Internet Explorer five.X local JVM
Macintosh
Apple MRJ 2.2.3 (with Internet Explorer 5.0)
Solaris
Sun JDK and Java plug-in
Question 4. What Is The Difference Between The Forms Servlet And The Forms Listener Servlet?

Answer :

The Forms Servlet is in fee of dynamically generating the HTML page containing the necessary Forms Client statistics.

The Forms Listener Servlet is the architecture for Internet deployment. The Forms Listener Servlet manages the conversation between the Forms Java Client and Oracle9i AS Forms Services in Oracle9i AS.

Oracle 9i Tutorial
Question five. Can I Deploy My Forms Application Over The Internet Through Firewalls And Proxies?

Answer :

Yes.  Oracle9i AS Forms Services helps a extensive variety of firewalls and proxy servers.

Oracle 11g Interview Questions
Question 6. When Will The Forms Listener Servlet Use Http 1.1 Requests To The Web Server, And When Will It Use Http 1.0 Requests?

Answer :

The Forms Listener Servlet will constantly make HTTP 1.1 requests if the Web server and any intervening proxies, assist this protocol degree. The Servlet will drop right down to using HTTP 1.Zero if Web server or one of the proxies can most effective support that level of the protocol.

Question 7. How Can I Manage And Monitor Oracle9i As Forms Services Activity Remotely?

Answer :

Oracle9i AS Forms Services is incorporated with Oracle Enterprise Manager (EM) to permit the management and the monitoring of the Oracle9i AS Forms Services. From the browser primarily based EM console, you could monitor the patron classes strolling within a Forms Service, viewing how a whole lot reminiscence and CPU each is the usage of.  Individual classes may even be killed from the EM console.

Oracle 11g Tutorial Database Testing Interview Questions
Question eight. How Do I Run My Oracle9i As Forms Services Applications In Several Different Languages On The Same Machine?

Answer :

Multiple entries for a specific utility can be defined in the formsweb.Cfg record, with every utility call suffixed with the united states code, for example HR, HR.DE, HR.FR and so forth.  When a URL is submitted with the fee CONFIG=HR, the Forms Servlet will come across for the filing browsers language code and look for a appropriate version of HR with that code appended.  

Thus a person going for walks a browser in French would pick out up the HR.FR model of the configuration.  If a particular configuration and language code aggregate isn't always discovered in the formsweb,cfg, then the bottom configuration (in this case HR) can be used.  Each of the united states precise variations of the HR utility can define settings consisting of the environment record consequently. 

 

Question 9. I Find The Colour Scheme Of The Oracle9i Forms Builder Hard To Work With, Is There A Way Of Changing This?

Answer :

Set the environment variable FORMS90_CLAF=proper, before beginning the builder, to permit the "traditional" Forms look and sense.

Oracle9i Forms Developer Build Internet Applications Interview Questions
Question 10. Can I Debug A Remote Form Through A Firewall?

Answer :

No.  The far off debugging inside Forms makes use of a sockets connection to address the debug traffic.  Generally firewalls do no longer allow traffic via unregulated sockets so the debug connection will now not be made. 

In 6i on Windows I used to apply the F4 key to display the Property Palette for an object within the builder.  This no longer seems to work.

In Oracle9i Forms use the F8 key to invoke the Property Palette.

Database Testing Tutorial
Question 11. How Can I Attach To A Remote Form In Debug Mode?

Answer :

First of all, the Form that you desire to debug desires to make a call to Debug.Attach in PL/SQL (You might associate this with a menu option within the module.)  Calling Debug.Attach; will pop up a conversation at the remote device containing the call of the server and a port variety. 

In the Forms Builder, use the Debug->Attach Debug menu option to display the "Attach Debug to" dialog.  Enter the furnished system and port range into this conversation.  You will then be able to debug the far off consultation. 

Oracle 7.Three Interview Questions
Question 12. How Can I Use A Particular Profile From My Formsweb.Cfg When Running From The Builder?

Answer :

In the Edit->Preferences conversation Runtime tab, you could input an application server URL.  This URL is the one that the builder will append to whilst building the URL to run.  Thus, in case you specify a specific configuration on the give up of this URL
(e.G. Http://myserver/forms90/f90servlet?Config=improvement ), that base configuration might be used, and further runtime information appended to it.  

Oracle 9i Interview Questions
Question 13. When I Press The Run Button How Can I Define Which Browser Is Used?

Answer :

Use the Edit->Preferences conversation and set the vicinity of your selected web browser inside the "Web Browser Location" area at the Runtime tab..

Question 14. When I Try To Use The Java Importer Feature I Get A Pde Error Why Is This?

Answer :

In order to use the Java Importer, The course utilized by the Form Builder should include the Java binclassic listing and the classpath must encompass each the lessons that you want to import as well as the furnished importer.Jar report.

Question 15. How Can I Create A Link In Oracle9i As Portal Pointing To An Oracle9i As Forms Services Application?

Answer :

There are two approaches to do that.  First, you may use the Oracle9i AS Portal MyFavorites portlet, that is a form of bookmark portlet, allowing you to publish custom hyperlinks.

Second, you may outline specific links as folders in a Content place and submit them to the portal. The 2d option may be extra appropriate as it prevents customers from customizing the hyperlinks.

IDMS (Integrated Database Management System) Interview Questions
Question sixteen. Is There An Easy Way To Find Out If My Modules Use Obsolete Features?

Answer :

Yes.  Oracle deliver a separate application with the Oracle9i Forms distribution "f90plsqlconv".  This is a software that allows you to scan your files for obsolete usages and accurate them wherein relevant.  It will even alert you to any adjustments you could must make manually.

Question 17. Can I Integrate My Oracle9i As Forms Services Application As A Portlet In Oracle9i As Portal?

Answer :

Yes.  You should edit the relevant static or base .Html record (if using the CGI or servlet).  In each instances you have to get rid of the <HTML>,<BODY>, </HTML>, and </BODY> tags.  Using the Portal Developer's Kit (PDK) downloaded from OTN (), you can installation the URL portlet.

This URL portlet takes an utility, referenced through a URL, and brings it as a portlet into a portal page.

PeopleCode Interview Questions
Question 18. What Changes Will I Have To Make To My Application Before Upgrading?

Answer :

Many Client Server and Character Mode functions were removed from the Forms product for 9i .  The eliminated features specifically relate to features that in which simplest maintained in Forms 6i for the purpose of backwards compatibility.  A distinct list of all of the obsolete features may be located on OTN ( /merchandise/bureaucracy/pdf/featuresobsolescence.Pdf)

Oracle 11g Interview Questions
Question 19. Can I Run Client Server Or Character Mode Applications In Oracle9i Forms?

Answer :

No. Oracle9i Forms only helps Web deployment.  Applications that want to be run in Client Server or Character Mode need to remain in Forms 6i .  Forms 6i may be supported till December 31st, 2004, or December 31st, 2007 with Extended Support for customers who desire to keep such programs.

Question 20. What Versions Of Forms Can I Upgrade To Oracle9i Forms?

Answer :

Only Forms 6.0 and Forms 6i are supported for direct upgrade to Oracle9i Forms. Older variations of Forms must be upgraded to Forms 6i first.

Oracle Forms And Reports Interview Questions
Question 21. Can I Use Ldap To Authenticate Oracle9i As Forms Services?

Answer :

Not without delay. However, Oracle Login Server is able to authenticate against a LDAP directory and as a result a Forms software can take gain of this in a SSO surroundings. But you can't use access manipulate information saved in a LDAP listing with Forms.

Question 22. Can I Use Single Sign-on With Oracle9i As Forms Services?

Answer :

Yes. Oracle9i AS Forms Services packages can be configured as an external software to the Oracle Login Server. The Login Server is the Oracle unified Single Sign-On (SSO) solution,  mapping the Oracle9i Forms application consumer to a Single Sign-On consumer account.

Question 23. Is Forms Supported On Windows Xp?

Answer :

Windows XP is presently present process certification.  Refer to the "Client Platform Support" assertion of direction to be had on OTN () for the modern-day popularity.

Sql Server Dba Interview Questions
Question 24. What Win32 Platforms Can Oracle9i As Forms Services Be Deployed On?

Answer :

Only Windows NT 4.Zero and Windows 2000 are supported as platforms for web hosting the Oracle9i AS Forms Services. 

Browser customers that get right of entry to Forms packages the usage of JInitiator or local Internet Explorer can be based on any supported Win32 version:

Windows 95 (at the same time as supported with the aid of Microsoft)
Windows ninety eight
Windows ME (with patch 6)
Windows NT four.0
Windows 2000
Database Testing Interview Questions
Question 25. Can I Run Oracle9i As Forms Services On Linux?

Answer :

Yes, Oracle9i AS Forms Services are available as part of the Oracle9i AS v2 Enterprise Edition on Linux.

Question 26. Can I Use The Functions In The D2kwutil Library When My Oracle9i As Forms Services Are Running On Nt?

Answer :

No. We don't assist the use of D2KWUTIL inside the middle tier. Many of the capabilities inside the library require get right of entry to to Window Handles, with a purpose to now not paintings inside the Web deployment situation.  While some features, such as WIN_API_ENVIRONMENT.GET_COMPUTER_NAME(), do work, they return facts approximately the utility server gadget, not the consumer. Some capabilities, which includes the bitwise operations, preserve to feature with out a problem.

Oracle Reports Builder Interview Questions
Question 27. When Running A Form On The Web Where Do Commands Such As Host And Text_io Execute?

Answer :

In Web-deployed Forms these commands and constructed-ins execute at the center tier.  To execute the instructions on the consumer browser device, use a JavaBean.

In a comparable manner User Exits and ORA_FFI code all act on the middle tier and no longer at the browser client.

Oracle9i Forms Developer Build Internet Applications Interview Questions
Question 28. Do I Have To Write A Wrapper To Interface The Forms Java Client With A Pre-existing Java Bean?

Answer :

This is an choice in Oracle9i Forms and still works. However, we have brought greater guide for JavaBeans in Oracle9i Forms, which permits Forms to introspect the JavaBean at runtime and removes the want to write any Java code to deal with the mixing.  Enhanced JavaBean assist is covered inside the on line assist.

Question 29. I Want To Write A Javabean For Use As A Pluggable Component For The Forms Java Client. What Version Of The Java Development Kit (jdk) Should I Use?

Answer :

Pluggable Java components for Oracle9i Forms can be build with 1.3 of the JDK.

Oracle 11g RAC Interview Questions
Question 30. How Can I Upload A File From A Browser Client To My Middle Tier?

Answer :

You can both use a conventional Web upload to do that, or you can use a JavaBean plugged into the Forms Java Client.  An example of that is available on OTN ()

Question 31. I Currently Have A Client-server Application That Uses An Embedded Activex Control To Communicate With An External Device. How Can I Maintain This Functionality When I Deploy The Application On The Web In Oracle9i Forms?

Answer :

Assuming that the device in question (as an example, a Scanner) is attached to each consumer gadget, in place of the server, you will use a Pluggable Java Component (PJC) to increase the abilities of the Forms Java Client and allow it to talk to the hardware in query.  Oracle9i JDeveloper offers a Wizard that will help you build such Puggable Java Components.

Question 32. When Running A Form On The Web, Can I Use Ole To Talk To Programs Such As Ms Word Or Excel?

Answer :

Yes.  OLE integration works for outside OLE servers invoked the usage of OLE2.CREATE_OBJ.  The OLE server you are invoking should be to be had on the center tier system in which the Oracle9i AS Forms Services is living.  Consequently the center tier system need to be a Windows NT or Windows 2000 device.  Embedded OLE boxes and ActiveX (OCX) controls are not supported whilst walking on the Web.

Question 33. Is It Possible To Call Java Classes From The Forms Application On The Application Server Side?

Answer :

Yes.  The Oracle9i Forms Developer gives you the capacity to generate the PL/SQL code necessary to call any Java magnificence from a Forms application, using the Java Importer facility.

With the code  generated by this option, you are able to call compiled Java classes, immediately from PL/SQL, inside the Oracle9i AS Forms Services at the center tier.

 

Oracle 7.Three Interview Questions
Question 34. Can I Base A Forms Block On An Ejb Or Bc4j Component?

Answer :

The Java importer facility offers you the capacity to use an Enterprise Java Bean (EJB) or Business Components for Java (BC4J) issue as the basis of a Forms Block.  However, we advise which you do now not try this for the following reasons:

Calling out to Java from Forms has a small however considerable performance implication.  The Java Native Interface (JNI) this is used to name out from the Forms C code to Java does impose a bottleneck at the operation as values and approach calls are transferred.  Although this overhead isn't important in a easy feature call, it will become obtrusive if a Form Block is based totally on Java on this manner.  The regular functionality of the block calls for many calls from side to side to the datasource and in this case the delay imposed by means of the JNI bridge, on every name, will result in distinctly slower overall performance than that for a block based totally at once on a desk, view or PL/SQL saved technique.

Whenever a Forms method calls out to Java, it have to have a Java Virtual Machine loaded into reminiscence.  This will growth the reminiscence footprint of your software.

Using a foreign records supply on this way is a complex task in terms of hooking the Java Code as much as the Forms transactional triggers. The upkeep burden is likewise high if modifications should be made, as both the PL/SQL interfaces and the Java code itself might also want to be changed.

An EJB or BC4J component will create it's own JDBC connection to the database and now not re-use the present Forms connection, doubling the person load on the database.




CFG