Interview Questions.

Top 100+ Oracle Soa Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Oracle Soa Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Soa?

Answer :

Service Oriented Architecture (SOA) is used to broaden Enterprise programs by way of the usage of a group of offerings which communicates every different. Service-Oriented Architecture (SOA) is a fixed of standards and methodologies for designing and growing software program inside the form of interoperable services.

Question 2. Principles Of Soa?

Answer :

Loose coupling 
Reusability 
Interoperability 
Flexible 
Oracle 10g Interview Questions
Question 3. What Is The Difference Between 10g And 11g?

Answer :

SCA architecture was observed in 11g and no longer in 10g 
In 11g you may positioned all your mission SOA additives in composite.Xml file and install as a unmarried deployment unit to single server, wherein in 10g you have to installation every aspect to the respective server (i.E. ESB to ESB server, BPEL to BPEL Server) 
Basically all of the SOA components like BPEL, ESB (Called Mediator in 11g), & OWSM are delivered into one area in 11g the use of SCA composite idea. 
The essential difference among 10g & 11g would be the app server field. 10g by using default runs onOC4J even as 11g runs on Web logic Server. 
In 10g every BPEL is a separate mission, however in 11g numerous additives can make 1 undertaking as SCA. 
In 10g consoles are separate for BPEL and ESB, however in 11g Enterprise Manager includes all. 
In 10g BAM and enterprise rules are outside SOA Suite, however in 11g they're in SOA Suite. 
Question 4. Is Oracle Soa Same As Oracle Fusion Middleware?

Answer :

No due to the fact SOA is one of the components in Fusion middleware and SOA behaves like person interface where as Fusion is huge platform.

Oracle 10g Tutorial
Question 5. What Is Sca?

Answer :

Service Component Architecture (SCA) affords a programming model for building programs and systems primarily based on a Service Oriented Architecture. SCA is a model that aims to embody a huge range of technologies for carrier components and for the get admission to techniques which can be used to connect them.

Oracle SOA suit 11g Interview Questions
Question 6. What Is The Soa Suite 11g Components?

Answer :

Oracle Adapters 
Oracle Mediator 
Business Events and Events Delivery Network 
Oracle Business Rules 
Human Workflow 
Oracle Business Activity Monitoring 
Oracle Enterprise Manager
Question 7. What Is Choreography? How Does It Differ From Orchestration?

Answer :

In choreography there may be no enterprise technique to manipulate the combination between the structures; each machine will directly combine with each other in sequence wherein as in Orchestration there is a enterprise system which controls all the services (source/Target) that is part of the mixing.

Oracle E-Bussiness Suite Interview Questions
Question 8. What Are The Different Design Patterns In Soa?

Answer :

Synchronous 
Asynchronous Fire and Forget 
Asynchronous Delayed Response.
Question 9. In How Many Ways Can A Process Be Deployed?

Answer :

Using Jdeveloper 
Through Enterprise Manager Console 
Through Weblogic Scripts.
Oracle BPEL Interview Questions
Question 10. What Are Dspmaxthread And Recieverthread Properties? Why Are They Important?

Answer :

Receiver Threads assets specifies the most variety of MDBs that procedure Async throughout all domains. Whereas the dspMaxThread are the most wide variety of MDBs that technique Async and threads that function throughout a site. So, we need to ensure that the dspMaxThread fee isn't always extra than Receiver Threads.

Question 11. How Does A Async Request Run In The Backend?

Answer :

The sequences of events concerned in the delivery of invoke messages is as follows: 

The purchaser posts the message to the delivery service. 
The delivery service saves the invocation message to the dlv_message desk. The initial kingdom of the message is 0 (undelivered). 
The delivery carrier schedules a dispatcher message to method the invocation message asynchronously. 
The dispatcher message is brought to the dispatcher thru the afterCompletion() call. Therefore, the message is not brought if the JTA transaction fails. 
The dispatcher sends the JMS message to the queue. Places a totally short JMS message within the in-memory queue (jms/collaxa/BPELWorkerQueue) in OC4J JMS. The small JMS message triggers the Worker Bean in the downstream step. 
This message is then picked up by a Worker Bean MDB, which requests the dispatcher for paintings to execute. If the range of Worker Bean MDBs presently processing activities for the area is enough, the dispatcher module may also decide no longer to request any other MDB. 
MDB fetches the invocation message from the dispatcher. 
MDB passes the invocation message to Oracle BPEL Server, which updates the invocation message kingdom to at least one (delivered), creates the example, and executes the activities within the flow till a breakpoint pastime is reached.
Oracle BPM Interview Questions
Question 12. How To Increase The Transaction Timeouts In Soa?

Answer :

For the transaction timeout desires to be elevated, all of the below settings timeout fee desires to be modified to the predicted Timeout fee. 

JTA 
Engine Bean 
Delivery Bean 
Oracle 10g Interview Questions
Question thirteen. Is It Possible To Use Ms Sql Server As Dehydration Store With Soa Suite ?If Yes How?

Answer :

Yes it's miles viable. 

To routinely maintain lengthy-jogging asynchronous methods and their cutting-edge country data in a database while they anticipate asynchronous callbacks, you use a database as a dehydration shop. Storing the process in a database preserves the manner and stops any loss of kingdom or reliability if a system shuts down or a community hassle occurs. This function increases both BPEL process reliability and scalability. You also can use it to assist clustering and failover.

Question 14. What Is Soa Governance? What Are Its Functions?

Answer :

Service-Oriented Architecture (SOA) governance is a concept used for sports associated with exercise control over services in an SOA.

Some key activities which might be regularly mentioned as being a part of SOA governance are: 

Managing the portfolio of services: This includes planning improvement of new offerings and updating modern offerings.

Managing the provider lifecycle: This is supposed to make sure that updates of offerings do no longer disturb contemporary services to the consumers.

Using policies to restrict behavior: Consistency of offerings may be ensured by having the regulations carried out to all of the created offerings.

Monitoring performance of services: The effects of service downtime or underperformance can be severe because of carrier composition. Therefore movement can be taken instantly when a hassle occurs by tracking carrier performance and availability.

Question 15. What Is End Point Virtualization?

Answer :

Generally a carrier bus is used for endpoint virtualization and in 11g stack; Oracle Service Bus (OSB) is the primary service bus. In uncovered proxy's message go with the flow, it is able to course the request to any of your environment's real (bodily) carrier on the basis of some thing common sense.

Mediator also can be used to expose the carrier and in mediator routing rule, it can be routed to actual service.

Oracle BI Publisher Interview Questions
Question 16. What Are Dvm's And How Are They Helpful In Soa?

Answer :

DVM-Domain Value Map is static mappings between a supply and target gadget which can be used in variations. The fee may be modified via SOA composer.

Question 17. What Is The Difference Between Xref And Dvm?

Answer :

XREF: It is dynamic since the values to the XREF may be populated dynamically and it's far stored in XREF_DATA desk in SOA Dehydration store. 

DVM:- Domain Value Map is static mappings among a supply and goal system which may be utilized in variations.

Oracle Application Framework Interview Questions
Question 18. What Is Dehydration Store?

Answer :

Dehydration store is the database wherein the times get stored while it receives dehydrated by the method on the incidence of non-idempotent sports and also stores the records at the long going for walks methods.

Oracle SOA suit 11g Interview Questions
Question 19. What Is Decision Service?

Answer :

Oracle SOA Suite offers aid for Decision components that support Oracle Business Rules. A Decision issue is a mechanism for publishing regulations and rule units as a reusable service that can be invoked from more than one business processes. These regulations can be changed without redeploying the code.

Question 20. Why We Use Bpel And Osb?

Answer :

OSB is the mild-weight service bus wherever there is not an awful lot commercial enterprise logic involves and there is need to just get the message routed between the systems OSB is used where as when there may be more commercial enterprise logic involves in the process, then BPEL could be used.

Oracle Fusion Interview Questions
Question 21. What Is Mds?

Answer :

MDS –Metadata Store 

Wsdl and Schemas to be used in the method may be published to the MDS and get it used within the code through referring the artifacts from the MDS 

Advantages: 

JAR (Deployment unit) size will be decreased. 
Duplication of the artifacts can be averted among the offerings.

Question 22. What Is A Xa Data Source? How It Differs From A Non-xa Data Source?

Answer :

An XA transaction entails a coordinating transaction manager, with one or extra databases (or different assets, like JMS) all involved in a single global transaction. Non-XA transactions have no transaction coordinator, and a single aid is doing all its transaction paintings itself (that is occasionally referred to as neighborhood transactions).

Question 23. How Can We Secure Our Web Services Using Oracle Soa Suite?

Answer :

When gaining access to the services must be confined to the organization,then provider must be secured via WSM (Web carrier Manager).

Oracle Fusion HCM Interview Questions
Question 24. How To Deploy An Xsl File Without Deployment Of Bpel Process?

Answer :

We will immediately install the XSLT,
alternatives: - 
Using ANT script through report alternative in TMP folder.
By growing a folder in BPEL PM Installation folder and specifying its area in our BPEL code with http call and replacing our xslt to that place.

Oracle E-Bussiness Suite Interview Questions
Question 25. What Is Ha File And Ftp Adapters?

Answer :

In the clustered environment, File and FTP adapters have to be used as HA (High-Availability) 

Inbound: It is controlled via Control Files and avoids the race among the manages servers in studying the documents in which the reference of the documents examine via the controlled servers might be maintained inside the manage listing. 

Outbound: It is managed with the aid of DB Mutex table exist in the SOA dehydration shop and this avoids duplicated been written to the equal record when all the managed servers inside the clusters procedure the equal messages.

Question 26. What Is Singleton Property In Soa?

Answer :

In the clustered surroundings while the processing of the message ought to take place through most effective one SOA managed server, then the property singleton wishes to be defined at the adapter degree.

Question 27. What Is A Pick Activity? Can I Have A Pick Activity With No Onmessage Branch?

Answer :

Pick pastime selections the messages from provider (Source) which has more than one operations or the BPEL procedure desires to acquire the messages from multiple supply device. Pick activity ought to have as a minimum on Message department.

Oracle BPEL Interview Questions
Question 28. What Is A Flow Activity? What Is A Flow N Activity And How Does It Leverages The Flow Activity?

Answer :

Flow activity is used, while parallel execution of the waft is needed and to apply this assets “non blocking invoke should be set as real “at the partner hyperlink stage and no. Of execution of parallel go with the flow is defined and static. Where as in Flown the no. Of execution of parallel waft isn't always static and it's far determined at some stage in run time.

Question 29. What Do You Mean By Non-idempotent Activity?
Which All Activities Are Non-idempotent By Default?

Answer :

Activities like Pick, Wait, receive, reply and checkpoint() are referred to as non-Idempotent interest and at some stage in the execution of the process each time these activities are encountered then it gets dehydrated to the dehydration store.

Question 30. How Can We Embed Or Use A Java Code In Bpel?

Answer :

Using JAVA embedding hobby in BPEL, Java code may be embedded in BPEL and can be used.

Question 31. How Does Pick Activity Differ From A Receive Activity?

Answer :

Pick interest can act as a a couple of receive interest in some business situations. If we have  inbound operations and both can cause the bpel technique then we can go along with pick out hobby as we will’t have two acquire pastime with create Instance box checked.

Question 32. How Can We Make A Partner Link Dynamic?

Answer :

If we should send the request to distinctive provider which has the same wsdl then dynamic associate hyperlink could be used and the usage of addressing schema we will set the endpoint dynamic to send the request to the preferred service.

Question 33. What Is A Nonblockingall Property?

Answer :

Non- blocking invoke is used while Parallel drift desires to be achieved wherein new thread will be created for every invoke a hobby and so as to execute simultaneously.

Oracle BPM Interview Questions
Question 34. How Can We Improve The Performance Of An Xsl File?

Answer :

By keeping off use of diverse if statements and the use of select and via using for-each organization in region of for-every.

Question 35. How Do We Handle Transactions In Bpel?

Answer :

Property needs to be defined to start the new transaction or to continue with the equal transactions 

Property Name: Transaction and if this has value as required then the BPEL method might be continued inside the same transaction in which as though the price is defined as requiresnew then it's going to start the new transaction.

Question 36. What Are Transient And Durable Bpel Processes?

Answer :

Durable:- It is lengthy running process and initiated via a one-way invocation and do incur one or extra dehydration points inside the database for the duration of execution Ex: Asynchronous 

Transient:- It is short-lived manner, request-reaction style procedures and do now not incur dehydration throughout their manner execution Ex: Synchronous.

Oracle BI Publisher Interview Questions
Question 37. When U Will Go For Sync Process?

Answer :

When ever the services returns the reaction in few seconds, it's far encouraged to move for synchronous BPEL process if now not the BPEL system must be Asynchronous the cause is asking software can’t proceed similarly in case of synchronous manner.

Question 38. What Is A Syncfileread Operation?

Answer :

When record must be examine within the mid of the BPEL method, then we are able to use syncFileRead Operation, way some manner need to provoke the document examine procedure and it's far an outbound operation and procedure can’t start with Sync File read.

Question 39. Can We Use A File Adapter To Get A File Without Reading Its Content?

Answer :

Yes, through selecting the Do no longer study file content check field within the Jdeveloper wizard whilst configuring the "Read operation."

Question 40. How Do We Resubmit A Faulted Process?

Answer :

Scenario A: The BPEL code uses a fault-coverage and a fault is treated using the “ora-human-intervention” activity, then the fault is marked as Recoverable and the instance country is about to “Running”. 

Scenario B: The BPEL code uses a fault-coverage and a fault is caught and re-thrown using the “ora-rethrow-fault” movement, then the fault is marked as Recoverable and the example state is about to “Faulted”; supplied the fault is a recoverable one (like URL become not to be had).

Oracle Application Framework Interview Questions
Question 41. Predefined Errors In Bpel?

Answer :

Custom mistakes 
Timed out mistakes 
BPM errors 
Validation Errors
Question forty two. What Is A Throw Activity? What It Is?

Answer :

Throw pastime will explicitly throw the fault and this fault will get stuck by means of the seize block and the corresponding moves will get accomplished. 

Oracle Fusion Interview Questions
Question forty three. What Is Web Service?

Answer :

Web offerings are utility additives, which can be self-contained and self-describing and provide offerings based totally at the open protocol communication (i.E. SOAP UI, HTTP over the internet). 

Question forty four. Difference Between Uri And Url?

Answer :

A URI is an identifier for a few aid, however a URL gives you particular facts as to acquire that aid. 
A URI is a URL and as one commenter pointed out, it's miles now taken into consideration incorrect to apply URL whilst describing packages. Generally, if the URL describes each the place and name of a resource, the time period to apply is URI. 
Since this is generally the case maximum folks come across each day, URI is the suitable time period.
Question forty five. What Is Mediator?

Answer :

The Mediator is in fee of interconnecting, inside an SOA composite application, components that expose special interfaces. In addition, the Mediator can carry out obligations inclusive of filtering and making routing decisions. 

The composite editor in Jdeveloper gives you the power to outline the interface now, to select an current interface, or to outline the interface later as you twine components to the Mediator. 

Transforming records from one representation to some other is, in conjunction with routing, one of the key features of the Mediator.

Question forty six. Difference Between Esb And Mediator?

Answer :

In 10g for routing, separate router want to hold in conjunction with ESB for routing and filter expressions.
Where as in 11g mediator consists of routing rules and filter expressions itself. 
Question forty seven. What Is The Difference Between Concrete And Abstract Wsdl?

Answer :

Concrete: Besides the data approximately how to communicate to the web provider, it the information on in which the service exist. It has Bindings (Protocol the message need to be sent) and Services(has endpoint for every bindings). 

Abstract: It has statistics about the way to talk to the internet carrier like kinds (Schema), Message (input and output messages carrier accepts) ,Operations (operation that can be achieved on this provider) and port Type.

Question 48. What Is The Service Component Architecture (sca) Used For?

Answer :

Service Component Architecture (SCA) assembly version abstracts the implementation and lets in assembly of additives, with little implementation information. SCA permits you to symbolize business logic as reusable provider additives that may be effortlessly integrated into any SCA-compliant software. The resulting software is called a SOA composite application. The specification for the SCA fashionable is maintained through the Organization for the Advancement of Structured Information Standards (OASIS).

Question 49. What Is The Purpose Of Service Data Objects (sdo)?

Answer :

Service Data Objects (SDO) offers a facts programming architecture. It affords a standardized view on data, and affords efficient transportation, as well as exchange capture, in form of a trade summary. More mainly, it collects a statistics graph of associated enterprise items, known as DataObjects. This graph tracks the schema that describes the DataObjects. Knowledge isn't required approximately how to access a specific lower back-give up information supply to apply SDO in a SOA composite utility. Consequently, you could use static or dynamic programming styles and obtain linked and disconnected get entry to.

Question 50. What Is The Purpose Of Business Process Execution Language (bpel)?

Answer :

BPEL presents organizations with an enterprise preferred for commercial enterprise method orchestration and execution. Using BPEL, you layout a commercial enterprise system that integrates a chain of discrete services into an cease-to-cease system go with the flow. This integration reduces procedure value and complexity.

Question fifty one. What Is The Purpose Of Xsl Transformations?

Answer :

XSLT processes XML documents and transforms record records from one XML schema to any other.

Question fifty two. What Are The Components Comprise An Oracle Soa Suite Installation?

Answer :

The following components include an Oracle SOA Suite installation:

Service Infrastructure
Oracle Mediator
Oracle Adapters
Business Events and Events Delivery Network
Oracle Metadata Repository
Oracle Business Rules
Oracle WSM Policy Manager
Oracle BPEL Process Manager (Business Process Execution Language)
Human Workflow
Oracle Business Activity Monitoring
Oracle User Messaging Service
Oracle B2B
Oracle JDeveloper
Oracle Enterprise Manager
The following additives are included with Oracle SOA Suite, however available as a separate download:

Oracle Service Bus (provides provider virtualization and protocol differences for oracle SOA appl)
Oracle Complex Event Processing
Question fifty three. What Is The Purpose Of Oracle Mediator?

Answer :

Oracle mediator is used for direction, validate, clear out and rework information from carrier companies to outside partners.

Route: Determines the carrier component (BPEL technique, business rule, human task, and mediator) to which to send the messages.

Validate: Provides aid for validating the incoming message payload by means of the use of a schematron or an XSD document.

Filter: If distinctive in the regulations, applies a filter out expression that specifies the contents (payload) of a message be analyzed earlier than any service is invoked.

Transformation: If particular inside the regulations, transforms document statistics from one XML schema to another, thus enabling data interchange among programs the use of exclusive schemas.

Question 54. What Is The Purpose Of Oracle Service Bus?

Answer :

Oracle Service Bus gives standalone service bus talents, enabling separation between software developers and target systems or services. Oracle Service Bus gets messages through a delivery protocol which include HTTP(S), JMS, File, and FTP, and sends messages through the same or a specific shipping protocol.

Service reaction messages observe the inverse route. Oracle Service Bus handles the deployment, control, mediation, messaging, protection and governance of imposing SOA to organisation applications.

Question 55. What Is The Purpose Of Oracle Adapters?

Answer :

Oracle Adapters use JCA (Java Connector Architecture) technology to connect outside systems to the Oracle SOA Suite.
Oracle SOA Suite gives the following generation adapters to combine with delivery protocols, records shops, and messaging middleware:

BAM
FTP
Java Messaging Service (JMS)
Advanced Queuing (AQ)
Files
Message Queuing (MQ) Series
Legacy Adapters
Application Adapters
Question fifty six. What Is The Purpose Of Business Events?

Answer :

Business occasions are messages despatched because the end result of an incidence or situation, including a new order or finishing touch of an order. In Oracle SOA Suite, the mediator service factor subscribes or publishes activities. When an occasion is posted, other applications can join it.

Question 57. What Is Oracle Metadata Repository?

Answer :

Oracle Metadata Repository MDS shops business occasions, rulesets to be used with the aid of Oracle Business Rules, XSLT files for Oracle Service Bus and Oracle Mediator, XSD XML schema documents for Oracle BPEL Process Manager, WSDL documents, and metadata documents for Complex Event Processing.

Question 58. What Is Oracle Business Rules Used For?

Answer :

Oracle Business Rules, initiated with the aid of a BPEL process carrier component, allow dynamic selections at runtime. In addition, the human challenge and mediator service additives can make use of policies for dynamic routing.

Question 59. What Is The Purpose Of Oracle Wsm Policy Manager?

Answer :

Oracle WSM Policy Manager affords the infrastructure for imposing global safety and auditing rules within the Service Infrastructure.

Question 60. Can I Buy An Soa Or Must I Build One?

Answer :

To pass your corporation in the direction of more service orientation, you want to take a balanced method to building as opposed to buying. To create the infrastructure for an SOA, you’ll want the proper commercial off-the-shelf software that enhances (as opposed to replaces) your current IT infrastructure. This is a “purchase” announcement. On the “build” facet, you could additionally select to get entry to know-how and hands-on involvement to use those software products correctly and get the most out of them. This infrastructure and the related tools can help you create the business offerings that run on your SOA. Again, there's some “constructing” related to this. So the real solution is which you need a sure degree of both constructing and shopping for.




CFG