Interview Questions.

Top 100+ Oracle Security Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Oracle Security Interview Questions And Answers

Question 1. How To Enable Automatic Archiving?

Answer :

shutdown the database with regular/emmidiate/transactional
modify/include the parameter log_archive_start=authentic, 
log_archive_dest= (area to which the redo log record organization is archived), log_archive_format=(wherein format you need to apper the archive log document)
begin up the database.
Question 2. Explain What Are The Steps To Switch A Databases Archiving Mode Between No Archivelog And Archivelog Mode?

Answer :

To take a look at database is in which mode:

Conn sys/sys as sysdba
pick log_mode from v$database
To set database in Archivelog mode:

shutdown instant;
startup mount;
adjust database archivelog;
 regulate database open;
To set database in NoArchivelog Mode:

shutdown on the spot;
startup mount;
adjust database noarchivelog;
regulate database open;
Oracle DBA Interview Questions
Question three. What Are Roles? How Can We Implement Roles?

Answer :

If a user wants to give a few privileges to every other user or a group of customers then they may create position and they give this function to the users.Allow the privileges be 'insert' and 'update' on 'emp' table then in place of specifying them via their names they will create position which inturn includes those strategies. This role is in addition given to the users.

If in futher if he desires to remove some privilege given to the customers, he can simply modify the role and do away with that particular privilege including he can eliminate update from this created function..

Later the users cant do updations on that emp table.But still can insert the values into that table.

Hence Roles are the easiest manner to provide and manage not unusual privileges needed by means of unique corporations of database customers.Creating roles and assign every role to group of users will simplify the activity of assigning privileges to character users.

Question four. What Are The Minimum Parameters Should Exist In The Parameter File (init.Ora)?

Answer :

DB NAME - Must set to a textual content string of no more than eight characters and it will be stored inside the datafiles,redo log files and manipulate documents and control file while database creation.
DB_DOMAIN - It is string that specifies the community domain wherein the database is created. The international database call is identified by using placing these parameters(DB_NAME & DB_DOMAIN)
CONTORL FILES - List of manage filenames of the database.If name isn't cited then default name will be used.
DB_BLOCK_BUFFERS - To determine the no of buffers in the buffer cache in SGA.
PROCESSES - To determine range of working gadget processes that can be related to ORACLE concurrently. The value should be five (heritage process) and further 1 for every user.
ROLLBACK_SEGMENTS - List of rollback segments an ORACLE instance acquires at database startup.
Also optionally  LICENSE_MAX_SESSIONS,LICENSE_SESSION_WARNING and LICENSE_MAX_USERS.

Oracle DBA Tutorial
Question 5. What Are The Main Responsibilities Of A Database Administrator?

Answer :

Depending at the business enterprise and the department, this position can both be quite specialised or especially various. The number one function of the Database Administrator is to adminster, broaden, hold and implement the regulations and strategies essential to ensure the security and integrity of the company database. Sub roles in the Database Administrator type may additionally include protection, structure, warehousing and/or commercial enterprise analysis.

Other primary roles will include:

Deciding the h/w devices to be used
Deciding the user and information to be used by user.
Deciding the records content information base system.
Deciding the data dictionary contain the information in statistics.
Deciding the validation take a look at on records.
Deciding the backup and healing.
Monitoring the response to be converting environment.
MySQL Interview Questions
Question 6. Can You Explain What Are The Roles And User Accounts Created Automatically With The Database?

Answer :

DBA - position Contains all database machine privileges.
SYS user account - The DBA function can be assigned to this account. All of the basetables and views for the database's dictionary are shop on this schema and are manipulated most effective by using ORACLE.
SYSTEM person account - It has all the gadget privileges for the database and further tables and perspectives that show administrative data and inner tables and perspectives used by oracle gear are created the use of this username.
Question 7. What Are The Database Administrators Utilities Available?

Answer :

So many database utilities are available:

SQLPLUS
RMAN
TKPROF
SQLLODAR
EXP,IMP AND EXPDP,IMPDP
EXPLAN PLAN
LSNRCTL
MySQL Tutorial Database gadget principles Interview Questions
Question eight. Explain What Are The Dictionary Tables Used To Monitor A Database Spaces?

Answer :

DBA_DATA_FILES is view to reveal the gap for the tablespace if you need the calulate the space of the database the all tablespace length is the database length.

Question nine. How To Enforce Security Using Stored Procedures?

Answer :

Don't provide person access immediately to tables in the utility.
Instead supply the potential to get entry to the techniques thataccess the tables.When technique finished it will execute the privilege of methods owner. Users can not get admission to tables besides through the process.
Oracle Data Integrator (ODI) Interview Questions
Question 10. Tell Me What Is User Account In Oracle Database?

Answer :

An user account isn't always a physical shape in Database however it's far having critical dating to the items within the database and may be having certain privileges

Database gadget principles Tutorial
Question 11. What Is The Step For Rman Backup?

Answer :

RMAN is an Oracle tool for taking the backup and getting better the databases. You can replica, repair, and recover datafiles, control files and archived redo logs (all three documents or any one record). It has command line application in addition to GUI-primarily based Enterprise Manager Backup. Here we are discussing the command line utility. 

For example, we've got TEST and PROD databases. Here TEST is the catalog database and PROD is the target database for which the backup must be taken. You might also loose your backup when you have your catalog and goal databases at the same container and the container crashes .So it is continually really useful to maintain a separate database for RMAN catalog . 

Create  databases. One for RMAN catalog(Test) and one goal(PROD). Both the Databases need to be archive log mode(for security).

SQL Server Analysis Services (SSAS) Interview Questions
Question 12. What Is Meant By Physical Order And Logical Order In Clustered Index And Non Clustered Index?

Answer :

It is mean it's miles primary key column.

Oracle DBA Interview Questions
Question thirteen. How To Prevent Unauthorized Use Of Privileges Granted To A Role?

Answer :

By developing a Role with a password

MongoDB Tutorial
Question 14. What Is Default Tablespace In Oracle Security?

Answer :

its the tablespace in to which the objects created by way of a consumer go.Default tablespace can alloted to a user even as creating he consumer or also can be modified after creating the consumer. The default table area of a consumer is gadget tablespace until referred to specfically even as developing the person.

Question 15. What Is Tablespace Quota In Oracle Security?

Answer :

Amount of tablespace that can be utilized by a person for developing his very own database objects is referred to as talespace quota.Its a manner of limiting the usage of memory or disk space by means of user or limiting him through giving a set disk space.

MongoDB Interview Questions
Question sixteen. What Is A Profile In Oracle Security?

Answer :

Profile is statistics incorporate that specific modules.

Information Security Cyber Law Tutorial
Question 17. Explain What Are The Options Available To Refresh Snapshots?

Answer :

COMPLETE - Tables are completely regenerated using the photograph's question and the master tables each time the photo referenced.
FAST - If simple photograph used then a snapshot log can be used to send the modifications to the snapshot tables.
FORCE - Default price. If feasible it performs a FAST refresh; Otherwise it'll perform a whole refresh.
Cyber Security Interview Questions
Question 18. Explain Snapshot Log?

Answer :

It is a desk that continues a record of modifications to the grasp desk in a picture. It is saved inside the equal database as grasp table and is simplest to be had for simple snapshots. It should be created before creating snapshots.

MySQL Interview Questions
Question 19. Explain When Will The Data In The Snapshot Log Be Used?Refer

Answer :

snapshort log is used up to date records for grasp desk and if any recored is up to date after certen length to refer the grasp desk collect the image log. Because tha table length could be very massive it take lot of time. Accordingly via united statesthe picture log.

Question 20. Explain What Are The Benefits Of Distributed Options In Databases?

Answer :

Database on different servers may be up to date and people transactions may be grouped together with others in a logical unit.
Database makes use of a  section devote.
Information Security Analyst Interview Questions
Question 21. What Is Different Between View And Sequence?

Answer :

A view is a logical table based totally on a desk or some other view.  A view include no information itself however it is like a window  via which records from tables can be perspectives and changed. 
A series is a user created database object that can be shared via multiple consumer to generate particular integers.
Question 22. What Is Dynamic Data Replication?

Answer :

Dynamic data replication is feture of oracle actualy the to greater database ex:- this is manufacturing database and different database with and synconoze with the production databse throuth the dynamic replication. If any alternate the proction database the symaltantinasly change the other database the replication. The benefite the the person can get admission to any had been ether prodction or syn with other database.

Question 23. How To Enforce Refrencial Integrity In Snapshots?

Answer :

Time the references to occur when master tables aren't in use.Peform the reference the manually immdiately locking the master tables. We can be part of tables in snopshots via growing a complicated snapshots to be able to based totally at the grasp tables.

Question 24. Differentiate The Simple And Complex, Snapshots?

Answer :

A simple image is based totally on a query that doesn't contains GROUP BY clauses, CONNECT BY clauses, JOINs, sub-query or snashot of operations.
 A complicated snapshots include atleast anybody of the above.
Database machine ideas Interview Questions
Question 25. Do You Know What Are The Various Type Of Snapshots?

Answer :

snapshots is three sorts of complite,speedy and pressure.

Question 26. What Is Snapshots?

Answer :

image is not anything but a steady information for grasp table if any chance the master desk picture is fetch the updated records for master table.

Question 27. How To Reduce The Network Traffic?

Answer :

Replication of records in dispensed environment. 
Using snapshots to copy facts.
Using far off technique calls.
Oracle Data Integrator (ODI) Interview Questions
Question 28. How To Specify The Archived Log File Name Format And Destination?

Answer :

By setting the subsequent values in init.Ora record:

LOG_ARCHIVE_FORMAT = arch %S/s/T/tarc

(%S - Log collection range and is 0 left paded,%s - Log series number not padded. %T - Thread wide variety lef-zero-paded and %t - Thread quantity no longer padded).

The report name created is arch 0001 are if %S is used.

LOG_ARCHIVE_DEST = path.

Question 29. What Is The Use Of Analyze Command?

Answer :

To carry out any such characteristic on an index,desk, or cluster:

to collect statisties approximately item utilized by the optimizer and shop them inside the facts dictionary.
To delete information approximately the object used by object from the records dictionary.
To validate the structure of the item.
To identify migrated and chained rows of the desk or cluster.




CFG