Interview Questions.

Top 100+ Oracle Scm Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Oracle Scm Interview Questions And Answers

Question 1. What Are Different Planning Methods In Inventory?

Answer :

There are 5 one of a kind making plans strategies in oracle Inventory:

Subinv Replenishment Planning
Min Max Planning
Re-order factor planning
Kanban Planning
Periodic Automatic Replenishment
Question 2. What Are The Setups For Different Planning Method (min-max?)

Answer :

Setup the object in master org and assign the object to the org for which Min-Max planning is used

Attributes, Inv Planning approach: Min-Max
Min-Max Qty need to were defined
Safety Stock technique should be non MRP Planned
Determine what should be the repute of the Requisitions created for the planning
Do this with profile alternative INV: Minmax Reorder Approval
IF Use ASL has been enabled, then Requisition will populate the supplier facts from the ASL setup that is assigned to the object
Sourcing regulations may be defined for this
Then need to assign sourcing rule to the item
In Inventory responsibility, beneath Planning run the Min Max making plans document with required parameter
Oracle 10g Interview Questions
Question three. What Is The Concurrent Program For The Planning?

Answer :

Min Max planning report under making plans menu in Inventory duty

Question 4. What Are The Setups For Expense Item?

Answer :

Should no longer be Inventory Item
No Stackable
No Transactable
No Costing, Inv Asset
Oracle 10g Tutorial
Question 5. How Many Key Flex Fields Are There In Inventory?

Answer :

Seven KFF are there in Inventory: 

Account Alias
Item
Item Category
Item Catalogues
Stock Locators
Sales Order
Service Items
Oracle Interview Questions
Question 6. What Is The Use Of Sales Order Kff?

Answer :

This is used in the course of cloth transaction whilst supply is Sales Order.
Segments are Sales order Number. Sales Order Type. Sales Order Source.
Question 7. How We Can Have The Item Key Flex Field With 2 Segments, Is It Possible, If Yes Then How, If No Then Why?

Answer :

This can be changed the usage of Flexfield>Key> Segments.
Query the System Items, then you may regulate the existing shape, or you may add a new one.
Oracle 11g Tutorial Oracle 11g Interview Questions
Question 8. What All Setups You Have Done In Inventory Organization Implementation?

Answer :

Location
Calendar
Organization
Parameter
Cost Group
Sub inventory
Stock Locator
Receiving Options
Shipping Networks
Intercompany Transaction flows
Cost Sub elements
Question 9. What Is The Difference Between Purchased And Purchasable Flag For An Item?

Answer :

Purchasable is a standing characteristic flag, so based on this flag, certain transactions can be managed for an item.
Purchased flag makes a decision whether or not to buy and get hold of this item.
Purchasable flag comes to a decision whether or not to order this item in a purchase order.
If attainable is enabled, object can be ordered in a purchase order, if now not, new buy orders can’t be created and permitted for the objects.
If purchased is enabled, object can be received if already present in an authorized buy order.
Oracle SOA Interview Questions
Question 10. What Is The Valuation Accounts Used In Inventory?

Answer :

Material: An asset account that tracks cloth value. For average costing, this account holds your inventory and in transit values. Once you perform transactions, you can't change this account.
Material Overhead: An asset account that tracks fabric overhead fee.
Resource:  An asset account that tracks aid value.
Overhead: An asset account that tracks aid and outside processing overheads.
Outside processing: An asset account that tracks outdoor processing cost.
Expense:  The rate account used when tracking a non-asset item.
Other Accounts:

Sales: The earnings and loss (earnings announcement) account that tracks the default sales account.
Cost of Goods Sold: The income and loss (income assertion) account that tracks the default value of products bought account.
Purchase Price Variance: The variance account used to record variations between purchase order price and wellknown value. This account isn't always used with the common fee technique.
Inventory A/P Accrual: The legal responsibility account that represents all inventory buy order receipts no longer matched in Accounts Payable, which include the uninvoiced receipts account.
Invoice Price Variance: The variance account used to report variations among buy order fee and bill rate. This account is used by Accounts Payable to record bill rate variance.
Encumbrance: An cost account used to recognize the reservation of price range whilst a purchase order is approved.
Average Cost Variance: Under average costing with terrible quantity balances, this account represents the stock valuation mistakes caused by issuing your stock before your receipts.
Question eleven. What Is Abc Analysis And Why It Is Being Used?

Answer :

BC Analysis is an Inventory categorization technique to categorize gadgets into 3 one of a kind training A being the most valuable and C being the least valuable ones.
Using this Analysis, it'll be easy to screen and preserve on track of the precious objects like frequently doing cycle counts on A elegance gadgets, etc.
Oracle ADF Interview Questions
Question 12. What Are The Processes Of Cycle Count?

Answer :

Create a cycle be counted header with required records
Assign the items to rely
Then run the desired cycle matter file
Using the file do the cycle counts
Then cross and Approve the cycle rely
Oracle 10g Interview Questions
Question thirteen. What Is The Different In Mo Issue And Mo Transfer?

Answer :

MO Issue will move out the stock from stock in opposition to an account.
MO switch will circulate the inventory from one sub inventory to different.
Question 14. What Is The Picking Rule In Inventory?

Answer :

Picking Rule is used to decide the list of objects for income order/ transport based totally on the revision, Lot, Sub inventory and Locator.
Assign the desired Picking Rule to the item in Order Management tab.
Question 15. What Are The Criteria In Cycle Count?

Answer :

Depending on the requirement, we will trigger cycle depend.
We can outline ordinary cycle count of high values gadgets.
If back ordered or pick out denied, we can cause cycle rely for those gadgets.
Oracle BI Publisher Interview Questions
Question sixteen. What Are The Diff In Lot And Serial?

Answer :

Lot control is to control an entire batch of objects. As an example in drug industry we've batch number which can be controlled the usage of lot where we are able to song the entire batch using precise facts.
Serial manipulate is to display and song each single qty of an item like electronic gadgets wherein we song by means of serial quantity.
Question 17. What Is Move Order In Om?

Answer :

Move orders generated as part of Pick Wave are those from Sales order.

Oracle Demantra Interview Questions
Question 18. How A Mo Is Diff From Subinv Transfer?

Answer :

MO usually is the request of motion of objects in a single business enterprise. It can be of from 3 sources, MO requisition, Replenish MO, Pick Wave MO. MO can be MO Issue as a way to difficulty the item from the area and MO switch which ll transfer the object to some other area.

Oracle Interview Questions
Question 19. What Is Net Table In Sub Inventory Setup?

Answer :

This wills decide whether or not to recall the onhand of the sub stock as to be had for planning tasks.

Question 20. What Are The Status Attributes In Item And How Many Of Them?

Answer :

We can define extraordinary fame for an object aggregate those attributes as in step with the commercial enterprise need.

Following are the attributes:

BOM Enabled
Build in WIP
Customer order enabled
Internal Order enabled
Inviolable
Purchasable
Stackable
Transactable
Oracle Access Manager Interview Questions
Question 21. What Is The Use Of Status Attribute?

Answer :

We can define specific reputation for an item aggregate these attributes as per the enterprise want.

Question 22. Why Master Org Is Required?

Answer :

So that we can have an item maintained at grasp level with commonplace attributes after which we can use the identical item across multiple agencies in place of defining it again and again.

Question 23. Inventory Master Org Is Mandatory?

Answer :

Yes. If you'll now not create any specific master org, then system will recall the identical inv org as its master org.

Oracle Application Framework Interview Questions
Question 24. What Are The Lot Control Setups?

Answer :

Lot manage can be setup at item attributes at organization level.

Either No Control or Full Control.

Oracle 11g Interview Questions
Question 25. How Lot Number Generates?

Answer :

You can generate new Lot numbers in the course of transactions.

Question 26. What Is Serial Controlled And What Are The Setups?

Answer :

Serial manipulate can be setup at object attributes at company stage.

Oracle Apps DBA Interview Questions
Question 27. How Serial Numbers Are Generated?

Answer :

Serial control can be setup at object attributes at company stage.

No Control, At Receipt, At Sales Order issue, Predefined.

Oracle SOA Interview Questions
Question 28. What Is The Predefined Locator In Sub Inventory And How It Works In Business?

Answer :

We can setup locator manipulate in four diff ways for every sub stock:

None:  There will not be any locator data required at some point of any transaction.

Prespecified: System will ask you to pick locator combinations which already been defined in the sub stock throughout the transaction.

Dynamic Entry: Either you can select any locator throughout transaction or you could create a new mixture.

Item Level: This will take the locator which has been defined at object characteristic degree.

Question 29. What Are The Transaction Managers?

Answer :

Transaction supervisor is the interface managers which perform all transaction as soon as submitted by using the users.

Question 30. Can We Change The Item Name After It Created?

Answer :

Yes we are able to exchange the name in master degree.

Question 31. How Wms Is Helpful Compared To Inventory?

Answer :

Warehouse Management (WMS) permits businesses to maximize their usage of hard work, space and equipment investments by using coordinating and optimizing aid utilization and fabric flows. Specifically designed to assist the desires of distribution, manufacturing, asset-extensive, and provider organizations, Oracle WMS offers a single-platform throughout your complete international supply chain.

Question 32. What Is The Use Of Wms Rules Workbench?

Answer :

The Rules workbench enables you to assign strategies, guidelines and value organization values immediately to any variety of objects in an mission matrix.

Question 33. Why Strategy Used?

Answer :

After you define your guidelines, you need to installation a approach and then associate the relevant regulations. After you assign policies to a approach, the policies engine can execute the techniques on any objects to which the approach applies. The guidelines engine executes each next rule for your method until an allocation is completely crammed.

Oracle ADF Interview Questions
Question 34. How Many Types Of Bar Codes Are There?

Answer :

Mainly 2 sorts Linear (1 dimensional) and Matrix (2D).

Question 35. What Is An Item?

Answer :

An item is part or services where you may Purchase, Sell, Plan, Manufacture, Stock, Distribute and Prototype.
Items can also be containers for gadgets as well as additives you build into other gadgets.
Question 36. Explain Item Master Organization?

Answer :

An item grasp organization is a logical entity in which you define the object. After you outline an object within the item grasp, you could assign it to any range of other companies.

Oracle BI Publisher Interview Questions
Question 37. Define Inventory Organization?

Answer :

It is a facility for you to enable you to save and transact the gadgets. It may be a manufacturing unit, ware residence, distribution center and so on.

Question 38. What Is A Sub Inventory?

Answer :

Subinventiries are particular physical or logical separations of material stock. These can be uncooked fabric, finished goods or defective cloth sub inventory. You ought to outline at the least one sub stock. Sub inventories are of two kinds: storage and receiving.
Storage sub inventories are intermediate or very last put away locations for cloth. Material that resides in a storage sub inventory appears in accessible amount, and is tracked via the gadget. The gadget can e-book orders against, and use production methods on fabric that resides in a storage sub inventory. You ought to define at the least one storage sub stock on your implementation.
Receiving type sub inventory is best used for receiving objects. Items in this sub inventories cannot be on-hand or reserved.
Question 39. In Which Table Does The Sub Inventory Related Information For An Item Is Stored?

Answer :

MTL_SECONDARY_INVENTORIES

MTL_ITEM_SUB_INVENTORIES

Question 40. What Is A Stock Locator?

Answer :

Locators are structures inside sub inventories. Locators are the third level in the enterprise structuring scheme of Oracle Inventory. Locators may additionally represent rows, racks, or packing containers in warehouses. You can transact items into and out of locators. You can restriction the life of locators, establish capability of a selected locator in weight or gadgets, in addition to specify dimensions which define a locator’s potential by means of volume.

Oracle Demantra Interview Questions
Question 41. What Are The Key Flex Fields In Oracle Inventory?

Answer :

Oracle Inventory presents the subsequent flex fields:

System Items
Item Catalogs
Item Categories
Stock Locators
Account Alias 
Sales Order
Question forty two. What Are The Basic Steps Involved In Defining An Item?

Answer :

Create an item within the item grasp shape.
Copy the template from the equipment menu to assign particular attributes to the item and keep it.
Assign the item to a category from gear menu and save your work.
Select agency task from gear menu and assign the object to unique stock organizations through ticking the checkbox subsequent to the stock corporations.
Oracle Access Manager Interview Questions
Question 43. What Are Item Attributes?

Answer :

Item attributes are the gathering of records about an item. These are used to store specific characteristics of an item, including object reputation, unit of measure, revision manipulate, and so on. These can be managed at both the master or the business enterprise level. These attributes are stored in a table named MTL_ITEM_ATTRIBUTES.

Question forty four. What Is The Use Of Item Template?

Answer :

An Item template is a hard and fast of attributes that enable the consumer to quick create an Item. You can use the present templates are you may create your custom template.

Question 45. What Is An Item Category And Category Set?

Answer :

A category is a logical category of gadgets that have comparable traits.

A class set is a wonderful grouping scheme and includes a couple of classes. An object can belong to any quantity of class units. We can assign item to 1 category within each class set. The classes can be retrieved from the desk ‘MTL_CATEGORIES_B‘ and object category set from ‘MTL_CATEGORY_SETS_B’.

Question 46. Explain Unit Of Measure (uom) And Uom Class?

Answer :

The unit of degree (UOM) helps us depend the wide variety of objects involved in a transaction or the variety of items which are stored in a sub inventory or a locator.

UOM instructions assist you to institution special UMO’s into one category. Eg, amount will be UOM classes beneath which every, dozen, lot etc are separate UOM’s.

Question forty seven. Explain Shipping Method?

Answer :

Shipping techniques are the manner you deliver fabric. When you create a transport approach, you need to permit it earlier than you could use it in a transport network. If you disable a transport technique, it can't be utilized in a transport network.

Question forty eight. Describe Inter Organization Shipping Networks?

Answer :

An inter-company delivery community describes the relationships and accounting facts among a transport enterprise and a destination business enterprise. You need to define a transport community between two businesses before you can transfer fabric between companies. When you set up a delivery community you have to pick out a transfer kind: Intransit or Direct.

In transit: Oracle Inventory moves material to an intermediary kingdom earlier than it reaches the vacation spot business enterprise. After the material arrives at the destination business enterprise, you'll want a receipt transaction to retrieve it. If in transit is selected, you may define.

Shipping Methods, GL Accounts to use in transit, Material possession in the course of switch, Planning lead times and Transfer Charges.

Direct: Oracle Inventory actions the cloth without delay to the vacation spot agency. However, for both switch sorts, you could decide default receipt routing and whether or not inner orders are required to switch material.

Question 49. In Which Tables Are The Transactional Details Are Stored?

Answer :

MTL_MATERIAL_TRANSACTIONS

MTL_TRANSACTIONS_INTERFACE

MTL_MATERIAL_TRANSACTIONS_TEMP

MTL_TRANSACTION_ACCOUNTS

Question 50. What Is Revision Control In Oracle Inventory?

Answer :

A revision is a particular model of an object, invoice of cloth, or routing. Revision manipulate is normally enabled for figuring out a changed item. Item may be positioned underneath revision manipulate by checking the field `Revision control` in Inventory tab at the same time as defining new item or for existing object. Base table for Item Revision is MTL_ITEM_REVISIONS.

Question 51. What Is Picking Order Of Sub Inventory Or Locator? Where Will You Define The Order?

Answer :

The value suggests the priority with which we pick objects from sub stock or Locator, relative to another sub inventory or locator, in which a given object is living. A picking order of 1 means that order entry features pick objects from the sub inventory or locator before others with a better quantity (which includes 2,3 and so on).

The sub inventory order is defined inside the sub inventory definition and the locator order is defined in the locator definition. The default order for each the sub stock and the locator are defined within the agency.

Question fifty two. What Are The Different Inventory Transactions?

Answer :

A transaction is an item movement within, into or out of stock. A transaction adjustments the amount and area of an object.

The following are the exceptional inventory transactions:

Receive an item into an organization from GL account quantity.
Issue an item from an corporation into a GL account range.
Transfer gadgets from one sub stock to other in the identical enterprise.
Transfer of objects between various inventory agencies.
Reservation of items.
Question fifty three. Describe Various Inventory Transaction Types?

Answer :

Miscellaneous transaction: This transaction is used to do modifications in stock because of damage, obsolescence, issuing objects for R & D or issuing track in a position rate objects.

Sub stock transfer: This transaction is used to transfer items from one sub inventory to any other within the identical inventory employer.

InterORG switch: This transaction is used to transfer items from one inventory business enterprise to every other.

Receiving transaction: This transaction is used to move goods from receiving dock to certain sub stock and locator.

Sales issue: This transaction is used to transport goods from select sub inventory to staged sub inventory.

WIP problem: This transaction is used to trouble materials against manufacturing orders.

Question fifty four. What Is The Difference Between A Sub Inventory Transfer And A Move Order?

Answer :

Both these transactions are used for the movement of gadgets from one sub stock to the other. The difference is that move order generates a pick out slip and a sub stock transfer doesn’t.

Move order calls for ‘approval’. Also, pass orders create allocations. So you may region maintain at the fabric with the purpose of picking it up a bit later. In sub stock switch, there's no reservation / allocation.

Question fifty five. What Are The Components Used In Customizing A Transaction?

Answer :

The following are the 3 additives used in a transaction

Transaction Source Type
Transaction Action
Transaction Type
A Transaction Source Type and a Transaction Action come collectively to form a Transaction Type.

Question 56. What Is A Transaction Source Type?

Answer :

A Transaction Source Type is defined as an entity towards which Oracle Inventory charges a transaction.

The following transaction source kinds come seeded with Oracle Inventory:

Purchase Order
Account Alias
Move Order
Internal Order
Standard Cost Update
Internal Requisition
Sales Order
Cycle Count
Periodic Cost Update
Physical Inventory
Account
RMA (Return Material Authorization)
Inventory
Job or Schedule
Question 57. What Is A Transaction Type?

Answer :

A transaction kind is a aggregate of a transaction source type and a transaction action. It is used to classify a selected transaction for reporting and querying functions.

Ex: Sales order trouble (txn type) + issue from stores (txn movement) = income order (txn source type).

Move order transfer (txn type) + sub inventory switch (txn action) = move order (txn source kind).

Question 58. Name Any Four Purposes Where Miscellaneous Transaction Can Be Used?

Answer :

Cycle depend adjustment, Physical stock adjustment, adjusting inventory quantity within an stock agency and decrementing on-hand balances from a subinvemtory.

Question 59. Explain Inventory Control?

Answer :

Inventory Control is the system by means of which inventory is measured and controlled in line with predetermined norms including monetary lot length for order or manufacturing, protection stock, minimum stage, maximum degree, order level etc.

Question 60. What Are The Objectives Of Inventory Control?

Answer :

To meet unexpected future demand because of variant in forecast figures and actual figures.
To common out demand fluctuations because of seasonal or cyclic versions.
To meet the consumer requirement well timed, effectively, efficiently, smoothly and satisfactorily.
To smoothen the manufacturing procedure.
To facilitate intermittent manufacturing of several merchandise on the equal facility.
To gain financial system of production or buy in masses.
To lessen loss due to modifications in prices of inventory objects.
To meet the time lag for transportation of products.
To meet the technological constraints of production/procedure.
Question sixty one. What Are The Factors That Affect Inventory Control?

Answer :

Type of product
Type of manufacture
Volume of manufacturing
Question sixty two. Define Abc Analysis?

Answer :

ABC analysis determines the relative cost of a collection of stock gadgets based totally on a consumer specific valuation criterion.

This approach divides stock into three categories A, B & C primarily based on their annual intake price.

It is likewise referred to as Selective Inventory Control Method (SIM).

Question sixty three. What Is Consignment Inventory?

Answer :

Consignment Inventory is stock that is inside the possession of the consumer, however is still owned with the aid of the provider. In different words, the provider locations a number of his stock in his patron’s ownership (in their shop or warehouse) and allows them to sell or consume without delay from his inventory. The client purchases the stock simplest after he has resold or fed on it. The key gain to the patron need to be obvious; he does now not ought to tie up his capital in stock. This does now not mean that there are not any stock wearing charges for the client; he does still incur expenses associated with storing and handling the stock.

Question 64. What Are The Different Planning Methods Available In Oracle?

Answer :

Re-order point making plans
Min-Max planning
Kanban cards
Sub stock replenishment making plans
Question sixty five. When Should The Material Be Ordered?

Answer :

When on-hand quantity + deliver – demand is less than safety inventory (safety stock is not anything but minimum inventory degree)

[On-hand quantity] + [supply] – [demand] < [min inventory level]

Question 66. Explain Re-order Point Planning?

Answer :

Reorder point planning uses call for forecasts to decide while to order a brand new quantity to refill stock. Reorder factor planning suggests a brand new order for an item while the available quantity (on-hand quantity plus planned receipts) drops below the item’s safety stock level plus forecast call for for the object during its replenishment lead-time. The advised order quantity is an economic order quantity that minimizes the total fee of ordering and wearing stock. Oracle Inventory can robotically generate requisitions to tell your purchasing branch that a replenishment order is required to deliver your organization.

If the forecast is accurate and the order arrives on time, the stock level ought to be proper on the safety inventory stage at the time of receipt. In instances wherein the desired protection stock degree changes for the duration of the order lead time, Oracle Inventory makes use of the most important protection stock amount all through the lead-time.

When an order is caused, the EOQ is the dimensions of the prompted order.

EOQ = square root of: [(2 X annual demand X order cost) / (carrying cost percent X Unit cost)]

Oracle Inventory calculates annual call for as the modern call for charge annualized with the aid of multiplying the present day duration demand forecast through the range of periods per 12 months (12 or thirteen).

Reorder factor making plans may be achieved on the employer stage most effective.

Question sixty seven. Explain Min-max Planning Technique?

Answer :

Min-Max making plans is a device for making plans inventory that appears at consumer-described minimal and maximum stock tiers. It does not don't forget lead times.

We can perform this approach at org degree or sub stock level.

Question sixty eight. Define Cycle Counting And Explain Its Use In Oracle Inventory?

Answer :

Cycle Counting is a process of periodic counting of man or woman object / all of the objects throughout the course of the year to ensure the accuracy of inventory quantities and values.

We can do the cycle counting at Organization / Sub Inventory Level.

Cycle depend is used to:

To reconcile system on-hand balances with real counts in inventory.

Maintain manage over the gadgets which have higher cost.

Question 69. When Do You Perform Physical Inventory And Explain The Steps Involved In It?

Answer :

Physical stock can be performed, every time there may be a need to verify the accuracy of device on-hand portions. This can be carried out for whole enterprise or may be restrained to a specific sub inventory.

Steps to carry out physical inventory:

Define physical inventory
Take a snapshot of system on-hand portions
Generate physical inventory tags
Enter counts
Do physical inventory modifications by way of approving or rejecting
Post adjustments
Purge bodily inventory facts
Question 70. When Can You See Such Scenario, Item Available To Qty Is 0 But Available To Transact More Than 0?

Answer :

If item isn't resolvable
If Sub stock Allow reservation isn't always allowed
If Item is lot managed and lot is expired
Question seventy one. From Where I Can See The List Of Time Zones In Oracle.

Answer :

The list of time zones and their other information may be found from underneath 2 tables.

Fnd_timezones_b, fnd_timezones_tl.

Question seventy two. Can One Asset Sub Inventory Be Made Non Asset Sub Inventory Once Transactions Created On That?

Answer :

Yes Asset Sub stock flag may be unchecked for that sub stock provided.

There is not any onhand present in that sub inventory. If gift you need to issue out and trade the flag and receive the ones returned.
There is not any accounting information’ pending in stock like transaction happened however costing is not but finished.




CFG