YouTube Icon

Interview Questions.

Top 100+ Oracle Data Integrator (odi) Interview Questions And Answers - May 31, 2020

fluid

Top 100+ Oracle Data Integrator (odi) Interview Questions And Answers

Question 1. What Is Oracle Data Integrator (odi)?

Answer :

Oracle obtained Sunopsis in 2006 and with it “Sunopsis Data Integrator”.

Oracle Data Integrator (ODI) is an E-LT (Extract, Load and Transform) device used for excessive-velocity facts motion between disparate structures.

The brand new model, Oracle Data Integrator Enterprise Edition (ODI-EE) brings together “Oracle Data Integrator” and “Oracle Warehouse Builder” as separate additives of a unmarried product with a unmarried licence.

Question 2. What Is E-lt?

Answer :

E-LT is an progressive approach to extracting, loading and Transforming records. Typically ETL application providers have depended on expensive heavyweight , mid-tier server to perform the adjustments required when shifting large volumes of data across the enterprise.

ODI gives you particular next-era, Extract Load and Transform (E-LT) generation that improves performance and decreases facts integration charges, even across heterogeneous systems by way of pushing the processing required right down to the generally huge and effective database servers already in area in the business enterprise.

Oracle 10g Interview Questions
Question 3. What Components Make Up Oracle Data Integrator?

Answer :

“Oracle Data Integrator” incorporates of:

1) Oracle Data Integrator + Topology Manager + Designer + Operator + Agent
2) Oracle Data Quality for Data Integrator
3) Oracle Data Profiling

Question four. What Is Oracle Data Integration Suite?

Answer :

Oracle facts integration suite is a hard and fast of statistics control applications for constructing, deploying, and coping with company statistics integration answers:

Oracle Data Integrator Enterprise Edition
Oracle Data Relationship Management
Oracle Service Bus (restrained use)
Oracle BPEL (confined use)
Oracle WebLogic Server (limited use)
Additional product options are:

Oracle Goldengate
Oracle Data Quality for Oracle Data Integrator (Trillium-based DQ)
Oracle Data Profiling (Trillium based Data Profiling)
ODSI (the former Aqualogic Data Services Platform)
Oracle 10g Tutorial
Question 5. What Systems Can Odi Extract And Load Data Into?

Answer :

ODI brings real heterogeneous connectivity out-of-the-container, it may connect natively to Oracle, Sybase, MS SQL Server, MySQL, LDAP, DB2, PostgreSQL, Netezza.

It can also hook up with any records source helping JDBC, its viable even to apply the Oracle BI Server as a information source the usage of the jdbc driver that ships with BI Publisher.

Oracle 9i Interview Questions
Question 6. What Are Knowledge Modules?

Answer :

Knowledge Modules form the premise of ‘plug-ins’ that permit ODI to generate the applicable execution code , across technologies , to carry out tasks in considered one of six areas, the six kinds of understanding module encompass: 

Reverse-engineering expertise modules are used for studying the table and other item metadata from supply databases
Journalizing expertise modules report the brand new and changed records inside either a single table or view or a consistent set of tables or perspectives
Loading know-how modules are used for efficient extraction of information from supply databases for loading into a staging place (database-precise bulk sell off utilities may be used where to be had)
Check knowledge modules are used for detecting errors in supply information
Integration information modules are used for efficaciously remodeling records from staging vicinity to the goal tables, producing the optimized native SQL for the given database
Service know-how modules offer the ability to show facts as Web services
ODI ships with many information modules out of the box, these are also extendable, they can modified in the ODI Designer module.
Question 7. How Do ‘contexts’ Work In Odi?

Answer :

ODI offers a unique design method via use of Contexts and Logical schemas. Imagine a improvement crew, inside the ODI Topology supervisor a senior developer can outline the machine structure, connections, databases, data servers (tables and many others) and so on.

These items are connected via contexts to ‘logical’ structure objects that are then used by different builders to surely create interfaces the usage of those logical gadgets, at run-time, on specification of a context within which to execute the interfaces, ODI will use the correct physical connections, databases + tables (supply + target) connected the logical objects being used in the ones interfaces as described in the environment Topology.

Oracle 9i Tutorial Oracle 8i Interview Questions
Question 8. Does My Odi Infrastructure Require An Oracle Database?

Answer :

No, the ODI modular repositories (Master + and one of more than one Work repositories) can be established on any database engine that supports ANSI ISO 89 syntax which include Oracle, Microsoft SQL Server, Sybase AS Enterprise, IBM DB2 UDB, IBM DB2/40.

Question nine. Does Odi Support Web Services?

Answer :

Yes, ODI is ‘SOA’ enabled and its internet offerings can be used in 3 methods:

The Oracle Data Integrator Public Web Service, that lets you execute a state of affairs (a published package deal) from a web carrier name
Data Services, which provide an internet provider over an ODI facts shop (i.E. A desk, view or other information supply registered in ODI)
The ODIInvokeWebService tool that you may upload to a package deal to request a response from an internet carrier.
Oracle 11g Interview Questions
Question 10. What Is The Odi Console?

Answer :

ODI console is a web primarily based navigator to get entry to the Designer, Operator and Topology additives via browser.

Oracle 8i Tutorial
Question 11. Suppose I Having 6 Interfaces And Running The Interface 3 Rd One Failed How To Run Remaining Interfaces?

Answer :

If you are walking Sequential load it's going to prevent the opposite interfaces. So goto operator and right click on on filed interface and click on on restart. If you are running all of the interfaces are parallel handiest one interface will fail and different interfaces will finish.

Oracle apps Interview Questions
Question 12. What Is Load Plans And Types Of Load Plans?

Answer :

Load plan is a method to run or execute more than one eventualities as a Sequential or parallel or conditional primarily based execution of your scenarios. And identical we will call three sorts of load plans , Sequential, parallel and Condition based totally load plans.

Oracle 10g Interview Questions
Question thirteen. What Is Profile In Odi?

Answer :

profile is a set of objective wise privileges. We will assign this profiles to the customers. Users will get the privileges from profile.

Oracle 11g Tutorial
Question 14. How To Write The Sub-queries In Odi?

Answer :

Using Yellow interface and sub queries choice we will create sub queries in ODI. Or Using  VIEW we can go for sub queries Or Using ODI Procedure we can name direct database queries in ODI.

Question 15. How To Remove The Duplicate In Odi?

Answer :

Use DISTINCT in IKM degree. It's going to get rid of the duplicate rows while loading into target.

Oracle Apps ERP Interview Questions
Question 16. Suppose Having Unique And Duplicate But I Want To Load Unique Record One Table And Duplicates One Table?

Answer :

Create  interfaces or as soon as method and use two queries one for Unique values and one for reproduction values.

Question 17. How To Implement Data Validations?

Answer :

Use Filters & Mapping Area AND Data Quality associated with constraints use CKM Flowcontrol.

Oracle 7.3 Interview Questions
Question 18. How To Handle Exceptions?

Answer :

Exceptions In packages advanced tab and cargo plan exception tab we will take care of exceptions.

Oracle 9i Interview Questions
Question 19. In The Package One Interface Got Failed How To Know Which Interface Got Failed If We No Access To Operator?

Answer :

Make it mail alert or test into SNP_SESS_LOg tables for consultation log info.

Question 20. How To Implement The Logic In Procedures If The Source Side Data Deleted That Will Reflect The Target Side Table?

Answer :

User this query on Command on the right track Delete from Target_table in which not exists (Select ‘X’ From Source_table Where Source_table.ID=Target_table.ID).

Oracle ADF Interview Questions
Question 21. If The Source Have Total 15 Records With 2 Records Are Updated And 3 Records Are Newly Inserted At The Target Side We Have To Load The Newly Changed And Inserted Records

Answer :

Use IKM Incremental Update Knowledge Module for Both Insert n Update operations.

Question 22. Can We Implement Package In Package?

Answer :

Yes, we can name one package into different package deal.

Question 23. How To Load The Data With One Flat File And One Rdbms Table Using Joins?

Answer :

Drag and drop each File and table into supply area and join as in Staging location.

Oracle Application Framework Interview Questions
Question 24. If The Source And Target Are Oracle Technology Tell Me The Process To Achieve This Requirement(interfaces, Kms, Models)

Answer :

Use LKM-SQL to SQL or LKM-SQL to Oracle , IKM Oracle Incremental replace or Control append.

Oracle 8i Interview Questions
Question 25. How To Reverse Engineer Views(how To Load The Data From Views)?

Answer :

In Models Go to Reverse engineering tab and pick Reverse engineering object as VIEW.

Question 26. Is Odi Used By Oracle In Their Products?

Answer :

Yes there are numerous Oracle merchandise that utilise ODI, but right here are just a few:

Oracle Application Integration Architecture (AIA)
Oracle Agile products
Oracle Hyperion Financial Management
Oracle Hyperion Planning
Oracle Fusion Governance, Risk & Compliance
Oracle Business Activity Monitoring
Oracle BI Applications additionally uses ODI as its core ETL tool in vicinity of Informatica , but best for one launch of OBIA and while using a certain supply system.
Oracle Apps Functional Interview Questions
Question 27. Explain What Is Odi?Why Is It Different From The Other Etl Tools.

Answer :

ODI stands for Oracle Data Integrator. It isn't like every other ETL device in a way that it uses E-LT approach rather than ETL method. This approach gets rid of the want of the special Transformation Server among the Source and Target Data server. The electricity of the goal records server may be used to convert the records. I.E. The target statistics server acts as staging vicinity in addition to its function of goal databasel. While loading the records in the goal database (from staging place) the transformation good judgment is implemented. Also, the usage of suitable CKM (Check Knowldege Module) can be made whilst doing this to put in force statistics first-class requirement.

Oracle 11g Interview Questions
Question 28. How Will You Bring In The Different Source Data Into Odi?

Answer :

you'll have to create dataservers in the topology supervisor for the exclusive resources which you need.

Question 29. How Will You Bulk Load Data?

Answer :

In Odi there are IKM that are designed for bulk loading of facts.

Oracle Apps DBA Interview Questions
Question 30. How Will You Bring In Files From Remote Locations?

Answer :

We will invoke the Service expertise module in ODI,this may assist us to accesses statistics concept a web service.

Question 31. How Will You Handle Data Quality In Odi?

Answer :

There are two methods of managing information pleasant in Odi….The first approach deals with dealing with the wrong statistics the usage of the CKM…the second one method uses Oracle statistics satisfactory device(that is for superior best alternatives)

Question 32. What Is A Procedure And How To Write The Procedures In Odi?

Answer :

A Procedure is a reusable issue that lets in you to group movements that do not fit inside the Interface framework. (That is load a target datastore from one or more assets). A Procedure is a sequence of instructions released on logical schemas. It has a group of associated options. These options parameterize whether or not or no longer a command must be performed as well as the code of the instructions.

Oracle Workflow Interview Questions




CFG