Top 100+ Openshift Interview Questions And Answers
Question 1. What Is Openshift?
Answer :
OpenShift is a cloud improvement Platform as a Service (PaaS) hosted by using Red Hat. It’s an open source technology which facilitates corporations move their conventional utility infrastructure and platform from bodily, digital mediums to the cloud. It supports a totally massive special of applications, which can be without problems developed and deployed on OpenShift cloud platform.
Question 2. Why Use Open Shift?
Answer :
OpenShift provides a commonplace platform for organisation gadgets to host their packages on cloud without disturbing about the underlying working device. This makes it very smooth to use, increase, and deploy packages on cloud. One of the key functions is, it affords controlled hardware and community sources for all styles of development and trying out. With OpenShift, PaaS developer has the freedom to design their required environment with specifications.
Red Hat Linux Essentials Interview Questions
Question three. What Are The Features Of Openshift?
Answer :
There are specific features supported by Open Shift:
Openshift has wealthy command line toolset.
Multiple database and Language Support
Provides support for non-stop integration and release management.
Extensible Cartridge System
One-Click Deployment
Multi Environment Support
Standardized Developers’ workflow
Automatic Application Scaling
Responsive Web Console
Rich Command-line Toolset
Provide guide for remote SSH login to software.
Rest API Support
Self-service on Demand Application Stack
Remote Debugging of Applications
Built-in Database Services
Continuous Integration and Release Management
IDE Integration
Question four. What Is Openshift Origin?
Answer :
OpenShift Origin is the upstream network assignment used in OpenShift Online, OpenShift Dedicated, and OpenShift Container Platform. Built around a center of Docker box packaging and Kubernetes box cluster management, Origin is augmented with the aid of utility lifecycle management functionality and DevOps tooling. Origin offers an open source application box platform. All supply code for the Origin venture is available under the Apache License (Version 2.Zero) on GitHub.
Docker (software program) Tutorial
Question 5. What Is Openshift Online?
Answer :
OpenShift Online is Red Hat's public cloud software development and hosting provider. It is an providing of OpenShift network the usage of which you can still fast construct, deploy, and scale containerized packages on the public cloud. It is Red Hat’s public cloud application improvement and website hosting platform, which allows automated provisioning, control and scaling of utility which helps the developer recognition on writing application logic.
Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question 6. Explain Openshift Dedicated?
Answer :
OpenShift Dedicated is Red Hat's controlled non-public cluster presenting, built around a core of utility packing containers powered by means of Docker, with orchestration and management provided by using Kubernetes, on a foundation of Red Hat Enterprise Linux. It's available at the Amazon Web Services (AWS) and Google Cloud Platform (GCP) marketplaces.
Question 7. What Is Openshift Enterprise?
Answer :
OpenShift Enterprise by means of Red Hat is a Platform as a Service (PaaS) that offers developers and IT groups with an auto-scaling, cloud application platform for deploying new packages on cozy, scalable sources with minimum configuration and control overhead. OpenShift Enterprise helps a large choice of programming languages and frameworks, consisting of Java, Ruby, and PHP. Integrated developer tools, which includes Eclipse integration, JBoss Developer Studio, and Jenkins, aid the application life cycle.
Kubernetes Tutorial Docker (software) Interview Questions
Question eight. What Is Routes In Openshift?
Answer :
In OpenShift Routes is a way to externalize the services through presenting externally available hostname. In OpenShift routes are created the usage of routers developed with the aid of admin.
Question nine. What Is Source-to-photo Strategy?
Answer :
In this from supply code snap shots are created. In Source-to-picture strategy supply code is downloaded and compiled and deployed in same field. From identical code photograph is created.
DevOps Interview Questions
Question 10. What Is Openshift Container?
Answer :
OpenShift Container Platform (formerly known as OpenShift Enterprise) is Red Hat's on-premises non-public platform as a carrier product, constructed around a core of application packing containers powered by Docker, with orchestration and control provided by using Kubernetes, on a foundation of Red Hat Enterprise Linux.
Question eleven. What Is Automation?
Answer :
OpenShift automates supply code management, software builds, deployments, scaling, fitness control and extra.
Red Hat cluster Interview Questions
Question 12. What Is Pod?
Answer :
A pod is series of boxes and its garage internal a node of a Kubernetes cluster. It is viable to create a pod with multiple boxes inner it. Following is an instance of preserving a database field and web interface field inside the identical pod.
Red Hat Linux Essentials Interview Questions
Question 13. What Are Stateful Pods?
Answer :
StatefulSets are a Kubernetes function that enables pods to be stopped and restarted whilst retaining the same network cope with and storage connected to them. StatefulSets (PetSets in OCP three.Four) are nonetheless an experimental function, but full support should be brought in an upcoming release.
Question 14. What Are Deployment Strategies?
Answer :
A deployment method is a manner to trade or upgrade an software. The aim is to make the alternate without downtime in a manner that the person barely notices the upgrades. The maximum commonplace strategy is to use a blue-green deployment. The new edition (the blue version) is brought up for checking out and evaluation, even as the customers still use the strong version (the green model). When ready, the customers are switched to the blue model. If a problem arises, you can transfer returned to the inexperienced version.
Question 15. What Is Rolling Strategy?
Answer :
A rolling deployment slowly replaces times of the preceding version of an software with times of the new version of the application. A rolling deployment commonly waits for new pods to become prepared via a readiness check before cutting down the antique components. If a big issue occurs, the rolling deployment can be aborted.
Red Hat Satellite Interview Questions
Question 16. What Is Canary Deployments?
Answer :
All rolling deployments in OpenShift Origin are canary deployments; a new version (the canary) is tested before all the antique instances are replaced. If the readiness take a look at by no means succeeds, the canary instance is eliminated and the deployment.
Question 17. What Is Deployment Pod Resources?
Answer :
A deployment is finished with the aid of a pod that consumes sources (memory and CPU) on a node. By default, pods eat unbounded node sources. However, if a challenge specifies default container limits, then pods consume sources as much as the ones limits. Another way to restrict useful resource use is to (optionally) specify useful resource limits as part of the deployment method.
Kubernetes Interview Questions
Question 18. What Is Blue/green Deployments?
Answer :
The Blue/Green deployment method minimizes the time it takes to carry out a deployment cutover by way of ensuring you have variations of your application stacks available all through the deployment. We can make use of the carrier and routing ranges to easily transfer between our two walking utility stacks—consequently it is very simple and speedy to perform a rollback.
Red Hat Linux System Administration Interview Questions
Question 19. Define Authentication In Openshift?
Answer :
In OpenShift master has inbuilt OAuth server which generates tokens that may be used for API authentication.
Question 20. What Is Haproxy On Openshift?
Answer :
On OpenShift, if your application is scalable, HAProxy sits in front of it and accepts all incoming connections. It parses the HTTP protocol and decides which utility instance the connection must be routed to. This is important as it lets in the person to have sticky sessions.
Aws Devops Interview Questions
Question 21. What Are Feature Toggles?
Answer :
Feature toggles are a technique in which each versions of your characteristic are blanketed in the equal code base, but are surrounded by means of logic to execute on or the alternative based totally on external elements along with a property price or database switch. This is a useful approach to separate the installation from usage in any setup, multiple server companies, single institution and legacy monoliths.
Question 22. What Is Downward Api In Openshift?
Answer :
The Downward API is a mechanism whereby pods can retrieve their metadata while not having to name into the Kubernetes API.
The following metadata may be retrieved and used to configure the jogging pods:
Labels
Annotations
Pod name, namespace, and IP address
Pod CPU/memory request and restriction facts
Certain statistics may be set up into the pod as an surroundings variable, while different statistics can be accessed as documents inside a volume.
Question 23. What Is Openshift Cli?
Answer :
OpenShift CLI is used for coping with OpenShift packages from the command line. OpenShift CLI has the functionality to manage quit-to-quit application lifestyles cycle. In popular, we might be using OC that's an OpenShift customer to speak with OpenShift. OpenShift CLI is capable of acting all fundamental and develop configuration, control, addition, and deployment of programs.
Red Hat Certified Engineer (RHCE) Interview Questions
Question 24. What Is Application Scaling?
Answer :
In OpenShift software, vehicle scaling is also referred to as pod automobile scaling. There are two styles of application scaling as follows.
Up (vertical scaling)
Out (horizontal scaling)
Imagine you have a successful begin-up and your user base is growing. As the consumer base expands, software load and demand increases. To hold up with this call for you both want to add servers (horizontal scaling) or get bigger ones (vertical scaling).
Vertical Scaling: To accommodate better load the usage of vertical scaling, your software stays in one area and you give it extra sources. For example, you might upload a bigger machine with extra CPUs, quicker CPUs, memory, or disk area. Cost continues to rise as you add greater hardware sources.
Horizontal Scaling: To accommodate better load the use of horizontal scaling, multiple instances of an utility are created and the application load is balanced across unbiased nodes.
This has numerous advantages because you may:
Use regular hardware and consequently preserve the rate of your hardware use reasonable
Deploy loads or lots of nodes and load balance the utility between them
Docker (software) Interview Questions
Question 25. Why Use Docker And Kubernetes In Openshift?
Answer :
Docker enables to create light-weight liner based totally field while Kubernetes allows in orchestrating and dealing with packing containers. OpenShift is built on top of Docker and Kubernetes. All the containers are constructed on top of Docker cluster, which is largely Kubernetes service on top of Linux machines, using Kubernetes orchestrations feature. In this system, we construct Kubernetes grasp which controls all the nodes and deploys the boxes to all the nodes. The major characteristic of Kubernetes is to control OpenShift cluster and deployment flow the use of a different type of configuration file. As in Kubernetes, we use kubctl within the same way we use OC command line application to construct and deploy boxes on cluster nodes.
Question 26. What Are The Identity Providers In Oauth ?
Answer :
HTTPassword
LDAP
Allow ALL
Deny All
Basic Authentication
Question 27. Explain Openshift Security?
Answer :
OpenShift safety is in particular a mixture of additives that mainly handles security constraints.
Security Context Constraints (SCC): It is basically used for pod restriction, which means it defines the limitations for a pod, as in what movements it can carry out and what all matters it can get admission to within the cluster.
Service Account: Service debts are essentially used to control access to OpenShift master API, which gets called while a command or a request is fired from any of the grasp or node system.
DevOps Interview Questions
Question 28. What Is Gear In Openshift?
Answer :
It can be defined as server with sure specification like memory, CPU. It is essential unit for walking an utility
Question 29. What Is Volume Security?
Answer :
Volume protection truly way securing the PV and PVC of initiatives in OpenShift cluster. There are specifically 4 sections to govern get admission to to volumes in OpenShift.
Supplemental Groups
fsGroup
runAsUser
seLinuxOptions
Question 30. What Are Labels In Open?shift?
Answer :
In OpenShift, Labels are figuring out metadata which include key/fee pairs connected to resources. Labels are used to feature figuring out attributes to items that are relevant to customers and can be used to reflect architectural or organizational principles. Labels may be used in conjunction with label selectors to uniquely become aware of individual assets or companies of resources.
Examples:
Release
Environment
Relationship
DMZBased
Tier
Node types
User type
Question 31. What Is Openshift Pipeline?
Answer :
OpenShift Pipelines give you control over constructing, deploying, and promoting your applications on OpenShift. Using a aggregate of the Jenkins Pipeline Build Strategy, Jenkins files, and the OpenShift Domain Specific Language (DSL) (supplied by using the OpenShift Jenkins Client Plug-in), you can create advanced construct, take a look at, install, and sell pipelines for any state of affairs.
