Top 100+ Objective C Interview Questions And Answers
Question 1. Explain What Objective-c Program Basically Consists Of?
Answer :
Objective-C program basically includes:
Preprocessor commands
Interface
Implementation
Method
Variables
Statements & Expressions
Comments
Question 2. Explain What Is Oop?
Answer :
OOP manner Object Oriented Programming; it's miles a type of programming method that helps to control a set of items in a machine. With the assist of numerous programming languages, this approach facilitates to develop several laptop programs and programs.
Python Interview Questions
Question 3. Explain What Is The Protocol In Objective C?
Answer :
In Objetive-C, a protocol is a language characteristic, that offers more than one inheritances in a single inheritance language.
Objective C supports two styles of protocol:
Ad hoc protocols called informal protocol
Compiler protocols known as a formal protocol
Question four. Explain What Is The Difference Between Polymorphism And Abstraction?
Answer :
Abstraction in OOP is the method of reducing the unwanted information and keeping most effective the applicable facts for the customers whilst polymorphism permits an item to execute their capabilities in two or greater bureaucracy.
Python Tutorial
Question five. Explain What Is Parsing And Mention Which Class Can We Use For Passing Of Xml In Iphone?
Answer :
Parsing is the system noted get right of entry to the statistics within the XML element. We can use class “NSXML” parser for passing XML in iphone.
DBMS Interview Questions
Question 6. Mention Which Class Are Used To Establish A Connection Between Applications To The Web Server?
Answer :
The magnificence used to set up connection among programs to web server are:
NSURL
NSURL REQUEST
NSURL CONNECTION
Question 7. Explain What Is An Accessor Methods?
Answer :
Accessor strategies are strategies belonging to a category that allows you to get and set the values of example treasured contained within the class.
C++ Tutorial C++ Interview Questions
Question 8. Explain What Is #import?
Answer :
#import is a C pre-processor construct to avoid multiple inclusions of the identical record.
Question 9. Mention What Is The Class Of A Constant String?
Answer :
It’s and NXConstantString. NXConstantString *myString = @ “my string”;
IPHONE APPS Interview Questions
Question 10. List Out The Methods Used In Nsurl Connection?
Answer :
Methods used in NSURL connection are:
Connection did acquire reaction
Connection did obtain statistics
Connection fail with blunders
Connection did end loading
IPHONE APPS Tutorial
Question eleven. Explain Class Definition In Objective-c?
Answer :
A class definition starts with the key-word @interface accompanied via the interface (magnificence) call, and the magnificence frame, closed by way of a pair of curly braces. In Objective-C, all classed are retrieved from the bottom magnificence called NSObject. It gives simple techniques like memory allocation and initialization.
C & Data Structures Interview Questions
Question 12. Mention What Is The Use Of Category In Objective-c?
Answer :
The use of category in Objective-C is to increase an existing class through appending conduct this is beneficial simplest in certain situations. In order to feature such extension to existing training, objective –C provides extensions and categories. The syntax used to define a category is @interface key-word.
Python Interview Questions
Question thirteen. Explain What Are The Characteristics Of The Category?
Answer :
Characteristics of class consists of:
Even in case you don’t have the authentic supply code for implementation, a category may be declared for any magnificence
Any methods which you define in a category could be to be had to all times of the unique elegance in addition to any sub-classes for the authentic class
At runtime, there may be no variant between a technique appended by way of a class and one this is implemented by way of the authentic elegance.
IOS Tutorial
Question 14. Explain What Is Single Inheritance In Objective-c?
Answer :
Objective-c subclass can simplest be acquired from a unmarried direct discern class this concept is referred to as “unmarried inheritance” .
Question 15. Explain What Is Polymorphism In Objective-c?
Answer :
Polymorphism in Objective-C is noted a capability of base magnificence pointer to name the characteristic.
IOS Interview Questions
Question 16. Explain When To Use Nsarray And Nsmutablearray?
Answer :
NSArray: You will use an NS array while records inside the array don’t change. For example, the corporation call you'll put in NS Array in order that no person can control it.
NSMutableArray: This array may be utilized in an array, while information in an array will alternate. For example, in case you are passing an array to characteristic and that characteristic will append a few factors in that array then you may select NSMutable Array.
Java Tutorial
Question 17. Explain What Is Synthesized In Objective-c?
Answer :
Once you have got declared the belongings in goal-C, you have got to tell the compiler right away by means of the use of synthesize directive. This will tell the compiler to generate a getter&setter message.
Java Interview Questions
Question 18. Explain How String Is Represented In Objective-c?
Answer :
In Objective-C, the string is represented by the usage of NSS string and its sub-elegance NSMutableString gives numerous approaches for developing string gadgets.
DBMS Interview Questions
Question 19. Explain What Is Data Encapsulation In Objective-c?
Answer :
In Objective-C, facts encapsulation is referred to the mechanism of connecting the records and the features that use them.
Go (programming language) Tutorial
Question 20. Explain How To Call The Function In Objective-c?
Answer :
To call the function in Objective-C, you need to do Account -> Object Name -> Display account records -> Method name
Go (programming language) Interview Questions
Question 21. Explain What Are Objective- C Blocks?
Answer :
In Objective-C elegance, there may be an item that mixes information with associated conduct. It enables you to form awesome segments of code that may be handed round to features or techniques as if they have been values. Objective-C blocks can be introduced to collections like NSDictionary or NSArray.
Question 22. Explain What Is The Main Difference Between The Function Calls And Messages?
Answer :
The major distinction among characteristic name and message is that a characteristic and its arguments are connected collectively within the compiled code, however a message and a receiving item aren't linked till the program is executing and the message is despatched.
F Sharp (programming language) Tutorial
Question 23. Explain How Messaging Works In Objective-c?
Answer :
Messaging aren't sure to approach implementation until runtime in Objective-C. The compiler transforms a message expression, right into a call on a messaging feature, objc_msgSend(). This characteristic connects the receiver and the name of the approach cited inside the message.
F Sharp (programming language) Interview Questions
Question 24. Explain How The Class “implementation” Is Represented In Objective-c?
Answer :
In Objective-C the class “ IMPLEMENTATION” is represented with @implementation directive and ends with @cease.
C++ Interview Questions
Question 25. Explain What Is Dot Notation?
Answer :
Dot notation entails assessing an example variable by way of figuring out a category “example” followed via a “dot” observed in turn by means of the call of example variable or assets to be accessed.
R Programming language Tutorial
Question 26. Mention Whether Ns Object Is A Parent Class Or Derived Class?
Answer :
NS item is the figure magnificence and includes a number of instance variables and example strategies.
C preprocessor Interview Questions
