Interview Questions.

Top 100+ Network Engineer Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Network Engineer Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The Types Of Lan Cables Used? What Is A Cross Cable?

Answer :

Types of LAN cables that are in use are "Cat five" and "Cat 6". "Cat five" can support 100 Mbps of pace and "CAT 6" can support 1Gbps of speed.

Cross cable: Its used to connect equal type of gadgets with out the usage of a transfer/hub for you to talk.

Question 2. What Is The Difference Between A Normal Lan Cable And Cross Cable? What Could Be The Maximum Length Of The Lan Cable?

Answer :

The manner the paired wires are connected to the connector (RJ45) is distinct in go cable and normal LAN cable.

The theoritical period is one hundred meters however after eighty meters you may see drop in speed due to loss of sign.

Network Technical Support Interview Questions
Question 3. What Id Dhcp? Why It Is Used? What Are Scopes And Super Scopes?

Answer :

DHCP: Dynamic host configuration protocol. Its used to allocate IP addresses to big quantity of PCs in a community surroundings. This makes the IP control very smooth.

Scope: Scope includes IP cope with like subnet mask, gateway IP, DNS server IP and exclusion range which a customer can use to communicate with the opposite PCs in the network.

Superscope: When we combine  or extra scopes collectively its referred to as excellent scope.

Question 4. What Is Active Directory?

Answer :

A significant aspect of the Windows platform, Active Directory listing carrier offers the manner to control the identities and relationships that make up network environments. For example we will create, manage and administor users, computers and printers within the network from energetic directory.

Question 5. What Is Dns? Why It Is Used? What Is "forward Lookup" And "opposite Lookup" In Dns? What Are A Records And Mx Records?

Answer :

DNS is area naming service and is used for resolving names to IP cope with and IP addresses to names. The computer is familiar with simplest numbers even as we will easily remember names. So to make it easier for us what we do is we assign names to computers and websites. When we use these names (Like yahoo.Com) the computer uses DNS to transform to IP deal with (quantity) and it executes our request.

Forward lookup: Converting names to IP cope with is called ahead lookup.

Reverse research: Resolving IP address to names is called reverse lookup.

'A' document: Its known as host record and it has the mapping of a name to IP cope with. This is the file in DNS with the help of which DNS can find out the IP deal with of a call.

'MX' Record: its known as mail exchanger file. Its the document had to locate the mail servers within the network. This report is likewise located in DNS.

CCNA Interview Questions
Question 6. What Is Ipconfig Command? Why It Is Used?

Answer :

IPCONFIG command is used to display the IP information assigned to a laptop. Fromthe output we can find out the IP address, DNS IP cope with, gateway IP cope with assigned to that laptop.

Question 7. What Is Apipa Ip Address? Or What Ip Address Is Assigned To The Computer When The Dhcp Server Is Not Available?

Answer :

When DHCP server is not available the Windows consumer computer assignes an automatic IP cope with to itself in order that it can speak with the network cmputers. This ip address is known as APIPA. ITs within the range of 169.254.X.X.

APIPA stands for Automatic private IP addressing. Its within the variety of 169.254.X.X.

Computer Network Security Interview Questions
Question 8. What Is A Domain? What Is The Difference Between A Domain And A Workgroup?

Answer :

Domain is created while we deploy Active Directory. It's a safety boundary which is used to manage computers inside the boundary. Domain can be used to centrally administor computer systems and we can govern them the usage of common regulations called organization regulations.

We can't do the equal with workgroup.

Question 9. What Is A Pst File And What Is The Difference Between A Pst File And Ost File? What File Is Used By Outlook Express?

Answer :

PST report is used to shop the mails regionally whilst using outlook 2000 or 2003. OST report is used while we use outlook in cached exchanged mode. Outlook express useds odb report.

Hardware and Networking Interview Questions
Question 10. What Is Bsod? What Do You Do When You Get Blue Screen In A Computer? How Do You Troubleshoot It?

Answer :

BSOD stands for blue display screen of Death. Whilst there's a hardware or OS fault due to which the windows OS can run it give a blue display screen with a code. Best manner to solve it is in addition the laptop is "LAst acknowledged right configuration". If this does not paintings than boot the pc in safe mode. If it boots up than the problemis with one of the devices or drivers.

Question eleven. What Is Ris? What Is Imaging/ghosting?

Answer :

RIS stands for faraway installation offerings. You store the established photo on a windows server after which we use RIS to put in the configured on in the new hardware. We can use it to installation both server and purchaser OS. Imaging or ghosting additionally does the equal process of taking pictures an established photo and then deploy it on a new hardware whilst there's a want. We cross for RIS or iamging/ghosting because putting in OS everytime the use of a CD can be a completely time consuming mission. So to save that point we can pass for RIS/Ghosting/imaging.

Switching Interview Questions
Question 12. What Is Vpn And How To Configure It?

Answer :

VPN stands for Virtual personal community. VPN is used to connect to the company network to get admission to the resources like mail and documents within the LAN. VPN can be configured using the stepsmentioned within the KB:

Network Technical Support Interview Questions
Question 13. Your System Is Infected With Virus? How To Recover The Data?

Answer :

Install every other machine. Insall the OS with the lates pathces, Antivirus with today's updates. Connect the infected HDD as secondary power inside the system. Once done test and easy the secondary HDD. Once carried out replica the documents to the new system.

Question 14. What Is The Difference Between A Switch And A Hub?

Answer :

Switch sends the site visitors to the port to which its supposed for. Hub sends the traffic to all of the ports.

Question 15. What Is A Router? Why We Use It?

Answer :

Router is a transfer which makes use of routing protocols to system and send the visitors. It also receives the visitors and sends it throughout however it uses the routing protocols to accomplish that.

Network Monitoring Interview Questions
Question sixteen. What Are Manageable And Non Manageable Switches?

Answer :

Switches which may be administered are calledmanageable switches. For instance we will create VLAN for on such transfer. On no workable swiches we can not accomplish that.

Question 17. What Is Nic?

Answer :

A network card, community adapter or NIC (network interface controller) is a piece of laptop hardware designed to allow computer systems to speak over a laptop community

Routing Protcol Interview Questions
Question 18. What Is Usb?

Answer :

Universal Serial Bus (USB) is a serial bus fashionable to interface gadgets. Devices like Modem, Mouse, Keyboard etc may be related.

CCNA Interview Questions
Question 19. What Is A ‘hyperlink’?

Answer :

A link refers to the connectivity between  gadgets. It includes the kind of cables and protocols used so as for one device if you want to talk with the alternative.

Question 20. What Are The Types Of Lan Cables Used?

Answer :

There are two varieties of LAN cables used – ‘Cat five’ and ‘Cat 6.’ Cat five can help 100Mbps of speed even as Cat 6 can aid 1Gbps of velocity.

CWNA (Certified Wireless Network Administrator) Interview Questions
Question 21. What Are ‘firewalls’?

Answer :

Firewalls serve to defend an inner network from external assaults.

Question 22. What Is Rip?

Answer :

RIP (Routing Information Protocol) is used by routers to send information from one network to any other.

Question 23. How Many Layers Are There Under Tcp/ip?

Answer :

There are four layers: the Network Layer, Internet Layer, Transport Layer and Application Layer.

Network Administrator Interview Questions
Question 24. What Is Ras?

Answer :

RAS (Remote Access Services) refers to any combination of hardware and software program to allow remote access to gear or statistics that typically reside on a network of IT devices.

Computer Network Security Interview Questions
Question 25. What Is The Difference Between ‘trendy’ And ‘extended’ Acl (access Control List)?

Answer :

Standard ACLs are source-based, while extended ACLs are source- and vacation spot-based.

Question 26. Define ‘anonymous Ftp’?

Answer :

Anonymous FTP is a manner of granting a person get entry to to files in public servers.

Enhanced Interior Gateway Routing Protocol (EIGRP) Interview Questions
Question 27. What Is A Router? What Are Its Basic Roles?

Answer :

A router is a layer 3 community device used to establish conversation between unique networks.

The roles of a router are –

inter-community communication
Best path choice
Packet forwarding
Packet filtering
Hardware and Networking Interview Questions
Question 28. What Is A ‘backbone Network’?

Answer :

A backbone community is a centralised infrastructure this is designed to distribute exclusive routes and information to various networks. It additionally handles management of bandwidth and diverse channels.

Question 29. Differentiate Between ‘ahead Lookup’ And ‘opposite Lookup’ In Dns?

Answer :

Converting names to IP addresses is referred to as ahead lookup.

Resolving IP addresses to names is called reverse research.

Cisco Network Engineer Interview Questions
Question 30. A Gateway Works In Which Layer Of The Osi Model?

Answer :

Transport layer.

Question 31. How Many Layers Are There In The Osi Reference Model? What Are They?

Answer :

There are 7 layers: physical layer, information hyperlink layer, community layer, delivery layer, session layer, presentation layer, and alertness layer.




CFG