Interview Questions.

Top 100+ Logistics Interview Questions And Answers

fluid

Top 100+ Logistics Interview Questions And Answers

Question 1. What Are The Responsibilities Of A Logistician?

Answer :

Primary function of a logistician is to

Manage the supply chain
Transportation and garage of material
Transportation management
Question 2. What Is The Different Position A Person Can Work In Logistic Industry?

Answer :

A individual can work under various function

Logistic director
Logistic manager
Logistic companion
Logistic engineer
Logistic coordinator
Logistic specialist
Logistic analyst
Warehouse Management Interview Questions
Question 3. Explain What Is Asn (improve Shipping Notice)?

Answer :

It is a word this is despatched to the purchaser approximately the distinct shipment facts earlier of delivery. It might also encompass service and shipment related records like time of cargo and expected time of arrival.

Question four. Explain What Is Anti-dumping Duty?

Answer :

Anti-dumping duty is an import duty levied in instances wherein imported items are priced at much less than the everyday rate in the exporter’s domestic market and motive fabric loss to the domestic enterprise of the uploading us of a.

Supply Chain Management Tutorial
Question five. Explain What Is Ltl (much less Than Truckload)?

Answer :

LTL (Less than Truckload) cargo is a settlement between the shipper and delivery owner. According to the contract, rather than the entire truck, the shipment are priced in line with the load of the freight and mileage inside certain lanes.

Supply Chain Management Interview Questions
Question 6. Explain The Term Deadweight Tonnage?

Answer :

Deadweight tonnage is the difference among the laden and unladen weight of the deliver. In different phrases, it's miles the burden of everything that deliver incorporates except the deliver itself.

Question 7. Explain How To Organize Storage Area For Bulk Items?

Answer :

Look garage location which has the power of unmarried, double or multiple depth places

Bulk garage in vertical or instantly course: It is the maximum not unusual method of organizing the field, it's miles prepared in a vertical direction piling the field over each other.
Bulk garage at attitude: It is one of the answers that may be carried out in a scenario when there is a restricted region to house boxes. But it's far relevant in unique cases simplest, relying upon what material it consists of.
International Business Management Tutorial Inventory Management Interview Questions
Question eight. Explain What Is Cross Docking?

Answer :

Cross docking is a method of unloading substances from an incoming semi-truck and loading directly into out-bounds trucks or trailers. It reduces coping with charges, working costs and the storage of inventory.

Question 9. Explain What Is Teu?

Answer :

TEU stands for Twenty foot Equivalent Unit. It is a way of calculating vessel load or capability, in gadgets of containers which can be twenty sense long. For example, a 40ft lengthy field measure 2TEUs.

Import Manager Interview Questions
Question 10. What Is The Advice Of Shipment And Advising Bank?

Answer :

Advice of shipment: It is a note despatched to a overseas consumer or neighborhood dealer informing them that the shipment has processed forward and carried records about packing, routing, and so on. A reproduction of the invoice is frequently sent with it and if advocated a duplicate of touchdown additionally connected together with that.
Advising Bank: Advising financial institution is a financial institution running within the supplier’s u . S ., that handles letters of credit score in behalf of a foreign financial institution
Question 11. Explain What Is Affreightment?

Answer :

Affreightment is a settlement between deliver proprietor and service provider, in which ship proprietor provides or rented the gap in the deliver to the merchant for an agreed amount and for a specific duration. In this agreement, service provider is accountable for the payment whether or not or now not the deliver is ready for the cargo.

Log Shipping Interview Questions
Question 12. What Does A Bill Of Lading Include?

Answer :

A bill of lading consists of following info

Name and whole address of shippers and receivers
Special account numbers or PO used between commercial enterprise for order tracking
Instruction for the service for secure transport
Date of the cargo
Number of shipping gadgets
Types of packaging that includes cartons, pallets, skids and drums
Description approximately the shipped objects (common call & cloth of manufacture)
Declared price of the goods being shipped
Note protected if there is any risky substance in it
Exact weight of the shipments – for multiple commodities, weight for every commodity is mentioned one after the other
Freight classification of the items shipped, in line with NMFC (National Motor freight type)
Warehouse Management Interview Questions
Question 13. Explain What Is Blanket Way Bill?

Answer :

A manner invoice which covers  or greater consignment of freight is referred as blanket way bill.

Question 14. What Are The Activities Performed At Operational Level In Logistics’?

Answer :

Various sports at operational level consists of

Goods receipt and checking
Bulk storage
Order picking
Stock replenishment
Order marshalling
Load Scheduling
Returns
Availability of Personnel
Update of stock
Completion of documentation
Question 15. Mention What Is Freight Class Based On?

Answer :

Freight class is based on four elements

Density: Weight consistent with cubic foot
Freight Stowability: width and period based on provider mode regulations
Ease of managing: Evaluation of the effort required in transporting
Liability: It consists of liability to harm, breakability and perishability, freight charge according to pound and susceptibility of robbery
Inventory making plans Interview Questions
Question sixteen. Explain What Is Declared The Value For Carriage?

Answer :

Declared price for carriage is the price of the goods, declared with the aid of the shipper at the bill of lading, to decide the restrict of the provider’s legal responsibility or a freight fee.

Question 17. Explain What Is Export Declaration?

Answer :

Export announcement is a central authority record that defines the goods to be provided in a foreign country. This declaration ought to be filed by means of exporter to the usgovernment.

International Business Management Interview Questions
Question 18. Explain What Is Documents Against Acceptance?

Answer :

A files against recognition are an association or provision, where exporter instructs a bank handy over transport and name files to the importer simplest if the importer is of the same opinion the accompanying invoice of exchange or draft by means of signing it. This provision guarantees that the purchaser is legally bound to pay the whole fee to the exporter for the shipments, before ownership is transferred.

Supply Chain Management Interview Questions
Question 19. Explain What Is The Difference Between Document Against Acceptance And Document Against Payment?

Answer :

Document against charge: The file stays with financial institution and importers must pay the exporter before they launch the documents. In this price is instantaneous, and record is released quickly
Document towards recognition: In this importer offers 30-45 days to bank to deduct the quantity after which release the files. In this provision, there's a great deal risk, and if there may be no sufficient stability within the account then, the method will get not on time.

Question 20. Explain What Is Carton Clamps?

Answer :

It is the maximum flexible attachment used for dealing with and transporting more than one unpalletized merchandise consisting of fixtures, carton, home equipment, and so on.

Question 21. What Is Sku Number?

Answer :

Stock Keeping Unit additionally referred as SKU range is a completely unique code used to identify specific line objects.

Question 22. What Are Aps, Asn And Asrs?

Answer :

APS: It stands for Advance Planning and Scheduling
ASN: It stands for Advanced Shipment Notifications
ASRS: Automated Storage and Retrieval Systems
Question 23. What Is Compliance Labels?

Answer :

Compliance label are used as shipping labels, carton labels, pallet labels and that they commonly incorporate bar codes. It is used for the identification of goods delivered.

Question 24. Explain What Is Consignment Inventory?

Answer :

Consignment inventory is in the ownership of the customer however nonetheless owned through the supplier.  It means you will pay the supplier handiest while their items are bought.

Inventory Management Interview Questions
Question 25. Explain What Is Chargeback?

Answer :

When any cargo that does not meet the clients decided terms and situations, a monetary penalty is charged against the supplier by using client.  This price is referred as charge back.  For instance, loss of proper packaging or labelling.

Question 26. Explain What Is Cycle Time?

Answer :

Cycle time is the time consumed to get and order from order access to the transport dock.

Question 27. Explain What Is Bonded Warehouse?

Answer :

Bonded warehouse is a committed portion of a facility in which imported items are saved before the customs duties or taxes are being paid.

Import Manager Interview Questions
Question 28. Explain What Is Blind Shipment And Bread Bulk?

Answer :

When the supply of the provider is hidden from the client, such cargo is referred as a blind cargo.

Bread bulk is cited overseas shipments, wherein the cargo being shipped consists of smaller devices like crates, bales, cartons and so forth.

Question 29. What Are The Major Transportation Issues In Warehousing?

Answer :

The foremost shipping troubles in warehousing are

Costs
Delays
Tracking and communications
Warehouse Safety
Question 30. Explain What Is Batch Picking?

Answer :

The method of transporting stock which might be grouped into small batches at one cross is called batch picking.

Question 31. Explain What Is Wave Picking?

Answer :

Wave selecting is a method of assigning orders into agencies and release them together, so one can permit numerous sports to run parallel and entire the mission.

Question 32. Explain What Is The Difference Between Logistics And Transport?

Answer :

Logistics: Logistics is referred as the technique of managing items, resources and information from the supply to the clients in a manner that it suits the requirements of both parties.

Transportation: Transport is the movement of the products from one point to the opposite.  It is taken into consideration as part of logistics.

Question 33. In Inventory Management What Do You Mean By Allocation?

Answer :

It is a call for which is created by the Sales Order or Work Orders subsequent to a specific group.

Log Shipping Interview Questions
Question 34. Explain What Is A Capacity Requirement Planning?

Answer :

It is a method for determining the amount of system and guide exertions sources important to collect a production.

Question 35. Explain What Is Activity Based Costing?

Answer :

It is a technique which allows inside the breakdown of the costs into unique sports as a way to preservation of accuracy within the distribution of expenses in product costing.

Question 36. Explain What Is The Meaning Of Triage?

Answer :

The sorting of merchandise or items based on their situation or best is referred as Triage.  Some of the products needs to be repaired and sent back, others ought to be sold off as used or defective goods.

Inventory planning Interview Questions
Question 37. Explain What Is Meant By Reverse Logistics?

Answer :

Reverse Logistics is the collection of all strategies that come into play for items that flow inside the opposite guidelines this means that transportation of goods purchaser to the commercial enterprise.

Question 38. What Are The Main Supply Chain Challenges Companies Face Today?

Answer :

The five large challenges that agencies face nowadays is

Ignoring the continued growth of e-commerce as a channel inside the business zone
No attention to the ability danger like risky transportation fees
Over expectation that deliver chain control technologies will restoration the entirety
Over-reliance on past performance to predict destiny sales
Increase complexity added to deliver chain operations with implementation of unnecessary technology
Lack of knowledge of the full capacities of suppliers and carrier
Question 39. What Are The Areas Should Be Focussed More In Order To Improve Warehouse Transportation?

Answer :

Delivery Frequency
Turnaround Times
Journey Times
Fixed Routing
Unification of product
Performance fashionable
Vehicle fill
Scheduling
Vehicle and operational records
Preloading
Question forty. Explain What Is Wts (warehouse Tracking System)? How Does It Work?

Answer :

WTS or Warehouse Tracking System is a software application that's specially designed for the warehouse enterprise. It makes use of the device of barcode labels which allows you to song product motion, audits and shipments without problems.  It permits you to identify each piece of stock through a completely unique serial variety.

International Business Management Interview Questions




CFG